www.ResMer.nu - Skånska "skatter"
www.ResMer.nu - Skånska "skatter"

 

www.ResMer.nu

Konst & hantverk
Astrid Gates Ateljé
Astrid Gate ateljé hittar ni i det gamla vagnsstallet i handslaget rött tegel som är pittoreskt beläget vid Börringesjöns södra strand. Kliv in i denna ljusa och vackra lokal och bli hänförd av alla dessa underbara glasföremål. Glaskonsten är stämningsfullt belyst där graalens hemlighetsfulla, andliga väsen anas mellan lagren. Effektfulla bubblor kan ibland gnistra likt diamanter när solljuset letar sig in genom de smårutiga fönstren.
Motiven är ofta hämtade från naturens fauna och djurliv. Blommor, kattdjur och hästar ser man ofta i motiven.
Har man någon gång besökt glasriket i Småland behöver man inte vara någon kännare för att förstå att konsten här tillhör de sanna mästarnas alster.
Som barnbarn till den store glaskonstnären Simon Gate hade inte Astrid Gate en tanke på att följa i hans berömda fotspår. Att försöka nå upp till hans internationella högstatus kändes oöverstigligt. Det fanns annat som lockade. Den konstnärliga ådran fylldes i stället av oljefärg.
Begåvningsreserven och den intuitiva känslan för glaset låg därför slumrande i trettio år innan Astrid, fångades av glaset och sögs in i dess magi. När Astrid väl hittat dit tack vare en företagsam farmor, stannade hon kvar och har i likhet med sin syster Aino gjort en storslagen karriär. Farfar Simon skulle varit stolt med råge över sina barnbarns framgångssaga
Hemsida
Visa på Google Map
Besöksadress: Anderslöv
0 3498 visningar

Ateljé Gunilla Mann
Ateljé Gunilla Mann är en underbart ställe att besöka på Österlen och träffa konstnärinnan Gunilla Mann, vars underbara färgstarka målningar är väl kända i hela Sverige och utomlands. Vandra genom hennes ateljé och konsthall som är större än man tror och upplev alla dessa olika artificiella platser i form av glada bilder som man känner igen!
Konstverken är folkliga och festliga och bjuder på en underbar resa genom Sverige och vår grannland Danmark, men här ser man också Venedigs gondoler som väcker härliga minnen från vårt besök där.
Till tonerna av "Jazzkatten Gunhild Carling" får vi uppleva "Sommarglädje i Nyhamn" lättklädda damer på "Kiviks Marknad" under en underbar "Österlen sommar". Ja det var ett smakprov på fyra av hennes tavlor.

Hemsida
Visa på Google Map
Besöksadress: Rörum
0 13606 visningar

Ateljé Kurt-Ive Kristoffersson
Kurt-Ive Kristoffersson arbetar som konstnär och illustratör.
1967 började han ställa ut målningar i olja och stora blyertsteckningar.
Fram till 90-talet arbetade han med konstillustrationer till företag såsom Alfa Laval, Tetra Pak, Icopal, SDS, Astra Zenica, Pharmacia m fl. I början av år 2000 började han åter måla tavlor. Till invigning av Bokskogens Golfklubbs ombyggnad av banan gjorde han en målning av varje golfhål, en serie på 18 tavlor. Vid denna tid började Kurt-Ive tillverka skulpturer i metallnät och koppar - tuppar, blommor, frökapslar etc. Hans senaste skulpturer är tillverkade i metallnät och är 3-dimensionella. Här finns Dansare, Pegasus och Medusan, Katter med fåglar och möss. Meritlistan är lång!

