www.ResMer.nu
www.ResMer.nu

 

www.ResMer.nu

 
För bil- & motorentusiaster

Den här sidan är för dig som är intresserad av bilar, båtar, flygplan, traktorer, cyklar och andra fordon, gamla som nya
Heagården
Heagården i Munka-Ljungby bjuder på en imponerande samling museum och genom museivärden Bengt-Åke Bengtssons kunniga och roliga guidning är lyckan nådd.
När Heagårdens sista ägare Elisabet Nilsson lämnar jordelivet 1968 stannade tiden i boningshuset. Idag står hela hennes hem intakt som ett museum och man får en god inblick hur människors liv på landet var för 100 år sedan.
Förutom boningshus och alla jordbruksredskap finns alla Ängelholms gamla brandbilar och en mängd brandbekämpningsmateriel här, en fungerande bysmedja, polismuseum, snickarverkstad, sko- och toffelmakarverkstad och manufakturaffär här.
Den parkliknande trädgården är en ovanligt välbevarad 1800-tals trädgård i tysk stil.

Hemsida
Visa på Google Map
0 2690 visningar
Autoseum
Välkommen till Autoseum ett av Europas förnämsta motormuséer!
Fordonsmässigt så har det skett en rejäl förnyelse varav den kanske mest intressanta är en Auburn från 1935.De verkliga godbitarna som anlände 2019 såsom McLaren M8, Rolls Royce med proveniens anknutet till bland annat ABBA, NASCAR bilar, Indy Car, Koenigseggs första prototyp och Stefan ”Lill-Lövis” Johansson utställning som i år kompletterad med något alldeles extra.
Andra utställningar man kan beskåda här är Frasses & Mariannes musikmuseum, Modellflygutställning, Svensk bilsporthistoria, Barnens Autoseum, Nils-Oscar Palace och Alfs leksaker i museishopen.
Allt detta och mycket, mycket mer därtill finns på Autoseum och väntar på Dig.
Varmt välkomna
Nisse Nilsson

Hemsida
Visa på Google Map
Besöksadress: Simrishamn
0 87564 visningar
JohannaMuseet
Vi blev väl mottagna av Bengt. sonen till grundaren Manfred Almkvist. Historien började när Manfred köpte en T-Ford av 1914 års modell för 1000 kronor. Den fick namnet Johanna. Detta blev upprinnelsen till detta fantastiska livsverk som besökarna får ta del av idag.
Här blir vi lotsad runt i olika tidenliga miljöerna där varje del gestaltar någonting från förr i tiden. Det finns bland annat en damfrisör, en snickarverkstad, en affär och en bank. Dessutom finns en mängd cyklar, mopeder, bilar och andra tekniska saker. I stort sett allt på museet är fungerande och många av bilarna har varit med i olika filmer, bland annat av Hasse och Tage.
Historien om Stålfarfar och hans bedrifter finns också väl dokumenterade.
Avsluta gärna besöket på museet cafe.


Hemsida
Visa på Google Map
Besöksadress: Skurup
0 86239 visningar
Bynanders Motormuseum
Bynanders Motormuseum är ett måste för varje motorintresserad själ att besöka. Museet som ni hittar strax utanför Svenljunga vacker beläget på Torstorp Gård erbjuder hela 100 bilar, 15 lastbilar, 300 motorcyklar och mopeder i två stora moderna längor. På övre våningen huserar även en välsorterad lanthandel som får en att drömma sig tillbaka till svunna tider.
Kliv in genom entrén och ni befinner er i museets välsorterade café med alla sina frestelser som plötsligt är ett minne blott när ni får se museets kronjuvel. Ett exklusivt stycke engelsk sober Grand Touring vagn vars strömlinjeformade linjer ger ekipaget en slags extra dimension av diskret flärd och klass. En Aston Martin DB6 vars föregångare DB5 användes flitigt i James Bond filmerna.
Turen går vidare i en hall lika välstädad som bästa vardagsrum. Bilarna håller mycket hög klass. Väggar och tak är dekorerade med bensinstationers vackra emblem. En trappa upp huserar motorcyklar och mopeder tillsammans med en lanthandel. Här hittar vi även Ingmar Johansson Excalibur SS Serie 1 från 1968. En av 37 ex.
Per Bynander heter eldsjälen bakom detta fantastiska museum. ICA-handlare och samlare sedan födseln är Per en person som vågar ta risken och har orken att satsa tillsammans med en stark hustru som stöttar och hjälper till. När Per fick möjligheten att köpa Gekås-skaparen Göran Karlssons kvarstående samling av fordon så bestämde han sig för att bygga om den gamla ladugården hemma på Torstorp Gård till ett modernt museum för de fordon som han nu hade samlat på sig. Efter detta har han även byggt ytterligare en ny hall som nu är fylld av bilar och lastbilar.


Hemsida
Visa på Google Map
Besöksadress: Svenljunga
1 103010 visningar
Joe s Garage
Joe´s garage firar 30 år och bjuder in till sommarträff lördagen den 6/6-2020. Vi hoppas att det blir Nordens största Jaguarträff.
Björn Ranelid kommer att vara konferencier och det kommer att finnas många utställare på plats. Det kommer att erbjudas möjlighet till att köpa mat och dryck inne på området.
Program, utställare samt gäster kommer att presenteras inom kort. Här är alla välkomna.

