www.ResMer.nu
www.ResMer.nu

 

www.ResMer.nu

 
Är du konstintresserad?

Här hittar du flera ställen för dina estetiska sinnen.
Sätt gärna "Like" på ställen ni gillar, intressant att veta, tycker jag. Tack!
Valentina

Södra Björstorps säteri
Södra Björstorp säteri är unikt för Sverige med sin säregna form och har danska inspirationskällor som Amalienborg och framförallt Fredensborg. Vi får uppleva en historisk resa i denna 16-kantiga byggnad där man har samlat allt under ett och samma tak.
Sällskap kan boka visning av gården året om.
telefon 0708-85 28 45

Hemsida
Visa på Google Map
Besöksadress: Brösarp
0 4167 visningar
Rolfssons Diversehandel
Rolfssons Diversehandel i Fjälkinge lockar med ett utbud som speglar Stefans och Lottas brinnande intresse för genuint gamla, vackra saker och även Lottas förflutna som designer på Kläddilin.
Kliv in i denna härliga vintage affär där sortimentet presenteras i sina smakfulla miljöer som små installationer. Varje installation är inte bara vacker att titta på utan ger också tips på hur man med stil kan kombinera olika prylar.
Här ser man ett gäng glada kaniner busar i en gammal barnvagn. På ett franskt skåp med marmorskiva husera ett tårtfat på fot med hög kupol kantat av två höga ljusstakar i glas. Som bakgrund står två broderade bordstabletter allt för att ge det hela en vacker inramning. På belysningen som hänger från taket har den nya fula elsladden fått en vacker flätad strumpa allt för att smälta in i miljön.
Alla gamla ting är varvat med nya nyttiga nostalgi prylar. Här ser man husgeråd för kök och badrum. Servetter, vykort och tändsticksaskar med motiv hämtat från förr.
Klädkammaren visar upp ett stiligt utbud av linnekläder och sen erbjuds ett sortiment med Annie Sloans Chalk Paint och Saltwash samt vax och penslar av finaste naturborst. Lotta håller även kurser i möbelmåleri.
En butik väl värt ett besök.
Öppetider;
Onsdag-Fredag 12-17
Lördag 11-15


Hemsida
Visa på Google Map
Besöksadress: Fjälkinge
0 7728 visningar
Konsthallen Hishult
Konsthallen Hishult bjuder på en alldeles underbar konsthall och en sagolik japaninspirerad trädgård med mängder av skulpturer. Permanenta och separata.
Hallen är ett Louisiana i miniatyr där parken är ett måste för upplevelsen. Man har en fast utställning i parken och på museet som dock förändras med tiden.
Dessutom små rum med massor av roliga nostalgiska ting.
Restaurang och café finns här också som inbjuder till en trevlig paus. Medan man väntar på maten kan man inte låta bli att njuta av parkens lockande alster som snart skall beskådas. Ett härligt utflyktsmål där du i lugn och ro kan gå och betrakta utställningen utan att behöva tränga dig fram bland folkmassor.
När Kjell Åke Gustafsson för 21 år sedan började bygga sin konsthall och förverkliga sina drömmar ansågs han vara idioten från Hishult. Han var inte galen, men han hade en vild passion och han hade Gästgivargård som han ärvt efter sina föräldrar.
Ur detta skapade han inte bara konsthallen utan även en fantastisk skulpturträdgård där också många olika rosensorter blommar, restaurang, café och nya rum för övernattning blev till. Kjell Åke bygger, bygger om och bygger till. Det bara pågår.


Hemsida
Visa på Google Map
Besöksadress: Hishult
0 83867 visningar
Astrid Gates Ateljé
Astrid Gate ateljé hittar ni i det gamla vagnsstallet i handslaget rött tegel som är pittoreskt beläget vid Börringesjöns södra strand. Kliv in i denna ljusa och vackra lokal och bli hänförd av alla dessa underbara glasföremål. Glaskonsten är stämningsfullt belyst där graalens hemlighetsfulla, andliga väsen anas mellan lagren. Effektfulla bubblor kan ibland gnistra likt diamanter när solljuset letar sig in genom de smårutiga fönstren.
Motiven är ofta hämtade från naturens fauna och djurliv. Blommor, kattdjur och hästar ser man ofta i motiven.
Har man någon gång besökt glasriket i Småland behöver man inte vara någon kännare för att förstå att konsten här tillhör de sanna mästarnas alster.
Som barnbarn till den store glaskonstnären Simon Gate hade inte Astrid Gate en tanke på att följa i hans berömda fotspår. Att försöka nå upp till hans internationella högstatus kändes oöverstigligt. Det fanns annat som lockade. Den konstnärliga ådran fylldes i stället av oljefärg.
Begåvningsreserven och den intuitiva känslan för glaset låg därför slumrande i trettio år innan Astrid, fångades av glaset och sögs in i dess magi. När Astrid väl hittat dit tack vare en företagsam farmor, stannade hon kvar och har i likhet med sin syster Aino gjort en storslagen karriär. Farfar Simon skulle varit stolt med råge över sina barnbarns framgångssaga


Hemsida
Visa på Google Map
Besöksadress: Anderslöv
0 3748 visningar
SALTHALLARNA
Salthallarna bjuder på så mycket mer än saltglaserade bruksföremål och dess gamla mysiga ugnar. Istället har de gamla lokalerna ändrat inriktning mot gastronomi.
Här hittar man nu flera restaurang, café, galleri och en marknad med närodlade råvaror med shopping. Några inredningsbutiker med lite olika inriktning.
På gården kan ni besöka Höganäs Bryggeri och Garage bar.Hemsida
Visa på Google Map
Besöksadress: Höganäs
1 86454 visningar
Ateljé Mårtensson
På Ateljé Mårtensson startade vi Söderslätts Konstrunda 2020. Det var en gråmulen oktobermorgon som vi med viss tveksamhet körde från Malmö mot Söderslätt. Det ösregnade hela vägen, men här på Söderslätt sken solen upp och dagen förvandlades till en vacker höstdag. Vi steg in i ett trevligt galleri och blev alldeles häpna av glädjefulla verk av konstnärsparet Stefan Mårtensson och Charlotta Hörman. Redan i hallen överraskades man av några fantasifulla porträtt och några installationer med antika föremål. Vidare inne i galleriet fanns verk med Söderslättsmotiv, Stenar i havet, Damerna i Smygehamn, Trelleborgsmotiv, Julkortsmotiv. Det var en trevlig upplevelse och bra start på dagen!

Hemsida
Visa på Google Map
Besöksadress: Bjerbo Gård, Dalköpinge by, Trelleborg
0 5715 visningar
Skogskatedralen i Stensjöäng
Ett härligt ställe mitt i en sagoskog som ligger i närheten av Ryd i Småland. På Stensjöängsgård finns ett litet galleri med lånekartor över området. I närheten finns bilkyrkogården i Ryd, också ett speciellt ställe.
Text & bild: Sonja Lisse

Skogskatedralen i Stensjöäng är ännu ett av de där märkliga besöksmålen som kittla fantasin på ett smakfullt sätt. Här har man blandat härliga naturupplevelser med dekorativa konstinstallation som smälter samman i en intressant upplevelse.
Vi svänger av mot Stensjöäng som verkligen gör själ för namnet. Här är vägen kantad av ett landskap som påminner om Islands lava landskap, fast grått då varningsskyltar dyker upp om vilda elefanter. Plötsligt står det en elefant i vänstra dikeskanten, men den är stendöd och färden kan lugnt gå vidare.
Vid gården på Stensjöäng kan man parkera bilen och besöka deras galleri som är öppet för besökare. Här kan man låna en karta över området.
Vi följde stigen ner mot sjön som var kantad av olika installationer. Vissa blygsamma medan andra svävade ut.
Skogskatedralen står det på en skylt och nyfiket styr vi stegen in mellan tallarna. Snart infinner sig en känsla av inre frid i denna trolska boning, men ni som förväntar er något gudomligt har nog kommit fel. Här är det moder natur som står för skönsången med hjälp av några konstnärer skapat denna trevliga plats.


Hemsida
Visa på Google Map
Besöksadress: Ryd
1 6535 visningar
Krapperups Kaffestuga
Vi önskar alla gäster varmt välkomna till Krapperups Café & Slottsbod. Vår kaffestuga finns på Krapperups stallplan i genuin 1800-talsmiljö. Lokalerna har en gång i tiden varit snickeri, smedja samt grisahus. Här har vi skapat en mysig och hemtrevlig kaffestuga där det största bekymret är att välja mellan alla hembakade bakverk och hemlagade maträtter.
Vid sidan om Kaffestugan hittar man Krapperups Slottspark, Museum, Konsthall och Slottsboden med butik.

Hemsida
Visa på Google Map
Besöksadress: Höganäs N
0 85242 visningar
Galleri Isie Tio
För att komma till galleriet får man ta sig upp från Smygehamn med all sin kultur runt hamnen, vidare förbi Östra Torps fina kyrka och de gamla kalkugnarna, pilealléer, vindmöllor, höga berg av sockerbetor, vackra blåa fält med för oss okända blommor och färggranna lövträd. I Galleriet mötte vi ett flertal konstnärer och hantverkare, mysigt och gemytligt! Vi stannade en bra stund och beundrade alla dessa fina verk som ger livslust och inspiration!

Hemsida
Visa på Google Map
Besöksadress: Flintan 41-68, Klagstorp
0 5664 visningar
The Glass Factory
Under 60- och 70-talen sjöd det av liv och kreativitet i Boda. Det skapades nya former av glas av legender såsom Erik Höglund, Signe Persson-Melin, Monica Backström, Rolf Sinnemark och Kjell Engman. År 2009 köpte Emmaboda kommun de omfattande glassamlingarna från Boda glasbruk, Kosta glasbruk samt Åfors glasbruk. På samma plats finns idag The Glass Factory som är ett av Nordens största glasmuseer.

Hemsida
Visa på Google Map
Besöksadress: Storgatan 5, Boda Glasbruk
0 2140 visningar
Näsumaleden
Näsumaleden är en 24 km lång rundled för motor-, cykel- och vandring, främst på grusvägar. Följ de blå markeringarna och låt landskapet berätta om geologiska skådespel då Ryssberget och Västanåberget sköt i höjden och områdets märkliga mineraler bildades, för 1700 miljoner år sedan. Västanåberget bjuder på storskog med små insprängda åkerlyckor, kohagar och stengärdsgårdar.
I Sibbarpsdalen möts du av ett landskap som vuxit fram genom en lång tids åkerbruk och boskapsskötsel. Längs ån finns forsande vattenfall med ruiner efter kvarnar och vindlande åkrökar omgivna av igenvuxna ängsmarker med hamlade träd. En gång var området centrum för humle- och fruktodling. Här finns Sveriges enda humletork bevarad. I Klagstorps by finns frukt- och körsbärsodling och en liten vinodling.
Besöksmål längs vägen: Naturreservatet Ljungryda – Östafors bruk – Blistorps by och gravkapell – Västanå järngruva – Näsums kyrka – Gudahagen – Humletorkan - Pensionat Strömbacken.
Både Näsum och Östafors når man med Buss 561
Näsumaleden som är en rundled gör det möjligt för dig själv att välja var du vill starta. Här kan man dela upp sträcken med en övernattning på Humletorkan, Pensionat Strömbacken eller vindskyddet i Östafors.
Hemsida >>>


Visa på Google Map
Besöksadress: Näsum
1 16854 visningar
Olstorps Café
Reslövs Olstorps Mölla, Café och Museum.
Plötsligt bryts scenariot av en mäktig Holländare som torna upp sig i det platta landskapet. Det är Reslövs Olstorps nybyggda vindmölla. Vi kliver in i den tjärdoftande möllan där nygräddade våfflor väntar. Efter fikat berättade Ulf Järger om hur han köpt gården och funnits en vindmölla i längan som monterades ner för 70 år sedan. Då föddes den galna (beundransvärda) iden att bygga upp denna igen. Det visade sig att det mesta var i så dåligt skick att det inte gick att använda. Så den nya möllan har han med hjälp av ett par vänner själv byggt upp med egentillverkade delar efter det gamla originalet. Vi klättra våning för våning upp i den sju våningar höga möllan och blir allt mer imponerade av alla dessa delar till möllan.
Jag trodde i min enfald att det var ett tomt skal av en mölla vi besökte, men det här är en blivande full fungerande mölla. Inom de närmaste åren kommer vingarna monteras och sen skall det malas mjöl här.
På gården finns även ett trevligt lanthandel museum som är väl värt ett besök.


