www.ResMer.nu
www.ResMer.nu

 

www.ResMer.nu

 
Är du nyfiken?

Här hittar du museer och andra intressanta platser att besöka
Sätt gärna "Like" på ställen ni gillar, intressant att veta, tycker jag. Tack!
Valentina


Fulltofta Naturcentrum
Fulltofta Naturcentrum ligger som en entré ut i naturen med utställning, servering och olika aktiviteter.
Landskapet är omväxlande med djupa skogar, öppna gläntor och hagmarker, vida fälader med mäktiga ekar, små och stora dammar och flera små bäckar.
Från centret utgår åtta olika vandringsleder och från andra parkeringar i området hittar man ytterliga sex leder allt för att passa oss alla. Här ringlar även Skåneleden sig förbi på sin mäktiga färd genom Skåne.
Vilken led man än väljer så missa inte den korta men spännande Ravinslingan. Ravinslingan är en anpassad slinga för barnvagn och rullstol på spänger som slingrar sig mjuk fram emellan trädens grenverk åtta meter över marken. En tur som uppskattas av både barn och vuxna.


Hemsida
Visa på Google Map
Besöksadress: Fulltofta Hörby
1 90969 visningar
Motala Motormuseum
Motala Motormuseum vackert belägget i Motala hamn tillsammans med Nostalgi hotellet och Rönnerdahls Café & Matsalar. Här kan hela familjen uppleva en nostalgiresa genom en svunnen tid. Här bjuds det på en unik samling med bilar, MC, mopeder och mycket mer.
Det som skiljer detta museum från många andra är de fint uppbyggda miljöerna. På vår resa genom museet hitta vi allt från den elegantaste pick nick väskan tillhörande en Rolls Royse till unika miljö som som en Esso mack. Här fick vi uppleva campingplatsen glada dagar med eleganta tjejer till cykelverkstaden med killar i blåställ.
En trappa upp står ett gäng mc iklädda i glänsande krom och från balkongen ser man luften fylld av de märkligaste flygande föremålen.
Bor man som vi på Nostalgi hotellet har man grattis inträde till museet.

Hemsida
Visa på Google Map
Besöksadress: Motala, Östergötland
0 87390 visningar
Hässleholms museum
Hässleholms museum visar upp Militär-, Brandkårs- & Vagnmuseum under en guidad tur. Här får vi uppleva stridsvagnar, brandbilar och vackra hästfordon i alla dess former.
Kunniga guider som verkligen lyckas förmedla den känslan de har för dessa historiska föremål.

Hemsida
Visa på Google Map
Besöksadress: Hässleholm
2 353985 visningar
Teknikens och Sjöfartens hus
Ubåten U3
Stig ombord på den riktiga ubåten U3. Känn atmosfären av närhet. Fundera på hur det kunde vara att befinna sig svävande mellan vattenytan och havsbotten.
Vi fick en personlig guidning av U3 Veteranbesättning som var mycket intressant. De utför guidningar ombord för bokade grupper eller vid andra evenemang.
Framtidens fordon
Följ med på en resa genom historien, från början av 1900-talet till nutidens framtid. Du får inblick i hur människor historiskt sett på framtidens fordon och farkoster, men också på dagens visioner om en hållbar miljö, teknik, design och ekonomi. Framtidens fordon passar alla, små som stora. Kom och bli underhållen och inspirerad!
Hemsida >>>

Visa på Google Map
Besöksadress: Malmö
1 3955 visningar
Ångtåget på Österlen
Sedan 1971 tuffar ångtågen fram på Sveriges vackraste järnväg mellan Brösarp och S:t Olof på Österlen. Vi tar dig runt om Brösarps backar, längs Hanöbuktens klarblåa vatten, de skördemogna fälten och genom de djupa bokskogarna! Museiföreningen Skånska Järnvägar bevarar och utvecklar museijärnvägen på Österlen och visar en tidsperiod då man reste på träbänkar, stinsen var kung i samhället och lokföraren alla barns idol!
Stationen har en kiosk med souvenirer och tågleksaker och snett mittemot ligger Kafé Ångloket. Det går också att boka en trerätters middag i restaurangvagnen som följer med tågen.

Hemsida
Visa på Google Map
Besöksadress: Brösarp
0 86762 visningar
Anders Håkansgården Åhus
Välkommen till Anders Håkansgården, Tobaksladan och Repslageriet!
Anders Håkansgården, belägen vid väg 118 i Åhus södra del, är St Gillets fasta punkt i tillvaron. Här hittar man ett museum som bjuder på en stor blandning av äldre föremål som oftast kan förknippas med Åhus. Nytt är Fiskerummet där man kan se historiska fiskeredskap som härstammar från den berömda Ålakusten.
Gården och övriga byggnader med alla dess samlingar är öppna för visning torsdagseftermiddagar sommartid.
Kaffeservering. Fri entré!
Gillet tar gärna emot besök även på andra tider och visar den unika verkstaden och dess inventarier.

Hemsida
Visa på Google Map
Besöksadress: Åhus
0 86507 visningar
Tycho Brahe-museet
Ven bjöd på trevliga besök på Tycho Brahe-museet. Tycho Brahes arbete har varit grundläggande i skapandet av vår moderna världsbild. Detta gör museet till en av de viktigaste vetenskapshistoriska platserna i norra Europa.
Tycho Brahe var själv unik. Renässansens främsta astronom skapade världens modernaste observatorium på Ven. Här ifrågasatte han de tusenåriga lagar som sades styra universum. Här iscensatte han beräkningar som sedan skulle stå sig i trehundra år. Här identifierade och namngav han 777 stjärnor på himlavalvet, med blotta ögat - the Naked Eye.
Museet är inrymt i Allhelgonakyrkan som verkligen ger rymd åt denna kända man.


Hemsida
Visa på Google Map
Besöksadress: Landsvägen Sankt IBB
1 88955 visningar
Hovdala slott
Hovdala slott beboddes under åren 1665-1981 av släkten Ehrenborg. Guiderna på slottet leder oss igenom århundraden av historia och berättar om levnadsöden och fängslande berättelser i den Ehrenborgska släkten samt om andra människor på gården. Upplev livet i en högreståndsmiljö med möbler och inredningsdetaljer från svunna tider.
Parken utgör en viktig del i Hovdala slotts Kulturhistoriska värde. Gamla träd, de torrlagda vallgravarna runt slottsholmen och de åldriga stengärdena ger platsen sin alldeles speciella karaktär. Här infinner sig upplevelsen av sinnesro, skönhet och ålderdomlighet.

Hemsida
Visa på Google Map
Besöksadress: Hässleholm
1 356963 visningar
Skissernas Museum
Skissernas Museum – Museum of Artistic Process and Public Art är ett unikt konstmuseum med fokus på den kreativa processen. Skisserna ger spännande inblickar i konstnärernas arbetsprocesser och hur idéer växer fram och tar form. Museibutiken erbjuder ett spännande och noga utvalt sortiment av böcker, vykort, affischer, skissböcker, konstnärsmaterial och designföremål för alla åldrar. I Skulpturparken framför muséet kan man se svensk och internationell konst dygnet runt. I Museets internationella sal presenteras ett urval av permanenta och tillfälliga projekt från slutet av 1800-talet fram till idag. Museet har en av Europas främsta samlingar av skisser av mexikanska monumentalmålare som Diego Rivera och David Alfaro Siqueiros. I svenska salen kan tar besökarna del av skisser för offentliga konstverk i Sverige från 1900-talets första år fram till idag.

Hemsida
Visa på Google Map
Besöksadress: Finngatan 2, Lund
0 7805 visningar
Kata Gård
Kata Gård i Varnhem - där den moderna arkitekturen möter de första kristna vikingarna.
Följ med upp på höjden bakom Varnhems klosterkyrka där ruinen av en av Sveriges äldsta kyrkor står, en privat gårdskyrka som tillhörde en mäktig vikingagård. Något förvirrade tittar vi upp mot denna märkliga byggnad vars form verkar vara uppstånden ur en forntida Julsaga, men ack så vi bedrar oss.
Detta mästerverk till byggnad är byggt som ett skydd över den arkeologiska utgrävningen, där den moderna arkitekturen strålar samman med de tusenåriga kyrkomurarna. Kliv in i denna underbara byggnad som vilar på pålar vilket ger en känsla av att vi sväva över utgrävningen.
De sensationella fynd som grävts ut här har omkullkastad hela den svenska historian, då det visar sig att vikingarna i Varnhem blev kristna ett sekel tidigare än övriga Sverige. Nedanför era fötter har ni resterna av en av Sveriges äldsta stensatta kyrkor med tillhörande krypta och runt denna en kristen gravplats som börjar användas redan på 900-talet.
I en av gravarna under era fötter hittade man skelettet efter den så betydelsefulla och mäktiga kvinnan – Kata. Detta, utgrävningens viktiga fynd kan beskådas genom ett glasparti i golvet. Genom runskriften på hennes gravhäll vet vi hennes namn och historia.
Arkitekturen på Kata Gårds unika byggnad har rönt så stor internationell uppmärksamhet att idag turnerar en kopia på huset runt om i världen.
Serien Historien om Sverige besöker Kata Gård.


Hemsida
Visa på Google Map
Besöksadress: Varnhem
0 91752 visningar
Gunnarps tegelbruk
Teglet blev den skånska byggboomens favoritmaterial i mitten av 1800-talet när trästäderna stod i brand och i brist på stora skogar. I Tjörnarp växte det fram ett tegelbruk som ett litet gårdsföretag, men det expanderade stort när järnvägen drogs fram precis vid tomtgränsen. Som mest tillverkades 2,5 miljoner tegelstenar per år av Gunnarps, som blev ortens stora arbetsgivare. 1958 brann ugnen upp, produktionen lades ner och skorstenen revs.
Idag möts man av en så kallad gråstensugn, typ ringugn med 18 brännkammare och tegelklädda valvgångar. Varje brännkammare hade en port mot utsidan av ugnen. Det innebär en oval byggnad med 18 välvda ingångar jämnt fördelade på utsidan. I taket kan man se 300 brännluckor som försedde eldarna med nytt bränsle. Ta trappan upp på ugnens ovansida och bevittna alla dessa brännluckor som de skickliga eldarna skulle mata eldarna med bränsle för teglet skulle bränna i en jämn temperatur.
Lergravarna som ligger 500 m från tegelbruket är idag ett naturreservat som försedde bruket med råmaterial. Spåren efter lertäkt är fortfarande tydliga, med täkthål och jordvallar av matjord som schaktats bort för att komma åt leran. Nu ser man självföryngrad fuktlövskog och sumpskog som aldrig har röjts eller gallrats. I den öppna dammen häckar sångsvan. Vandringen genom Lergravarna bjuder både på en vacker och intressant miljö.
Från Tjörnarps station hittar man de tre vandringslederna Tegelbruksrundan 4,7 km, Tjörnarpssjön runt 5,7 km, Bokskogsrundan 3,0 km och leden som anknyter er till Skåneleden.
Tegelbruksrundan passera Tegelbrukets restaurerade brännugnar, Naturreservatet lergravarna och Himlaberget en rest av en vulkantopp. De tre lederna går enkelt att kombinera med varandra.


Hemsida
Visa på Google Map
Besöksadress: Tjörnarp
0 10277 visningar
Kastellet
I hamninloppet, bara en kort båtfärd från centrala Karlshamn, ligger Kastellet på den lilla syrénrika ön Frisholmen. Fästningen byggdes på 1600-talet för att kunna försvara Sverige mot danskarnas attacker. Idag är Kastellet klassat som fornlämning och skyddat av kulturminneslagen. Ön bjuder på många fina och spännande miljöer. Under sommaren går daglig båttur till ön från Karlshamn. Där får vi höra historian om Kastellet stormiga epoker under en guidad tur. En skapelse från Sveriges stormaktstid.
På ön finns cafe.


http://b4.boka-blekinge.se/sv/se-gora/140903/kastellet/detaljer?page=2&filter=c%3D6365

Hemsida
Visa på Google Map
Besöksadress: Karlshamn
0 83822 visningar
Opelmuseet
Har ni besökt Nordens enda Opelmuseum som ligger utanför Skara?
Den här märkliga historian började runt 1958 när Inge Andersson väldigt nöjd Opelägare köpte sin andra Opel, men byta in sin gamla bil kunde han inte som alla andra. Inge tyckte alldeles för mycket om sin gamla Opel så den bilen behöll han. Var och vartannat år köptes nya modeller in och de gamla klenoderna sparades i ladorna.
Åren gick och ladorna fylldes och ny gårdar köptes in. Inge som i grunden var lantbrukare körde under många år även mjölkbil och sopbil. Hans kringflackande turer genom landskapet gjorde att han fick nys om många fina Oplar som stod undanställda på gårdarna som köptes in till samlingen.
2005 öppnar han äntligen upp sitt Opel museum för allmänheten så alla kunde beskåda alla dessa fina bilar. Av Inges närmare hundra Oplar visar han upp 25-30 stycken åt gången som han sen byter ut en del av varje år.
En guidad tur genom museet med Inge Andersson är både intressant och rolig. Han kan allt om sina bilar och med glimten i ögat fyllar han i tekniksnacket med roliga klenoder som får den mest uttråkade att ryckas med. Stundtals får vi känslan att befinna oss i en show av Galenskaparna.
Inge avslöjade att under tre mardröms liknade månader prova han att köra ett annat bilmärke än Opel. Sen gick han snabbt tillbaka till sitt favorit märke och mådde mycket bättre.
På bilmuseet står det bilar i varierande skick, en del i nästan nyskick, som den kopparbruna Opel Commodore Coupén från 1975. Den har bara gått 931 mil. Den äldsta bilen är en Olympia Cabriolet från 1936 som är orörd, allt är original.
Inges favoritbil bland de utställda är en Opel Admiral 1971, med V8-motor.
– Det var en riktig lyxbil på den tiden, enligt Inge.
På museet finns också retro prylar, som trafikmärken, nummerplåtar och olika reklamskyltar. En skylt berättar att företaget Opel startade med att tillverka symaskiner och cyklar. År 1896 började de bygga bilar och under 1920-talet växte Opel till att bli en av Tysklands och därmed Europas stora biltillverkare.
Vid besök ring 070-2100975 och beställ en guidad tur av Inge Andersson.Hemsida
Visa på Google Map
Mobil: 070-2100975
Besöksadress: Norra Lundby, Skara, Västergötland
0 3326 visningar
Stenshuvuds nationalpark
En bit magi på Österlen. Kustberg, lummiga ädellövsskogar, pastorala hedar och vackra stränder förenas i ett storslaget landskap på Österlen. Nationalparken har ett sydligt exotiskt karaktär och en stor biologisk mångfald värd att bevara och besöka.
Vid huvudentrén hittar man informationstavlor och Naturum som är parkens besökscentrum.
De flesta väljer att vandra upp till Stenshuvud Norra och Östra toppen som bjuder på en härlig utsikt längst kusten. Härifrån kan man ta leden ner till Hälleviks arbortet och leden tillbaka förbi Stenshuvud fyr innan man kommer fram vid Stenshuvud strand.
Det går även leder söderöver.