Det lilla Galleriet, inrymd i ett skånskt stenhus, fann vi i en mysig välskött trädgård med vackra dahlior och ett imponerande bonsaiträd. Vi blev väl bemötta av ägarna som vänligt visade oss in i Galleriet med fantastiska konstverk. Underbart att träffa konstnärer på deras hemmaplan och höra personliga berättelser om sitt skapande!
Hemsida
Visa på Google Map
Besöksadress: Kritbruksvägen 50-26, Önnarp, Skurup
0 5364 visningar

Ateljé Mårtensson
På Ateljé Mårtensson startade vi Söderslätts Konstrunda 2020. Det var en gråmulen oktobermorgon som vi med viss tveksamhet körde från Malmö mot Söderslätt. Det ösregnade hela vägen, men här på Söderslätt sken solen upp och dagen förvandlades till en vacker höstdag. Vi steg in i ett trevligt galleri och blev alldeles häpna av glädjefulla verk av konstnärsparet Stefan Mårtensson och Charlotta Hörman. Redan i hallen överraskades man av några fantasifulla porträtt och några installationer med antika föremål. Vidare inne i galleriet fanns verk med Söderslättsmotiv, Stenar i havet, Damerna i Smygehamn, Trelleborgsmotiv, Julkortsmotiv. Det var en trevlig upplevelse och bra start på dagen!
Hemsida
Visa på Google Map
Besöksadress: Bjerbo Gård, Dalköpinge by, Trelleborg
0 5465 visningar

Atelje Rolf
Vi anländer till Rolf Reimers privata ateljé. Och här blir vi bemöta av 'strutskungen' själv - Rolf Reimer! Strutsarna har man ju sett och beundrat lite överallt, inte minst på Hedmanska gården i Malmö och i Magasinet i Smyge, men det är lite speciell känsla att möta konstnären i sin ateljé där strutsarna och alla andra figurer föds till liv. Enkelt och genialt! Som sig bör på vernissage blir besökarna erbjudna diverse drycker och godis. Jag skulle gärna vilja höra hur strutsarna kom till, men det kom några andra besökare och Rolf var lite upptagen. Om ni besöker ateljén kan ni kanske fråga... En upplevelse rikare är vi på väg till bilen, när Rolf hejdar oss och bjuder på 'en struts' i tryck, vi tackar så mycket!
Hemsida
Visa på Google Map
Besöksadress: Grusgropsv 14, Smygehamn
0 5417 visningar

Ateljé Sara Rosengren
Konstnären Sara Rosengren bor och arbetar i Malmö. Hon tar gärna emot gäster i sin ateljé på Lokstallarna, Kirseberg. I sina målningar försöker Sara återkalla minnen, känslor och länge förlorade dagdrömmar. Motiven är många gånger ovanliga avlägsna platser och känslomässigt laddade föremål bland vilka en ensam tjej befinner sig. "Det förflutna innehåller ledtrådar om vart vi behöver gå och göra för att hitta det vi längtar efter" - skriver Sara på sin hemsida. Underbara konstverk och hela ateljén som passar utmärkt in i Lokstallarnas miljö är definitivt värt att besöka! Bland det bästa vi har sett under Gallerihelgen i Malmö.
Hemsida
Visa på Google Map
Besöksadress: Södra Bulltoftavägen 51, Kirseberg, Malmö
5 16800 visningar

Beckers Gruva
Är ni ute efter konst som ingen annan har?
Beckers Gruva består av herr & fru Becker som jobbar konstnärligt. Beckers Gruva kommer av att man bryter idéer där och har inte något med spadar att göra. Herr Becker jobbar i trä, stockar närmare bestämt som han bearbetar i etapper under ett par års tid innan han kan göra den slutgiltiga finishen. Fru Becker jobbar i textilier. Framför allt så tovar hon ull och gör tavlor och annat spännande. En kul och annorlunda upplevelse!
Här är trädgården fylld av intressanta träskulpturer och kliver man in i huset hittar man tovade tavlor och nålfiltade motiv på hattar o mössor i alla dess former och färger.
Nytt är att Claus Becker har börjat med smide också som börjar synas runt om i trädgården.