Hemsida
Visa på Google Map
Besöksadress: Reslöv, Marieholm
0 86585 visningar
Ateljé Kurt-Ive Kristoffersson
Kurt-Ive Kristoffersson arbetar som konstnär och illustratör.
1967 började han ställa ut målningar i olja och stora blyertsteckningar.
Fram till 90-talet arbetade han med konstillustrationer till företag såsom Alfa Laval, Tetra Pak, Icopal, SDS, Astra Zenica, Pharmacia m fl. I början av år 2000 började han åter måla tavlor. Till invigning av Bokskogens Golfklubbs ombyggnad av banan gjorde han en målning av varje golfhål, en serie på 18 tavlor. Vid denna tid började Kurt-Ive tillverka skulpturer i metallnät och koppar - tuppar, blommor, frökapslar etc. Hans senaste skulpturer är tillverkade i metallnät och är 3-dimensionella. Här finns Dansare, Pegasus och Medusan, Katter med fåglar och möss. Meritlistan är lång!

Det lilla Galleriet, inrymd i ett skånskt stenhus, fann vi i en mysig välskött trädgård med vackra dahlior och ett imponerande bonsaiträd. Vi blev väl bemötta av ägarna som vänligt visade oss in i Galleriet med fantastiska konstverk. Underbart att träffa konstnärer på deras hemmaplan och höra personliga berättelser om sitt skapande!

Hemsida
Visa på Google Map
Besöksadress: Kritbruksvägen 50-26, Önnarp, Skurup
0 5614 visningar
Tjolöholm slott
Tjolöholms slott, byggt 1898-1904, är ett storslaget exempel på en Arts & Crafts-anläggning av det slag som främst annars kan ses i England. Slottet ritades av en ung arkitekt Lars Israel Wahlman. Uppdragsgivare var Blanche Dickson, bördig från England. Ambitionen var att skapa ett både representativt och komfortabelt hem. Det ståtliga palatset fylldes med dåtidens alla moderniteter. Elektriciteten till de nyinköpta lamporna kom från ett ångdrivet kraftverk på egendomen. Uppvärmningen skedde med hjälp av ett snillrikt system av varmluftskanaler, kompletterat med element och öppna spisar. Telefon installerades för att enklare hålla kontakten med familj och vänner i Göteborg. Andra tekniska finesser var till exempel grevinnans hårtork - ett högt maskinellt vidunder som drevs med hjälp av fotogen. Idag är slottet öppet för besök, vi valde en guidad visning. Efter visningen gick vi runt på egen hand och kamerans minne blev full av bilder.
Förutom slottet med dess unika design och dåtidens innovationer finns det vackra trädgårdar i engelsk stil, vidsträckta naturområden runt omkring. Här finns ett vagnmuseum för den som är intresserad av historiska transportmedel och en badplats för de som vill ta ett dopp.,
För barnen finns Tjolöholms lekby, en plats fylld med roliga aktiviteter. medan de äldre kan shoppa loss i butiken.
När det kommer till mat, kan ni njuta av hembakade godsaker på Kafé Manegen eller prova årstidsbundna menyer i Restaurang Storstugan, som fokuserar på närproducerade råvaror.

Hemsida
Visa på Google Map
Besöksadress: Tjolöholms Slott, Fjärås
0 1523 visningar
Stiftsgården Åkersberg
Stiftsgården Åkersberg med anno från 1700-talet ligger bara ett stenkast från Skånes Mitt punkt i Höör. I deras lummiga park som vilar i stillhet blir lätt en mötesplats för Er. Här får ni möjligheten att dela tankar och erfarenheter med vänner och kära.
Restaurangen skapar matupplevelser med bra råvaror och mycket kärlek. När kvällen sänker sig vila ni ut i våra fräscha och rymliga rum.
Här hittar man även Frihetens kapell och Andrum Spa för en avkopplande stund eller varför inte strosa upp till monumentet av Skånes Mitt punkt.
Andrum Spa fick utmärkelsen 2019 som Årets omväg av Magazine Skåne.

Hemsida
Visa på Google Map
Besöksadress: Höör
4 10622 visningar
Hammarkvist Trädgård
Hammarkvist Trädgård, denna stora härliga trädgård hittar ni i Oppmanna, norr om Kristianstad. Här har Ruth och Sture pysslat om sin trädgård i 40 år. En porlande bäck flyter genom trädgården som innehåller massor av växter och märkliga figurer. Var man än tittar dyker det upp nya intressanta föremål att vila ögonen på.
Upp längst bäcken kommer ett gäng muntra ankor på jakt efter trädgårdens sniglar. De är inhyrda av grannen för att hålla sniglarna i schack och tar sin uppgift på fullt alvar.
Trädgårdens är uppbyggd som olika små rum där var och en hittar sin favoritplats att slå sig ner och njuta av en kopp kaffe. Här kan man ha med egen fika eller så beställer man en kaffekorg på ställen som står framdukad när man kommer.
I den gamla stärkelsefabriken från 1910 hittar man även ett gårdsmuseum med olika utställningar.
Fritt inträde
WC
Trädgården är alltid öppen för besökare. Utställningen Hemvärnet 80 år är öppen på förfrågan.
Kaffekorg kan beställas. 0733 323583 eller hammarkvist.tradgard@gmail.com

Hemsida
Visa på Google Map
Besöksadress: Oppmanna Arkelstorp
0 99686 visningar
Ekbacken939 Hem & Trädgård
Ekbacken939 Hem & Trädgård som är inhyst i nya lokaler på Trolleberg gård granne med Reformfurniture blir detta ett lockande utflyktsmål. Butiken är fylld av blommor och växter med alla dessa tillbehör som bara väntar på att få komma hem till er för att skapa en trivsam miljö där. Tips och trix hur man sköter dessa blomster delar gärna butiken kunniga personal med sig med glädje. De utför även skötsel och beskärningsuppdrag eller varför inte blomsterdekorationer till era högtidsstunder. Man kan även få hjälp med att skapa hela trädgårdar.
Ett enkelt men ack så mysigt café hittar ni i butiken där man kan slå sig ner och bara njuta av hela härligheten.


Hemsida
Visa på Google Map
Besöksadress: Trollebergs gård, Värpinge
0 141612 visningar
Burg Square
Burg Square är en majestätisk plats av makt och skönhet där ni kan uppleva romantik och magi.
I århundraden har detta torg varit centrum för makten i staden. Således finns den Heliga Blodets basilika och rådhuset från 1300-talet här, en pärla av flamländsk gotisk arkitektur.
I ena hörnet går den öppna platsen över till ett vackert skogstorg med The Lovers sculpture omgivet av många brasserier kända för sin varma choklad.
Slå er ner på någon av torgets gröna stolar och smaka på den medeltida sötman av historiskt skimmer som råder över torget medan hästdroskorna radar upp sig.
Blinde-Ezelstraat är något man inte får missa till eller ifrån detta torg. En vacker gång och cyklistpassage som förbinder de två attraktioner Burg squar och Vismarkt kanaler. Genom ett valv till vänster om rådhuset hittar ni denna passage som bjuder på så mycket underbart att vila ögonen på. En plats att återvända till efter mörkrets inbrott när de värsta hoparna av klapprande turistfötter har avlägsnat sig.Hemsida
Visa på Google Map
Besöksadress: Brygge, Belgien
0 83562 visningar
Demånes Värld
I den lilla byn Edestad fanns förr en skola, men den har sedan länge fått stå tom och törstande på kunskap. Så en dag fick skolan nytt liv, när konstnären Susanne Demåne tagit skolan under sina vingars beskydd. Sedan penslar, färgtuber och Susannes motorsåg har tagit plats, flödar inspirationen mer än någonsin här. Idag är det ett komplett besöksmål med konst, trädgård, konsthall, återkommande evenemang och hästshower. Susanne är mest känd för sina skulpturer i trä, skapade med hjälp av motorsåg. Där välkomnar hon oss in i sin värld. Att vandra runt i Demånes värld lämnar ingen oberörd. Vi möts av allt från chockerande till älskade installationer som påverkar en så glatt.


Hemsida
Visa på Google Map
Mobil: 0733729991
Besöksadress: Edestadsvägen 49, Johannishus
0 1053 visningar
Övedskloster
Borggården cour d'honneur omges av fyra vitmenade tvåvåningspaviljonger som binds samman av gallerier med portaler. Gustav III besökte slottet sommaren 1774 och skall redan vid anblicken av borggården ha yttrat. Alltför kungligt för en enskild.
Övedskloster anses vara ett av den svenska rokokoarkitekturens yppersta verk. Det är elegant, måttfullt och harmonierar med den franska trädgården med terrasser och självtryckande fontäner.
Här hälsade Greve paret Otto och Eva Ramel oss välkomna som skulle guida oss igenom denna intressanta miljö.
På vår vandring genom slottssalarna rik på konst och antikviteter fick vi höra intressanta berättelser om händelser som inte går att finna i historieböckerna.


Hemsida
Visa på Google Map
Besöksadress: Sjöbo
1 5955 visningar
Gärds Härads Hembygdsförening
Här i Mörkavadåns dalgång har Hembygdsföreningen skapat en underbar park med ett 10-tal äldre byggnader och fyllt dem med intressanta föremål. Här finns bl.a kvarn, smedja, vagnmakeri och en stor prästgård från 1700-talet. I andra byggnader hittar du museer för lantbruksredskap, hästdragna vagnar, en lanthandel samt en skolsal från tidigt 1900-tal.
Ivar Johnsson museet för konst hittar ni även i hembygdsparken i Degeberga.
Återkommande evenemang i parken är Konstrundan, Trädgårdsmässan, Degeberga Marknad, Antik-och Samlarmarknad och trivselkvällar.
Parken är välskött och inbjuder till små upptäcktsfärder i denna trevliga miljö.Hemsida
Visa på Google Map
Besöksadress: Degeberga
2 121014 visningar
Tages i Söndraby
Gårdsbutik i härlig stenkällare som säljer heminredning och presenter i svensk/dansk/fransk lantlig stil beläget i helt underbar miljö.
Här hittar du heminredning, presentartiklar, kläder, blommor, möbler mm från de ledande leverantörerna.
Unna dig en stund av inspiration & härlig må-bra-känsla hos Tages i Söndraby.

FB-sida >>>

Hemsida
Visa på Google Map
Besöksadress: Arkelstorp
0 11663 visningar
Aspö
Det var med stor spänning och förväntan vi närmar oss Aspö som var för de flesta ett nytt resmål i det Svenska kustbandet. Med sina 535 bofasta invånare bjuder ön på en ny upplevelse. De vackra vägarna kantades stumtals av höga stengärden och syrenbuskar för att i nästa stund bjuda på pittoreska samlingar av hus och vackra vyer ut över havet.
Besök gärna de charmiga gallerierna och ateljéerna som finns på ön. Det finns också lanthandel, kiosk samt möjlighet att rida islandshästar. Drottningskärs Kastell från 1600-talet med sina vallgravar, tjocka murar, kanoner och utsikt över vida vatten eggar fantasin. Här kan man äta på restaurang och njuta av musik-underhållning under sommaren.
Militärmuseum för Rörligt Kustartilleri är ett annat spännande besöksmål, bredvid det ligger Drottningskärs vandrarhem. Skärgårdshotellet och vandrarhemmet Aspö Lotstorn erbjuder ett unikt boendealternativ i det gamla lotstornet.
Vägfärjan från Handelshamnen ger året runt en gratismöjlighet att komma till ön.

Hemsida
Visa på Google Map
Besöksadress: Aspö Karlskrona
0 89451 visningar
Ljushuset
Ljushuset i Urshult bjuder på ett hav av ljus i alla dess färger. Nuvarande ägarna Carina och Karin som brinner för sitt intresse, berättar att här har man tillverkat ljus i 40 år. Vi tillverkar fyra olika sorters ljus i fabriken, Urshultsljuset, Mienljuset, Åsnenljuset och grötljuset. I affären säljer vi även presentartiklar och heminredning.
Vi blir inbjudna in i fabriken för att se hur man tillverkar ljusen i formar för att sedan med hjälp av ett gammalt hederligt strykjärn jämna till ljusen för bästa resultat. Vad som skiljer dessa vackra ljus från vanliga ljus är den långa brinntiden på runt 100 timmar.. Ett besöksmål man återvänder till.