Hemsida
Visa på Google Map
Besöksadress: Kivik
4 9617 visningar
Ållebergs Platåberg, Segelflygmuseum & Café
Häng med upp på Ållebergs platåberg som med sina 335 m.ö.h är Västergötlands högsta platåberg. På en serpentin liknande väg går färden upp mot himlen där vi redan nu kan se några skärmflygare glida fram i uppvindarna. Berget erbjuder trevliga vandringar som tar er förbi den kända Loka källan sprungen ur bergets sluttning, men vårt mål är Ållebergs segelflygmuseet och café.
På Ålleberg segelflygmuseum, det enda i Sverige får ni chansen att uppleva segelflygets fascinerande värld. Ta steget in i museet och ni förflyttas tillbaka i tiden till segelflygets gyllene era. Här får historians vingslag luften att dallra av vördnad och plötsligt står ni framför världens äldsta flygande Tiger Moth.
Ålleberg segelflygmuseum blev redan på 40-talet centrum för Svensk segelflyg.
Vi följer vår guide ett gammalt flyga ess som stolt visar upp segelflygets utveckling från dess begynnelse till den moderna tidsåldern. Hans enorma passion för segelflyget historia smittar av sig och vi dras med i showen som vi njuter av till fullo när ett 20-tal graciösa flygplan presenteras.
Ålleberg café bjöd på nästa höjdare besök. Med terrassen hängande över platåns kant erbjuds här en vidunderlig utsikt över Falköping slätten 100 m nedanför. Inne i café drog några smarriga bärpajer till sig blickarna, men vi nöjde oss med varsin glass som var väl tilltagen. Här serveras även lättare luncher.
Mycket nöjda återvände vi nerför berget sida på dess vackra väg för att redan nu längta tillbaka.Hemsida
Visa på Google Map
Besöksadress: Vartofta, Falköping
1 107612 visningar
Eriksberg Hotell & Safaripark
Eriksberg är ett ca 925 hektar stort inhägnat naturreservat i Blekinge skärgård. Här vandrar vilda visenter, kron- och dovvilt, davidshjortar, vildsvin och mufflon fritt omkring tillsammans. Under sommaren finns det möjlighet att köra en safaritur med egen bil och se djuren i vårt unika kustlandskap med lummiga ädellövskogar. Safarituren, som är cirka tio kilometer lång, körs antingen med egen bil eller som förbokad tur med någon av våra kunniga guider. På Eriksberg finns även ett rikt fågelliv samt ett av världens största bestånd av den fridlysta röda näckrosen. Om du har tur får du se havsörnen!
Vi erbjuder boende av mycket hög standard. Gemensamt för samtliga hotellrum är att de vilda djuren går som en röd tråd genom inredningen. Från vår relaxavdelning med bastu och utomhusjacuzzis, har ni utsikt över Savannen där de vilda djuren brukar gå och beta.
Här hittar man även en restaurang av högsta class

Hemsida
Visa på Google Map
Besöksadress: Trensum
1 89159 visningar
Statarmuseet
Statarmuseet i Torup finns på plats där en gång historian ägde rum. Här intar vi en fika med hembakat i orangeriet. Sedan besöker vi starlängorna som är en del av vårt gemensamma kulturarv. I uthuset får vi uppleva statarnas djur, tvätt och lögar rum mm

Hemsida
Visa på Google Map
Besöksadress: Bara, Svedala kommun
0 86101 visningar
James Bond 007 Museum
Boken Sveriges 100 märkligaste sevärdheter ledde oss till Nybros agentmuseum. Här möter vi Gunnar James Bond Schäfer som ägaren heter. Han tar sin roll som Svenske James Bond på fullt allvar och visar stolt upp sina alster från de olika Bond filmerna. Ett måste för alla filmälskare.

Hemsida
Visa på Google Map
Besöksadress: Nybro
0 1574 visningar
Tommarps Kungsgård
På väg till Söderåsen blev ett det stopp på Tommarps Kungsgård, Här finns cafe och konsthall där man får uppleva kontrasten mellan den moderna konsten och borgens medeltida charm. I Parken går påfåglar och andra märkliga hönsfåglar och på taket tronar ett storkbo.
Tomarps kungsgård är en borg med anor från dansk medeltid som ligger i det vackra backlandskapet vid Rönneåns dalgång i nordvästra Skåne. Under renässansen utvecklades Tomarp till ett praktfullt privatslott med tinnar och torn, vallgrav och parterrträdgård. Godset blev kungsgård och boställe för befälhavaren vid Norra skånska kavalleriregementet, sedan Sverige övertagit Skåne under 1600-talet. I dag finns inga torn kvar, men den nyrenoverade borgen och parken utgör ändå en fantasieggande miljö med vittnesbörd från många olika epoker.

Nu öppet igen med tre härliga utställningar!
I stora salarna - Josef Franks ”De okända akvarellerna” i klassiska miljöer skapade av Jenny Von Platen.
I Lilla Galleriet - Fjärilsbetraktelser mm av Simon Arne. I övre korridoren i det vackra Carl Malmsten-skåpet visar Christina Lindvall-Nordin Design för doftflaskor för flytande flärd.

Hemsida
Visa på Google Map
Besöksadress: Kvidinge
0 85635 visningar
Orrefors Museum
I Orrefors Museum finner man en världsunik samling av konstglas från Orrefors glasbruk. En fantastisk utställning av tusentals vackra glasföremål och kristallpjäser från olika tider lämnar ingen oberörd! Orrefors Park präglas av välbevarad bruksmiljö. Här hittar man Sveriges första utomhusglashytta och har möjlighet att se glasmästare i arbete med att skapa sina unika glaskonstverk. Glasbruket i Orrefors grundades redan 1898 och har sedan dess varit starkt förknippat med vackra kristallglas, kvalitet och stor hantverksskicklighet. När den unika glassamlingen i Orrefors skulle säljas på världsmarknaden köpte föreningen Glasrikets Skatter samlingarna och arkivmaterialet av Orrefors Kosta Boda. Föreningen äger idag museiföremålen i Orrefors Museum.

Hemsida
Visa på Google Map
Besöksadress: Bruksområdet 1, Orrefors
0 2743 visningar
Iföverkens industrimuseum
Bruksmuseet Iföverkens industrimuseum öppnade 1996 och skildrar brukets historia från starten 1887 fram till dagens företag. På museet visas de produkter som har tillverkats under olika epoker.
Det började med eldfast tegel, cement, isolatorer, proppar, mosaikplattor och badrumsinredningar.
Iföverkens industrimuseum är inte bara ett museum, det är också ett konstgalleri och en levande verkstad med kurser och shop med försäljning.

Hemsida
Visa på Google Map
Besöksadress: Bromölla
0 14799 visningar
Bosjökloster Slott &Trädgårdar
Redan från andra sidan sjön när man blickar ut över Ringsjöns blå vatten ser man ett väldigt huskomplex torna upp sig längst stranden som väcker ens intresse.
Väl i hjärtat av Skåne möts vi av Bosjöklosters vitkalkade byggnader som erbjuder en intressant eftermiddag med rosenträdgårdar och lummiga parker.
Efter att strosat runt i parken med getter och åsnor möts vi av den ståtliga 1000 åriga eken som står där så stolt. Med sin mäktiga krona tittar den ner på oss och vill så gärna berätta sin historia.
På klostrets gröna gräsmattor ner mot sjön kunde vi breda ut picknick filten och avnjuta maten i ett väder som bara blev bättre fram emot kvällen.
Vid strandkanten låg små båtar och guppade i sina förtöjningar till uthyrning.
Tillbaka i klostret innandöme styrde vi stegen ner i längans källare där vi möttes av historians vingslag under tak täckta av senmedeltida kryssvalv.


Hemsida
Visa på Google Map
Besöksadress: Höör
1 91074 visningar
Lessebo handpappersbruk
På Lessebo handpappersbruket – ett av Sveriges sista – har man tillverkat handgjort papper sedan 1693. Det handgjorda papperet används bland annat i exklusiva dokument som vigselbevis, dopattester, certifikat och diplom.
Vi valde att ta en guidad tur som skulle visa sig vara ett mycket bra val. Vi började med att se en film som visade tillverkningen. Sen blev vi lotsade runt i dessa historiska lokaler och kunde bara njuta av allt som vår kunniga guide hade att berätta om papprets tillkomst och historia. Det var mäktigt att se alla dessa gamla maskiner som fungerar och fortfarande tillverkar papper i en blygsam upplaga.
Brukets café bjöd sedan på nybryggt kaffe med nygräddade bullar som kunde avnjutas i dessa vackra industrilokalerna.

Hemsida
Visa på Google Map
Besöksadress: Lessebo
0 85379 visningar
Kulla Veterantraktorer
Kulla Veterantraktorer utanför Sölvesborg bjuder på en härlig samling välpolerade traktorer som är inhysta i två längor, men här finns så mycket mer att titta på. På en hylla stoltsera en stor samling emaljerade bruksföremål från Kockums i Kallinge. En trappa upp står en vävstol och pockar på vår uppmärksamhet. Några bilar, mopeder och jordbruksredskap komplettera museets trivsamma miljö.
Kontakta Ingvar Olsson 0708494264 för besök

Visa på Google Map
Besöksadress: Kulla, Sölvesborg
0 55140 visningar
Krapperups Slott
Krapperup slott, byggd i rött tegel, är från medeltiden när Skåne fortfarande en del av Danmark. År 1667 kom Krapperup i svensk ägo och har sedan dess bytt ägare flera gånger. Idag ägs slottet av Gyllenstiernska Krapperupsstiftelsen.
Krapperups park går tillbaka åtminstone till 1600-talets barockanläggningar och har därefter successivt förändrats och förnyats enligt tidernas och ägarnas smak. I sin nuvarande utformning är parken, trots enastående blomprakt i rosengård och perennrabatter, en landskapsträdgård, som dramatiskt utnyttjar höjdskillnaderna mellan landborgen och havet.
Guidade turer i slottet genomför för gruppbokningar och vid vissa tillfälle. Se hemsidan.
Vid sidan om Krapperups Slott hittar man Krapperups Kaffestuga, Museum, Konsthall och Slottsboden med butik.

Hemsida
Visa på Google Map
Besöksadress: Höganäs Norr
0 5923 visningar
Gärds Härads Hembygdsförening
Här i Mörkavadåns dalgång har Hembygdsföreningen skapat en underbar park med ett 10-tal äldre byggnader och fyllt dem med intressanta föremål. Här finns bl.a kvarn, smedja, vagnmakeri och en stor prästgård från 1700-talet. I andra byggnader hittar du museer för lantbruksredskap, hästdragna vagnar, en lanthandel samt en skolsal från tidigt 1900-tal.
Ivar Johnsson museet för konst hittar ni även i hembygdsparken i Degeberga.
Återkommande evenemang i parken är Konstrundan, Trädgårdsmässan, Degeberga Marknad, Antik-och Samlarmarknad och trivselkvällar.
Parken är välskött och inbjuder till små upptäcktsfärder i denna trevliga miljö.Hemsida
Visa på Google Map
Besöksadress: Degeberga
2 120946 visningar
Stigs Mc & Motormuseum
Stigs MC & Motormuseum hittar ni 20 km öster om Varberg på den vackra vägen mellan Rolfstorp och Åkulla. Museet är välorganiserat och välstädat, där alla föremål är namngivna med små skyltar. Mopederna och motorcyklarna är vackert renoverade och skiner som nya, vilket gör det till en ren fröjd att besöka och uppleva alla de attraktiva föremålen.
Framför oss har vi en Huskvarna Silverpil Röd 175cc från -55 en populär motorcykel känd för sin stil och prestanda och nästa guldklimp är en Zundapp 200cc -55. I ett hörn står fyra exemplariska gröna Monark motorcyklar från sent 40-tal i ett fantastiskt skick. En riktig juvel bland mopederna är en röd DKW Hummel -55 med sin charmiga design.
Hyllorna är fyllda av nostalgiska föremål som Mazetti ögonkakao och gamla fina kaffeburkar. Alla föremål är noggrant restaurerat och har vårdats med både kärlek och omsorg innan de placerades där.
Stig Karlsson var en man som inte slängde något i onödan, om det gick att renoveras. Med åren fylldes ladan och ryktet spred sig om vilka guldklimpar Stig kunde visa upp.
1999 tar Stig, uppbackad av familjen, beslutet att öppna upp museet permanent. På invigningsdagen kommer ett följe på 40-50 motorcykelkompisar, ihopsamlat av GeKås Göran, inrullande på gården, vilket fyllde Stig med stor stolthet.
Museet som är i ständig utveckling öppnar upp ytterligt en avdelning våren 2021, något som tyvärr inte Stig får uppleva, som lämnar jordelivet under våren. Familjen beslutar snabbt att Stigs livsverk skall drivas vidare för att hedra hans minnen.