Joe´s Garage har specialiserat sig på Jaguarer av alla årsmodeller. Företaget startade 1990 och har sedan dess haft en stark positiv utveckling.
Vår verkstad reparerar, servar och helrenoverar Jaguarer av alla årsmodeller.
I vår bilhall säljer vi begagnade Jaguarer som har fått en omfattande genomgång av oss.

Hemsida
Visa på Google Map
Besöksadress: Furulund
0 3157 visningar
Simmelsberga Gård - Den flygande bonden
Simmelsberga Gård med anor från 1500-talet drivs idag av Christer Esbjörnsson och hans familj. Ni kan besöka gården och se Dutrasamlingen - en stor samling unika ungerska veterantraktorer, två gamla veteranflygplan och ett levande lantbruk med 500 ha mark. Gården har ägts av Knutstorps slott fram till 1946. Sonson till den ryske författaren Leo Tolstoy bodde på gården på 1940-talet. Christers pappa, Gunnar Esbjörnsson, som köpte Simmelsberga 1946, är känd som "Den flygande bonden". Han tog flygcertifikat redan på 1940-talet. I gårdens hangar står Gunnars två flygplan i flygande skick - en Miles Gemini -47, som Christers bror, Björn, nu äger och en Piper Cub -43, som Christer flyger.
Man kan bo på Bed and Breakfast på gården, prisvärt boende i lantlig miljö endast 6 km från Ring Knutstorp och Knutstorps borg. Vissa dagar arrangeras här Sommarcafé och då är du "välkommen med din veteranbil, veterantraktor eller med ditt flygplan!", se gårdens hemsida och ring för överenskommelse om tid, pris och ev fika.
Vi besökte gården i samband med Svenska Jaguarklubbens utflykt i maj 2024. Simmelsberga Gård blev kanske rundans mest udda och spännande inslag som alla pratade om på kvällen.
Tack så mycket Christer för en mycket inspirerande och intressant visning samt mycket trevligt bemötande!

Hemsida
Visa på Google Map
Mobil: 070-3476069
Besöksadress: Simmelsberga Gård, Kågeröd, Skåne
0 83951 visningar
English Car Care
English Car Care sköter service och reparationer på alla Engelska bilmärken på deras verkstad i Löddeköpinge. Allt från små Mini till stora Rolls Royce.
Här är det ett ständigt flöde av vackra brittiska entusiastbilar som får en personlig service och omvårdnad. På väggarna hänger en härlig blandning av navkapslar, kylargrillar och vackra reklam skyltar från en svunnen tid då reklam var något vackert med stil.
På en lyft står en vit Bentley och trots sin storlek pockar den på mer uppmärksamhet som den så gärna får här på engelsk maner.


Hemsida
Visa på Google Map
Besöksadress: Löddeköpinge
1 3876 visningar
Norrvalla
Norrvalla är i grunden motorcyklar – främst sidovagnsmotorcyklar från ryska Ural och motorcyklar i retrostil från indiska Royal Enfield.
Norrvalla är också möbler, lampor och prylar. En blandning av rostig industri med moderna och äldre antikviteter i en inspirerande och välkomnande miljö.

Hemsida
Visa på Google Map
Besöksadress: Smedstorp
0 4039 visningar
M/F Axel i Nättraby ån
M/F Axel är en ombyggd ångbåt som bjuder på en härlig naturupplevelse på sin tur ner genom den idylliska Nättraby ån på sin väg till Karlskrona. Genom valv av prunkande lövverk går färden i ett parkliknande sjölandskap. Vi passerar några slitna båthus, där träsnipor ligger och drar i sina knarrande förtöjningar.
Snart är vi ute på Danmarks fjärden som ger lite av öppna havet känsla innan vi åter dyker in i skydd av öar i Prästsundet. Sen går resten av färden inomskärs. På Sjuhalla brygga har några blivande passagerare hissat flaggan att de vill åka med och M/F lägger snällt till. Nästa stopp blir på Brändaholm med sina små röda kolonistugor och Dragsö camping. I Borgmästare fjärden åker vi förbi ön Ljungskär med sitt kruthus innan vi når fram till Fisktorget i Karlskrona som blir slutdestination. Sen hade vi några härliga timmar framför oss för att upptäcka Karlskrona innan vi återvände med M/S Axel tillbaka till Nättraby.
Nättraby centrum kan nås med buss 5 och 154 på sin färd genom Blekinge.