Hemsida
Visa på Google Map
Besöksadress: Urshult
0 1253 visningar
Galleri Lindqvist
Galleri Lindqvist har en förmåga att ständigt locka till sig konstnärer av bra kvalitet till sitt galleri som ligger naturskönt vid Oppmannasjön.
Fredrik Lindqvists nyskapande och ofta färgstarka bilder, där tradition blandas med moderna inslag av pop, reklam och sport, intar Galleri Lindqvist varje konstrunda.
I de flesta av hans bilder befolkas ytan av djur och människor där lek och allvar blandas med lite mystik. Betraktaren kan själv fantisera om vad som har hänt eller kommer att hända.
Tekniken är träsnitt som trycks på grovt mönstrat tyg oftast hämtat från barndomen. Konstnärens sätt att förena traditionellt hantverk med modernt bilduttryck gör att hans konst inte bara väckt uppmärksamhet internationellt, utan också kan ses som en förnyelse inom det svenska kulturarvet.


Hemsida
Visa på Google Map
Besöksadress: Söndraby Akelstorp
1 14575 visningar
Church of Our Lady Bruges
Church of Our Lady Bruges med sitt 115,5 meters höga tegeltorn är stadens mäktigaste silhuett tillsammans med Belfort klocktorn och Sint-Salvatorskathedraalens torn.
Det är gratis att gå in i kyrkan, men alla de berömda konstverken hittar ni inte här. Den betalande delen av kyrkan O.L.V.-kerk Museum är mer intressant med många vackra verk. Där hittar ni de imponerande mausoleerna av Marie de Bourgogne och Karl den Djärve. På altaret kan ni se den berömda Madonna med barnet av Michelangelo. Väl värt biljetten.
Kyrkans entré hittar ni på kyrkans norra sida från Gruuthusestraat och entrén till O.L.V.-kerk Museum ( Museumpaviljoen ) ligger mellan kyrkan och Gruuthusemuseum från samma väg.
Omgivningen runt kyrkan bjuder på många vackra platser. Är man på väg till eller ifrån den romantiska bron Boniface Bridge tar man med fördel den välvda gången mellan kyrkan och Museumpaviljoen.
Varning: kyrkan är för närvarande under renovering, så några av utställningarna kan inte nås, men den mest populära - Madonnan - kan fortfarande observeras på lite avstånd.


Visa på Google Map
Besöksadress: Brygge, Belgien
0 1114 visningar
Galleri Engleson, kv. Caroli
Sedan februari 2016 finns Galleri Engleson på Östergatan 12, Malmö i Kv Caroli. Vi gör utställningar av olika slag. Vi gör veckoutställningar under vår och höst. Under främst sommarmånaderna gör vi showroom-utställningar. Vi har öppet under Malmö Gallerinatt och vi firar KONSTENS VECKA med en stor samlingsutställning. Galleriet består av fyra rum och alla har generösa skyltfönster och glasdörrar, vilket gör att det är lätt att beundra konsten utifrån även när galleriet är stängt.

Hemsida
Visa på Google Map
Malmö
0 5790 visningar
Hanö
Hanö - denna sägenomspunna ö, fylld av myter och legender, där de historiska vingslagen är högst påtagliga! Allt detta slås endast av den spännande verkligenheten som besökarna möts av idag. Hanö når ni lätt med färjan från Nogesund och redan då får ni uppleva öns karaktäristiska silhuett torna upp sig utanför Listerlandet. Hanö varit välkänt landmärke för sjöfarare från hela världen. På toppen tronar Hanö fyren - en av Östersjöns ljusstarkaste fyrar vars lysvidd når hela 4 landmil ut över det okända havet.

Hemsida
Visa på Google Map
Besöksadress: Hanö, Blekinge skärgård
6 88712 visningar
Kabusa Art Gallery
Kabusa Art Gallery som är inhyst i en gamla stärkelsefabrik inspirerar verkligen som galleri. Här blir man helt hänförd av hur man lyckats kombinera konstens flummiga värld med trigonometri räta vinklar på ett smakfullt sätt. Galleriet är på 500 kvm fördelade på tre våningsplan och där emellan några balkonger gör att man kan beskåda de sköna verken från nya infallsvinklar.
Mitt i detta inferno av nya konstnärliga intryck hittar man vinbaren Skånes Guld. Slå er ner i denna avslappnade miljö och njut av både kulinariska läckerheter och Skånska viner medan konsten fortsätter behaga er.Hemsida
Visa på Google Map
Besöksadress: Köpingebro
0 5748 visningar
Kvarnen i Knällsberg
Vackert beläget utmed Bräkneån söder om Tingsryd ligger den gamla kvarnen från 1800-talet och har tills den stängde 1963, länge fungerat som en naturlig mötesplats för bönder i omgivningen, där många historier sett dagens ljus.
Idag fungerar kvarnen åter igen som mötesplats; som café-, och konferenslokal, samt öppen trädgård för alla de som vill uppleva den småländska naturen och kulturen på ett lättillgängligt och genuint sätt.
På plats finns även ett B&B och en butik med gamla ting.Hemsida
Visa på Google Map
Besöksadress: Knällsberg, Tingsryd
0 83610 visningar
Svarta Bergens
Svarta Bergen eller Hägghult stenbrott är världens största öppna dagbrott för svart diabas som bjuder på en märklig upplevelse i denna speciella atmosfär. Här varvas historia med vacker konst runt detta mäktiga brott.
Gå runt brottet på egen hand eller ta en guidad tur. Här finns de gamla kranarna kvar, smedjor och skrothögar av diabas.Högs upp hittar man labyrinten och resväskan fylld av sten.
Restaurang & cafe är inrymt i arbetslivsmuseumet.


Hemsida
Visa på Google Map
Besöksadress: Lönsboda
0 85932 visningar
Ljusglädjen i Skåne
Ljusglädjen i Skåne hittar ni på Rosenlunds gård utanför Mörarp i en helt underbar pittoresk miljö. Här kan ni handla handgjorda kvalitetsljus eller varför inte gå en kurs i ljusstöpning.
Dagens till ära faller snön tungt och klär in idyllen i vitt puder. Ljusglädjen i Skåne lockar med ett värmande sken och vi kliver nyfiket in i lokalen. Här välkomnas vi av ägaren Elisabeth som med varsam hand leder ett glatt gäng som stöper ljus tillsammans för femte året i rad. Det är helt klart en beroendeframkallande höst- eller jultradition där kreativiteten flödar fritt i ljusskapandets harmoni.
Från taket hänger vackra hållare fyllda av handgjorda ljus i alla dess former som pockar på vår uppmärksamhet. Ståtliga trearmade högtidsljus till mer hjärtformade ljus som alla kan köpas. På bänkar ser man ljusstakar i både trä, glas och järnsmide bära upp dessa vackra ljus så tjusigt.
Till Ljusglädjen i Skåne är ni alla välkomna, kompisgäng, företag eller komma på egen hand och prova på detta Skånska hantverk. Här får ni chansen att stöpa era alldeles egna ljus under glada skratt och uppleva den glädjen när ljusen sakta växer fram efter doppen i stearingrytorna.
Ljusstöpning är något för dig som vill ta en paus i vardagen och få skapa något som både kommer skänka dig och dina vänner värme och ljus.

Hemsida
Visa på Google Map
Besöksadress: Mörarp
2 18012 visningar
Ateljé Ingela Jarlsson
Titta gärna in i Ingelas ateljé som är mysigt inrymd under slottslängornas kryssvalv på Löberöds slott. Här bjöds det på läskande fläderblomssaft vid vernissagen.
Ingela Jarlsson jobbar i och med olja, akvarell, skulptur, keramik, litografier, konstkort, böcker.
Hon är även flitig kursledare i de flesta ämnen.

Hemsida
Visa på Google Map
Besöksadress: Löberöd
0 2975 visningar
Glasshyttans Orangerie
Här finns både Recycled Glass Design och Glasshyttans Orangerie Café & Bistro!
Tillsammans ger de en minnesvärd upplevelse utöver det vanliga som du inte hittar på annan plats.
Besök oss för en kopp kaffe med egengjord dessert, lunch eller middag. Vi serverar klassiska svenska och franska bistrorätter och bakverk. Vår meny förändras ständigt efter säsong, åtgång och tillgång på färska råvaror. Bistromenyn gör det möjligt att själv välja lunchtid mellan kl. 11 till kl.17, och samtidigt upptäcka nya rätter varje gång du besöker oss. Härlagat från grunden med råvaror från lokala leverantörer och producenter.
På Recycled Glass Design återvinns glasflaskor och burkar till nya unika bruksföremål, exklusivt för södra Sverige. Här finns butik och utställning med handdrivet, blyinfattat och sandgjutet glas, samt keramik från utvalda keramiker.

Hemsida
Visa på Google Map
Besöksadress: Sövde
0 88408 visningar
Skissernas Museum
Skissernas Museum – Museum of Artistic Process and Public Art är ett unikt konstmuseum med fokus på den kreativa processen. Skisserna ger spännande inblickar i konstnärernas arbetsprocesser och hur idéer växer fram och tar form. Museibutiken erbjuder ett spännande och noga utvalt sortiment av böcker, vykort, affischer, skissböcker, konstnärsmaterial och designföremål för alla åldrar. I Skulpturparken framför muséet kan man se svensk och internationell konst dygnet runt. I Museets internationella sal presenteras ett urval av permanenta och tillfälliga projekt från slutet av 1800-talet fram till idag. Museet har en av Europas främsta samlingar av skisser av mexikanska monumentalmålare som Diego Rivera och David Alfaro Siqueiros. I svenska salen kan tar besökarna del av skisser för offentliga konstverk i Sverige från 1900-talets första år fram till idag.

Hemsida
Visa på Google Map
Besöksadress: Finngatan 2, Lund
0 7806 visningar
Borgeby Stenugnsbageri & Kafé
Mysigt och fräscht kafé med stor uteservering. Kliv in i deras vardagsrum och njut av en frukost, fika eller varför inte en lättare lunch. Kafé har blivet en trevlig mötesplats för både gammal som ung. Här hittar ni även goda bröd och bakverk. Mycket trevlig service. Vi avnjöt en Morotskaka och en Budapestbakelse med gott resultat, vilket lockar till fler besök.

Hemsida
Visa på Google Map
Besöksadress: Bjärred
0 85350 visningar
Malmö Konsthall
I hjärtat av Malmö, i närheten av tågstationen Triangeln, ligger Malmö Konsthall med stort utställningsrum för samtidskonst. Fri entré till alla utställningar och program. Konstutställningar varierar, förutom konst finns det rum för aktiviteter med barn, en butik och en restaurang. När vi besökte konsthallen pågick det Ingela Ihrmans utställning ”Frutti di Mare”. Med humor och strävsamt allvar lyfter hon frågor rörande människans tillhörighet bland andra livsformer. Vetenskapliga fakta och fältstudier fungerar som utgångspunkter. Ingela Ihrman är född i Kalmar 1985 och utbildad vid Konstfack i Stockholm. Hon bor och arbetar i Malmö.
Vi besökte även butiken och restaurangen Smak som finns i samma byggnad som Konsthallen. Restaurangen är öppen även när konsthallen är stängd för byte av utställningar.

Hemsida
Visa på Google Map
Besöksadress: S:t Johannesgatan 7, Malmö
0 95796 visningar
Wanås Konst
Har varit på en kulturell turné på Wanås slott som erbjöd något för alla sinnen. Där såg man skönhet-en när slottets ståtliga vita huskroppar spegla sig i dammens gröna vatten mellan de gula näckro-sorna. Rogivande hördes porlet från de små fontänerna.
Längst stigar i slottsparkens frodiga grönska var konstinstallationer placerade. Vissa smälte in på ett gemytligt sätt medan andra chockade med sin uppenbarelse och lockade till ljuvliga skratt.
Mitt i steget hördes ett barn som skrek med svag röst på långt håll:
-Mamma, mamma. Lite undrande titta man upp för att ånyo höra -mamma skrikas ut mellan trädstam-marna nu med en lite skärrad röst som skapade en viss oro i åhörarnas sinnen som snabbt stegrade sig till en viss skräck när nästa skrik på mamma vrålas ut ur en högtalare uppsatt på trädet några me-ter framför en.
Ja den moderna konsten har många ansikten.
Här finns restaurang, cafe, butik och hotell

Hemsida
Visa på Google Map
Besöksadress: Knislinge
0 91534 visningar
Hoby Kulle Herrgård
Oerhört vacker herrgård som upplever en renässans bland ekar och ängar. Synnerligen trevligt värdpar med stora ambitioner, som kommit långt på kort tid sedan de tog över.
Underbart orangeri med café och helg luncher fre-söndag. Med en hög ambition i råvaror och egenbakat, samt vin och ölrättigheter. Känns mer som man är på ett sydfranskt slott faktiskt.
Här finns gårdsbutik och på sommaren kan man gå en rundvandring i herrgården och höra om de nya ägarnas brinnande intresse att bevara gamla miljöer.
En riktig Blekingepärla. Väl värt en omväg.Hemsida
Visa på Google Map
Besöksadress: Bräkne-hoby
0 83621 visningar
LerAN'S Konsthantverk
LerAN’s Konsthantverk hittar ni längs gågatan i Ystad. Var nyfikna och kliv in på den magiska vackra Roggesgården. Härlig trädgårdskonst i stengods dekorera väggarna. Även om ni inte tänkt köpa något är det en ren njutning att ta del av allt det vackra. Hantverk som gör en så glad att ha omkring sig. Här hittar ni de originella sakerna som man så gärna vill dela med sig av till vänner och bekanta som presenter.
I LerAN´s hantverksbutik säljs konst och konsthantverk i alla de sorters material och former. Produkterna är tillverkade av Anja själv eller av lokala hantverkare och konstnärer.
Vill ni lära er dreja, skulptera, kavla, ringla, forma är ni alla välkomna till Anjas kurser. Här lär ni er allt från lerklös till färdig mugg.