Hemsida
Visa på Google Map
Besöksadress: Rolfstorp, Varberg
1 5093 visningar
Sofiero slott
Lite drömmande klev man ut på balkongen och blickade ut över slottsparkens blomsterprakt med sin yppiga grönska. Med ett underbart läge vid strandbranterna kunde man se ner i en dal kantad av Rhododendron där små porlande vattenfall från dammens gröna vatten slingrar sig vidare ut mot Öresunds blå vatten.
Sofiero slottspark är en verklig sevärdhet och lysande turistattraktion skapad av Gustaf VI Adolf och prinsessan Margareta som hade detta som sitt sommarställe fram till sin död.
Här vandrade vi runt och njöt av harmonin och lugnet som rådde i parkens alla irrgångar som bjöd på en enastående färgprakt på sina ställen.
Med havet i bakgrunden bredde vi ut picknick filten på den kungliga gräsmattan och avnjöt tunnbrödsrullarna med sin läckra fyllning. Härifrån kunde man se slottets torn och tinnar sticka upp över den frodiga grönskan
Här finns både restaurang, cafe, butik och säsongen är fylld av olika evenemang.

Hemsida
Visa på Google Map
Besöksadress: Helsingborg
0 91051 visningar
Gravensteen Castle
Gravensteen Castle (även känd som Grevens slott) är en av Belgiens bäst bevarade medeltida fästningar i hjärtat av Gent. Här möts ni av en mäktig borg i Tournai kalksten, omgiven av 24 viktorn, tjocka stenmurar och ett utskjutande porthus.
Borgen har sitt ursprung från 800-talet, men när greven Philip van de Alsace återvände från sitt första korståg, beordrade han att borgen skulle byggas om till ett imponerande stenslott som stod färdigt år 1180 och har i stort sätt samma utseende som idag.
Kliv in genom det höga porthuset och upplev denna stenmanolit med sina rikliga utrymmen. Här möts ni av imponerande riddarsalar och smala torntrappor som leder upp till de övre tornen som bjuder på magnifika utsikter över staden. Salarna är dekorerade med konst och riddarrustningar. I de nedre regionerna som är kalla och dragiga huserar fängelsehålor och tortyrkammare.
Vi valde att gå på egen hand och följde den väl anvisade turen genom slottet och tog del av informationen på uppsatta tavlor, medan andra gick med en audioguide som skall vara mycket bra, men tidskrävande. Här finns även många olika guidade turer med olika teman för gruppen.
OBS! Ingången hittar ni på borgens södra sida och inte på norra sidan där Google Maps har placerat den.Hemsida
Visa på Google Map
Besöksadress: Gent, Belgien
0 878 visningar
Fly N Ride
Fly N Ride ett öppet hus på Ljungbyhed flygfält som brukar gå av stapeln i augusti månad.
Det som är tjusningen med Fly N Ride på Ljungbyhed flygfält i Skåne är att det är enkelt, uppsluppet med en intim, familjär atmosfär, utan hålltider (det finns inget program och man kan komma och köra när man vill) och där man aldrig vet vad man kommer att få se och uppleva (eller missa om man inte råkar vara där) – har man tur kan det vara riktiga rariteter.
Det är helt enkelt en happening – helt oregisserad, och där alla mc, bilar och flygplan som kommer dit bidrar på något sätt till upplevelsen.
På bilden ser vi flygplanen Tiger Moth, Spitfiren och Mustangen som brukar gästa Fly N Ride
Båda Spitfiren och Mustangen har den klassiska Rolls Royce Merlin-motorn som utvecklades i England. Att höra denna Merlin`s V12 sjunga genom luften ger en rysningar av välbehag.


Hemsida
Visa på Google Map
Besöksadress: Ljungbyhed
0 2962 visningar
Naturum Kullaberg
Kullaberg skiljer sig från den vanliga bilden av Skåne. Vilt, vackert, vidunderligt med hisnande branter och vida vyer över Öresund och Kattegatt. Här upplever du ett helt unikt växt- och djurliv - allt förklarat och satt i sitt sammanhang på besökscentret Naturum Kullaberg längst ut på halvön vid Kullens fyr.
Naturum Kullaberg erbjuder utställningen ”Porten till Kullaberg” vilken visar Kullabergs naturreservat från himmel till hav.
Barnens favorit blir ofta saltvattensakvariet, där den som vill kan känna på en sjöstjärna. På Naturum Kullaberg kan du få tips och idéer på vandringar och utflykter i naturen.

Hemsida
Visa på Google Map
Besöksadress: Mölle
1 4262 visningar
Olstorps Café
Reslövs Olstorps Mölla, Café och Museum.
Plötsligt bryts scenariot av en mäktig Holländare som torna upp sig i det platta landskapet. Det är Reslövs Olstorps nybyggda vindmölla. Vi kliver in i den tjärdoftande möllan där nygräddade våfflor väntar. Efter fikat berättade Ulf Järger om hur han köpt gården och funnits en vindmölla i längan som monterades ner för 70 år sedan. Då föddes den galna (beundransvärda) iden att bygga upp denna igen. Det visade sig att det mesta var i så dåligt skick att det inte gick att använda. Så den nya möllan har han med hjälp av ett par vänner själv byggt upp med egentillverkade delar efter det gamla originalet. Vi klättra våning för våning upp i den sju våningar höga möllan och blir allt mer imponerade av alla dessa delar till möllan.
Jag trodde i min enfald att det var ett tomt skal av en mölla vi besökte, men det här är en blivande full fungerande mölla. Inom de närmaste åren kommer vingarna monteras och sen skall det malas mjöl här.
På gården finns även ett trevligt lanthandel museum som är väl värt ett besök.


Hemsida
Visa på Google Map
Besöksadress: Reslöv, Marieholm
0 86518 visningar
Moderna Museet
Foto: Daniel Einarson

Moderna Museet är ett av Europas ledande museer för modern och samtida konst, med en samling från 1900-talet och framåt. Moderna Museet Malmö inryms i en av Malmös vackraste byggnader, John Smedbergs elektricitetsverk från 1901. Fram till 21/2 2021 ger Moderna Museet Malmö sina besökare möjlighet att stifta bekantskap med den fascinerande och banbrytande svenska konstnären Hilma af Klint i en omfattande presentation.

Hemsida
Visa på Google Map
Besöksadress: Malmö
0 88856 visningar
Lunds konsthall
Lunds konsthall invigdes 1957 och ritades av arkitekten Klas Anshelm. Konsthallen har fri entré och en central placering vid ett av stadens största torg, Mårtenstorget. Och alla är välkomna! Den första utställningen i Lunds konsthall hette ”Svensk nutidskonst” och sedan starten har verksamheten varit vigd åt samtida konst.

Hemsida
Visa på Google Map
Besöksadress: Mårtenstorget 3, Lund
0 1931 visningar
Bilgårdens bilmuseum
Bilgårdens bilmuseum hittar ni utanför Förslöv på väg ut på Bjärehalvön. Här möts ni av små ettriga bilar som Hundkojor och Fiat Abarth, där de flesta har ett förflutet på tävlingsbanorna. Det är här som Ingmar Gustavsson haft sin bilförsäljning och verkstad. Nu har han gått i pension men fortsätter med sin största hobby - nämligen bilar. Nu står ett tjugotal bilar i bilhallen som Morgan, Mini Marcos, MGB, Fiat mm, vilket bidragit till ett mycket intressant museum. Vissa av dem är orörda originalbilar i ett fantastiskt skick medan andra har Ingmar totalrenoverat till nyskick.
I ena hörnet står en Fiat Abarth 1000 TC -65 som är en av få som byggdes som racingbil från fabrik och Ingmar visar upp den in action ibland då han kör i Historisk Racing med den.
– Den väger endast 610 kilo och har bromsar som en modern stor bil. Med sina 90 hk är den riktigt kul att köra med, berättar Ingmar.
I hallen finns även en del mopeder. Det är gamla flakmopeder och en del minibikes. Det är Ingmars bror Krister Gustavsson som har intresset för mopederna och är den som ni möter mest här i verkstaden. Krister håller för stunden på att sätta ihop en Puch Dixi -63 som endast såldes i 63 ex i Sverige.
Bilgården har inga bestämda öppettider, så det är säkrats att kontakta Krister Gustavsson så släpper han in er.


Visa på Google Map
Mobil: 0738902595
Besöksadress: Förslöv
0 2520 visningar
Fredriksdals museer och trädgårdar
Vill Du uppleva Sydsverige förr i tiden då är Fredriksdal något för Dig!
Inför öppnandet av Fredriksdals friluftsmuseum 1923 skaffades hus och gårdar från olika delar av Skåne, Halland och Småland. I Fredriksdals historiska trädgårdar och parker finns allt från träd till örter och nyttoväxter.
Du kommer in i parken och huvudallén tar Dig fram till huvudbyggnaden - en vacker herrgård med anor från 1700-talet.
Fredriksdals stadskvarter är hämtade från det gamla Helsingborg. Korsvirkesgårdar, smala gator, verkstäder och affärer får en att förflytta sig tillbaka i tiden. Besökare som pratar i mobiltelefoner känns som malplacerade tidsvandrare.
Vi besökte Fredriksdal i juni under Rosdagar, då hela herrgården var prydd med vackra väldoftande rosor. Gediget program med diverse aktiviteter året om, öppettider och priser finner man på Fredriksdals webbplats. Där kan Du även lyssna på berättelser om Fredriksdal. I en byggnad som förr var stall för godsets körhästar ligger Fredriksdalskaféet, här kan Du pausa över en fika eller lunch i mysig miljö. Från 3/2 serveras lättare luncher och fika i Poppepaviljongen på baksidan av kaféet.
Teaterföreställningar med Eva Rydberg och hennes ensemble äger rum under sommaren.

Hemsida
Visa på Google Map
Besöksadress: Helsingborg
0 91034 visningar
Autoseum
Välkommen till Autoseum ett av Europas förnämsta motormuséer!
Fordonsmässigt så har det skett en rejäl förnyelse varav den kanske mest intressanta är en Auburn från 1935.De verkliga godbitarna som anlände 2019 såsom McLaren M8, Rolls Royce med proveniens anknutet till bland annat ABBA, NASCAR bilar, Indy Car, Koenigseggs första prototyp och Stefan ”Lill-Lövis” Johansson utställning som i år kompletterad med något alldeles extra.
Andra utställningar man kan beskåda här är Frasses & Mariannes musikmuseum, Modellflygutställning, Svensk bilsporthistoria, Barnens Autoseum, Nils-Oscar Palace och Alfs leksaker i museishopen.
Allt detta och mycket, mycket mer därtill finns på Autoseum och väntar på Dig.
Varmt välkomna
Nisse Nilsson

Hemsida
Visa på Google Map
Besöksadress: Simrishamn
0 87514 visningar
Ivö klack
Wow vilken uppryckning Ivö klack har fått med sitt nya utemuseum och de fyra nya vandringslederna. Lederna är breda och välmarkerade och går genom härlig bokskog. Landskapet är väldigt kuperat med högsta punkten på 133 m. Genom att kombinera de olika lederna kan man skapa en runda på 2-12 km.
På Klackens östra sida är dramatiken som störst. Här går man genom det värsta slagfältet av granitblock och här kan man bevittna kampen mellan inlandsisen och Ivö klack som bet ifrån sig rejält. Som en nagel i ögat för isen stack klacken upp som en upp och ner vänd plog och förorsakade isen enorma förluster. De kvarlämnade isbergen smälte och bildade sedermera Ivösjön som är Skånes största sjö medan granit blocken ligger kvar på Klackens sluttning än idag Eller…
Ivö Klack bjuder på upplevelser för både stora och små. Här kan du njuta av skogens stillhet, sjöns blåa blänk eller utsikten från toppen av Klacken. Ivö Klack har också en spännande industrihistoria med brytning av kalk och kaolinlera under stor del av 1900-talet början. I brottet kan du leta fossiler från havslevande varelser som kommit i dagen i samband med brytningen.
För att fördjupa din upplevelse av naturreservatet Ivö Klack finns idag ett utemuseum. Längs stigarna i naturreservatet kan man ta del av brottets historia, lära sig mer om växt- och djurlivet och göra en tidsresa till torparnas tid.
Kaolinrundan som är endast 2,1 km lång går runt brottet och är den slingan som bjuder på flest historiska inslag. Följ banvallen ner till sjön där idag rälsen används som skyddsräcke. I vattnet ser man pålverk sticka upp som nyfikna betraktare. Detta är resterna av kajplatserna där pråmarna la till. Fundamenten av linbanan syns i skogen och längre fram passera man slammeriet bassänger innan man når den västra kajplatsen.


