www.ResMer.nu
www.ResMer.nu

 

www.ResMer.nu

 
Nytt på resmer.nu


Vi publicerar information om ställen som vi själv besöker och tycker om i form av "vykort" med namn, en kort beskrivning av upplevelsen, en länk, en bild och position på kartan. Samtliga besöksmål finns under rubriken Hitta dina besöksmål. Eftersom Skåne är vår hemmaplan har vi hunnit samla flest skånska besöksmål. Det finns även "vykort" som vi har fått av några vänner, då finns det namn på textförfattare och fotografer. Om du gillar vår webbplats - publicera gärna ett inlägg i vår Gästbok. Vi som arbetar med resmer.nu helt ideellt blir jätteglada!


BRIO lekoseum
Följ med på en fantastisk resa genom svensk leksakshistoria och se hur färg och form har använts för att stimulera barns lek och fantasi. Lekoseum - ett museum med plats för lek för alla åldrar. På Lekoseum visas framförallt de leksaker som har tillverkats lokalt hos många olika underleverantörer och i BRIO:s egna fabriker i Osby och Killeberg.
BRIO Lekoseum hittar ni i norra Skåne, närmare bestämt i Osby. Det var 1984 i samband med Brio firade 100 år som man öppnade upp dörrarna till sitt leksaksmuseum med café, lekstationer och en leksaksbutik.
Ta steget in i Lekoseum och upplev ett hav av trätågbanor breda ut sig som de små leker med under stor glädje medan papporna står vid sidan om med kliande fingrar för att få skapa något nytt av denna mångfald av möjligheter.
Längs väggarna hittar ni montrar av historiska leksaker med små skyltar när de lanserades. De gamla leksakerna väcker många minnen och roliga historier som ni kan återberätta för barnen. Ta gärna med mor- och farföräldrar dit om ni vill höra ännu flera minnen.
Labyrintspelet är en BRIO-klassiker från 1946 som ni hittar i olika versioner runt om i museet. Ingen annan enskild produkt har haft så stor betydelse för spridandet av BRIO:s namn världen över som Labyrint.
Brio var återförsäljare för Märklin tågbanor, Steiff kramdjur, Alga spel och varje mammas dröm storsäljaren Barbie. Barbie-utställning på Lekoseum visar upp en docka från varje år från lanseringsåret 1963 i Sverige tills dagen datum som kan få varje mamma att fälla en nostalgiskt tår av vördnad.
Tomteverkstaden en trappa ner bjuder på en magisk värld för alla snälla barn. Här får vi uppleva tomtenissarna jobba febrilt bland Brios gamla maskiner för att tillverka träleksaker till er alla. Miljön är stämningsfull och spännande i de små verkstäderna vilket får de små besökarna bli fromma som lamm. Genom ett fönster ser jag tomtemor läser barnens önskelistor och i nästa en parad av leksaker som vandrar genom lokalen.


Hemsida
Visa på Google Map
Besöksadress: Osby
2 20354 visningar
Skissernas Museum
Skissernas Museum – Museum of Artistic Process and Public Art är ett unikt konstmuseum med fokus på den kreativa processen. Skisserna ger spännande inblickar i konstnärernas arbetsprocesser och hur idéer växer fram och tar form. Museibutiken erbjuder ett spännande och noga utvalt sortiment av böcker, vykort, affischer, skissböcker, konstnärsmaterial och designföremål för alla åldrar. I Skulpturparken framför muséet kan man se svensk och internationell konst dygnet runt. I Museets internationella sal presenteras ett urval av permanenta och tillfälliga projekt från slutet av 1800-talet fram till idag. Museet har en av Europas främsta samlingar av skisser av mexikanska monumentalmålare som Diego Rivera och David Alfaro Siqueiros. I svenska salen kan tar besökarna del av skisser för offentliga konstverk i Sverige från 1900-talets första år fram till idag.