Hemsida
Visa på Google Map
Mobil: 0739806075
Besöksadress: Ystad
0 3223 visningar
Galleri Fågel
Galleri Fågel är en arena för ny och intressant nutida konst främst från Norden. Konst är noga utvald. Det ställs ut måleri, grafik, skulptur, foto och konstverk i glas av etablerade och kommande nya konstnärer.

Helt underbart ställe för alla konstintresserade med variation och kvalitet som tilltalar! Under vårt besök i oktober 2020 visar Galleri Fågel verk av ett flertal olika konstnärer. Vi imponeras av mästerverk av glaskonstnären Micke Johansson, varma målerier av Pérez Casanova, finfina konstföremål i silver av Karlheinz Sauer och så mycket mer!

Hemsida
Visa på Google Map
Besöksadress: Beddinge Strandväg 70, Beddingestrand
0 5660 visningar
Bente Brosbol Hansen keramik
Vi gör en utflykt till Söderåsen och kommer fram till ett ställe vid namn Klåveröd - några hus gömda i grönskan. Vi svängen in på en ganska stor parkering och vandrar till en liten stuga. Det är en keramikverkstad som hör till en riktig keramikdrottning Bente Brosbol Hansen. Bente håller på att placera sina verk i en ugn. Hon berättar lite om bränningsprocessen för oss och hur man lyckas dreja så stora kärl. Bente arbetar med handdrejat stengods - tekannor, koppar och unika skålar, vaser och ovala burkar. Hennes dekor består ofta av perfekta geometriska mönster som tilltalar mig mycket. Tjugo gånger har hon blivit världsmästare i drejning, senast var 2019. Bente är också nordisk och dansk mästare i drejning. Som världsmästare får man en en krona i keramik - så Bente är en krönt keramikdrottning och hennes kronor ser vi på en hylla i verkstaden. I angränsande rum finns en butik med färdiga helt underbara föremål. Jag har inte sett något finare!

Hemsida
Visa på Google Map
Besöksadress: Klåveröd 1685, Kågeröd
0 3959 visningar
Lessebo handpappersbruk
På Lessebo handpappersbruket – ett av Sveriges sista – har man tillverkat handgjort papper sedan 1693. Det handgjorda papperet används bland annat i exklusiva dokument som vigselbevis, dopattester, certifikat och diplom.
Vi valde att ta en guidad tur som skulle visa sig vara ett mycket bra val. Vi började med att se en film som visade tillverkningen. Sen blev vi lotsade runt i dessa historiska lokaler och kunde bara njuta av allt som vår kunniga guide hade att berätta om papprets tillkomst och historia. Det var mäktigt att se alla dessa gamla maskiner som fungerar och fortfarande tillverkar papper i en blygsam upplaga.
Brukets café bjöd sedan på nybryggt kaffe med nygräddade bullar som kunde avnjutas i dessa vackra industrilokalerna.

Hemsida
Visa på Google Map
Besöksadress: Lessebo
0 85446 visningar
Iföverkens industrimuseum
Bruksmuseet Iföverkens industrimuseum öppnade 1996 och skildrar brukets historia från starten 1887 fram till dagens företag. På museet visas de produkter som har tillverkats under olika epoker.
Det började med eldfast tegel, cement, isolatorer, proppar, mosaikplattor och badrumsinredningar.
Iföverkens industrimuseum är inte bara ett museum, det är också ett konstgalleri och en levande verkstad med kurser och shop med försäljning.

Hemsida
Visa på Google Map
Besöksadress: Bromölla
0 14800 visningar
Market Square & Belfry of Bruges
Market Square (Grote Markt) har legat mitt i Brygges hjärta sedan 958. Marknaden var en gång i tiden fullpackad med försäljare, och idag är det en central plats för turism. Brygges Grote Markt har mycket att erbjuda trots sin ringa storlek. Först kan du bestiga det majestätiska klocktornet Belfry of Bruges som är ett vackert blickfång över hela staden.
Belfry klockstapel med sina 83 m är Brygges näst högsta byggnad och är man inte höjdrädd kan man gå de 366 trappstegen upp till toppen. Väl på toppen kan ni insupa de spektakulära vyerna.
Belfry klocktorn byggdes på 1200-talet för att locka till sig besökare till stadens handelscentrum, men fungerade även som utsiktstorn för att varna för bränder i staden eller anstormande angripare.
När ni väl har fötterna på jorden igen kan ni njuta av torgets sagolika arkitektur och den nygotiska domstolsbyggnaden från 1887 som är särskilt imponerande. Raderna med hantverkshus bidrar med extra charm och färg.Hemsida
Visa på Google Map
Besöksadress: Brygge, Belgien
0 543 visningar
Troel Kirk Ateljé
Redan i hallen stannar jag upp – fascinerad av det jag ser. En segelbåt med rött segel, vraket som tittar upp ur vattenytan, höna och tupp så levande att man vill ta på dem, en häger som precis lyfter från sjön och kråkorna som pratar med varandra.
O där hänger hans omtalade målning med Shirehästar i naturlig storlek. Den mäktiga tavlan mäter hela 380x245 cm och fullständig suger till sig allas blickar och lämnar knappas någon oberörd.
Hans motiv speglar främst naturens tystnad, djurlivet eller havet. Genom att måla dem under olika väderförhållanden infinner sig den härliga spelet mellan ljus och skugga. Dessutom imponerar hans verk med en mycket hög detaljnivå.


Hemsida
Visa på Google Map
Besöksadress: Näsum
5 14401 visningar
Utställning av Fridrik Lindqvist
Fredrik Lindqvist arbetar med träsnitt på textil som sammanfogas likt ett lapptäcke till färgsprakande tavlor eller till tygskulpturer. Resultatet blir en surrealistisk bildvärld. I de flesta av hans bilder befolkas ytan av djur och människor, där lek och allvar blandas med lite mystik. Betraktaren kan själv fantisera om vad som har hänt eller kommer att hända. Konstnärens sätt att förena traditionellt hantverk med modernt bilduttryck gör att hans konst inte bara väckt uppmärksamhet internationellt utan också kan ses som en förnyelse inom det svenska kulturarvet. Och nu ges det ett tillfälle att besöka hans utställning på hemmaplan i Sverige!

Fredrik är född 1968 i Kristianstad och uppväxt i Bromölla. Han är bosatt och verksam i Ingolstadt i Tyskland. Fredrik har sin utbildning från Konsthögskolan i Umeå och Kunstakademie Düsseldorf.

GALLERI LINDQVIST
Utställningen pågår från 7 april till 7 maj 2023
Öppet: onsdag-söndag kl 14-17 eller efter överenskommelse på tel 044-97107Hemsida
Visa på Google Map
Besöksadress: Söndrabyvägen 156, Arkelstorp
3 5681 visningar
Rosenlunds Gård
Rosenlunds gård – Underklädesbutik – Ljusstöperi – Florist står det på skyltarna längst vägen en bit utanför Mörarp och vår nyfikenhet är väckt med råge. Vi styr upp i allén som snart kantas av rosenbuskar och en stor damm vars glittrande vatten är fylld av näckrosor och glada änder.
Rosenlunds gård erbjuder i denna förtjusande och närmast drömlika slottsmiljö festlokaler för bröllop, dagskonferenser och konstutställningar med mera i häststallet.
Önskar ni boende kan man hyra Schwerins Villan och Lillhuset i ett mysigt läge i utkanten av den lummiga parken.
De tre butikerna Kvinnligt Under, Ljusglädjen i Skåne och Annas Blomsterdesign som kanske är de som lockar till sig flest besökare till Rosenlunds gård är inhysta i de ståtliga längorna och väl värda ett besök.
När man går mellan butikerna kan man inte låta bli och njuta av den vackra mangårdsbyggnaden med sina trappstens gavlar. En plan framför huset är kantad av välklippta buxbom buskar i pyramidform.

Hemsida
Visa på Google Map
Besöksadress: Mörarp
1 8498 visningar
Äga Rum
Äga Rum är inredningsbutiken på Spritan i Ödåkra som väcker härliga drömmar om vackra ting. Kliv in i denna inredningssfär som erbjuder udda och smakfulla saker av bra kvalité som man inte hittar någon annan stans. Taket är fyllt av art-deco-lampor i en mängd olika färger och sofistikerade former. Centralt på golvet tronar en stor Italiensk designad bar med tillhörande funkis stolar.
Från musiker uppflugna längst väggarna strömmar glada toner som får mig att tänka på Havannas musik- och konst kvarter. I en tross klättra en lättklädd man upp mot himlavalvet som får en fisk att tråna efter mat.
I Äga Rum har Håkan Andersson förverkligat sin pojkdröm som han har haft i många år. Håkan passion för gamla ting genomsyra butiken och som utbildad hantverkare beundra han ett bra hantverk. Han brinner även för modern formgivning och design.

Spritfabriken i Ödåkra - perfekt för en mysig utflykt.
En ”gammal” förädlad plats, i folkmun kallad Spritan. Här hittar du allt från konst, gallerier och padelbanor, till butiker med shopping för de medvetna. Spritfabriken i Ödåkra är ett perfekt utflyktsmål som erbjuder något för alla. Ta en fika på caféet, shoppa, unna dig en behandling hos några av salongerna och njut av en fin middag på restaurangen. Platsen och verksamheterna genomsyras av hållbarhet, gemenskap, tillgänglighet, kollektivt och framförallt kvalitet. Här möts gammal och nytt i en härlig mix.
En plats som passar att besöka både en regnig och solig dag, då alla butiker och konstgalleriet ligger inne i de gamla fabriksbyggnaderna. Spritfabriken är helt enkel ett måste att besöka för dig som älskar unika butiker och en god fika.


Hemsida
Visa på Google Map
Besöksadress: ”Spritan” i Ödåkra, Helsingborg
0 4538 visningar
Wallåkra Stenkärlsfabrik
Välkomna till denna unika kulturhistoriska miljö. Som besökare har man möjlighet att följa hela produktionskedjan från lerfyndighet till färdig produkt. Man kan också äta god mat & njuta av den vackra naturen som omger fabriken. Titta, prova, delta... viktigaste är att du trivs och har en upplevelse med dig härifrån.
Wallåkra Stenkärlsfabrik är en kvarleva från en Nordväst Skånsk industri/hantverks epok. Här tillverkas fortfarande stenkärl, brunglänsande krukor & krus, av traktens lera. Allt drejas för hand och bränns tillslut i den stora koleldade rundugnen. Fabriken ligger naturskönt inbäddad i Råånsdalgång. Vår krog är belägen i ett magasinshus från förra sekelskiftet med en porlande bäck rakt under.
Välkomna till Wallåkra!


Hemsida
Visa på Google Map
Besöksadress: Vallåkra
2 8342 visningar
Galleri 1317
På Galleri 1317 kunde vi njuta av vernissagens sprudlande stämning med ett glas läskande bubbelvatten i handen. Det danska konstnärsparet tog emot oss med öppna armar och berättade om sina alster. Konsthallen som är inrymt i gamla kostallar var ett uppskattat inslag under konstrundan där många köp gjordes.