Hemsida
Visa på Google Map
Besöksadress: Ivö
5 19590 visningar
Bilkyrkogården Kyrkö mosse
Bilskroten på Kyrkö mosse lämnar ingen oberörd. Den är mer än bara ett mecka för alla bilintresserade. Den är ett stycke svensk historia från en inte alltför avlägsen tid. Här står ett hundratal bilar, gamla och ännu äldre, parkerade rakt in i skogen.
Myten närmar sig verklighet. Efter hör talas om denna legend till bilskrot står jag här äntligen för första gången på parkeringen 2006 och snöra mina läderkängor som knarra lite svagt. Det är med en viss vördnad jag kliver in i Åkes värld för första gången när jag följer skogsvägen som är fylld av vattenpölar.
Ett museum mitt i skogen. Väggarna är majestätiska martallar som når ända upp till himmelen. Taket är strimmor av dimmor mellan grenverken. Allt andas nostalgi och svunna tider.
Plötsligt möts jag av en Ford Angelia i blå skimmer som tagit skydd bak en rad däck. Snart är vägen kantad av bilar av alla de slag. Ståtligt står de där medan andra har sjunkit djupt ner i myrens bruna vatten. Det är en motsägelsefull och mycket unik plats, bilarnas förfall står i skarp kontrast till naturens kraft som obönhörligt tar över.
Många tycker att det är det vackraste de sett. Andra tycker att det är vidrigt och en skam för kommunen.
Ni får bilda er en egen uppfattning.
1999 blev platsen kulturminnesskyddad i 50 år framåt.
Läs gärna historian om Åke mannen bakom bilkyrkogården här >>


Hemsida
Visa på Google Map
Besöksadress: Ryd
1 8157 visningar
Birkéns Café och Kuriosa
Ett otroligt mysigt café beläget relativt centralt i Hembygdsparken i Hässleholm. Hembygdsparken är en lummig oas fylld av gamla byggnader där var och en kan hitta sin favoritplats.

Hemsida
Visa på Google Map
Besöksadress: Hässleholm
0 356870 visningar
Arnolds Kannibalmuseum
Arnold Äventyraren och hans Kannibal museum i Önneköp bjuder på en oförglömlig resa. Genom sina berättelser tar han oss med till Afrikas och Sydamerikas djungler och till Söderhavets vidsträckta övärld. Här bekantar vi oss med avlägsna kannibalstammar och pygméfolk.
Tillfällen att besöka nya spännande platser dyker ständigt upp. Arnold har idag besökt runt 170 olika länder och har en rik flora av intryck att förmedla.
Museet är inhyst i ett gammalt hönshus och fyllt med de mest märkliga föremål.
För besök:
Boka tid på 0415-600 37

Hemsida
Visa på Google Map
Besöksadress: Önneköp
0 37779 visningar
Hammarkvist Trädgård
Hammarkvist Trädgård, denna stora härliga trädgård hittar ni i Oppmanna, norr om Kristianstad. Här har Ruth och Sture pysslat om sin trädgård i 40 år. En porlande bäck flyter genom trädgården som innehåller massor av växter och märkliga figurer. Var man än tittar dyker det upp nya intressanta föremål att vila ögonen på.
Upp längst bäcken kommer ett gäng muntra ankor på jakt efter trädgårdens sniglar. De är inhyrda av grannen för att hålla sniglarna i schack och tar sin uppgift på fullt alvar.
Trädgårdens är uppbyggd som olika små rum där var och en hittar sin favoritplats att slå sig ner och njuta av en kopp kaffe. Här kan man ha med egen fika eller så beställer man en kaffekorg på ställen som står framdukad när man kommer.
I den gamla stärkelsefabriken från 1910 hittar man även ett gårdsmuseum med olika utställningar.
Fritt inträde
WC
Trädgården är alltid öppen för besökare. Utställningen Hemvärnet 80 år är öppen på förfrågan.
Kaffekorg kan beställas. 0733 323583 eller hammarkvist.tradgard@gmail.com

Hemsida
Visa på Google Map
Besöksadress: Oppmanna Arkelstorp
0 99618 visningar
Svaneholms slott
Svaneholms slottsområde är ett av Skurups kommuns mest välbesökta utflyktsmål har mer än 10.000 besökare varje år. Förutom slottet besöker du slottsträdgården, vandrar på lederna runt sjön eller besöker galleriet med visningsträdgården som ligger alldeles intill. Blir du hungrig erbjuder slottsrestaurangen dagens lunch och á la carte. Har du egen matsäck med dig är det bara att lägga ut filten i den vackra parken...
Friluftliv - Området kring Svaneholms slott bjuder på många möjligheter till naturupplevelser och rekreation. Promenera i Vassen naturreservats vackra bokskog, hyr en roddbåt och fiska i Svaneholmssjön eller följ den tillgänglighetsanpassade jaktslingan på ca 2,7 km runt sjön, som tar dig genom vacker ädellövskog och trolsk miljö i alsumpskog. Röda slingan på ca 4,2 km sammanfaller delvis med Jaktstigen, men sträcker sig även längre ut i Vassens naturreservat.
Svaneholms mest kände ägare är Rutger Macklean. Macklean var en radikal tänkare och reformerade jordbruket genom att introducera enskiftet på 1780-talet. Slottets rika samlingar av möbler, textiler och föremål visas i utställningar som levandegör Svaneholm och dess människors historia.

Hemsida
Visa på Google Map
Besöksadress: Skurup
1 91266 visningar
Torups Slott
Torup är ett av Skånes bäst bevarade slott från 1500-talet. Den ursprungliga borgen i Torup låg på en kulle kallad Askebacken. Fynd efter utgrävningar finns att se i utställningen Expo Torup. Det nuvarande slottet anlades 1537 och restaurerades under åren 1602-1630, då det också fick det utseende det har idag.
Torups slott ligger mitt i Torups rekreationsområde - Bokskogen. Hit kan man komma med bil eller buss 138 från Malmö Centralstation. Stora parkeringar och en busshållplats finns i närheten.

Inom området förutom slotten med sin magnifika park finns det motionsspår, utegym, lekplatser, stigar, vandringsleder, sjöar, rastplatser m.m. Alla stigar bär till Magasinet som inrymmer Friluftsgården med ett café, ett innegym, bastu samt information om olika aktiviteter, utställningar mm. Friluftsgården är öppen alla dagar i veckan.
En del av vandringsstigar passerar även genom parken runt Torup slott. Gå gärna längs muren med klängande päronträd och känn på tegelstenarna som kanske berättar någon 500-års gammal hemlighet till Dig. Stottet har guidade visningar och andra event, så som Torupsdagarna, stor och trevlig utställning under vårens Konstrunda, fakelgång mm.

Hemsida
Visa på Google Map
Besöksadress: Bara, Svedala kommun
14 94357 visningar
Museum för Rörligt Kustartilleri
Rörliga Kustartilleri museum stod för första besöket på ön. Museet visar upp en unik samling av artilleri pjäser, robotar och fordon och med en varsam guidning locka detta även damerna.
I museets samlingar finns samtliga kanoner som använts vid det rörliga kustartilleriet. Flertalet mätstationer och mätinstrument samt huvuddelen av de robotsystem som använts finns representerade i samlingarna.
Gör ett besök nu, få en upplevelse utöver det vanliga, unik militärhistoria som är förpackad i en trevlig atmosfär och miljö samtidigt som du kan njuta av Karlskronas fina skärgård.

Hemsida
Visa på Google Map
Besöksadress: Aspö Karlskrona
0 1468 visningar
Järnvägsmuseet Kristianstad
Har besökt ångloketsdag i Kristianstad en utställning med tåg, bussar, bilar och en massa andra ma-skiner.
Med en svag doft av fotogen liggande i luften från de små ångmaskinerna kunde man förväntansfull närma sig de stora ångloken som så ståtligt står där på spåret och ruvar på sina hemligheter.
Ett par långa kliv så var man uppe i förarhytten med sina alla spakar.
När man tittar in i eldluckan kan man föreställa sig hur varmt det måste ha varit att stå här med svetten rinnande och skyffla in kål i den glupska pannan som bara skrek efter mer.
Köpte biljetter till en tur med ångloket som redan stod inne på stationen och pös av glädje för att kommit i trafik igen.
Väl uppe i första vagnen kunde man känna trycket i pannan eldas upp med en ökad vibration som kändes i hela tågsättet.
Till tjutet från ångvisslan som fick de flesta att vända sig om börja hjulen sakta snurra runt med en stor rökutveckling som följd.
I ett moln av rök tuffade vi ut från stationen med en dämpad fart som hörde till det gamla lokets vär-dighet.
Ånglokets dag brukar vara i september, men kontrollera hemsidans kalender. Museet kan givetvis besökas vid andra tillfälle också.

Hemsida
Visa på Google Map
Besöksadress: Kristianstad
1 86627 visningar
Fotevikens Museum
Efter att studerat trollkvinnans enkla boning med en viss nyfikenhet och försiktighet närmar vi oss porten till en helt annan tid. Närmare bestämt 1130-talet och platsen är Fotevikens Museum utanför Malmö. Här innanför pallestaden möts vi av den fria kvinnan Kristina i tidsenliga kläder. Med en inlevelse berättar hon historian om våra förfäder vikingarna medan hon stolt visar oss runt bland stadens hus. Här har vi män som trollar fram skönheten i silver medan andra gör det i trä. In i dunkla rökfyllda boningar vandrar man med tindrande ögon för att hela tiden upptäcka nya spännande historiska alster. På ett mycket intressant och lärorikt sätt fick vi stifta bekantskap med vikingarnas liv - väldigt givande besök.


Hemsida
Visa på Google Map
Besöksadress: Höllviken
0 85702 visningar
Hanö
Hanö - denna sägenomspunna ö, fylld av myter och legender, där de historiska vingslagen är högst påtagliga! Allt detta slås endast av den spännande verkligenheten som besökarna möts av idag. Hanö når ni lätt med färjan från Nogesund och redan då får ni uppleva öns karaktäristiska silhuett torna upp sig utanför Listerlandet. Hanö varit välkänt landmärke för sjöfarare från hela världen. På toppen tronar Hanö fyren - en av Östersjöns ljusstarkaste fyrar vars lysvidd når hela 4 landmil ut över det okända havet.

Hemsida
Visa på Google Map
Besöksadress: Hanö, Blekinge skärgård
6 88643 visningar
Agusastugan
Så långt norrut i Albo Härad man kan komma, ligger en liten by som heter Agusa i Andrarums församling. Här intill vägen Hörröd - Andrarum ligger en liten grå stuga kallad Agusastugan, där besökarna tror sig förflyttad ett sekel tillbaka i tiden. Här står nämligen möbler och husgeråd kvar som det användes av den siste ägaren Anna Mårtensson som bodde ensam här till 1944 då hon slutade sina dagar 71 år gammal. Om Anna Mårtensson kan sägas att hon levat sitt liv på samma sätt som sina förfäder utan att ändra eller modernisera någonting. Hon framlevde här sitt liv i tacksamhet och trivdes med sin tillvaro. Med Anna Mårtensson gick så en epok i graven, ty sen dess har ingen människa bott i Agusastugan.
Agusastugan ägs sedan 1946 av Albo Härads Hembygdsförening.
Agusastugan byggnadsminnesförklarades den 18 december 1963.
Källa: Albo Härads Hembygdsförening

Hemsida
Visa på Google Map
Besöksadress: Degeberga
0 16514 visningar
Wadstena Fogelsta Järnväg
Visste ni att Wadstena Fågelsta Järnväg är Sveriges äldsta bevarade smalspåriga järnväg?
Ta er en tur bakåt i tiden med deras rälsbuss från 1954. Det är kanske inte den längsta tågresan ni gör i ert liv men en av de mysigaste. Här får man köpa gammaldags biljetter i det välrenoverade stationshuset som är som ett levande museum. I rätt tid står den lilla, men ack så fina rälsbussen där och väntar på oss iklädd i sina traditionella orange-gula färger.
Tag plats hörs det längst perrongen från stinsens myndiga stämma. Det är med stor entusiast folk kliver ombord på rälsbussen som bjuder på en liten åktur till Vadstenas ytterkant för att sedan återvända till stationen. Konduktören klipper våra biljetter och tågets flaggman kliver av vid varje vägkorsning där bilisterna med glädje låter denna trevliga rälsbuss passera. Det är med barns tindrande ögon passagerarna följer denna trevliga tur som väcker många minnen från en svunnen tid.
Efter åkturen bjuds vi på en guidad tur i järnvägsstallarna med tillhörande smedja och får höra mer om järnvägen och dess spännande historia från en kunnig guide.
I lokstallarna möts vi av ångloket som blev känt som Harry Potter tåget efter att ha medverkat i premiären av filmen i Stockholm.
Museiföreningen Wadstena Fogelsta Järnväg erbjuder även dressin körning som också är en härlig upplevelse.