Hemsida
Visa på Google Map
Besöksadress: Finngatan 2, Lund
0 3110 visningar
Danska fall - Simlångsdalen
Danska fall naturreservat och vandringsled hittar ni strax söder om Simlångsdalen, men det är framförallt det dramatiska vattenfallet med samma namn som är den största publikdragaren. Vid fallet möttes vi av ett brusande skådespel när ån Assmans vattenmassor störta ner i trappstegsformationer i en djup ravin mellan stenar och klippor.
Vattnet i ån följer berggrundens spricklinjer och rinner i en smal dalgång med dramatiska bergssidor vilket bildar en brant kanjon. Fallhöjden från Danska Fall till åmynningen är sammanlagt 36 meter.
Vi utgick från Tallhöjdens hotell i Simlångsdalen och följde Hallands leden upp till Danska fallet. Sedan fortsatte vandringen på nötta stigar längst Gårdshultsleden som följer ån uppströms. Här är leden kantad av flertal vackra forsar och mindre vattenfall.
I Gårdshult kulturlandskap korsar vi ån och vänder tillbaka längst ån östra sida där leden tar oss tillbaka till Simlångsdalen.
Stenkyrkan bjuder på nästa intressanta stopp. Det är en ståtlig pelarformation i förkastningsbranten som sticker upp två-tre meter från bergväggen. Turen går vidare i ett stilla höstregn och nu hägra en välförtjänt paus i vindskyddet längst leden för en fika. Vindskyddet ligger vackert vid åns brusande vatten vilket förhöjer detta kulinariska inslag.

Mer info: Från angivna parkeringsplatsen till Danska fall går en grusväg som är framkomlig med barnvagn och även tillåten för handikapps fordon att köra upp för. Vill man bara gå till fallen är sträckan 1 km. För den som vill gå lite längre finns en väl markerad led som heter Danska Fall på 2,3 km som tar besökaren runt i reservatet. Det går även bra att följa Hallands leden och Gårdshult leden upp till Danska Fall från Simlångsdalen. Övernattningsmöjligheter finns i Simlångsdalen.



Hemsida
Visa på Google Map
Besöksadress: Simlångsdalen
2 6462 visningar
Flinckmans Café
Flinckmans café hägra som dagens utflyktsmål och färden går genom en ung allé när plötsligt en ädel springare dyker upp i ögonvrån, men det är lugnt för denna järnhäst som pryder café utsida är väl förankrad och byggd av skrot.
Kliv in och ni inser snabbt att det här är en oas utöver det vanliga. Vackra uppläggningsfat lockar med de godaste bärpajer och smarriga mackor, men först skall resdammet sköljas bort. Väl på toaletten möts man av nästa upplevelse för vem hade räknat med en ljuskrona i taket, blomsterbuketter och hyllor välfyllda av aftershave flaskor.
Valet föll på en äpple Tosca rikligt dekorerad med vaniljsås och vi går vidare rakt in i någons annans vardagsrum där de antika möblemanget ger en känsla av att ta ett rejält kliv bak i tiden.
Väggarna bjuder på ett bild collage av ljuvliga och positiva minnesbilder på en dragshow-stjärnas glittriga dager för det var ju så skaparen av detta café var mest känd för. En nostalgisk återblick av den Svenska sensationen ”After Dark” som Lars Flinckman och Christer Lindarw var banbrytande med. 2012 lämna Lars Flinckman över stafettpinnen till Patrik ”Putte” Myren som fortsatt att driva café i samma anda.
Här finns 35 sittplatser inne och plats för omkring 60 gäster utomhus. Sedan har de undantaget för ytterliga 18 platser.
Något man inte får missa är den gigantiska antikaffären i trädgården. Helt klart ett eldorado för alla sakletare eller ni som bara vill stilla er nyfikenhet. Kluriga grejor har fått nya användningsområde med lite fantasi av gamla saker. Här kan alla hitta något de aldrig trott de behöver från förr till er framtid.
Tips: Sireköpinge Stengods ligger närmast som granne och väl värt ett besök.




Hemsida
Visa på Google Map
Besöksadress: Sireköpinge, Tågarp
3 5057 visningar
MÖLLES TRE RUM
Fantastiskt boende i vackra Mölle. Ägaren Charlotte är en otroligt trevlig värd som välkomnade oss vid grinden. Huset är väldigt mysigt med massa vackra saker från förr och vi kände oss verkligen som hemma. Rent och fint överallt och mycket att titta på. Badrummet som man delade med andra gäster var stort, varmt och tilltalade dekorerat. Vi fick en välkomstdrink av värdinna som frågade oss vad vi ville ha till frukost. Vi satt en stund på punschverandan och tittade ut på den lummiga trädgården innan vi gav oss på en promenad. Perfekt läge, liten promenad ner till hamnen och ville man gå längre så fanns det många fina platser att se.

Hemsida
Visa på Google Map
Besöksadress: Barakullsvägen 13, 263 77 Mölle
5 29271 visningar