Hemsida
Visa på Google Map
Besöksadress: Sösdala
0 275959 visningar
Galleri Gustus
Spännande, originellt och inte alltför dyrt
Galleri Gustus är mycket mer spännande än de flesta konstgallerier. Från Lilla torg i Malmö tar ni steget in i valvet på Hedmanska gården och ni upptäcker detta märkliga galleri. Fullt av läckra prylar av det mest skilda slag som byts ut med jämna mellanrum. Alla dessa vackra ting hittar ni i en av Malmös anrikaste byggnader som bara det är värt att besöka. Från de öppna fönstren strömmar skrålet från Lilla torgs lyckliga besökare in som skapar en härlig kontrast till galleriets lugna boning.
Mycket hjälpsam och trevliga personal. Sveriges förmodligen långsammaste paketinslagning men vem bryr sig när resultatet är till allas belåtenhet?
Ett litet äventyr mitt i centrum av Malmö som inte har många motsvarigheter av samma klass i Sverige.
Från en nöjd kund.

Hemsida
Visa på Google Map
Besöksadress: Malmö
0 6042 visningar
Orrefors Museum
I Orrefors Museum finner man en världsunik samling av konstglas från Orrefors glasbruk. En fantastisk utställning av tusentals vackra glasföremål och kristallpjäser från olika tider lämnar ingen oberörd! Orrefors Park präglas av välbevarad bruksmiljö. Här hittar man Sveriges första utomhusglashytta och har möjlighet att se glasmästare i arbete med att skapa sina unika glaskonstverk. Glasbruket i Orrefors grundades redan 1898 och har sedan dess varit starkt förknippat med vackra kristallglas, kvalitet och stor hantverksskicklighet. När den unika glassamlingen i Orrefors skulle säljas på världsmarknaden köpte föreningen Glasrikets Skatter samlingarna och arkivmaterialet av Orrefors Kosta Boda. Föreningen äger idag museiföremålen i Orrefors Museum.

Hemsida
Visa på Google Map
Besöksadress: Bruksområdet 1, Orrefors
0 2744 visningar
Österlens Glashytta - Upphört
Upphört
Elna Jolom som var den drivande kraften och skaparen av samlingsutställningen Mästarna bakom glaset hittar ni i Österlens Glashytta som är ett givet besöksmål.
Elnas glas stöter förnyelse och tradition ihop och ger hisnande vackert resultat. När man möter henne visar hon ett passionerat-och ändå lugnt- förhållande till sin konst, en kombination som inte är så vanlig
Björn Widegren kulturredaktör Gefle Dagblad 2004
En av svenskt konstglas okrönta drottning. Expressiv och intiutiv.. samt målmedveten, rakryggad, egensinnig och stenhårt arbetsam
Tove Nandorf DN

Hemsida
Visa på Google Map
Besöksadress: Norra Björnstorp Brösarp
0 18434 visningar
Keramiskt center Höganäs
På mer än 900 kvm yta finns fräscha utställningshallar, galleri, försäljning och inte minst en ny keramiskt verkstad.
Här kan du se och köpa keramik av svenska konstnärer och krukmakare. I vår fina butik möter du nya arbeten av nordvästskånska keramiker. Allt är hantverksmässigt tillverkat. Här finns praktisk brukskeramik för vardagen såväl som exklusiv konstkeramik. I Galleriet och Utställningshallen har vi utställningar av varierande slag.

Hemsida
Visa på Google Map
Besöksadress: Höganäs
0 5388 visningar
Autoseum
Välkommen till Autoseum ett av Europas förnämsta motormuséer!
Fordonsmässigt så har det skett en rejäl förnyelse varav den kanske mest intressanta är en Auburn från 1935.De verkliga godbitarna som anlände 2019 såsom McLaren M8, Rolls Royce med proveniens anknutet till bland annat ABBA, NASCAR bilar, Indy Car, Koenigseggs första prototyp och Stefan ”Lill-Lövis” Johansson utställning som i år kompletterad med något alldeles extra.
Andra utställningar man kan beskåda här är Frasses & Mariannes musikmuseum, Modellflygutställning, Svensk bilsporthistoria, Barnens Autoseum, Nils-Oscar Palace och Alfs leksaker i museishopen.
Allt detta och mycket, mycket mer därtill finns på Autoseum och väntar på Dig.
Varmt välkomna
Nisse Nilsson

Hemsida
Visa på Google Map
Besöksadress: Simrishamn
0 87582 visningar
Vismarlövs Café & Bagarstuga
Hos oss är du alltid välkommen att koppla av en stund i en genuin och trivsam lantlig miljö. Njut av en kopp gott kaffe som du dricker ur gammalt fint porslin i vår glasveranda med härliga allmogemöbler och till det något av våra hemlagade tillbehör som bullar, kakor och bakelser.
Vill du ha något matigare finns alltid veckans soppa och olika mackor på vårt stenugnsbakade matbröd. När vädret tillåter kan du också sitta i vår stora trädgård med blommor, rosor, buskar och träd.
Vi tillverkar också marmelader, safter och inläggningar. Spettekakor i olika storlekar bakar vi och vi har också egen bigård som förser oss och vår butik med honung.

Hemsida
Visa på Google Map
Besöksadress: Klågerup, Svedala kommun
0 85720 visningar
Ifö Center
Ifö Center är ett konstnärsdrivet kulturhus beläget vid anrika Ifö verken vid Ivösjön i Bromölla. I direkt anslutning till fabriksområdet ligger Lerlagret där Ifö Center Konsthall finns från och med påsken 2020. Här bedrivs hantverk och konstnärligt arbete, kursverksamhet, Artist-In-Residence program och mycket annat. För besökare ges guidade visningar.

På Ifö Centers facebook sida kan man följa vad som händer i hallen https://www.facebook.com/ifocenter
På torget kan man se Gunnar Nylunds paradverk Scanisaurus, ett av världens största keramiska verk som en gång tillverkades inne på Ifö verken. För mer om Ifö verkens historia rekommenderar vi ett besök på Ifö verkens Industrimuseum. Allt finns inom gångavstånd från parkeringen

Hemsida
Visa på Google Map
Besöksadress: Bromölla
0 14064 visningar
Lunds konsthall
Lunds konsthall invigdes 1957 och ritades av arkitekten Klas Anshelm. Konsthallen har fri entré och en central placering vid ett av stadens största torg, Mårtenstorget. Och alla är välkomna! Den första utställningen i Lunds konsthall hette ”Svensk nutidskonst” och sedan starten har verksamheten varit vigd åt samtida konst.

Hemsida
Visa på Google Map
Besöksadress: Mårtenstorget 3, Lund
0 1932 visningar
Reformfurniture
Är Reformfurniture Skånes coolaste retrobutik?
Strax utanför Lund på Trollebergs herrgård hittar ni denna fantastiska butik. Kliv in genom dörren och ni möts av ett eldorado av unika, vackra och roliga inredningsdetaljer. Här kan ni njuta av det bästa från 50-60-70 och 80-talet uppbyggda i snygga inspirerade miljöer. Vad sägs om ABBA stöveln som en gång i tiden stoltserade på NK i Stockholm!
Inredningsdetaljerna är snyggt renoverade till näst intill nyskick och alla lampor har fått ny el.
Bakom denna härlighet av exklusiva retro möbler skapades när Sandie som florist och stylist mötte Jim en multihantverkare och uppfödd med antikvitets träffades. Marinera dessa talanger med bådas intresse för svunna tider och en stor portion kärlek och ni har Reformfurniture.
Idag har man en liten stab av utbildade möbelrenoverare som hjälper till att skapa nytt liv i alla gamla ting.Hemsida
Visa på Google Map
Besöksadress: Värpinge, Lund
4 18232 visningar
Svaneholms slott
Svaneholms slottsområde är ett av Skurups kommuns mest välbesökta utflyktsmål har mer än 10.000 besökare varje år. Förutom slottet besöker du slottsträdgården, vandrar på lederna runt sjön eller besöker galleriet med visningsträdgården som ligger alldeles intill. Blir du hungrig erbjuder slottsrestaurangen dagens lunch och á la carte. Har du egen matsäck med dig är det bara att lägga ut filten i den vackra parken...
Friluftliv - Området kring Svaneholms slott bjuder på många möjligheter till naturupplevelser och rekreation. Promenera i Vassen naturreservats vackra bokskog, hyr en roddbåt och fiska i Svaneholmssjön eller följ den tillgänglighetsanpassade jaktslingan på ca 2,7 km runt sjön, som tar dig genom vacker ädellövskog och trolsk miljö i alsumpskog. Röda slingan på ca 4,2 km sammanfaller delvis med Jaktstigen, men sträcker sig även längre ut i Vassens naturreservat.
Svaneholms mest kände ägare är Rutger Macklean. Macklean var en radikal tänkare och reformerade jordbruket genom att introducera enskiftet på 1780-talet. Slottets rika samlingar av möbler, textiler och föremål visas i utställningar som levandegör Svaneholm och dess människors historia.

Hemsida
Visa på Google Map
Besöksadress: Skurup
1 91335 visningar
Marielunds Konstnärsgård
Kliv in i denna idyll med prunkande blommor och fantasifulla konstinstallationer. Här hittar man ett B & B med några få rum, café och ett stort galleri, men det är nog parken som tilldrar sig störst uppmärksamhet.

Ta Er tid och ströva omkring i parken och upptäck alla dessa små glädjeämne till konstverk omgivna av en härlig blomsterprakt. Fram på eftermiddagen när en strid ström av besökare har försvunnit infinner sig ett stilla lugn över parken. Som boende här sparkar man av skorna och låter barndomens gröna gräs kittla mellan tårna. Hitta din vrå och avnjut ett glas vin, där fontänens porlande vatten blir till ljuv musik. Kan man bo bättre?!

Hemsida
Visa på Google Map
Besöksadress: Norreborg Ven
0 88506 visningar
Målerås Glasbruk
Målerås Glasbruk använder en exklusivt framtagen kristallmassa som tar upp ljusets speglingar och ger glaset extra klarhet och skönhet. När den första glasugnen tändes i Målerås år 1890 inleddes en epok där kunnandet och yrkesstoltheten förts vidare i generationer.

Hemsida
Visa på Google Map
Besöksadress: Mackamålavägen 7, Målerås
0 2157 visningar
Atelje Rolf
Vi anländer till Rolf Reimers privata ateljé. Och här blir vi bemöta av 'strutskungen' själv - Rolf Reimer! Strutsarna har man ju sett och beundrat lite överallt, inte minst på Hedmanska gården i Malmö och i Magasinet i Smyge, men det är lite speciell känsla att möta konstnären i sin ateljé där strutsarna och alla andra figurer föds till liv. Enkelt och genialt! Som sig bör på vernissage blir besökarna erbjudna diverse drycker och godis. Jag skulle gärna vilja höra hur strutsarna kom till, men det kom några andra besökare och Rolf var lite upptagen. Om ni besöker ateljén kan ni kanske fråga... En upplevelse rikare är vi på väg till bilen, när Rolf hejdar oss och bjuder på 'en struts' i tryck, vi tackar så mycket!

Hemsida
Visa på Google Map
Besöksadress: Grusgropsv 14, Smygehamn
0 5666 visningar
Ulriksdals Trädgård Arts & Crafts
Välkommen till en botanisk vandring i denna Engelskinspirerad 1800-talsträdgård på Österlen. I den drygt 4 tunnland stora trädgården finns olika trädgårdsmiljöer med ovanliga träd och buskar samt julrosor, pioner och udda växter. Många äldre främmande träd som planterades runt förrförra sekelskiftet ger speciell karaktär åt trädgården.
Kvarndamm, lusthus, rododendronbuskage, grekiskt tempel, woodland, fruktodling, köksträdgård och vårängar är några av trädgårdens delar. Under knotiga äppelträd finns en plantskola där många av trädgårdens växter också finns till försäljning.


Hemsida
Visa på Google Map
Besöksadress: Kivik
0 7024 visningar
Sinlapa Thai Fusion Bowls & Gallery
SINLAPA - konst på thailändska.
En gemytlig restaurang med stor passion för mat och konst. Jag träffar några vänner för lunch på en liten trevlig restaurang på Amiralsgatan i Malmö. Det visar sig att restaurangen fungerar även som ett konstgalleri med färgsprakande konstverk av ägarinnan själv och några andra konstnärer. Vi beställer sushi och blir behagligt överraskade av konstnärliga upplägget och mycket färska och goda sushi. Hos Sinlapa erbjuds man även thai fusion bowls av olika slag. En härlig mix av västerländska ingredienser tillsammans med äkta thailändska smaker. Hela menyn och konstgalleri finns att beskåda på deras hemsida. Älskar du thaimat, så missa inte detta stället. Tack för ett trevligt bemötande!
Publicerat 2023-01-16

Hemsida
Visa på Google Map
Besöksadress: Amiralsgatan 8, 211 55 Malmö
2 18726 visningar
Heagården
Heagården i Munka-Ljungby bjuder på en imponerande samling museum och genom museivärden Bengt-Åke Bengtssons kunniga och roliga guidning är lyckan nådd.
När Heagårdens sista ägare Elisabet Nilsson lämnar jordelivet 1968 stannade tiden i boningshuset. Idag står hela hennes hem intakt som ett museum och man får en god inblick hur människors liv på landet var för 100 år sedan.
Förutom boningshus och alla jordbruksredskap finns alla Ängelholms gamla brandbilar och en mängd brandbekämpningsmateriel här, en fungerande bysmedja, polismuseum, snickarverkstad, sko- och toffelmakarverkstad och manufakturaffär här.
Den parkliknande trädgården är en ovanligt välbevarad 1800-tals trädgård i tysk stil.