Hemsida
Visa på Google Map
Besöksadress: Vadstena, Östergötland
0 4706 visningar
Varbergs fästning
Varbergs fästning är ett av Nordens största försvarsverk från 1600-talet, med höga vallar och svindlande underjordiska gångar. Fästningen har en lång historia som sträcker sig över flera hundra år. I slutet av 1200-talet byggdes en borg på klippan med namnet Wardberg. Klippan har används tidigare för övervakning. Om fiender närmade sig från havet tände vakter en stor eld.
Läs mer om fästningens fascinerande historia här >>>

På Varbergs fästning ligger Hallands kulturhistoriska museum, som inrymmer flera fascinerande utställningar. En av de mest betydelsefulla utställningarna är den om Bockstensmannen. Bockstensmannen hittades av barnen Thure och Gulli en sommardag 1936 i en mosse. Skelettet och dräkten, som var väl bevarade, hade legat i mossen i nära 600 år. Fyndet visade sig vara ett av världens viktigaste medeltida fynd. Genom forskning och ny teknik får vi nya kunskaper om hur livet var på medeltiden. Vi vet hur gammal denna man var, vilken samhällsgrupp han tillhörde och till och med hur han såg ut.

På grund av Mickes skada fick vi avbryta vår semester tidigt. Därför är denna sammanfattning baserad på information från webben. Vi ser fram emot att utforska Varbergs fästning och dess utställningar mer i framtiden, och vi är särskilt intresserade av att fördjupa oss i historien om Bockstensmannen.

Hemsida
Visa på Google Map
Besöksadress: Fästningen 1, Varberg
0 1375 visningar
Tisdagsträffar på Borgeby slott
Tisdagsträffarna
– södra Sveriges största träff för motorentusiaster!
Varje tisdag under sommarhalvåret vallfärdar besökare, i alla åldrar, till skånska Borgeby. På Borgeby slott är ni välkommen med eller utan eget entusiastfordon. Här finns restaurang med uteservering på både fram och baksidan
Om resten av familjen, eller din partner inte brinner lika mycket för fordonen finns möjligheten att besöka slottets butiker, ateljéer och andra verksamheter som håller öppet.
Träffarna pågår mellan början av maj till mitten av september kl. 16.00-20.00, eller tills solen går ner.
Här är alla välkomna och det finns även fält för besökare i Svenssonbilar.
En härlig sommarkväll kan det dyk upp 1000 fordon och en mängd härliga människor.

Hemsida
Visa på Google Map
Besöksadress: Löddeköpinge
0 88032 visningar
Nostalgi Café the 50 s
Nostalgicafé the 50’s är ett livligt museum där du välkomnas in i en salig blandning av allehanda nostalgiska miljöer, bilar och prylar. Här kan du stå framför disken till en lanthandel, titta in i ett tryckeri, ett skomakeri, en frisörsalong, en bilverkstad, se leksakerna du, dina föräldrar eller mor- och farföräldrar lekte med. Du kan njuta av designen hos 50-talets hyllade pinaler, såsom kobratelefonen, de pastellfärgade brödrostarna, campingborden, husvagnarna och inte minst bilarna. Inne i museet finns 100 fordon, varav 65 bilar.

Hemsida
Visa på Google Map
Besöksadress: Tryde Tomelilla
0 87803 visningar
Burg Square
Burg Square är en majestätisk plats av makt och skönhet där ni kan uppleva romantik och magi.
I århundraden har detta torg varit centrum för makten i staden. Således finns den Heliga Blodets basilika och rådhuset från 1300-talet här, en pärla av flamländsk gotisk arkitektur.
I ena hörnet går den öppna platsen över till ett vackert skogstorg med The Lovers sculpture omgivet av många brasserier kända för sin varma choklad.
Slå er ner på någon av torgets gröna stolar och smaka på den medeltida sötman av historiskt skimmer som råder över torget medan hästdroskorna radar upp sig.
Blinde-Ezelstraat är något man inte får missa till eller ifrån detta torg. En vacker gång och cyklistpassage som förbinder de två attraktioner Burg squar och Vismarkt kanaler. Genom ett valv till vänster om rådhuset hittar ni denna passage som bjuder på så mycket underbart att vila ögonen på. En plats att återvända till efter mörkrets inbrott när de värsta hoparna av klapprande turistfötter har avlägsnat sig.Hemsida
Visa på Google Map
Besöksadress: Brygge, Belgien
0 83495 visningar
Groeninge Museum
Groeninge Museum har en ganska stor permanent utställning omfattande samling av flamländsk konst med verk från från olika århundraden. Först hittade vi några surrealistiska verk med bl a ett verk av René Magritte och ett av Paul Delvaux och förväntningarna steg. Sen hade museet ett antal salar med oljemålningar med religiösa motiv kryddade med makabra inslag av dåtidens tortyruppfinningar. Korsfästningar kontrasteras med porträtt av celebriteter och familjeporträtt av beau monde med gulliga finklädda barn i sällskap av lika välputsade, vackert gestikulerande föräldrar. Museets hemsida har interaktiva rum för dem som vill studera konstverken i detalj hemifrån. Förutom målningar finner man ett antal skulpturer, bl a Madonna av Jean-Robert Calloigne. Statyn är en mer empatisk version av Michelangelos Madonna som finns att skåda i Brygge inne i Church of Our Lady. Skulptören är även känd som arkitekt av Vismarkt i Brygge (fiskmarknaden). Mest imponerade blev vi av salen med olika slags stilleben, man fann en del av "moderna" inslag då motivet är tredimensionellt och sticker ut ur sin ram.

Hemsida
Visa på Google Map
Besöksadress: Dijver 12, Brygge
1 1119 visningar
Övedskloster
Borggården cour d'honneur omges av fyra vitmenade tvåvåningspaviljonger som binds samman av gallerier med portaler. Gustav III besökte slottet sommaren 1774 och skall redan vid anblicken av borggården ha yttrat. Alltför kungligt för en enskild.
Övedskloster anses vara ett av den svenska rokokoarkitekturens yppersta verk. Det är elegant, måttfullt och harmonierar med den franska trädgården med terrasser och självtryckande fontäner.
Här hälsade Greve paret Otto och Eva Ramel oss välkomna som skulle guida oss igenom denna intressanta miljö.
På vår vandring genom slottssalarna rik på konst och antikviteter fick vi höra intressanta berättelser om händelser som inte går att finna i historieböckerna.


Hemsida
Visa på Google Map
Besöksadress: Sjöbo
1 5953 visningar
Minnenas Museum
Välkommen till ett museum fyllt av fordon och prylar från svunna tider ur Margit och Bertil Lindahls samlingar. Kanske känner du igen familjens gamla kamera, farfars klassiska radio eller rakapparat, ungdomens mopeder eller några av dina gamla leksaker?
Minnenas Museum gör verkligen skäl för namnet. Det finns otroligt mycket som man känner igen från gamla tider fram till nu: Bilar, mc, mopeder, maskiner, verktyg, husgeråd, leksaker, t.o.m. tidsenligt möblerade rum. Många av föremålen har en liten historiebeskrivning bl.a. med priser och ursprung. Eftersom vi var en grupp fick vi en sakkunnig guidning. Extra plus för de ljusa välstädade lokaler. Nästa gång tar vi med barn och bonusbarnbarn

Hemsida
Visa på Google Map
Besöksadress: Höör
0 4397 visningar
Kulturen i Lund
Kulturen i Lund är ett museum som sträcker sig över två kvarter i centrala Lund. Området är fyllt med kulturhistoriska hus och trädgårdsmiljöer. Stig in i husen och upplev livet i staden och på landet, från medeltiden och fram till 1930-talet. Här kan du få en uppfattning om hur människor med olika social status levt i södra Sverige under olika tider. Förutom husen och dess interiörer finns det flera andra byggnader. De fungerar som utställningslokaler och arbetsplatser för Kulturens personal. En del av byggnaderna ligger på sin ursprungsplats, medan andra har flyttats hit sedan museet öppnade 1892.

Hemsida
Visa på Google Map
Besöksadress: Tegnérsplatsen 6, Lund
0 85085 visningar
Tobaksladan Åhus
I slutet av 1880-talet och i början på 1900-talet hade så gott som varje familj i Åhus och i byarna runt omkring minst en tobakslycka. Tobaksodling och tillverkning av bl.a. Åhushavannan är näringar som under en lång period var starkt förknippade med Åhus. På grund dålig lönsamhet minskar odlingen av tobak kraftigt under 1940-talet.
S:ta Annas Gille i Åhus är ägare till en tobakslada, som i dag är belägen vid den södra rondellen längs väg 118 i Åhus.
Tobaksladan inrymmer ett litet museum och är öppen i samband med visningarna av Anders Håkansgården torsdagseftermiddagar sommartid.
Kaffeservering. Fri entré!.
Gillet tar gärna emot besök även på andra tider och visar den unika tobaksladan och dess inventarier.

Hemsida
Visa på Google Map
Besöksadress: Åhus
0 86519 visningar
GP-Museet Råbelöv
I mitten på 50-talet var hela den internationella motoreliten samlad i Kristianstad och staden levde verkligen upp med fart o fläkt.
Museets grundare Rickard Bruzelius upplevde loppen som barn genom sin far som var deltidsbrandman i Österslöv och därmed utkommenderad på tävlingarna dit han fick följa med. Redan tidigt började det samlas på föremål och kuriosa som la grunden till detta museum.
2012 invigdes museet på Råbelövs gods med delar av tävlingsbanan framför portarna. Idag är museet fyllt av kuriosa och härlig information från tävlingarna som annars skulle vara en bortglömd historia för de flesta.
Rickard har under decennier verkat på egen hand för att minnet av tävlingarna inte ska förblekna.

Se GP-Museet Facebook sida vad som är på gång

Hemsida
Visa på Google Map
Besöksadress: Råbelöv, Kristianstad
0 3789 visningar
Brygge Canal Boat Tour
Brygge Canal Boat Tour är ett underbart sätt att se den magnifika staden Brygge ur ett nytt perspektiv. Det finns fem olika företag som kör båtturer på Brygges kanaler. Vi valde Venetië van het Noorden på Huidenvettersplein som skulle visa sig vara ett mycket lyckat val. Den första båten avgår kl. 10.00, den sista kl. 17.30 vid den avstigningsplats ni väljer. Biljetterna köpes vid påstigningsplatsen. Ett tips är att ta de tidigare turerna på förmiddagen, när det inte är så mycket folk och båtar på kanalerna.
Vår kunnige guide berättade med stor passion och humor om allt det vackra vi fick se längst kanalen under en halvtimme. Rundturen gick mellan Jan van Eyck-torget och Berguinage bron och blev en inspirationskälla till resten av vårt lyckade besök i Brygge.


Hemsida
Visa på Google Map
Besöksadress: Brygge, Belgien
0 1117 visningar
Svart Granit en utställning
I utställningen får du, i text och bild, en levande beskrivning av hur den svarta diabasen, som bildades för mer än en miljard år sedan, skapade något som liknade en guldrusch i bygden under 1900-talets första hälft. Givetvis finns bilder och utförliga beskrivningar kring livet och arbetet i stenbrotten. Du får även sanningen om den omtalade Hitlerstenen som lagrades i Immelns båthamn under andra världskriget.

Eftersom utställningen inryms i det gamla vattentornet, som försåg ångloken med vatten, finns även text och bilder kring järnvägens historia i Immeln. Redan 1885 startades K I J (Kristianstad–Immelns Järnvägar). Vi har unika bilder på de första loken och vagnarna samt en informativ skiss över hur själva vattentornet en gång fungerade.

Hemsida
Visa på Google Map
Besöksadress: Immeln
0 16709 visningar
Lanthandelsmuseet i Önneköp
En lanthandel som har funnits i byn sedan 1895, då i en fastighet som nu är riven. Affären flyttades till nuvarande fastighet på 40-talet då dottern Hedvig gifte sig med Ivar Bergkvist och övertog rörelsen. Hedvig drev affären till 1983 då hon bröt benet och stängde. Alla varorna fanns kvar plus sådant som inte hade gått att sälja och som hade blivit uppställda på vinden.

Kontakt: Clary Jonsson 0155214134, 0763636867

Hemsida
Visa på Google Map
Besöksadress: Önneköp Hörby
0 37753 visningar
Monarkmuseum
På vår resa till Varberg i Halland gjorde vi ett planerat stopp i Falkenberg för att besöka Monarkmuseet, som är dedikerat till Monark, ett välkänt svenskt cykelmärke. Besöket erbjöd oss en fascinerande inblick i Monarks rika historia och utveckling genom åren, vilket också gav en förståelse för traktens historia. Monarks cykelhistoria började i Varberg 1908 när Birger Svensson (1883-1944) registrerade företaget "Svenska Cykeldepoten".
Under vårt besök på museet blev vi guidade av museets entusiastiska ägare Roger Arneson, som delade med sig av berättelser om hur Monark växte till att bli ett av Sveriges mest framstående företag genom smarta affärer, samarbeten och innovativ marknadsföring. Företaget tillverkade inte bara fordon utan även skidor, tv-och radioapparater, hockeygrejor, campingbord, utombordare och mycket mer.
Museet visar även gamla originalaffischer och tidningsannonser från Monark och Crescent. Vi blev imponerade av hur Monark lyckades skapa en specifik och tidsenlig nisch på marknaden, och hur företagets marknadsstrategier var lika imponerande som de man idag ofta hör om i samband med IKEA. Museets ägare illustrerade hur Monark hade en fenomenal förmåga att förstå och anpassa sig till marknadens behov, vilket bidrog till företagets framgång. Mycket intressant och lärorikt besök som passar alla för vem har inte ägt en cykel!