Hemsida
Visa på Google Map
Besöksadress: Nättraby-Karlskrona
0 803 visningar
Järnvägsmuseet Kristianstad
Har besökt ångloketsdag i Kristianstad en utställning med tåg, bussar, bilar och en massa andra ma-skiner.
Med en svag doft av fotogen liggande i luften från de små ångmaskinerna kunde man förväntansfull närma sig de stora ångloken som så ståtligt står där på spåret och ruvar på sina hemligheter.
Ett par långa kliv så var man uppe i förarhytten med sina alla spakar.
När man tittar in i eldluckan kan man föreställa sig hur varmt det måste ha varit att stå här med svetten rinnande och skyffla in kål i den glupska pannan som bara skrek efter mer.
Köpte biljetter till en tur med ångloket som redan stod inne på stationen och pös av glädje för att kommit i trafik igen.
Väl uppe i första vagnen kunde man känna trycket i pannan eldas upp med en ökad vibration som kändes i hela tågsättet.
Till tjutet från ångvisslan som fick de flesta att vända sig om börja hjulen sakta snurra runt med en stor rökutveckling som följd.
I ett moln av rök tuffade vi ut från stationen med en dämpad fart som hörde till det gamla lokets vär-dighet.
Ånglokets dag brukar vara i september, men kontrollera hemsidans kalender. Museet kan givetvis besökas vid andra tillfälle också.

Hemsida
Visa på Google Map
Besöksadress: Kristianstad
1 86678 visningar
Wadstena Fogelsta Järnväg
Visste ni att Wadstena Fågelsta Järnväg är Sveriges äldsta bevarade smalspåriga järnväg?
Ta er en tur bakåt i tiden med deras rälsbuss från 1954. Det är kanske inte den längsta tågresan ni gör i ert liv men en av de mysigaste. Här får man köpa gammaldags biljetter i det välrenoverade stationshuset som är som ett levande museum. I rätt tid står den lilla, men ack så fina rälsbussen där och väntar på oss iklädd i sina traditionella orange-gula färger.
Tag plats hörs det längst perrongen från stinsens myndiga stämma. Det är med stor entusiast folk kliver ombord på rälsbussen som bjuder på en liten åktur till Vadstenas ytterkant för att sedan återvända till stationen. Konduktören klipper våra biljetter och tågets flaggman kliver av vid varje vägkorsning där bilisterna med glädje låter denna trevliga rälsbuss passera. Det är med barns tindrande ögon passagerarna följer denna trevliga tur som väcker många minnen från en svunnen tid.
Efter åkturen bjuds vi på en guidad tur i järnvägsstallarna med tillhörande smedja och får höra mer om järnvägen och dess spännande historia från en kunnig guide.
I lokstallarna möts vi av ångloket som blev känt som Harry Potter tåget efter att ha medverkat i premiären av filmen i Stockholm.
Museiföreningen Wadstena Fogelsta Järnväg erbjuder även dressin körning som också är en härlig upplevelse.


Hemsida
Visa på Google Map
Besöksadress: Vadstena, Östergötland
0 4707 visningar
Stridsbåt 90
Stridsbåt 90 är känd för sin otroliga prestanda och manövreringsförmåga Nu finns det möjlighet att uppleva svenska marinens stolthet i vackra Öresund. Vi tog en tur ut till Flakfort där vi avnjöt en middag. En trevlig o spännande upplevelse.

Hemsida
Visa på Google Map
Besöksadress: Limhamn
0 3544 visningar
Marinmuseum
Marinmuseum, som är en del av världsarvet Örlogsstaden Karlskrona, ligger i en vacker byggnad med intressanta berättelser från förr till nu. Här strosar du genom utställningarna, några med panoramafönster som ger en fantastisk utsikt över hamninloppet och skärgården
På Marinmuseum kan du kliva ombord på en riktig ubåt - HMS Neptun. Det är en högteknologisk ubåt från det kalla kriget som väger 810 ton. Den är så modern att den fortfarande skulle kunna vara i drift. Även om HMS Neptun är huvudattraktionen finns även den gamla ubåten Hajen i Ubåtshallen, en berättelse om svensk ubåtshistoria från 1904.
I Galjonshallen på Marinmuseum finns en unik samling av stora träfigurer som föreställer skräckinjagande djur. Dessa fanns i fören på båtarna, redan på forntidsskutor, för att skrämma farliga havsväsen.
När ni sedan blir hungriga finns restaurang Skeppsgossen på entréplan med lunchbuffé och hemmagjord glass.


Hemsida
Visa på Google Map
Besöksadress: Karlskrona
0 83933 visningar
Bilsport Bil- & Porslinsmuseum
Här bjuds ni på en guidad tur bland bilmuseumets klenoder från dåtid till nutid. Bilar och mc som tillhört såväl gemene man som legendariska tävlingsförare eller bilbyggare. Ett besök som bjuder på en nostalgisk resa tillbaka i tiden.
Ni får även chansen att uppleva Porslinsmuseum vackra fältspatporslin som står framdukat i tidsenliga miljöer i de gamla fabrikslokalerna.

