www.ResMer.nu
www.ResMer.nu

 

www.ResMer.nu

 
Nya besöksmål


Vi publicerar information om ställen som vi själv besöker och tycker om i form av "vykort" med namn, en kort beskrivning av upplevelsen, en länk, en bild och position på kartan. Samtliga besöksmål finns under rubriker: "Skåne", "Småland-Blekinge-Halland" och "Västergötland-Östergötland". Eftersom Skåne är vår hemmaplan har vi hunnit samla flest skånska besöksmål. Det finns även "vykort" som vi har fått av några vänner, då finns det namn på textförfattare och fotografer. Om du gillar vår webbplats - publicera gärna ett inlägg i vår Gästbok. Vi som arbetar med resmer.nu helt ideellt blir jätteglada!


Tjolöholm slott
Tjolöholms slott, byggt 1898-1904, är ett storslaget exempel på en Arts & Crafts-anläggning av det slag som främst annars kan ses i England. Slottet ritades av en ung arkitekt Lars Israel Wahlman. Uppdragsgivare var Blanche Dickson, bördig från England. Ambitionen var att skapa ett både representativt och komfortabelt hem. Det ståtliga palatset fylldes med dåtidens alla moderniteter. Elektriciteten till de nyinköpta lamporna kom från ett ångdrivet kraftverk på egendomen. Uppvärmningen skedde med hjälp av ett snillrikt system av varmluftskanaler, kompletterat med element och öppna spisar. Telefon installerades för att enklare hålla kontakten med familj och vänner i Göteborg. Andra tekniska finesser var till exempel grevinnans hårtork - ett högt maskinellt vidunder som drevs med hjälp av fotogen. Idag är slottet öppet för besök, vi valde en guidad visning. Efter visningen gick vi runt på egen hand och kamerans minne blev full av bilder.
Förutom slottet med dess unika design och dåtidens innovationer finns det vackra trädgårdar i engelsk stil, vidsträckta naturområden runt omkring. Här finns ett vagnmuseum för den som är intresserad av historiska transportmedel och en badplats för de som vill ta ett dopp.,
För barnen finns Tjolöholms lekby, en plats fylld med roliga aktiviteter. medan de äldre kan shoppa loss i butiken.
När det kommer till mat, kan ni njuta av hembakade godsaker på Kafé Manegen eller prova årstidsbundna menyer i Restaurang Storstugan, som fokuserar på närproducerade råvaror.

Hemsida
Visa på Google Map
Besöksadress: Tjolöholms Slott, Fjärås
0 1407 visningar
Gästis Kafe & Matsalar
I det vackra Ehrenpohlska huset med utsikt över Brunnsparken ligger den annorlunda och mysiga restaurangen Gästis Kafé & Matsalar - en plats där du alltid hittar något som passar för stunden, vare sig det är en fika, en middag eller en trivsam afterwork. Restaurangen är känd för sin mysiga inredning och fina service. Här kan man njuta av en måltid eller bara koppla av med en drink i en trivsam miljö. Njut av en välsmakande lunch eller middag tillagad med omsorg och lokala råvaror. Vi bodde på Hotell Gästis i två nätter och hade bokat ett hotellpaket med middag. Efter middagen kunde vi promenera genom den trevliga innergården med uteservering. Denna innergård är en liten oas med trevlig belysning och riktiga målningar på fasaderna, vilket gör den till ett annorlunda och inspirerande utomhusgalleri.

Hemsida
Visa på Google Map
Besöksadress: Kyrkogatan 3, Varberg
0 5106 visningar
Stigs Mc & Motormuseum
Stigs MC & Motormuseum hittar ni 20 km öster om Varberg på den vackra vägen mellan Rolfstorp och Åkulla. Museet är välorganiserat och välstädat, där alla föremål är namngivna med små skyltar. Mopederna och motorcyklarna är vackert renoverade och skiner som nya, vilket gör det till en ren fröjd att besöka och uppleva alla de attraktiva föremålen.
Framför oss har vi en Huskvarna Silverpil Röd 175cc från -55 en populär motorcykel känd för sin stil och prestanda och nästa guldklimp är en Zundapp 200cc -55. I ett hörn står fyra exemplariska gröna Monark motorcyklar från sent 40-tal i ett fantastiskt skick. En riktig juvel bland mopederna är en röd DKW Hummel -55 med sin charmiga design.
Hyllorna är fyllda av nostalgiska föremål som Mazetti ögonkakao och gamla fina kaffeburkar. Alla föremål är noggrant restaurerat och har vårdats med både kärlek och omsorg innan de placerades där.
Stig Karlsson var en man som inte slängde något i onödan, om det gick att renoveras. Med åren fylldes ladan och ryktet spred sig om vilka guldklimpar Stig kunde visa upp.
1999 tar Stig, uppbackad av familjen, beslutet att öppna upp museet permanent. På invigningsdagen kommer ett följe på 40-50 motorcykelkompisar, ihopsamlat av GeKås Göran, inrullande på gården, vilket fyllde Stig med stor stolthet.
Museet som är i ständig utveckling öppnar upp ytterligt en avdelning våren 2021, något som tyvärr inte Stig får uppleva, som lämnar jordelivet under våren. Familjen beslutar snabbt att Stigs livsverk skall drivas vidare för att hedra hans minnen.