Hemsida
Visa på Google Map
Mobil: 0723817303
Besöksadress: Falkenberg
0 1669 visningar
Aspö
Det var med stor spänning och förväntan vi närmar oss Aspö som var för de flesta ett nytt resmål i det Svenska kustbandet. Med sina 535 bofasta invånare bjuder ön på en ny upplevelse. De vackra vägarna kantades stumtals av höga stengärden och syrenbuskar för att i nästa stund bjuda på pittoreska samlingar av hus och vackra vyer ut över havet.
Besök gärna de charmiga gallerierna och ateljéerna som finns på ön. Det finns också lanthandel, kiosk samt möjlighet att rida islandshästar. Drottningskärs Kastell från 1600-talet med sina vallgravar, tjocka murar, kanoner och utsikt över vida vatten eggar fantasin. Här kan man äta på restaurang och njuta av musik-underhållning under sommaren.
Militärmuseum för Rörligt Kustartilleri är ett annat spännande besöksmål, bredvid det ligger Drottningskärs vandrarhem. Skärgårdshotellet och vandrarhemmet Aspö Lotstorn erbjuder ett unikt boendealternativ i det gamla lotstornet.
Vägfärjan från Handelshamnen ger året runt en gratismöjlighet att komma till ön.

Hemsida
Visa på Google Map
Besöksadress: Aspö Karlskrona
0 89382 visningar
Eslövs Leksaksmuseum
Drömmer du också om att bli barn på nytt!
Eslövs leksaksmuseum roar såväl gammal som ung. Gå på upptäcktsfärd och finn de leksaker du själv minns från din barndom, oavsett när den inföll.

Hemsida
Visa på Google Map
Besöksadress: Eslöv
0 3454 visningar
Artillerimuseum i Kristianstad
Wendeshallen här visas artilleriets äldsta motorfordon varav många är från tidigt 1940-tal.
Museets unika fordonssamling omfattar cirka 50 hjul- och bandfordon samt motorcyklar, varav normalt alla är i, eller återställda i, originalskick och fullt körklara.
Det tyngsta fordonet är en 15,5 cm bandkanon på 53 ton.
Artillerihallen hittar man ett imponerande sexspann från 1850-talet.
Stenladan (1800-tals pjäser) I denna fina gamla sal med tjocka stenväggar från 1840 visas främst utvecklingen av artilleriet på 1800-talet. Dessutom finns bland annat en unik fältsmedja från 1710 , det vill säga från Karl XII:s tid. Här finns även en raketartillerivagn från 1830-talet och vår första kulspruta m/1875.
mm

Hemsida
Visa på Google Map
Besöksadress: Norra Åsum Kristianstad
1 86507 visningar
Wanås Konst
Har varit på en kulturell turné på Wanås slott som erbjöd något för alla sinnen. Där såg man skönhet-en när slottets ståtliga vita huskroppar spegla sig i dammens gröna vatten mellan de gula näckro-sorna. Rogivande hördes porlet från de små fontänerna.
Längst stigar i slottsparkens frodiga grönska var konstinstallationer placerade. Vissa smälte in på ett gemytligt sätt medan andra chockade med sin uppenbarelse och lockade till ljuvliga skratt.
Mitt i steget hördes ett barn som skrek med svag röst på långt håll:
-Mamma, mamma. Lite undrande titta man upp för att ånyo höra -mamma skrikas ut mellan trädstam-marna nu med en lite skärrad röst som skapade en viss oro i åhörarnas sinnen som snabbt stegrade sig till en viss skräck när nästa skrik på mamma vrålas ut ur en högtalare uppsatt på trädet några me-ter framför en.
Ja den moderna konsten har många ansikten.
Här finns restaurang, cafe, butik och hotell

Hemsida
Visa på Google Map
Besöksadress: Knislinge
0 91466 visningar
Ateljé Gunilla Mann
Ateljé Gunilla Mann är en underbart ställe att besöka på Österlen och träffa konstnärinnan Gunilla Mann, vars underbara färgstarka målningar är väl kända i hela Sverige och utomlands. Vandra genom hennes ateljé och konsthall som är större än man tror och upplev alla dessa olika artificiella platser i form av glada bilder som man känner igen!
Konstverken är folkliga och festliga och bjuder på en underbar resa genom Sverige och vår grannland Danmark, men här ser man också Venedigs gondoler som väcker härliga minnen från vårt besök där.
Till tonerna av "Jazzkatten Gunhild Carling" får vi uppleva "Sommarglädje i Nyhamn" lättklädda damer på "Kiviks Marknad" under en underbar "Österlen sommar". Ja det var ett smakprov på fyra av hennes tavlor.Hemsida
Visa på Google Map
Besöksadress: Rörum
0 96031 visningar
Drottningskärs kastell
Drottningskärs Kastell är en befästning som uppfördes på 1680-talet för att skydda den nya flottbasen i Karlskrona. Idag är den en välbevarad Musée anläggning där vi skall avnjuter en lunch i en historisk miljö. Anläggningen byggdes så att kanoner kunde placeras i tre nivåer, vilket innebar att 44 kanoner samtidigt kunde beskjuta fientliga fartyg.
Ni är välkommen att upptäcka allt detta på egen hand, men vill ni få alla spännande detaljer serverade erbjuder vi reguljära turer varje vecka under sommaren, resten av året erbjuds privata visningar för grupper av alla storlekar.
I Drottningskärs Kastell hittar ni både restaurang, cafe och museum.


Hemsida
Visa på Google Map
Besöksadress: Aspö Karlskrona
0 83800 visningar
Heagården
Heagården i Munka-Ljungby bjuder på en imponerande samling museum och genom museivärden Bengt-Åke Bengtssons kunniga och roliga guidning är lyckan nådd.
När Heagårdens sista ägare Elisabet Nilsson lämnar jordelivet 1968 stannade tiden i boningshuset. Idag står hela hennes hem intakt som ett museum och man får en god inblick hur människors liv på landet var för 100 år sedan.
Förutom boningshus och alla jordbruksredskap finns alla Ängelholms gamla brandbilar och en mängd brandbekämpningsmateriel här, en fungerande bysmedja, polismuseum, snickarverkstad, sko- och toffelmakarverkstad och manufakturaffär här.
Den parkliknande trädgården är en ovanligt välbevarad 1800-tals trädgård i tysk stil.

Hemsida
Visa på Google Map
0 2689 visningar
Tjolöholm slott
Tjolöholms slott, byggt 1898-1904, är ett storslaget exempel på en Arts & Crafts-anläggning av det slag som främst annars kan ses i England. Slottet ritades av en ung arkitekt Lars Israel Wahlman. Uppdragsgivare var Blanche Dickson, bördig från England. Ambitionen var att skapa ett både representativt och komfortabelt hem. Det ståtliga palatset fylldes med dåtidens alla moderniteter. Elektriciteten till de nyinköpta lamporna kom från ett ångdrivet kraftverk på egendomen. Uppvärmningen skedde med hjälp av ett snillrikt system av varmluftskanaler, kompletterat med element och öppna spisar. Telefon installerades för att enklare hålla kontakten med familj och vänner i Göteborg. Andra tekniska finesser var till exempel grevinnans hårtork - ett högt maskinellt vidunder som drevs med hjälp av fotogen. Idag är slottet öppet för besök, vi valde en guidad visning. Efter visningen gick vi runt på egen hand och kamerans minne blev full av bilder.
Förutom slottet med dess unika design och dåtidens innovationer finns det vackra trädgårdar i engelsk stil, vidsträckta naturområden runt omkring. Här finns ett vagnmuseum för den som är intresserad av historiska transportmedel och en badplats för de som vill ta ett dopp.,
För barnen finns Tjolöholms lekby, en plats fylld med roliga aktiviteter. medan de äldre kan shoppa loss i butiken.
När det kommer till mat, kan ni njuta av hembakade godsaker på Kafé Manegen eller prova årstidsbundna menyer i Restaurang Storstugan, som fokuserar på närproducerade råvaror.

Hemsida
Visa på Google Map
Besöksadress: Tjolöholms Slott, Fjärås
0 1449 visningar
Marinmuseum
Marinmuseum, som är en del av världsarvet Örlogsstaden Karlskrona, ligger i en vacker byggnad med intressanta berättelser från förr till nu. Här strosar du genom utställningarna, några med panoramafönster som ger en fantastisk utsikt över hamninloppet och skärgården
På Marinmuseum kan du kliva ombord på en riktig ubåt - HMS Neptun. Det är en högteknologisk ubåt från det kalla kriget som väger 810 ton. Den är så modern att den fortfarande skulle kunna vara i drift. Även om HMS Neptun är huvudattraktionen finns även den gamla ubåten Hajen i Ubåtshallen, en berättelse om svensk ubåtshistoria från 1904.
I Galjonshallen på Marinmuseum finns en unik samling av stora träfigurer som föreställer skräckinjagande djur. Dessa fanns i fören på båtarna, redan på forntidsskutor, för att skrämma farliga havsväsen.
När ni sedan blir hungriga finns restaurang Skeppsgossen på entréplan med lunchbuffé och hemmagjord glass.


Hemsida
Visa på Google Map
Besöksadress: Karlskrona
0 83883 visningar
Smålands bil- musik- och leksaksmuseum
Välkommen till ett fantastiskt museum med vackra bilar och andra fordon i tidstrogna miljöer. 1000-tals leksaker i alla former och musikavdelning med självspelande instrument.
Här finns även en gammal lanthandel, radioaffär, cykel- och mopedaffär, traktorsamling, skomakeri och antikshop. Missa inte vår fantastiska Londongata.
I 50 år har Ingemar Ahlqvist bedrivit museiverksamhet i Rydaholm. Från början i en gammal kvarn.
1985 byggde han det som numera är Rydaholms bil- musik- och leksaksmuseum. Eftersom Ingemar även samlade på kyrkoprylar tyckte han det var bäst att bygga en hel kyrka också.
Inne i museet finns också en stor mängd gamla mopeder och motorcyklar. Ett exempel är en moped som en gång i tiden tillverkades i Rydaholm.
En annan moped, från 1952 är fortfarande inslaget i originalemballaget och har inte körts en meter sedan den tillverkades.
För de musikintresserade så är museet en riktig guldgruva. Mängder av olika positiv och självspelande instrument, som alla är fullt fungerande.
Vi fick bland annat lyssna när ett enormt självspelande positiv satte i gång att spela.
– Positivet är tillverkat i Holland 1889 och består till 99 procent av bara trämaterial, förklarar Ahlqvist. En stund senare står han och spelar dragspel för besökarna.
– Det är ett självspelande dragspel. det finns 40 olika låtar som det kan spela, fortsätter han. Självklart finns det också ett självspelande piano som också underhåller besökarna.Hemsida
Visa på Google Map
Besöksadress: Rydaholm
0 1337 visningar
Österlen Flygmuseum
Österlen Flygmuseum visar upp minnen från den tid då det Svenska flygvapnet var det fjärde största i världen. Här blir vi guidade omkring bland den största samling av Drakar. Ett fantastiskt plan som byggdes för att bevara den Svenska neutraliteten.


Hemsida
Visa på Google Map
Besöksadress: Gärsnäs
0 4654 visningar
Tegnérmuseet, Kulturen i Lund
Esaias Tegnér, 1782-1846, var en av sin tids mest betydande svenska författare och skalder. Under sin tid som professor i Lund bodde han med sin familj i en korsvirkesgård på Stora Gråbrödersgatan. I museet t återskapas Tegnérs hem med originalinventarier och olika minnen. Esaias Tegnér kom till Lund 1799 för att studera och lämnade staden 1826 när han fick tjänsten som biskop i Växjö stift. Sedan grundandet har museet tillförts cirka 500 föremål med anknytning till Esaias Tegnérs liv och verk. Det är möbler som varit i hans ägo, böcker, manuskript, hårlockar, autografer, servisdelar, stearinljus – ja till och med Tegnérs ”sista snus” finns utställt.


Hemsida
Visa på Google Map
Besöksadress: Stora Gråbrödersgatan 11, Lund
0 1875 visningar
Hässleholms Modelljärnväg
Välkomna till Hässleholms Modelljärnväg som är Sveriges största i sitt slag. Här får vi uppleva en unik modell av 1960-talets järnvägsstation i Hässleholm samt många andra stationer i kommunen. Även delar av Hovdalarområdet med Hovdala slott finns med på denna stora modell.
Många kulturhistoriska byggnader från kommunen som inte finns kvar har återskapats som de en gång såg ut. Anläggningen består av 1200meter räls och bygget fortskrider hela tiden.
Har ni minsta lilla barnasinne kvar eller vill unna era barn o barnbarn en spännande stund får ni inte missa ett besök i denna miniatyrvärld.


Hemsida
Visa på Google Map
Besöksadress: Hässleholm
0 353950 visningar
Ebbamåla bruk
Ebbamåla bruk är förmodligen Europas bäst bevarade bruksmuseum från sin epok. Här möts vi av guiden i blåblus och vegamössa käckt på sned som berättar historian när Sverige gick från u-land till industriland på 100 år. Hans humoristiska engagemang smitta lätt av sig i gruppen som lät sig snällt lotsas runt i dessa intressanta lokaler där historians vingslag gör sig såå påmind.
På plats finns cafe, butik, vandrarhem och ett museum inhyst i en helt fantastisk byggnad som ligger helt underbart vid Mörrums åns brusande vatten.

Hemsida
Visa på Google Map
Besöksadress: Ebbamåla Ryd
0 84013 visningar
Klostret i Ystad
Klostret i Ystad är en plats för upplevelse och kontemplation i historisk miljö. Här kan du ta del av Klostrets och Ystadstraktens kulturarv och historia genom våra utställningar. Njut av doftande och läkande växter i örtagården och kålgården och upptäck mångfalden av vackra rosor och pioner i rosariet och pionträdgården. Klosterkyrkan är byggnadens äldsta del och används både som museum och kyrka. Museets butik säljer design och hantverk i form av glas, keramik, och smide. För dig som letar efter det lilla extra, en present till dig själv eller en vän. Här kan du också ta en fika.