Hemsida
Visa på Google Map
Besöksadress: Karlskrona
0 1454 visningar
Opelmuseet
Har ni besökt Nordens enda Opelmuseum som ligger utanför Skara?
Den här märkliga historian började runt 1958 när Inge Andersson väldigt nöjd Opelägare köpte sin andra Opel, men byta in sin gamla bil kunde han inte som alla andra. Inge tyckte alldeles för mycket om sin gamla Opel så den bilen behöll han. Var och vartannat år köptes nya modeller in och de gamla klenoderna sparades i ladorna.
Åren gick och ladorna fylldes och ny gårdar köptes in. Inge som i grunden var lantbrukare körde under många år även mjölkbil och sopbil. Hans kringflackande turer genom landskapet gjorde att han fick nys om många fina Oplar som stod undanställda på gårdarna som köptes in till samlingen.
2005 öppnar han äntligen upp sitt Opel museum för allmänheten så alla kunde beskåda alla dessa fina bilar. Av Inges närmare hundra Oplar visar han upp 25-30 stycken åt gången som han sen byter ut en del av varje år.
En guidad tur genom museet med Inge Andersson är både intressant och rolig. Han kan allt om sina bilar och med glimten i ögat fyllar han i tekniksnacket med roliga klenoder som får den mest uttråkade att ryckas med. Stundtals får vi känslan att befinna oss i en show av Galenskaparna.
Inge avslöjade att under tre mardröms liknade månader prova han att köra ett annat bilmärke än Opel. Sen gick han snabbt tillbaka till sitt favorit märke och mådde mycket bättre.
På bilmuseet står det bilar i varierande skick, en del i nästan nyskick, som den kopparbruna Opel Commodore Coupén från 1975. Den har bara gått 931 mil. Den äldsta bilen är en Olympia Cabriolet från 1936 som är orörd, allt är original.
Inges favoritbil bland de utställda är en Opel Admiral 1971, med V8-motor.
– Det var en riktig lyxbil på den tiden, enligt Inge.
På museet finns också retro prylar, som trafikmärken, nummerplåtar och olika reklamskyltar. En skylt berättar att företaget Opel startade med att tillverka symaskiner och cyklar. År 1896 började de bygga bilar och under 1920-talet växte Opel till att bli en av Tysklands och därmed Europas stora biltillverkare.
Vid besök ring 070-2100975 och beställ en guidad tur av Inge Andersson.Hemsida
Visa på Google Map
Mobil: 070-2100975
Besöksadress: Norra Lundby, Skara, Västergötland
0 3327 visningar
Ängelholms Flygmuseum
I våra utställningar visas allt från flygplan från andra världskriget till JAS 39 Gripen.
Sammanlagt visas 10 flygplan och ett stort antal autentiska miljöer. Därutöver visas motorer, flygsäkerhetsutrustning, flygradio, sambandsutrustning, meteorologi, markförsvar, underjordisk kommandocentral och ”hemligt” bergrum med stridsledningscentral.
I draken simulator kan du uppleva att flyga en J35 Draken så som flygvapnets drakenpiloter gjorde under det kalla kriget, så har du chansen här!Hemsida
Visa på Google Map
Besöksadress: Ängelholm
5 85748 visningar
GP-Museet Råbelöv
I mitten på 50-talet var hela den internationella motoreliten samlad i Kristianstad och staden levde verkligen upp med fart o fläkt.
Museets grundare Rickard Bruzelius upplevde loppen som barn genom sin far som var deltidsbrandman i Österslöv och därmed utkommenderad på tävlingarna dit han fick följa med. Redan tidigt började det samlas på föremål och kuriosa som la grunden till detta museum.
2012 invigdes museet på Råbelövs gods med delar av tävlingsbanan framför portarna. Idag är museet fyllt av kuriosa och härlig information från tävlingarna som annars skulle vara en bortglömd historia för de flesta.
Rickard har under decennier verkat på egen hand för att minnet av tävlingarna inte ska förblekna.

Se GP-Museet Facebook sida vad som är på gång

Hemsida
Visa på Google Map
Besöksadress: Råbelöv, Kristianstad
0 3791 visningar
Råbelövsbanan Sveriges Grand Prix
Världens snabbaste bilförare i Skåne.
I mitten på 50-talet var hela den internationella motoreliten samlad i Kristianstad i nordöstra Skåne. Tre år i rad, med start 7 augusti 1955, körde man Sveriges Grand Prix på de lantliga vägarna runt Råbelövs slott. Tävlingarna blev en succé. Alla de stora stallen var på plats Ferrari, Maserati, Porsche, Jaguar och Mercedes. Första året lockade man en publik på nästan 80 000 personer. De fick se en rafflande uppgörelse mellan den tidens två bästa motorförare: Juan Manuel Fangio som vann och Stirling Moss, båda i en Mercedes 300 SLR.
Banprofilen var i det närmaste perfekt för publiken, som i stort sett kunde följa bilarna runt hela sträckningen. Totalt mätte banan 6537 meter och den tidens snabbaste bilar kom upp i drygt 270 km/h på raksträckan.
Tävlingarna på Råbelövsbanan var stora händelser i den tidens motor Sverige, som väl tål att jämföras med nutidens Formel 1 i fråga om uppmärksamhet och intresse.
Skyltens är placerad på banans sydvästra hörn. Här kom tävlingsdeltagarna farande längst V 118 från Kristianstad och svängde upp på Grand Prix vägen mot Råbelövs slott.
.

Hemsida
Visa på Google Map
Kristianstad
0 5239 visningar
Harlösas nostalgimack
Sven Malmborg och Gunvor Fristedt i Harlösa får årets byggnadsvårdspris i Eslöv. De får priset för nostalgimacken i Harlösa.
Motiveringen lyder:
Nostalgimacken är ett resultat av Sven Malmborgs intresse att göra något konstruktivt av platsen när han lade ner sin bensinmack för några år sedan. Han återställde macken så som den såg ut när den var en BP-mack en gång i tiden på 50-talet. Han skaffade pumpar från femtiotalet och byggde tak över. Alla detaljer renoverades pietetsfullt, som om de vore i nyskick från den tiden. Macken har blivit till ett signum för den östra entrén till byn och har genererat mycket publicitet till Harlösa och Eslövs kommun.
Väl värt ett besök.