Hemsida
Visa på Google Map
Besöksadress: Rolfstorp, Varberg
1 5051 visningar
Solhaga Stenugnsbageri
Vill du ha en stund av lugn och ro i en blomstrande kulturmiljö och ta en fika med nygräddade bakverk och nymalet kaffe som rostas hantverksmässigt på Slöinge Kafferosteri? Då är kaféet på Solhaga Stenugnsbageri något för dig! Kaffet har en rik smak med toner av mörk choklad och kakaonibs, vilket passar perfekt till våra söta bakverk. Kaféet erbjuder både varma och kalla smörgåsar tillagade med de finaste råvarorna från gårdarna runtomkring, den vilda naturen och egen odling. Utbudet varierar efter säsong. Bröd och söta bakverk bakas så gott som varje dag året runt med mjöl från halländska kvarnar Berte Qvarn och Limabacka Kvarn. Verksamheten har belönats med flera fina priser och nomineringar.

Hemsida
Visa på Google Map
Besöksadress: Ågatan 2, Slöinge
0 11894 visningar
Hotell Gästis i Varberg
Det här trivsamma, säregna hotellet ligger i tre byggnader från 1700-talet, några minuters promenad från Varbergs station och Varbergs fästning. Här erbjuds en charmig atmosfär och en unik upplevelse för alla gäster. Avslappnade rum är unikt inredda med en eklektisk blandning av böcker och väggkonst. Vissa rum har antika möbler och träbjälkar, vilket ger en känsla av historisk charm och autenticitet. Hotellet har en avslappnad restaurang som serverar läckra måltider. En klassisk lobbybar vid sidan om receptionen där gäster kan njuta av en drink i en avkopplande miljö. En av de mest unika aspekterna av hotellet är den tjusiga kopian av Vladimir Lenins spa från Sankt Petersburg beläget i en blåkaklad källare med takkronor i art déco och affischer från Sovjet-tiden.

Hemsida
Visa på Google Map
Besöksadress: Borgmästaregatan 1, Varberg
0 904 visningar
Monarkmuseum
På vår resa till Varberg i Halland gjorde vi ett planerat stopp i Falkenberg för att besöka Monarkmuseet, som är dedikerat till Monark, ett välkänt svenskt cykelmärke. Besöket erbjöd oss en fascinerande inblick i Monarks rika historia och utveckling genom åren, vilket också gav en förståelse för traktens historia. Monarks cykelhistoria började i Varberg 1908 när Birger Svensson (1883-1944) registrerade företaget "Svenska Cykeldepoten".
Under vårt besök på museet blev vi guidade av museets entusiastiska ägare Roger Arneson, som delade med sig av berättelser om hur Monark växte till att bli ett av Sveriges mest framstående företag genom smarta affärer, samarbeten och innovativ marknadsföring. Företaget tillverkade inte bara fordon utan även skidor, tv-och radioapparater, hockeygrejor, campingbord, utombordare och mycket mer.
Museet visar även gamla originalaffischer och tidningsannonser från Monark och Crescent. Vi blev imponerade av hur Monark lyckades skapa en specifik och tidsenlig nisch på marknaden, och hur företagets marknadsstrategier var lika imponerande som de man idag ofta hör om i samband med IKEA. Museets ägare illustrerade hur Monark hade en fenomenal förmåga att förstå och anpassa sig till marknadens behov, vilket bidrog till företagets framgång. Mycket intressant och lärorikt besök som passar alla för vem har inte ägt en cykel!

Hemsida
Visa på Google Map
Mobil: 0723817303
Besöksadress: Falkenberg
0 1667 visningar
BM Design Center
BM Designcenter hittar ni i en underbar parkmiljö, alldeles intill den brusande Mörrumsån på Marieberg. Den gamla bruksmiljön i Svängsta har blivit ett framgångsrikt hem för Sydsveriges finaste inredningsbutiker.
Alice Åkerblom, kvinnan bakom BM Designcenter, har en gedigen erfarenhet i branschen. 2016 beslutar hon att flytta tillbaka till sina rötter i Blekinge tillsammans med sin livskamrat Sven Melander och öppnar upp Marieberg i Svängsta.
Att trosa runt i butiken omgiven av en kollektion med exklusiva möbler, belysning och inredningsdetaljer är rena fröjd för alla sinnen. Då plötsligt upptäcker man en stapel badmössor med slogan ”SunTrip med värme mot värmen”. Det var nämligen Sven Melander som låg bakom designen av resebolaget SunTrip i filmen Sällskapsresan.
BM Surprise är även stora på evenemang, där man lockar till sig många kändisar som uppträder på Marieberg, vilket ger platsen för en levande och spännande atmosfär. Så man kan verkligen tala om Full Rulle i Svängsta. Kom gärna förbi, strosa i parken, titta in i butiken och njut av hela härligheten.Hemsida
Visa på Google Map
Besöksadress: Marieberg, Svängsta
0 1007 visningar