Hemsida
Visa på Google Map
Besöksadress: Ystad
0 85433 visningar
Sliperiet Gylsboda
Föreningen Sliperiet Gylsboda har idag skapat ett livs levande kulturcenter i dessa fantastiska lokaler som sliperiet i Gylsboda erbjuder. Kliv in och smaka på historians vingslag som sitter i de gamla väggarna. Foton och verktyg berättar om gamla tiders diabasbrytning. Samtidigt visar aktiva konstnärer på plats upp sina verk. Konst i olika uttrycksformer, konsthantverk och mathantverk erbjuder besökaren en intressant helhetsupplevelse.
Ständigt förekommer nya utställningar av inbjudna konstnärer.
En av Europas största samlingar av vackra mineraler och fantastiska fossiler kan Sliperiet Gylsboda också stolt visa upp.
Guidade turer till det gamla stenbrottet och till det nya som mullrar i fjärran erbjuds.
Byggnaden uppfördes under tidigt 1900-tal. Här höggs de stora blocken itu till användbara bruks stenar, till exempel gravvårdar. Efterhand upphörde denna verksamhet. Byggnaden användes sedan enbart som verkstad och smedja. Här tillverkades krankrokar, släggor, kilar, mejslar, bergborrar, kättingar och många andra av stenarbetarnas arbetsredskap.


Hemsida
Visa på Google Map
Besöksadress: Gylsboda, Lönsboda
0 3017 visningar
Church of Our Lady Bruges
Church of Our Lady Bruges med sitt 115,5 meters höga tegeltorn är stadens mäktigaste silhuett tillsammans med Belfort klocktorn och Sint-Salvatorskathedraalens torn.
Det är gratis att gå in i kyrkan, men alla de berömda konstverken hittar ni inte här. Den betalande delen av kyrkan O.L.V.-kerk Museum är mer intressant med många vackra verk. Där hittar ni de imponerande mausoleerna av Marie de Bourgogne och Karl den Djärve. På altaret kan ni se den berömda Madonna med barnet av Michelangelo. Väl värt biljetten.
Kyrkans entré hittar ni på kyrkans norra sida från Gruuthusestraat och entrén till O.L.V.-kerk Museum ( Museumpaviljoen ) ligger mellan kyrkan och Gruuthusemuseum från samma väg.
Omgivningen runt kyrkan bjuder på många vackra platser. Är man på väg till eller ifrån den romantiska bron Boniface Bridge tar man med fördel den välvda gången mellan kyrkan och Museumpaviljoen.
Varning: kyrkan är för närvarande under renovering, så några av utställningarna kan inte nås, men den mest populära - Madonnan - kan fortfarande observeras på lite avstånd.


Visa på Google Map
Besöksadress: Brygge, Belgien
0 1113 visningar
Bilsport Bil- & Porslinsmuseum
Här bjuds ni på en guidad tur bland bilmuseumets klenoder från dåtid till nutid. Bilar och mc som tillhört såväl gemene man som legendariska tävlingsförare eller bilbyggare. Ett besök som bjuder på en nostalgisk resa tillbaka i tiden.
Ni får även chansen att uppleva Porslinsmuseum vackra fältspatporslin som står framdukat i tidsenliga miljöer i de gamla fabrikslokalerna.

Hemsida
Visa på Google Map
Besöksadress: Karlskrona
0 1453 visningar
Kjugekull
Vid Ivösjöns sydvästra strand hittar du en plats lik ingen annan i Skåne. Här har massor av gigantiska stenblock samlats runt en uppstickande urbergsknalle, vilket lockar klättrare från när och fjärran, men det är också trevligt att bara vandra runt som en pyssling i detta jättelandskap och lukta på blommorna.
Börja i hembygdsparken med att studera kartan över området i Kjugekulls utemuseum. I parken ligger även Kjuges Kaffeservering, hembygdsmuseum och några grillplatser.
I området finns tre markerade vandringsleder, en gul, en röd och en blå. Kopplar du samman dem får du en fin tur med stor variation på 4,2 kilometer, som tar dig runt hela området.
Den gula och röda leden slingrar sig fram genom skogen med gigantiska stenblock.Bli inte förvånade om ni får se folk komma och släppa på en tjock madras. Det är Boulders klättrare som har sitt eldorado här bland blocken.
Den blå leden börjar med att bjuda på utsiktsplatsen där ni kan se färjan gå ut till Ivö. Vidare ner genom tallskogar, kohagar, bokskogar och plötsligt är ni nere vid Ivösjöns strand.
Från mars börjar en skön blomsterprakt blomma här med blå, vita, gula sippor och sköna orkidéer. Längre fram i maj kommer backsippor, gullvivor och smörblommor i kohagarna.
På väg tillbaka passera ni klyftan, ett fem meter högt jätteblock som Tors hammare klöv mitt itu en ruskig natt.Hemsida
Visa på Google Map
Besöksadress: Kjuge Fjälkinge
17 20064 visningar
Skarhult slott
Skarhult slott bjuder nu på en ny utställning om kvinnornas älskare & älskarinnor som är både intressant och spännande. I Cafe`bjuds det på fika och i slottsparken kan man spatsera runt.

Hemsida
Visa på Google Map
Besöksadress: Eslöv
0 3381 visningar
Ängelholms Flygmuseum
I våra utställningar visas allt från flygplan från andra världskriget till JAS 39 Gripen.
Sammanlagt visas 10 flygplan och ett stort antal autentiska miljöer. Därutöver visas motorer, flygsäkerhetsutrustning, flygradio, sambandsutrustning, meteorologi, markförsvar, underjordisk kommandocentral och ”hemligt” bergrum med stridsledningscentral.
I draken simulator kan du uppleva att flyga en J35 Draken så som flygvapnets drakenpiloter gjorde under det kalla kriget, så har du chansen här!Hemsida
Visa på Google Map
Besöksadress: Ängelholm
5 85698 visningar
Kullens fyr
Fyrhistoria, magisk utsikt, ett litet kafé och så en hel del väder.
Kullaberg går som en knuten hand mitt ut i ett av världens mest trafikerade sund och vid det yttersta hornet möts Nordsjön och Östersjön. Här hittar man Kullen fyr.
Kullens fyr, Sveriges högst belägna fyr och anlagd 1561, har en hänförande utsikt och dramatisk historia. Här kan ni få en historisk guidning i Scandinaviums ljusstarkaste fyr.


Hemsida
Visa på Google Map
Besöksadress: Kullaberg Mölle
2 86788 visningar
Slottsträdgården i Malmö
Alldeles intill Malmöhus slott i centrala Malmö ligger Slottsträdgården, en ekologisk och gastronomisk oas med en stor tillhörande grönsaks- och blomsterträdgård. Slottsträdgården ligger i Slottsparken, en av Malmös största och vackraste parker. Här finns fruktträd, specialdesignade tematrädgårdar i miniatyr och en charmig uteservering.
Njut av kreativt arrangerade perennrabatter och doften av rosor i luften. Regnar det? Inga problem – ta med ditt kaffe in i det mysiga växthuset och fika under vinrankorna på Slottsträdgårdens kafé.
Ett stort antal evenemang för trädgårdsentusiaster arrangeras här under hela året, såsom skördefestival, lökfestival och den årliga Malmö Garden Show.

Hemsida
Visa på Google Map
Malmö
2 88236 visningar
Simmelsberga Gård - Den flygande bonden
Simmelsberga Gård med anor från 1500-talet drivs idag av Christer Esbjörnsson och hans familj. Ni kan besöka gården och se Dutrasamlingen - en stor samling unika ungerska veterantraktorer, två gamla veteranflygplan och ett levande lantbruk med 500 ha mark. Gården har ägts av Knutstorps slott fram till 1946. Sonson till den ryske författaren Leo Tolstoy bodde på gården på 1940-talet. Christers pappa, Gunnar Esbjörnsson, som köpte Simmelsberga 1946, är känd som "Den flygande bonden". Han tog flygcertifikat redan på 1940-talet. I gårdens hangar står Gunnars två flygplan i flygande skick - en Miles Gemini -47, som Christers bror, Björn, nu äger och en Piper Cub -43, som Christer flyger.
Man kan bo på Bed and Breakfast på gården, prisvärt boende i lantlig miljö endast 6 km från Ring Knutstorp och Knutstorps borg. Vissa dagar arrangeras här Sommarcafé och då är du "välkommen med din veteranbil, veterantraktor eller med ditt flygplan!", se gårdens hemsida och ring för överenskommelse om tid, pris och ev fika.
Vi besökte gården i samband med Svenska Jaguarklubbens utflykt i maj 2024. Simmelsberga Gård blev kanske rundans mest udda och spännande inslag som alla pratade om på kvällen.
Tack så mycket Christer för en mycket inspirerande och intressant visning samt mycket trevligt bemötande!

Hemsida
Visa på Google Map
Mobil: 070-3476069
Besöksadress: Simmelsberga Gård, Kågeröd, Skåne
0 83901 visningar
Uniform Collection
Uniform collection har under 40 år samlat ihop yrkesuniformer som hyrs ut till film-, tv- och teaterproduktioner. Det hela började med en samling flyghistoriska uniformer. Sortimentet har dock utökats med civila yrkeskläder från snart sagt alla yrkesgrupper. En samling som under åren vuxit i både omfattning och inriktning. Idag finns ca 7 000 uniformer från Skandinavien, Tyskland, England och USA samlade under samma tak. Uniform Collection har också fått överta ett större antal uniformer från Filminstitutets och Karl Gerhards kostymateljéer. Något som vi både är tacksamma och stolta över.
Vid vårt besök fick vi en bra och kunnig guide som med inlevelse berätta om de olika uniformerna under 15-20 min. Sen kunde man själv gå runt på egen hand.
Från filmen värld kommer många härliga igenkännande upplevelser. Här får man se scenkläder från Beck-Mannen på taket, Sällskapsresan, Lust och fägring stor, Svensson Svensson, Så vit som snö och även Joakim Thåström ikläd i frälsningsarméns röda uniform som han uppträde i med Ebba Grön.
Fika är något ni inte får missa här. Ett härligt nostalgi café där tjejerna lockar med goa smörrebröd i sina härliga uniformer hämtad från en svunnen tid. Mjölken serveras i glasflaskor och reklamen uppmanar oss att dricka Pommac som är väl avkyld.


Hemsida
Visa på Google Map
Besöksadress: Klagstorp
0 85156 visningar
Repslageriet Åhus
Banan var till en början öppen, dvs slagningen ägde rum i det fria precis som det varit sedan urminnes tider på alla mindre repslagerier. Banan var då 180 meter lång. Runt 1920 installerades elektricitet som drivkälla och 1930 lät mäster Malmström uppföra den övertäckta byggnad, som nu i förkortat skick går att besöka.
Repslagarbanan inrymmer ett litet museum och är öppen i samband med visningarna av Anders Håkansgården torsdagseftermiddagar sommartid.
Kaffeservering. Fri entré!
Gillet tar gärna emot besök även på andra tider och visar den unika verkstaden och dess inventarier.


Hemsida
Visa på Google Map
Besöksadress: Åhus
2 86487 visningar
Söderåsens nationalpark
Skåne plats som en pannkaka, men här har någon verkligen skrynklat till det hela.
Naturen är omväxlande och bjuder på lummiga lövskogar, mäktiga rasbranter med höga klippor, strömmande vattendrag och vida utsikter. Särskilt välbesökt är den djupt nedskurna dalgången vid Skäralid. Dalen är en sprickdal med mäktiga dimensioner med lodräta klippor som omgärdar Skärån som rinner i botten. Odensjön i Nackarpsdalen samt utsiktspunkterna Kopparhatten, Hjortsprånget och Lierna utmed Skäralidsdalen är också platser som imponerar.

Hemsida: sverigesnationalparker.se

Visa på Google Map
Besöksadress: Skäralid
16 91262 visningar
Bynanders Motormuseum
Bynanders Motormuseum är ett måste för varje motorintresserad själ att besöka. Museet som ni hittar strax utanför Svenljunga vacker beläget på Torstorp Gård erbjuder hela 100 bilar, 15 lastbilar, 300 motorcyklar och mopeder i två stora moderna längor. På övre våningen huserar även en välsorterad lanthandel som får en att drömma sig tillbaka till svunna tider.
Kliv in genom entrén och ni befinner er i museets välsorterade café med alla sina frestelser som plötsligt är ett minne blott när ni får se museets kronjuvel. Ett exklusivt stycke engelsk sober Grand Touring vagn vars strömlinjeformade linjer ger ekipaget en slags extra dimension av diskret flärd och klass. En Aston Martin DB6 vars föregångare DB5 användes flitigt i James Bond filmerna.
Turen går vidare i en hall lika välstädad som bästa vardagsrum. Bilarna håller mycket hög klass. Väggar och tak är dekorerade med bensinstationers vackra emblem. En trappa upp huserar motorcyklar och mopeder tillsammans med en lanthandel. Här hittar vi även Ingmar Johansson Excalibur SS Serie 1 från 1968. En av 37 ex.
Per Bynander heter eldsjälen bakom detta fantastiska museum. ICA-handlare och samlare sedan födseln är Per en person som vågar ta risken och har orken att satsa tillsammans med en stark hustru som stöttar och hjälper till. När Per fick möjligheten att köpa Gekås-skaparen Göran Karlssons kvarstående samling av fordon så bestämde han sig för att bygga om den gamla ladugården hemma på Torstorp Gård till ett modernt museum för de fordon som han nu hade samlat på sig. Efter detta har han även byggt ytterligare en ny hall som nu är fylld av bilar och lastbilar.