Hemsida
Visa på Google Map
Besöksadress: Harlösa
0 2856 visningar
Stigs Mc & Motormuseum
Stigs MC & Motormuseum hittar ni 20 km öster om Varberg på den vackra vägen mellan Rolfstorp och Åkulla. Museet är välorganiserat och välstädat, där alla föremål är namngivna med små skyltar. Mopederna och motorcyklarna är vackert renoverade och skiner som nya, vilket gör det till en ren fröjd att besöka och uppleva alla de attraktiva föremålen.
Framför oss har vi en Huskvarna Silverpil Röd 175cc från -55 en populär motorcykel känd för sin stil och prestanda och nästa guldklimp är en Zundapp 200cc -55. I ett hörn står fyra exemplariska gröna Monark motorcyklar från sent 40-tal i ett fantastiskt skick. En riktig juvel bland mopederna är en röd DKW Hummel -55 med sin charmiga design.
Hyllorna är fyllda av nostalgiska föremål som Mazetti ögonkakao och gamla fina kaffeburkar. Alla föremål är noggrant restaurerat och har vårdats med både kärlek och omsorg innan de placerades där.
Stig Karlsson var en man som inte slängde något i onödan, om det gick att renoveras. Med åren fylldes ladan och ryktet spred sig om vilka guldklimpar Stig kunde visa upp.
1999 tar Stig, uppbackad av familjen, beslutet att öppna upp museet permanent. På invigningsdagen kommer ett följe på 40-50 motorcykelkompisar, ihopsamlat av GeKås Göran, inrullande på gården, vilket fyllde Stig med stor stolthet.
Museet som är i ständig utveckling öppnar upp ytterligt en avdelning våren 2021, något som tyvärr inte Stig får uppleva, som lämnar jordelivet under våren. Familjen beslutar snabbt att Stigs livsverk skall drivas vidare för att hedra hans minnen.


Hemsida
Visa på Google Map
Besöksadress: Rolfstorp, Varberg
1 5148 visningar
Motala Motormuseum
Motala Motormuseum vackert belägget i Motala hamn tillsammans med Nostalgi hotellet och Rönnerdahls Café & Matsalar. Här kan hela familjen uppleva en nostalgiresa genom en svunnen tid. Här bjuds det på en unik samling med bilar, MC, mopeder och mycket mer.
Det som skiljer detta museum från många andra är de fint uppbyggda miljöerna. På vår resa genom museet hitta vi allt från den elegantaste pick nick väskan tillhörande en Rolls Royse till unika miljö som som en Esso mack. Här fick vi uppleva campingplatsen glada dagar med eleganta tjejer till cykelverkstaden med killar i blåställ.
En trappa upp står ett gäng mc iklädda i glänsande krom och från balkongen ser man luften fylld av de märkligaste flygande föremålen.
Bor man som vi på Nostalgi hotellet har man grattis inträde till museet.

Hemsida
Visa på Google Map
Besöksadress: Motala, Östergötland
0 87440 visningar
Ångtåget på Österlen
Sedan 1971 tuffar ångtågen fram på Sveriges vackraste järnväg mellan Brösarp och S:t Olof på Österlen. Vi tar dig runt om Brösarps backar, längs Hanöbuktens klarblåa vatten, de skördemogna fälten och genom de djupa bokskogarna! Museiföreningen Skånska Järnvägar bevarar och utvecklar museijärnvägen på Österlen och visar en tidsperiod då man reste på träbänkar, stinsen var kung i samhället och lokföraren alla barns idol!
Stationen har en kiosk med souvenirer och tågleksaker och snett mittemot ligger Kafé Ångloket. Det går också att boka en trerätters middag i restaurangvagnen som följer med tågen.

Hemsida
Visa på Google Map
Besöksadress: Brösarp
0 86812 visningar
Minnenas Museum
Välkommen till ett museum fyllt av fordon och prylar från svunna tider ur Margit och Bertil Lindahls samlingar. Kanske känner du igen familjens gamla kamera, farfars klassiska radio eller rakapparat, ungdomens mopeder eller några av dina gamla leksaker?
Minnenas Museum gör verkligen skäl för namnet. Det finns otroligt mycket som man känner igen från gamla tider fram till nu: Bilar, mc, mopeder, maskiner, verktyg, husgeråd, leksaker, t.o.m. tidsenligt möblerade rum. Många av föremålen har en liten historiebeskrivning bl.a. med priser och ursprung. Eftersom vi var en grupp fick vi en sakkunnig guidning. Extra plus för de ljusa välstädade lokaler. Nästa gång tar vi med barn och bonusbarnbarn