Hemsida
Visa på Google Map
0 2691 visningar
Hovdala slott
Hovdala slott beboddes under åren 1665-1981 av släkten Ehrenborg. Guiderna på slottet leder oss igenom århundraden av historia och berättar om levnadsöden och fängslande berättelser i den Ehrenborgska släkten samt om andra människor på gården. Upplev livet i en högreståndsmiljö med möbler och inredningsdetaljer från svunna tider.
Parken utgör en viktig del i Hovdala slotts Kulturhistoriska värde. Gamla träd, de torrlagda vallgravarna runt slottsholmen och de åldriga stengärdena ger platsen sin alldeles speciella karaktär. Här infinner sig upplevelsen av sinnesro, skönhet och ålderdomlighet.

Hemsida
Visa på Google Map
Besöksadress: Hässleholm
1 357031 visningar
Mickejohans Konstglas
Glasblåsarmästare Micke Johansson driver sedan 2011 sin egen glashytta hemma på gården utanför Örsjö, mitt i det Småländska glasriket. Micke blev mästare redan när han var 24 år och jobbar i tekniker som ingen annan behärskar.
Det exklusiva, fantasifulla och färgglada konstglaset finns att se i ett nybyggt showroom i anslutning till hyttan. Utöver Mickes egna fantastiska konstverk fanns även konstglas av Astrid Gate och Sofia Bergman i butiken. Här kunde vi beundra stora graaler, olika bruksföremål så som vaser, glas, ljuslyktor och skålar samt olika prydnadssaker för hem och trädgård.


Hemsida
Visa på Google Map
Besöksadress: Örsjö 134, Örsjö
0 2163 visningar
Hylkegården Österlen
Tidig vår på Österlen och vädret är så där, när jag och min väninna besöker Hylkegården under Påskens konstrunda 2024. Hylkegården ligger mellan Skillinge och Brantevik i Skåne. Vi får en underbar upplevelse på Hylkegården och att besöka stället under Påskens konstrunda ger oss verkligen ett perfekt tillfälle att uppleva både konst och den vackra miljön på gården. Här kan man njuta av gott kaffe med hembakade kakor, räkmackor eller matiga pajer i en idyllisk omgivning. Kaféet har en genuin allmogemiljö och en lummig trädgård med utsikt över Bornholmsgattet. Butiken med så varierande utbud från mode och design till antikviteter och kuriosa är en riktig pärla för den som gillar att shoppa och göra unika fynd.

Hemsida
Visa på Google Map
Besöksadress: Höga vägen 54, 272 92 Simrishamn
1 207011 visningar
Gyllengården
Konst & Logi
Välkommen till ett enastående boende på Österlen. Gyllengården är det perfekta stället att ha som bas när du
i lugn och ro vill uppleva Österlen, Änglamarken..
I vår exklusiva svit Splendid kan du ta in för några dagar i en alldeles förtjusande miljö, för att arbeta eller vila, ensam eller i sällskap.Kanske är det dags att göra något roligt med tjejkompisarna eller för att fira något extra, t.ex. er bröllopsdag!
På sommaren är det underbart med alla rosor, lavendel och allt annat som blommar på den skyddade innergården till denna fyrlängade gård. Hitta din hörna och bara njut av det stilla lugnet som råder här.
Under påskens konstrunda och vid andra tillfälle avlösa olika konstnärer med sina utställningar här.Hemsida
Visa på Google Map
Besöksadress: Smedstorp
0 4258 visningar
Apotekarns Medelhavet på Österlen
Apotekarns Medelhavet på Österlen - denna färgsprakande oas hittar ni idag i nya lokaler i Borrby. Här får kunderna se handplockade och egendesignade inredningsprodukter i en unik och färgstark miljö.
Utanför butiken möts man av ett hav av runda egendesignade bord som får mig att drömma mig tillbaka till Marrakesh Medinor. Ta sen steget in i orangeriet och ett nytt hav möter er i form av gröna växter och i den inre butiksdel hittar ni keramik, inredningsdesign och möbler med härligt sliten vintage look. En alldeles underbar butik, som alltid får oss att önska att vi hade större bostad och trädgård!


Hemsida
Visa på Google Map
Besöksadress: Borrby
1 11168 visningar
Löberöd slott
Löberöd slott fick sitt nuvarande utseende i slutet av 1700-talet när det ägdes av Hans Ramel (1724–1799). I dag är slottet och parken tillbaka i släktens ägo och har efter flera års förfall, återfått sin forna glans. Konstnärinnan Ingela Jarlsson tog tag i taktpinnen och guidad oss runt i slottsparken med en smak av adelns sötma. Som avslutning titta vi in i Ingelas ateljé som är mysigt inrymd under slottslängornas kryssvalv där det bjöds på läskande fläderblomssaft.
Se https://jarlsson.nu/ för guidade turer.


Hemsida
Visa på Google Map
Besöksadress: Löberöd
0 3069 visningar
R+R Sweden Konstgalleri
Vi kör till Spritfabriken i Ödåkra! Vad gör man där? - undrar jag. Svaret får vi på plats. En gammal fabrik som i folkmun kallas Spritan omgjort till ett perfekt besöksmål. I olika fabriksbyggnader hittar man allt från konstgallerier och paddelbanor till diverse butiker, matställen och salonger. Spritfabriken i Ödåkra är ett utflyktsmål som erbjuder något för alla. Först stiger vi in på R+R Sweden och häpnar över galleriets enorma showroom som pryds av underbara konstverk och konstföremål från när och fjärran. R+R Sweden är ett företag som arbetar med inredning & design i alla former. En riktigt fin upplevelse och ett måste för alla konstintresserade!

Hemsida
Visa på Google Map
Mobil: 073-5110007
Besöksadress: Fabriksgatan 2, Ödåkra
0 6917 visningar
BM Design Center
BM Designcenter hittar ni i en underbar parkmiljö, alldeles intill den brusande Mörrumsån på Marieberg. Den gamla bruksmiljön i Svängsta har blivit ett framgångsrikt hem för Sydsveriges finaste inredningsbutiker.
Alice Åkerblom, kvinnan bakom BM Designcenter, har en gedigen erfarenhet i branschen. 2016 beslutar hon att flytta tillbaka till sina rötter i Blekinge tillsammans med sin livskamrat Sven Melander och öppnar upp Marieberg i Svängsta.
Att trosa runt i butiken omgiven av en kollektion med exklusiva möbler, belysning och inredningsdetaljer är rena fröjd för alla sinnen. Då plötsligt upptäcker man en stapel badmössor med slogan ”SunTrip med värme mot värmen”. Det var nämligen Sven Melander som låg bakom designen av resebolaget SunTrip i filmen Sällskapsresan.
BM Surprise är även stora på evenemang, där man lockar till sig många kändisar som uppträder på Marieberg, vilket ger platsen för en levande och spännande atmosfär. Så man kan verkligen tala om Full Rulle i Svängsta. Kom gärna förbi, strosa i parken, titta in i butiken och njut av hela härligheten.Hemsida
Visa på Google Map
Besöksadress: Marieberg, Svängsta
0 1017 visningar
Christinehof Slott
Christinehof slott är ett barockslott i karolinsk stil beläget i Andrarums socken i Tomelilla kommun. Slottet uppfördes 1737–1741. Numera bedriver kulturföreningen Christinas Wänner programverksamhet i slottet.
Upplev Christinehof och 1700-talet - berättarvandring i och kring slottet som Christina Piper byggde. Slottets guider, klädda i 1700-talets mode, visar Christinehof och berättar om slottets byggkvinna: den unga köpmannadottern Christina Törne som blev jämlik maka till greve Carl Piper.
Här kan man njuta av ett flertal olika utställningar, promenera i parken, ta en fika på slottets kafé och fynda i slottets butik. Det finns även en vandringsled i slottets vackra omgivningar.

Hemsida
Visa på Google Map
Besöksadress: Andrarum Brösarp
0 124264 visningar
Gravensteen Castle
Gravensteen Castle (även känd som Grevens slott) är en av Belgiens bäst bevarade medeltida fästningar i hjärtat av Gent. Här möts ni av en mäktig borg i Tournai kalksten, omgiven av 24 viktorn, tjocka stenmurar och ett utskjutande porthus.
Borgen har sitt ursprung från 800-talet, men när greven Philip van de Alsace återvände från sitt första korståg, beordrade han att borgen skulle byggas om till ett imponerande stenslott som stod färdigt år 1180 och har i stort sätt samma utseende som idag.
Kliv in genom det höga porthuset och upplev denna stenmanolit med sina rikliga utrymmen. Här möts ni av imponerande riddarsalar och smala torntrappor som leder upp till de övre tornen som bjuder på magnifika utsikter över staden. Salarna är dekorerade med konst och riddarrustningar. I de nedre regionerna som är kalla och dragiga huserar fängelsehålor och tortyrkammare.
Vi valde att gå på egen hand och följde den väl anvisade turen genom slottet och tog del av informationen på uppsatta tavlor, medan andra gick med en audioguide som skall vara mycket bra, men tidskrävande. Här finns även många olika guidade turer med olika teman för gruppen.
OBS! Ingången hittar ni på borgens södra sida och inte på norra sidan där Google Maps har placerat den.Hemsida
Visa på Google Map
Besöksadress: Gent, Belgien
0 879 visningar
Ateljé Gunilla Mann
Ateljé Gunilla Mann är en underbart ställe att besöka på Österlen och träffa konstnärinnan Gunilla Mann, vars underbara färgstarka målningar är väl kända i hela Sverige och utomlands. Vandra genom hennes ateljé och konsthall som är större än man tror och upplev alla dessa olika artificiella platser i form av glada bilder som man känner igen!
Konstverken är folkliga och festliga och bjuder på en underbar resa genom Sverige och vår grannland Danmark, men här ser man också Venedigs gondoler som väcker härliga minnen från vårt besök där.
Till tonerna av "Jazzkatten Gunhild Carling" får vi uppleva "Sommarglädje i Nyhamn" lättklädda damer på "Kiviks Marknad" under en underbar "Österlen sommar". Ja det var ett smakprov på fyra av hennes tavlor.Hemsida
Visa på Google Map
Besöksadress: Rörum
0 96098 visningar
Galleri Alma
På 1800-talsgården Almvik i utkanterna av Grönby visar konstnärsduon Marianne Larsson och Anders Nilsson upp sina alster. Här samsas produktion och utställningar med varandra, då verkstad och galleri ligger vägg i vägg.

Hemsida
Visa på Google Map
Besöksadress: Almviksvägen 103, Grönby, Anderslöv
0 5678 visningar
Jät gamla kyrka
På vår väg från Solvikens Pensionat i Ingelstad till Urshult passera vi en gullig liten medeltida kyrka som ligger vackert på en höjd längst landvägen.
Det är Jäts gamla kyrka som fångat vår nyfikenhet till ett trevlig stopp. Kyrkan är byggd i romansk stil redan år 1226 där murverket och takkonstruktionen är bevarat i originalskick. Det är en vacker och gedigen byggnad, representativ för medeltidens bykyrkor.
När man kliver över tröskeln till vapenhuset slåss man av de vackra vägg och takmålningarna från 1600 och 1700-talet. In i långhuset går turen och nu börja huvudet gå runt på en av nyfikenhet. Som altartavla har man målat en orange gobeläng runt fönstret som ger en känsla av värme som strålar ut på väggarna bak prästen. En balkong löper lite ovanligt längst hela långsidan och även den är vackert målad. Det knarra under fötterna för den här kyrkan har trägolv.
Även sakristian bjuder på ovanliga målningar.
Ute bland gravstenarna står det gamla klockstapeln från 1600-talet och bara längta efter lite uppmärksamhet.
När den nya kyrkan stod färdig 1910 övergavs den gamla kyrkan i Jät, men begravningsverksamheten har dock aldrig upphört här så än idag klämtar klockstapeln så hedrande för de döda i Södra Jät.