Hemsida
Visa på Google Map
Besöksadress: Svenljunga
1 102960 visningar
Qvarna Mc museet - Upphört
Upphört!!!

Qvarna motorcykelmuseum öppnades den 16 maj 1971. Vi hade annons i dagspressen och många kom för att se vad som fanns. Namnet Qvarna togs från ”Husqvarna”, då ett flertal av motorcyklarna var av just fabrikat Husqvarna.Vad vi inte tänkt på, men upplystes om av pressen var att det sannolikt var Sveriges första motorcykelmuseum.
Idag visar Qvarna upp en diger samling mc där de flesta är Svenska, men här hittar man även godbitar som India och HD.
En skomakarverkstad och lanthandel kunde också beskådas.


Hemsida
Visa på Google Map
Besöksadress: Österslöv Kristianstad
0 12422 visningar
Svarta Bergens
Svarta Bergen eller Hägghult stenbrott är världens största öppna dagbrott för svart diabas som bjuder på en märklig upplevelse i denna speciella atmosfär. Här varvas historia med vacker konst runt detta mäktiga brott.
Gå runt brottet på egen hand eller ta en guidad tur. Här finns de gamla kranarna kvar, smedjor och skrothögar av diabas.Högs upp hittar man labyrinten och resväskan fylld av sten.
Restaurang & cafe är inrymt i arbetslivsmuseumet.


Hemsida
Visa på Google Map
Besöksadress: Lönsboda
0 85865 visningar
Kungsholms Fort
Tillsammans med Drottningskär på Aspö har Kungsholms fort bevakat inloppet till Karlskrona i mer än 300 år.
Kungsholms fort är fortfarande i bruk som en del av det svenska försvaret. Den märkliga rundhamnen har blivit något av en symbol för Karlskronas status som världsarv. Vid fortets skyddande murar frodas exotiska växter från jordens alla hörn. De har i långa tider förts hit av marinens långresefartyg. På ön finns också ett museum som speglar fortets historia.
I den guidade turen ingår båtresa från Fisktorget i Karlskrona som är en härlig upplevelse. Här passera man Drottningskärs kastell och Brändaholm också där det är möjlig att stiga av.
OBS! Biljetter köps endast på Karlskrona Turistbyrå 0455-30 34 90

http://b2.boka-blekinge.se/sv/se-gora/469339/guidad-tur-kungsholms-fort/detaljer?page=9

Hemsida
Visa på Google Map
Besöksadress: Tjurkö
0 1431 visningar
JohannaMuseet
Vi blev väl mottagna av Bengt. sonen till grundaren Manfred Almkvist. Historien började när Manfred köpte en T-Ford av 1914 års modell för 1000 kronor. Den fick namnet Johanna. Detta blev upprinnelsen till detta fantastiska livsverk som besökarna får ta del av idag.
Här blir vi lotsad runt i olika tidenliga miljöerna där varje del gestaltar någonting från förr i tiden. Det finns bland annat en damfrisör, en snickarverkstad, en affär och en bank. Dessutom finns en mängd cyklar, mopeder, bilar och andra tekniska saker. I stort sett allt på museet är fungerande och många av bilarna har varit med i olika filmer, bland annat av Hasse och Tage.
Historien om Stålfarfar och hans bedrifter finns också väl dokumenterade.
Avsluta gärna besöket på museet cafe.


Hemsida
Visa på Google Map
Besöksadress: Skurup
0 86189 visningar
Malmö Konsthall
I hjärtat av Malmö, i närheten av tågstationen Triangeln, ligger Malmö Konsthall med stort utställningsrum för samtidskonst. Fri entré till alla utställningar och program. Konstutställningar varierar, förutom konst finns det rum för aktiviteter med barn, en butik och en restaurang. När vi besökte konsthallen pågick det Ingela Ihrmans utställning ”Frutti di Mare”. Med humor och strävsamt allvar lyfter hon frågor rörande människans tillhörighet bland andra livsformer. Vetenskapliga fakta och fältstudier fungerar som utgångspunkter. Ingela Ihrman är född i Kalmar 1985 och utbildad vid Konstfack i Stockholm. Hon bor och arbetar i Malmö.
Vi besökte även butiken och restaurangen Smak som finns i samma byggnad som Konsthallen. Restaurangen är öppen även när konsthallen är stängd för byte av utställningar.

Hemsida
Visa på Google Map
Besöksadress: S:t Johannesgatan 7, Malmö
0 95729 visningar
Havsdrakarnas Hus
Vilket spännande väntrum!
För 80 miljoner år sedan låg trakterna kring Bromölla under vatten. Dinosaurier klev omkring i det varma, grunda vattnet och flygande ödlor flög mellan träden på öarna. Vattnet bubblade av liv, och till de mest fascinerande varelserna hörde havsdrakarna. Stora mängder lämningar från den här tiden har bevarats som fossiler i kalkstenen som utgör berggrunden här, och i Havsdrakarnas Hus finns en spännande utställning med de arkeologiska fynden I Bromölla stations väntrum.

Hemsida
Visa på Google Map
Besöksadress: Bromölla
0 12121 visningar
Christinehof Slott
Christinehof slott är ett barockslott i karolinsk stil beläget i Andrarums socken i Tomelilla kommun. Slottet uppfördes 1737–1741. Numera bedriver kulturföreningen Christinas Wänner programverksamhet i slottet.
Upplev Christinehof och 1700-talet - berättarvandring i och kring slottet som Christina Piper byggde. Slottets guider, klädda i 1700-talets mode, visar Christinehof och berättar om slottets byggkvinna: den unga köpmannadottern Christina Törne som blev jämlik maka till greve Carl Piper.
Här kan man njuta av ett flertal olika utställningar, promenera i parken, ta en fika på slottets kafé och fynda i slottets butik. Det finns även en vandringsled i slottets vackra omgivningar.

Hemsida
Visa på Google Map
Besöksadress: Andrarum Brösarp
0 124196 visningar
Leif Handlare
Leif Handlare i Smedstorp bjuder er på en nostalgiresa tillbaka till barndomen. Ta steget in i denna magiska värld där gammalt och nytt prunka på uppmärksamhet från hyllorna. Även om butiken är något av ett museum, är den samtidigt i allra högsta grad en levande närbutik där ni kan handla det mesta till husbehov. Här hittar ni både mat och fina presenter.
De flesta av varorna har förpackningar med en touch av svunnen tid som är en fröjd för ögat. På hyllorna ser man gamla kaffeburkar varvat med reklam för Kalles kaviar från 60-talet och plötsligt står man framför den manuella disken som lockar med goda ostar.
Hela inredningen är gjord av fynd från de äldre släktingarnas magasin och vindar. Gamla sockerlådor, kassadisken, väggpaneler, pulpeter och en gedigen kaffekvarn. Inget har fått förgås.
Och längre in i butiken är hyllorna fyllda med spel och leksaker i förpackningar som de såg ut på 50- och 60-talet. Allt är nyproducerat, men med kärlek till nostalgin.
Idag drivs butiken av Leifs dotter Evalena och hennes två döttrar.


Hemsida
Visa på Google Map
Besöksadress: Smedstorp
0 87444 visningar
Gränums Bränneri
Bränneriet är ett av få bevarade potatisbränneriet i Sverige. Här får du en berättelse om potatisens betydelse och bränneriets historia.
Apparaterna har stått här sedan 1970-talet då man låste porten för brännvinstillverkning. Mäsk- och spritkolonnerna tornar upp sig över fabriksgolvet. Bränneriet med sina omgivande potatisåkrar är en minneslund över den svenska alkoholhistorien. Här har man möjlighet att lära sig mer om potatisen och spritens historia.
Öppet vid olika evenemang eller vid bokade visningar

Hemsida
Visa på Google Map
Besöksadress: Gränum Olofström
0 83845 visningar
Bryggeri 'De Halve Maan'
Bryggeri 'De Halve Maan' är ett autentiska bryggeri i centrum av Brygge. Familjeföretaget har en tradition som sträcker sig tillbaka genom sex generationer till 1856. Det är här Brygges stads öl - Brugse Zot - bryggs: ett starkt smakande, högjäst öl baserat på malt, humle och special jäst.
Här erbjuds olika guidade turer som är mycket uppskattade och givande i både ölets tillkomst och bryggerikulturen i Brygge, dock många smala och branta trappor så det är inget för den som har svindel eller svårt att gå.
Det går lika bra att bara gå in på deras innegård och avnjuta en öl. Här finns även en restaurang och shop.


Hemsida
Visa på Google Map
Besöksadress: Brygge, Belgien
0 949 visningar
BRIO lekoseum
Följ med på en fantastisk resa genom svensk leksakshistoria och se hur färg och form har använts för att stimulera barns lek och fantasi. Lekoseum - ett museum med plats för lek för alla åldrar. På Lekoseum visas framförallt de leksaker som har tillverkats lokalt hos många olika underleverantörer och i BRIO:s egna fabriker i Osby och Killeberg.
BRIO Lekoseum hittar ni i norra Skåne, närmare bestämt i Osby. Det var 1984 i samband med Brio firade 100 år som man öppnade upp dörrarna till sitt leksaksmuseum med café, lekstationer och en leksaksbutik.
Ta steget in i Lekoseum och upplev ett hav av trätågbanor breda ut sig som de små leker med under stor glädje medan papporna står vid sidan om med kliande fingrar för att få skapa något nytt av denna mångfald av möjligheter.
Längs väggarna hittar ni montrar av historiska leksaker med små skyltar när de lanserades. De gamla leksakerna väcker många minnen och roliga historier som ni kan återberätta för barnen. Ta gärna med mor- och farföräldrar dit om ni vill höra ännu flera minnen.
Labyrintspelet är en BRIO-klassiker från 1946 som ni hittar i olika versioner runt om i museet. Ingen annan enskild produkt har haft så stor betydelse för spridandet av BRIO:s namn världen över som Labyrint.
Brio var återförsäljare för Märklin tågbanor, Steiff kramdjur, Alga spel och varje mammas dröm storsäljaren Barbie. Barbie-utställning på Lekoseum visar upp en docka från varje år från lanseringsåret 1963 i Sverige tills dagen datum som kan få varje mamma att fälla en nostalgiskt tår av vördnad.
Tomteverkstaden en trappa ner bjuder på en magisk värld för alla snälla barn. Här får vi uppleva tomtenissarna jobba febrilt bland Brios gamla maskiner för att tillverka träleksaker till er alla. Miljön är stämningsfull och spännande i de små verkstäderna vilket får de små besökarna bli fromma som lamm. Genom ett fönster ser jag tomtemor läser barnens önskelistor och i nästa en parad av leksaker som vandrar genom lokalen.


Hemsida
Visa på Google Map
Besöksadress: Osby
2 105471 visningar
Björkenäs Moped och Motorcykelmuseum
Björkenäs Moped- och Motorcykelmuseum är ett paradis för nostalgiska motorfantaster. Här hittar ni en stor samling av ca.300 mopeder, många cyklar och ca. 40 stycken motorcyklar.
På en hylla ser jag igenkännande min första cykel. En orange Bambino med tramporna på framhjulet som Crescent lät tillverka på 60-talet. Fagra damer i tidsenliga kläder och gamla bensinpumpar håller isär detta hav av intressanta ting.
Bra ordning och ägaren till museet berätta gärna historian bakom sina grejor. Kan verkligen rekommendera detta museum för den som gillar moped och mc, och historien omkring dessa...

Hemsida
Visa på Google Map
Mobil: 073-928 75 78
Besöksadress: Björkenäs, Gränna, Östergötland
0 7562 visningar
Sofiero Gårdsmuseum
Sofiero Gårdsmuseum visar upp allt från ett postkontor, jordbruksredskap, bilar, mc och en uppstoppad ko. Från början startade det hela som ett Kvinnomuseum så här kan man både väva och stöpa ljus. Här var det mycket igenkännande bland bruksföremålen som skapade intressanta diskussioner hur de användes. En T-ford och en rad olika traktorer kunde också beskådas.

Hemsida
Visa på Google Map
Besöksadress: Flyinge
0 3766 visningar
Nostalgi museet på Visingsö
Nostalgi museet och den lilla BP-macken på Visingsö är något för dig som drömmer dig tillbaka till svunnen tid. Macken är renoverad till sitt ursprungliga skick med den färgsättning som man hade före 1958 då man bytte färger och logga. Byggnaden som från början tjänstgjorde som stationsbyggnad vid Östra Station i Norrköping från 1962 tills den lades ner 1974 fraktades från sin gamla hemadress till Visingsö 2003 och blev här återskapad som BP-mack.
Titta in i Nostalgi museet där ni hittar intressanta boendemiljö från sent 1800-tal fram till 60-talet. I två stora glasmontrar kan ni beskåda Volvos alla tidiga modeller som vackra leksaksbilar. Ovanliga modeller som Volvo Duett och Express som polisbilar.
I byggnaden vid parkeringen finns museet 4 yrken där man hittar Skräddaren, Fiskaren, Snickaren och Skomakaren samt Wallins Salubod en liten handelsbod från gångna tider.
Det är gratis att besöka området och muséet, men skänk gärna en slant i lådan invid huset eller via swish.

Hemsida
Visa på Google Map
Besöksadress: Visingsö, Östergötland
0 87312 visningar