Hemsida
Visa på Google Map
Besöksadress: Höör
0 4398 visningar
Bilkyrkogården Kyrkö mosse
Bilskroten på Kyrkö mosse lämnar ingen oberörd. Den är mer än bara ett mecka för alla bilintresserade. Den är ett stycke svensk historia från en inte alltför avlägsen tid. Här står ett hundratal bilar, gamla och ännu äldre, parkerade rakt in i skogen.
Myten närmar sig verklighet. Efter hör talas om denna legend till bilskrot står jag här äntligen för första gången på parkeringen 2006 och snöra mina läderkängor som knarra lite svagt. Det är med en viss vördnad jag kliver in i Åkes värld för första gången när jag följer skogsvägen som är fylld av vattenpölar.
Ett museum mitt i skogen. Väggarna är majestätiska martallar som når ända upp till himmelen. Taket är strimmor av dimmor mellan grenverken. Allt andas nostalgi och svunna tider.
Plötsligt möts jag av en Ford Angelia i blå skimmer som tagit skydd bak en rad däck. Snart är vägen kantad av bilar av alla de slag. Ståtligt står de där medan andra har sjunkit djupt ner i myrens bruna vatten. Det är en motsägelsefull och mycket unik plats, bilarnas förfall står i skarp kontrast till naturens kraft som obönhörligt tar över.
Många tycker att det är det vackraste de sett. Andra tycker att det är vidrigt och en skam för kommunen.
Ni får bilda er en egen uppfattning.
1999 blev platsen kulturminnesskyddad i 50 år framåt.
Läs gärna historian om Åke mannen bakom bilkyrkogården här >>


Hemsida
Visa på Google Map
Besöksadress: Ryd
1 8158 visningar
Lina & Evas lanthandel
Lina & Evas lanthandel i Killhult blev utnämnd till Årets butik 2015 av Hörby kommun för sin stora kreativitet för att placera både sig själva och kunderna i centrum. Denna kreativitet smittar av sig och genomsyra nu en hel bygd. Ingenting verkar omöjligt och de arbetar ständigt med nya koncept och event som får folk att åka långväga för att delta.
När vi stiger in i lanthandel möts vi av aptitretande dofter från butikens kök där dagens lunchlådor tillagas av lokala råvaror som har blivit mycket populära. På de välfyllda hyllorna och kylarna står produkter från producenter i trakten som öl från Fulltofta, honung från Solåkra gård och mjölk från Furemossens mejeri.
Med sin butik har de hjälpt till att stärka samhörigheten i byn och trakten, vilket de ofta får uppskattning för av byns invånare. Till ex. de populära grillkvällarna utanför lanthandeln som under sommaren blir lite av motorträffar med motorcyklar och entusiastbilar parkerade på varje ledig yta i den lilla byn.
Med sin positiva anda sätter de hela bygden på kartan.


Hemsida
Visa på Google Map
Besöksadress: Killhult
0 36776 visningar
Tisdagsträffar på Borgeby slott
Tisdagsträffarna
– södra Sveriges största träff för motorentusiaster!
Varje tisdag under sommarhalvåret vallfärdar besökare, i alla åldrar, till skånska Borgeby. På Borgeby slott är ni välkommen med eller utan eget entusiastfordon. Här finns restaurang med uteservering på både fram och baksidan
Om resten av familjen, eller din partner inte brinner lika mycket för fordonen finns möjligheten att besöka slottets butiker, ateljéer och andra verksamheter som håller öppet.
Träffarna pågår mellan början av maj till mitten av september kl. 16.00-20.00, eller tills solen går ner.
Här är alla välkomna och det finns även fält för besökare i Svenssonbilar.
En härlig sommarkväll kan det dyk upp 1000 fordon och en mängd härliga människor.

Hemsida
Visa på Google Map
Besöksadress: Löddeköpinge
0 88082 visningar
Bilgårdens bilmuseum
Bilgårdens bilmuseum hittar ni utanför Förslöv på väg ut på Bjärehalvön. Här möts ni av små ettriga bilar som Hundkojor och Fiat Abarth, där de flesta har ett förflutet på tävlingsbanorna. Det är här som Ingmar Gustavsson haft sin bilförsäljning och verkstad. Nu har han gått i pension men fortsätter med sin största hobby - nämligen bilar. Nu står ett tjugotal bilar i bilhallen som Morgan, Mini Marcos, MGB, Fiat mm, vilket bidragit till ett mycket intressant museum. Vissa av dem är orörda originalbilar i ett fantastiskt skick medan andra har Ingmar totalrenoverat till nyskick.
I ena hörnet står en Fiat Abarth 1000 TC -65 som är en av få som byggdes som racingbil från fabrik och Ingmar visar upp den in action ibland då han kör i Historisk Racing med den.
– Den väger endast 610 kilo och har bromsar som en modern stor bil. Med sina 90 hk är den riktigt kul att köra med, berättar Ingmar.
I hallen finns även en del mopeder. Det är gamla flakmopeder och en del minibikes. Det är Ingmars bror Krister Gustavsson som har intresset för mopederna och är den som ni möter mest här i verkstaden. Krister håller för stunden på att sätta ihop en Puch Dixi -63 som endast såldes i 63 ex i Sverige.
Bilgården har inga bestämda öppettider, så det är säkrats att kontakta Krister Gustavsson så släpper han in er.