Hemsida
Visa på Google Map
Besöksadress: Jät
0 922 visningar
Galleri Miro
Galleri Miro bjuder inte bara på sprudlande glädje med sin färgsprakande konst utan här möts man först av Humleslingans bästa utsikt över Ivösjön. Stanna upp i den vackra trädgården och njut av den hänförande vyn med äppelodlingarna i förgrunden. Ute på Ivösjöns mörka vatten ser man Ivöklack mäktiga skepnad torna upp sig som hämtad från urtiden.
Ta klivet in i det lilla galleriet och bli hänförd av de snabba penseldragen som dekorerat väggarna med lager på lager i tunna eller tjocka skikt av glädje. Tavlorna är naivistiska och fantasirika, men efter beundrat dem finner man alltid en mening och tanke bakom verken och mycket av inspirationen är hämtad från naturen.
Öppet se skylt på P eller ring 0733936462.


Hemsida
Visa på Google Map
Besöksadress: Vånga
0 15552 visningar
Brygge Canal Boat Tour
Brygge Canal Boat Tour är ett underbart sätt att se den magnifika staden Brygge ur ett nytt perspektiv. Det finns fem olika företag som kör båtturer på Brygges kanaler. Vi valde Venetië van het Noorden på Huidenvettersplein som skulle visa sig vara ett mycket lyckat val. Den första båten avgår kl. 10.00, den sista kl. 17.30 vid den avstigningsplats ni väljer. Biljetterna köpes vid påstigningsplatsen. Ett tips är att ta de tidigare turerna på förmiddagen, när det inte är så mycket folk och båtar på kanalerna.
Vår kunnige guide berättade med stor passion och humor om allt det vackra vi fick se längst kanalen under en halvtimme. Rundturen gick mellan Jan van Eyck-torget och Berguinage bron och blev en inspirationskälla till resten av vårt lyckade besök i Brygge.


Hemsida
Visa på Google Map
Besöksadress: Brygge, Belgien
0 1118 visningar
Habo kyrka
Katedralen från Vättern som denna rödmålade mäktiga kyrkobyggnad kallas är bara ett måste att besöka om ni befinner i er Västergötland norr om Jönköping. Habo kyrka som en gång var ett centrum dit sju vackra vägar ledde ligger idag lite försynt på landsbygden fem km från samhället Habo.
Kyrkan fick sitt nuvarande utseende 1723. Den är byggd nästan som en katedral med läktare runt hela kyrkan. Kyrkan avspeglar den gamla tiden genom att man har kvar logerna för det finare folket, bänkar för bönderna och läktare för torpare, drängar och pigor, men det är de färgstarka målningarna som täcker väggar och tak som är själva grejen.
Pigor och drängar som hukade under prästens lismande predikan skulle begrunda de kärva läror som var illustrerade på väggar och tak.
Bland 1700-tals målningarna som fyller hela kyrkan kan man hitta fan själv målad på flera ställen. Legenden säger att en av konstnärerna från Jönköping blev misshandlad av Djävulen själv som var missnöjd för han såg så ful ut på en av bilderna.
Bäst utbyte av ett besök i Habo kyrka får ni tillsammans med en av de kunniga guiderna.

Hemsida
Visa på Google Map
Besöksadress: Habo kyrkby, Habo, Västergötland
0 2918 visningar
Sliperiet Gylsboda
Föreningen Sliperiet Gylsboda har idag skapat ett livs levande kulturcenter i dessa fantastiska lokaler som sliperiet i Gylsboda erbjuder. Kliv in och smaka på historians vingslag som sitter i de gamla väggarna. Foton och verktyg berättar om gamla tiders diabasbrytning. Samtidigt visar aktiva konstnärer på plats upp sina verk. Konst i olika uttrycksformer, konsthantverk och mathantverk erbjuder besökaren en intressant helhetsupplevelse.
Ständigt förekommer nya utställningar av inbjudna konstnärer.
En av Europas största samlingar av vackra mineraler och fantastiska fossiler kan Sliperiet Gylsboda också stolt visa upp.
Guidade turer till det gamla stenbrottet och till det nya som mullrar i fjärran erbjuds.
Byggnaden uppfördes under tidigt 1900-tal. Här höggs de stora blocken itu till användbara bruks stenar, till exempel gravvårdar. Efterhand upphörde denna verksamhet. Byggnaden användes sedan enbart som verkstad och smedja. Här tillverkades krankrokar, släggor, kilar, mejslar, bergborrar, kättingar och många andra av stenarbetarnas arbetsredskap.


Hemsida
Visa på Google Map
Besöksadress: Gylsboda, Lönsboda
0 3018 visningar
Galleri KVIS
Ett konstgalleri mitt i gamla Svedala är värt ett besök!
Här kan du möta konst och hantverk av både lokal och fjärran hemkomst. Orten Svedala utmärker sig genom att befinna sig i ett vägskäl - E65 mellan Malmö och Ystad och 108 mellan Röstånga och Trelleborg. På det viset passerar man kanske Svedala och det är lätt att ta en avstickare och titta på konst. Dessutom är det prisvärt att ställa ut sina verk här, om du är konstnär eller hantverkare.
Öppettider och mer information finns på galleriets hemsida.

Hemsida
Visa på Google Map
Besöksadress: Grönegatan 8, Svedala
1 3162 visningar
Rökeriet
I vår restaurang serveras allt från mackor till 3-rätters menyer. På vintern dukar vi upp inomhus och tänder upp alla levande ljus, och på sommaren är du välkommen att sitta på vår stora, härliga uteservering. Vi anordnar ofta olika typer av evenemang, hela året om. Under vissa dagar bjuder vi också på livemusik av professionella musiker från bygden.
En härlig natur och kulinarisk upplevelse är att ta restaurangens snipa från Åhus till Rökeriet. På båten serveras förrätten i form av en ål- och räksnitt samt ett glas valfri dryck. Paketet måste förbokas och det är möjligt att boka mellan maj-september. Färden längst Helge Å tar ca 30 min.
I Rökeriets butik hittar ni smått & gott som rökt lax, makrill, sill och räkor. Sillinläggningar, såser och gott om tillbehör. Det finns också ett gäng delikatesser som ost, chark, kex, marmelader, senap och mycket mer.

Hemsida
Visa på Google Map
Besöksadress: Åhus Yngsjö
0 3623 visningar
Kulturen i Lund
Kulturen i Lund är ett museum som sträcker sig över två kvarter i centrala Lund. Området är fyllt med kulturhistoriska hus och trädgårdsmiljöer. Stig in i husen och upplev livet i staden och på landet, från medeltiden och fram till 1930-talet. Här kan du få en uppfattning om hur människor med olika social status levt i södra Sverige under olika tider. Förutom husen och dess interiörer finns det flera andra byggnader. De fungerar som utställningslokaler och arbetsplatser för Kulturens personal. En del av byggnaderna ligger på sin ursprungsplats, medan andra har flyttats hit sedan museet öppnade 1892.

Hemsida
Visa på Google Map
Besöksadress: Tegnérsplatsen 6, Lund
0 85152 visningar
Sireköpinge Stengods
Sireköpings Stengods – stig in i den gamla kvarnen och ni möts av ett hav av lampor och lyktor som lyser upp lokalen likt stjärnorna på himlavalvet.
Här möter ni den skickliga keramikern Katarina Gustafsson med 50 års erfarenhet av stengods. Hon tillverkar eleganta handdrejade och skulpterade föremål i stengods och har ett mycket brett sortiment. Hennes specialitet är föremål med genombruten dekor som blir så vackra till lampor och lyktor.
Den genombrutna dekoren skär hon ut för hand i olika mönster vilket gör hennes äggformade lampor så populära.
På fat och skålar använder hon kristallglasyr som är en lynnig metod som ger föremålen en personlig touche.
Katarina Gustafsson verkstad och butik i Sireköping ligger granne med Flinckmans Café vilket gör det hela till ett utmärkt utflyktsmål.


Hemsida
Visa på Google Map
Besöksadress: Sireköping, Tågarp
0 18861 visningar
Beckers Gruva
Är ni ute efter konst som ingen annan har?
Beckers Gruva består av herr & fru Becker som jobbar konstnärligt. Beckers Gruva kommer av att man bryter idéer där och har inte något med spadar att göra. Herr Becker jobbar i trä, stockar närmare bestämt, som han bearbetar i etapper under ett par års tid innan han kan göra den slutgiltiga finishen. Fru Becker jobbar i textilier. Framför allt så tovar hon ull och gör tavlor och annat spännande. En kul och spännande upplevelse!
Här är trädgården fylld av intressanta träskulpturer och kliver man in i huset hittar man tovade tavlor och nålfiltade motiv på hattar o mössor i alla dess former och färger.
Nytt är att Claus Becker har börjat med smide också som börjar synas runt om i trädgården.Hemsida
Visa på Google Map
Besöksadress: Ludvigsborg
0 8191 visningar
Ateljé Sara Rosengren
Konstnären Sara Rosengren bor och arbetar i Malmö. Hon tar gärna emot gäster i sin ateljé på Lokstallarna, Kirseberg. I sina målningar försöker Sara återkalla minnen, känslor och länge förlorade dagdrömmar. Motiven är många gånger ovanliga avlägsna platser och känslomässigt laddade föremål bland vilka en ensam tjej befinner sig. "Det förflutna innehåller ledtrådar om vart vi behöver gå och göra för att hitta det vi längtar efter" - skriver Sara på sin hemsida. Underbara konstverk och hela ateljén som passar utmärkt in i Lokstallarnas miljö är definitivt värt att besöka! Bland det bästa vi har sett under Gallerihelgen i Malmö.

Hemsida
Visa på Google Map
Besöksadress: Södra Bulltoftavägen 51, Kirseberg, Malmö
5 17066 visningar
Svart Granit en utställning
I utställningen får du, i text och bild, en levande beskrivning av hur den svarta diabasen, som bildades för mer än en miljard år sedan, skapade något som liknade en guldrusch i bygden under 1900-talets första hälft. Givetvis finns bilder och utförliga beskrivningar kring livet och arbetet i stenbrotten. Du får även sanningen om den omtalade Hitlerstenen som lagrades i Immelns båthamn under andra världskriget.

Eftersom utställningen inryms i det gamla vattentornet, som försåg ångloken med vatten, finns även text och bilder kring järnvägens historia i Immeln. Redan 1885 startades K I J (Kristianstad–Immelns Järnvägar). Vi har unika bilder på de första loken och vagnarna samt en informativ skiss över hur själva vattentornet en gång fungerade.

Hemsida
Visa på Google Map
Besöksadress: Immeln
0 16710 visningar
Skånska Stearinljusfabriken
Skånska stearinljusfabriken är företaget som verkligen brinner för svensk kvalitet med sina lysande produkter. Här har man tillverkat spännande ljus i 100% stearin sedan 1951.
Kliv in i deras fabriksbutik som mer känns som en mysig gårdsbutik. Här har hantverk och tradition en framträdande roll. I butiken som är på två plan finns allt man kan tänka sig om ljus i alla dess former, men även presentartiklar av alla de slag. Förutom egna stearinljus säljs det paraffinljus och kompositionsljus i olika utföranden från andra leverantörer. Kom och låt dig inspireras!

Hemsida
Visa på Google Map
Besöksadress: Ängeltofta, Angelholm
0 5716 visningar
Ark van Zarren
Ark Van Zarren var en av Brygges stora överraskningar. Hade det inte varit för att dörren till butiken stod på vid gavel, hade vi med största sannolikhet bara passerat. En vägg fylld av emaljskyltar med nostalgimotiv lockade oss att kliva in i denna underbara butik som erbjuder något för alla. Det var som att komma in i Aladdins grotta med alla pittoreska tillbehör man vill ha och så mycket mer.
Detta måste vara den mest intressanta och roligaste butiken i hela Brygge. Brittisk och fransk blommig romantik råder här när den är som sötast vilket omedelbart förvandlar dig till en bättre person.
Ark van Zarren är en stor luftig butik med många olika rum som alla visar inspirerande färger och atmosfärer. Från ett urbant mysigt kök till ett elegant romantiskt sovrum, från vintage till riktiga antikviteter. Här finns allt som kan behaga just dig och ditt hem.