Visa på Google Map
Mobil: 0738902595
Besöksadress: Förslöv
0 2521 visningar
Björkenäs Moped och Motorcykelmuseum
Björkenäs Moped- och Motorcykelmuseum är ett paradis för nostalgiska motorfantaster. Här hittar ni en stor samling av ca.300 mopeder, många cyklar och ca. 40 stycken motorcyklar.
På en hylla ser jag igenkännande min första cykel. En orange Bambino med tramporna på framhjulet som Crescent lät tillverka på 60-talet. Fagra damer i tidsenliga kläder och gamla bensinpumpar håller isär detta hav av intressanta ting.
Bra ordning och ägaren till museet berätta gärna historian bakom sina grejor. Kan verkligen rekommendera detta museum för den som gillar moped och mc, och historien omkring dessa...

Hemsida
Visa på Google Map
Mobil: 073-928 75 78
Besöksadress: Björkenäs, Gränna, Östergötland
0 7563 visningar
ColorGlo International Sweden
Förstklassig restaurering av inredning som håller över tiden
Vi på ColorGlo är specialister på restaurering, reparation, färgning och rengöring av skinn, plast, tyg, läder, vinyl och andra inredningsmaterial. Våra patenterade, unika och miljövänliga behandlingsmetoder återställer originalinredningar till ett skick du förmodligen inte trodde var möjligt. En sliten, skadad eller missfärgad favorit återställs helt… utan att det kostar dig skjortan.
Vill du få uppleva den där härliga nybilskänslan igen? På ColorGlo är vi specialister på att gjuta nytt liv i nötta favoriter. Som alternativ till att en sadelmakare byter ut skadad eller sliten inredning finns nu ColorGlo där du får tillbaka din originalinredning i bästa skick. Resultatet väcker beundran… och ökar bilens värde.

Hemsida
Visa på Google Map
Besöksadress: Helsingborg
0 5256 visningar
Nostalgi Café the 50 s
Nostalgicafé the 50’s är ett livligt museum där du välkomnas in i en salig blandning av allehanda nostalgiska miljöer, bilar och prylar. Här kan du stå framför disken till en lanthandel, titta in i ett tryckeri, ett skomakeri, en frisörsalong, en bilverkstad, se leksakerna du, dina föräldrar eller mor- och farföräldrar lekte med. Du kan njuta av designen hos 50-talets hyllade pinaler, såsom kobratelefonen, de pastellfärgade brödrostarna, campingborden, husvagnarna och inte minst bilarna. Inne i museet finns 100 fordon, varav 65 bilar.

Hemsida
Visa på Google Map
Besöksadress: Tryde Tomelilla
0 87853 visningar
Museum för Rörligt Kustartilleri
Rörliga Kustartilleri museum stod för första besöket på ön. Museet visar upp en unik samling av artilleri pjäser, robotar och fordon och med en varsam guidning locka detta även damerna.
I museets samlingar finns samtliga kanoner som använts vid det rörliga kustartilleriet. Flertalet mätstationer och mätinstrument samt huvuddelen av de robotsystem som använts finns representerade i samlingarna.
Gör ett besök nu, få en upplevelse utöver det vanliga, unik militärhistoria som är förpackad i en trevlig atmosfär och miljö samtidigt som du kan njuta av Karlskronas fina skärgård.

Hemsida
Visa på Google Map
Besöksadress: Aspö Karlskrona
0 1470 visningar
Smålands bil- musik- och leksaksmuseum
Välkommen till ett fantastiskt museum med vackra bilar och andra fordon i tidstrogna miljöer. 1000-tals leksaker i alla former och musikavdelning med självspelande instrument.
Här finns även en gammal lanthandel, radioaffär, cykel- och mopedaffär, traktorsamling, skomakeri och antikshop. Missa inte vår fantastiska Londongata.
I 50 år har Ingemar Ahlqvist bedrivit museiverksamhet i Rydaholm. Från början i en gammal kvarn.
1985 byggde han det som numera är Rydaholms bil- musik- och leksaksmuseum. Eftersom Ingemar även samlade på kyrkoprylar tyckte han det var bäst att bygga en hel kyrka också.
Inne i museet finns också en stor mängd gamla mopeder och motorcyklar. Ett exempel är en moped som en gång i tiden tillverkades i Rydaholm.
En annan moped, från 1952 är fortfarande inslaget i originalemballaget och har inte körts en meter sedan den tillverkades.
För de musikintresserade så är museet en riktig guldgruva. Mängder av olika positiv och självspelande instrument, som alla är fullt fungerande.
Vi fick bland annat lyssna när ett enormt självspelande positiv satte i gång att spela.
– Positivet är tillverkat i Holland 1889 och består till 99 procent av bara trämaterial, förklarar Ahlqvist. En stund senare står han och spelar dragspel för besökarna.
– Det är ett självspelande dragspel. det finns 40 olika låtar som det kan spela, fortsätter han. Självklart finns det också ett självspelande piano som också underhåller besökarna.Hemsida
Visa på Google Map
Besöksadress: Rydaholm
0 1338 visningar
Artillerimuseum i Kristianstad
Wendeshallen här visas artilleriets äldsta motorfordon varav många är från tidigt 1940-tal.
Museets unika fordonssamling omfattar cirka 50 hjul- och bandfordon samt motorcyklar, varav normalt alla är i, eller återställda i, originalskick och fullt körklara.
Det tyngsta fordonet är en 15,5 cm bandkanon på 53 ton.
Artillerihallen hittar man ett imponerande sexspann från 1850-talet.
Stenladan (1800-tals pjäser) I denna fina gamla sal med tjocka stenväggar från 1840 visas främst utvecklingen av artilleriet på 1800-talet. Dessutom finns bland annat en unik fältsmedja från 1710 , det vill säga från Karl XII:s tid. Här finns även en raketartillerivagn från 1830-talet och vår första kulspruta m/1875.
mm

Hemsida
Visa på Google Map
Besöksadress: Norra Åsum Kristianstad
1 86558 visningar
James Bond 007 Museum
Boken Sveriges 100 märkligaste sevärdheter ledde oss till Nybros agentmuseum. Här möter vi Gunnar James Bond Schäfer som ägaren heter. Han tar sin roll som Svenske James Bond på fullt allvar och visar stolt upp sina alster från de olika Bond filmerna. Ett måste för alla filmälskare.

Hemsida
Visa på Google Map
Besöksadress: Nybro
0 1575 visningar
Kulla Veterantraktorer
Kulla Veterantraktorer utanför Sölvesborg bjuder på en härlig samling välpolerade traktorer som är inhysta i två längor, men här finns så mycket mer att titta på. På en hylla stoltsera en stor samling emaljerade bruksföremål från Kockums i Kallinge. En trappa upp står en vävstol och pockar på vår uppmärksamhet. Några bilar, mopeder och jordbruksredskap komplettera museets trivsamma miljö.
Kontakta Ingvar Olsson 0708494264 för besök

Visa på Google Map
Besöksadress: Kulla, Sölvesborg
0 55141 visningar
Caltex Nostalgimack
Välkommen in och se vårt sortiment av motorolja , biltillbehör eller bara ta en titt på hur en bensinstation såg ut på 50-talet .
Caltexmacken är ett välbevarat och tidstypiskt exempel på hur de tidiga bensinstationerna kunde se ut, såväl interiört som exteriört. Pumpar, skyltar och den öppna ytan för in- och utfart ingår som väsentliga delar i miljön. Förutom bensinförsäljning och verkstad drevs här under en tid också taxiverksamhet.Hemsida
Visa på Google Map
Besöksadress: Mörarp
0 5221 visningar
Österlen Flygmuseum
Österlen Flygmuseum visar upp minnen från den tid då det Svenska flygvapnet var det fjärde största i världen. Här blir vi guidade omkring bland den största samling av Drakar. Ett fantastiskt plan som byggdes för att bevara den Svenska neutraliteten.


Hemsida
Visa på Google Map
Besöksadress: Gärsnäs
0 4655 visningar
Teknikens och Sjöfartens hus
Ubåten U3
Stig ombord på den riktiga ubåten U3. Känn atmosfären av närhet. Fundera på hur det kunde vara att befinna sig svävande mellan vattenytan och havsbotten.
Vi fick en personlig guidning av U3 Veteranbesättning som var mycket intressant. De utför guidningar ombord för bokade grupper eller vid andra evenemang.
Framtidens fordon
Följ med på en resa genom historien, från början av 1900-talet till nutidens framtid. Du får inblick i hur människor historiskt sett på framtidens fordon och farkoster, men också på dagens visioner om en hållbar miljö, teknik, design och ekonomi. Framtidens fordon passar alla, små som stora. Kom och bli underhållen och inspirerad!
Hemsida >>>

Visa på Google Map
Besöksadress: Malmö
1 3956 visningar
Monarkmuseum
På vår resa till Varberg i Halland gjorde vi ett planerat stopp i Falkenberg för att besöka Monarkmuseet, som är dedikerat till Monark, ett välkänt svenskt cykelmärke. Besöket erbjöd oss en fascinerande inblick i Monarks rika historia och utveckling genom åren, vilket också gav en förståelse för traktens historia. Monarks cykelhistoria började i Varberg 1908 när Birger Svensson (1883-1944) registrerade företaget "Svenska Cykeldepoten".
Under vårt besök på museet blev vi guidade av museets entusiastiska ägare Roger Arneson, som delade med sig av berättelser om hur Monark växte till att bli ett av Sveriges mest framstående företag genom smarta affärer, samarbeten och innovativ marknadsföring. Företaget tillverkade inte bara fordon utan även skidor, tv-och radioapparater, hockeygrejor, campingbord, utombordare och mycket mer.
Museet visar även gamla originalaffischer och tidningsannonser från Monark och Crescent. Vi blev imponerade av hur Monark lyckades skapa en specifik och tidsenlig nisch på marknaden, och hur företagets marknadsstrategier var lika imponerande som de man idag ofta hör om i samband med IKEA. Museets ägare illustrerade hur Monark hade en fenomenal förmåga att förstå och anpassa sig till marknadens behov, vilket bidrog till företagets framgång. Mycket intressant och lärorikt besök som passar alla för vem har inte ägt en cykel!

Hemsida
Visa på Google Map
Mobil: 0723817303
Besöksadress: Falkenberg
0 1676 visningar