Hemsida
Visa på Google Map
Besöksadress: Brygge, Belgien
3 549 visningar
Färlövs Prästgård Butik
I Färlövs Prästgård trevliga gårdsmiljö erbjuds udda och intressanta föremål från 1700-talet fram till 1900-talet. Här presentera objekten i vackra installationer som ger tips hur dessa föremål kan pryda era hem. Ordning och reda är ett signum för butiken.
Ta er tid och stilla er nyfikenhet med ett besök i denna butik. Sväng ner på Prästgårdens gårdsplan som erbjuder gott om plats att parkera på.
Färlövs Prästgårds butik är alltid öppet efter avtal – ring: 070-518 67 66
Fasta öppettider:
Torsdagar 12-18
Lördagar 11-16

Hemsida
Visa på Google Map
Besöksadress: Färlövs, Kristianstad
0 4459 visningar
Katrinetorp Landeri
Katrinetorp landeri är en av Sveriges bäst bevarade empireanläggningar och bjuder på flera spännande trädgårdar samt en engelsk landskapspark. Den gamla jordbruksfastigheten köptes 1937 av Malmö stad och de restaurerade byggnaderna fungerar som hemvist för bland annat utställningar, mässor och fester.
Under en guidad visning kan du lära dig mer om huvudbyggnaden och dess fantastiska målningar samt få höra om hur de olika stilarna som varit populära genom åren har påverkat trädgårdarnas utformning. Grupper kan boka visningar året om, medan enskilda besökare kan välja någon av visningarna under sommaren.
För många är Katrinetorp landeris höjdpunkter de olika trädgårdarna och den engelska parken. Det första som möter besökaren är Herrskapsträdgården, en franskinspirerad prydnadsträdgård i barockstil. Här kan du beskåda växter som cypresser och rosor men också en damm och vattenspel. Slå dig ner på någon av bänkarna och njut av prakten under besöket. Vingården med 400 stockar och fyra olika druvsorter samt den underbart doftande rosenträdgården med buskrosor, gammaldags rosor och moderna rosor är också populära. Parken i engelsk landskapsstil kontrasterar de andra trädgårdarna med sin lite mer vildvuxna stil, sina vattendrag och sina promenadstråk.
På plats finns butik, café och restaurang.


Hemsida
Visa på Google Map
Besöksadress: Malmö
0 98165 visningar
Öströö Fårfarm
Öströö Fårfarm är ett idealiskt utflyktsmål som kombinerar lantligt lugn med en mängd aktiviteter och delikatesser. Här kan du njuta av närproducerade produkter, träffa gårdens djur eller bara utforska den vackra naturen i Åkulla bokskogar. Oavsett om du är intresserad av mat, hantverk eller naturupplevelser, har Öströö Fårfarm något att erbjuda för alla åldrar. Garden har en stor gårdsbutik med olika närproducerade delikatesser. Här tillverkas och säljs olika marmelader, chutney, geléer, inläggningar, fryst kött och charkvaror. Den stora ladan har försäljning av det som finns på gården som till exempel mjuka lammskinn, ullgarn, gosedjur, tvålar gjorda av fårfett och mycket mer. Gården har en brännvinskällare från 1700-talet där du kan äta under vintern. På sommaren kan du köpa en underbar fikakorg i restaurangen och njuta av fikat under träden i den natursköna omgivningen.
Åk på lammsafari och träffa djuren på gården. Det är en fantastisk upplevelse för både barn och vuxna. Bokskogarna runt omkring gården är en sevärdhet i sig. För den fiskeintresserade finns fiskekort att köpa och båt att hyra.

Hemsida
Visa på Google Map
Besöksadress: Öströö Gård, Tvååker
0 38 visningar
Klostret i Ystad
Klostret i Ystad är en plats för upplevelse och kontemplation i historisk miljö. Här kan du ta del av Klostrets och Ystadstraktens kulturarv och historia genom våra utställningar. Njut av doftande och läkande växter i örtagården och kålgården och upptäck mångfalden av vackra rosor och pioner i rosariet och pionträdgården. Klosterkyrkan är byggnadens äldsta del och används både som museum och kyrka. Museets butik säljer design och hantverk i form av glas, keramik, och smide. För dig som letar efter det lilla extra, en present till dig själv eller en vän. Här kan du också ta en fika.

Hemsida
Visa på Google Map
Besöksadress: Ystad
0 85500 visningar
Krognoshuset i Lund
Krognoshuset är en av de få byggnader som finns kvar från Lunds medeltid. De äldsta delarna anses vara från 1300-talet. Huset har byggts till och byggts om i olika faser liksom dess användning har växlat genom tiderna. När huset kom till fungerade det som huvudbyggnad i en större gårdsanläggning som för övrigt bestod av flera sedan länge försvunna hus. Det är inte känt vem som ägde tomten under 1200-talet och först lät bebygga den. 1390 omnämns en släkt som senare blev känd under namnet Krognos som innehavare av gården, och den förblev i släktens ägo åtminstone till 1619. Namnet lär anspela på ett markant släktdrag - familjens krokiga näsor. Släkten var en av det danska rikets – och Skånes – största jordägare. Adelsgodsen Bollerup och Krapperup ingick i ägorna.

Hemsida
Visa på Google Map
Besöksadress: Mårtenstorget 3, Lund
0 1523 visningar
Holms Hage Abbekås - Upphört
Upphört
På södersida av kustvägen i Abbekås finner ni denna lilla mysiga gård som inrymmer en gårdsbutik och galleri. Avslappnat ställe med fokus på bra hantverk och miljö, hållbart hygge helt enkelt. Här på gården anordnas även föreläsningar, kurser och träning, kransbindning efter säsong, yoga, keramikkurser, lerduveskytte, prickskytte, mindfullness m.m.

Hemsida
Visa på Google Map
Besöksadress: Kustvägen 10, Abbekås
0 85584 visningar
Transjö hytta
Transjö hytta, en av glasrikets minsta och vackraste hyttor, ligger idylliskt längst med Lyckebyån. Det var atmosfären i Transjö som lockade oss till platsen trots regnet strilade ner.
I en ombyggd lada finner man glasboden med butik och utställnings hall. Här husera de två mästarna Jan-Erik Ritzman och Sven-Åke Carlsson som sedan 25 år tillbaka drivet Transjö hytta. Här skapar de fantastiskt konstglas med stort konstnärligt innehåll. De kan låta fantasin flöda helt fritt, då de två mästarna bemästrar de flesta glastekniker på ett professionellt sätt. Vad som sticker ut bland allt det fina konstglaset är tre tvättställ helt i glas som skapar ett stort habegär.
Nöj er nu inte med glasbodens bländande utbud utan ta nu steget ut i parken och låt Lyckebyåns porlande vatten presentera några härliga glas installationen som är gjorda i ån. Här finns bord där ni kan avnjuta er medhavande picknick medan ni njuter av omgivningen. Runt den gamla glashyttan växer glassvampar i alla dess färger upp ur marken. Vi plockade några till vår korg.


Hemsida
Visa på Google Map
Besöksadress: Transjö, Kosta
0 941 visningar
Moderna Museet
Foto: Daniel Einarson

Moderna Museet är ett av Europas ledande museer för modern och samtida konst, med en samling från 1900-talet och framåt. Moderna Museet Malmö inryms i en av Malmös vackraste byggnader, John Smedbergs elektricitetsverk från 1901. Fram till 21/2 2021 ger Moderna Museet Malmö sina besökare möjlighet att stifta bekantskap med den fascinerande och banbrytande svenska konstnären Hilma af Klint i en omfattande presentation.

Hemsida
Visa på Google Map
Besöksadress: Malmö
0 88923 visningar
Slottsmagnolian på Övedskloster
Slottsmagnolian bjuder på blommor, växter och allt annat som tillhör en vacker trädgård. Här möts ni av ett fantastiska arrangemang med trädgårds dekorationer som små fjärilar till stora paviljonger. Allt detta är vackert inramat av mönstrade avskärmningarna.
Missa inte att gå in i butiken som är fylld av intressanta skapelser som lyser upp den gamla lokalen.
Är ni sugna på en kopp kaffe med glass eller en god kaka från slottscafé är ni välkomna att avnjuta detta i trädgården.
Slottsmagnolian hittar ni i gamla bränneriträdgården med ingång från Övedskloster borggården.

Missa inte att besöka Övedsklosters park. Den mäktiga trappan till vänster längst in på borggården leder er ner i klostret 1700-tals park med sin springbrunnar, öppna gräsmattor och lindhäckar.
Utmana ödet och ta steget in i kärlekstunnlen mellan de dubbla lindhäckarna. Här får ni kanske uppleva lyckan för här vet man aldrig vem man får möta, men den kallas även Mörke gången om inte lyckan står en bi. Längre bort till höger hittar ni orangeriet som rätt så nyligen har renoverats. Vid vårt besök var här en fotoutställning som var uppskattad.
Borggården cour d'honneur omges av fyra vitmenade tvåvåningspaviljonger som binds samman av gallerier med portaler. Gustav III besökte slottet sommaren 1774 och skall redan vid anblicken av borggården ha yttrat. Alltför kungligt för en enskild.
Övedskloster anses vara ett av den svenska rokokoarkitekturens yppersta verk. Det är elegant, måttfullt och harmonierar med den franska trädgården med terrasser och självtryckande fontäner.

Hemsida
Visa på Google Map
Besöksadress: Övedskloster, Sjöbo
0 84759 visningar
Glastornet
Om du går längs den snirkliga stigen rakt upp i Nättrabys gamla Ekbacke hamnar du i en värld där elden, glöden, hettan och passionen är starka ledord.
Så beskriver Malin Mena sin glashytta i det gamla vattentornet där vi blev bjudna på en upplevelse hur man skapar i glas.

Hemsida
Visa på Google Map
Besöksadress: Nättraby
0 1047 visningar
Groeninge Museum
Groeninge Museum har en ganska stor permanent utställning omfattande samling av flamländsk konst med verk från från olika århundraden. Först hittade vi några surrealistiska verk med bl a ett verk av René Magritte och ett av Paul Delvaux och förväntningarna steg. Sen hade museet ett antal salar med oljemålningar med religiösa motiv kryddade med makabra inslag av dåtidens tortyruppfinningar. Korsfästningar kontrasteras med porträtt av celebriteter och familjeporträtt av beau monde med gulliga finklädda barn i sällskap av lika välputsade, vackert gestikulerande föräldrar. Museets hemsida har interaktiva rum för dem som vill studera konstverken i detalj hemifrån. Förutom målningar finner man ett antal skulpturer, bl a Madonna av Jean-Robert Calloigne. Statyn är en mer empatisk version av Michelangelos Madonna som finns att skåda i Brygge inne i Church of Our Lady. Skulptören är även känd som arkitekt av Vismarkt i Brygge (fiskmarknaden). Mest imponerade blev vi av salen med olika slags stilleben, man fann en del av "moderna" inslag då motivet är tredimensionellt och sticker ut ur sin ram.

Hemsida
Visa på Google Map
Besöksadress: Dijver 12, Brygge
1 1120 visningar
Mellby 11, B&B och Art
Ett spontant besök i Gallery No 11 blev till en trevlig upplevelse, då man fick möta konstnären Rolf Sjödin som bjöd på en guidad visning av galleriet. Ett mycket spännande möte med konst som kan falla in i smaken för stora och små öron. För dig som är konstnär kan galleriet vara en trevlig miljö att visa upp sin konst och kanske få inspiration till nya konstverk direkt här i hjärtat av Österlen.

Byggnaden rymmer även Bed & Breakfast med närheten till alla besöksmål i Kivik och en busshållplats för busslinjer till Simrishamn och Kristianstad. Trädgården är en härlig och välskött oas att njuta sitt morgonkaffe i. Läget nära havet är en stor fördel.

Tack Rolf för ett varmt bemötande!

Hemsida
Visa på Google Map
Besöksadress: Mellby Stora Väg 11, Kivik.
0 5946 visningar
De Blauwe Poedel
Blauwe Poedel är en designstudio som tillverkar ljuskronor av de mest skilda slag. Ni är välkomna att besöka deras galleri och bli inspirerad av de verk som visas i en ständigt skiftande utställning.
Varje verk är produkten av Walter & Brigittes unika konstnärliga vision och är handgjorda, svetsade och smälta i deras verkstad i Gent.
De är en familj av självlärda hantverkare som har bemästrat sina hantverk under decennier.
Alla deras konstverk är gjorda av återvunnet glas och stål av högsta kvalitet i kombination med intressanta föremål som kommer med sin egen historia. I entrén möts man av en soffa som är gjord av gamla kastruller som trots detta är bekväm att vila trötta fötter i efter en lång vandring genom Gent gator. Här ser man ljuskronor där hela blåsorkestrar har smugit sig in i medan andra har slingrande armar som bläckfiskar.
Ett upplysande galleri väl värt ett besök.


Hemsida
Visa på Google Map
Besöksadress: Gent, Belgien
0 306 visningar