Hemsida
Visa på Google Map
Besöksadress: Ludvigsborg
0 7829 visningar

Bente Brosbol Hansen keramik
Vi gör en utflykt till Söderåsen och kommer fram till ett ställe vid namn Klåveröd - några hus gömda i grönskan. Vi svängen in på en ganska stor parkering och vandrar till en liten stuga. Det är en keramikverkstad som hör till en riktig keramikdrottning Bente Brosbol Hansen. Bente håller på att placera sina verk i en ugn. Hon berättar lite om bränningsprocessen för oss och hur man lyckas dreja så stora kärl. Bente arbetar med handdrejat stengods - tekannor, koppar och unika skålar, vaser och ovala burkar. Hennes dekor består ofta av perfekta geometriska mönster som tilltalar mig mycket. Tjugo gånger har hon blivit världsmästare i drejning, senast var 2019. Bente är också nordisk och dansk mästare i drejning. Som världsmästare får man en en krona i keramik - så Bente är en krönt keramikdrottning och hennes kronor ser vi på en hylla i verkstaden. I angränsande rum finns en butik med färdiga helt underbara föremål. Jag har inte sett något finare!
Hemsida
Tel: +46 (0)418-810 43
Visa på Google Map
Besöksadress: Klåveröd 1685, Kågeröd
0 3712 visningar

Galleri 1317
På Galleri 1317 kunde vi njuta av vernissagens sprudlande stämning med ett glas läskande bubbelvatten i handen. Det danska konstnärsparet tog emot oss med öppna armar och berättade om sina alster. Konsthallen som är inrymt i gamla kostallar var ett uppskattat inslag under konstrundan där många köp gjordes.
Hemsida
Visa på Google Map
Besöksadress: Sösdala
0 275150 visningar

Galleri Alma
På 1800-talsgården Almvik i utkanterna av Grönby visar konstnärsduon Marianne Larsson och Anders Nilsson upp sina alster. Här samsas produktion och utställningar med varandra, då verkstad och galleri ligger vägg i vägg.
Hemsida
Visa på Google Map
Besöksadress: Almviksvägen 103, Grönby, Anderslöv
0 5426 visningar

Galleri Engleson, kv. Caroli
Sedan februari 2016 finns Galleri Engleson på Östergatan 12, Malmö i Kv Caroli. Vi gör utställningar av olika slag. Vi gör veckoutställningar under vår och höst. Under främst sommarmånaderna gör vi showroom-utställningar. Vi har öppet under Malmö Gallerinatt och vi firar KONSTENS VECKA med en stor samlingsutställning. Galleriet består av fyra rum och alla har generösa skyltfönster och glasdörrar, vilket gör att det är lätt att beundra konsten utifrån även när galleriet är stängt.
0 5517 visningar

Galleri Fågel
Galleri Fågel är en arena för ny och intressant nutida konst främst från Norden. Konst är noga utvald. Det ställs ut måleri, grafik, skulptur, foto och konstverk i glas av etablerade och kommande nya konstnärer.

Helt underbart ställe för alla konstintresserade med variation och kvalitet som tilltalar! Under vårt besök i oktober 2020 visar Galleri Fågel verk av ett flertal olika konstnärer. Vi imponeras av mästerverk av glaskonstnären Micke Johansson, varma målerier av Pérez Casanova, finfina konstföremål i silver av Karlheinz Sauer och så mycket mer!
Hemsida
Visa på Google Map
Besöksadress: Beddinge Strandväg 70, Beddingestrand
0 5411 visningar

Galleri Gustus
Spännande, originellt och inte alltför dyrt
Galleri Gustus är mycket mer spännande än de flesta konstgallerier. Från Lilla torg i Malmö tar ni steget in i valvet på Hedmanska gården och ni upptäcker detta märkliga galleri. Fullt av läckra prylar av det mest skilda slag som byts ut med jämna mellanrum. Alla dessa vackra ting hittar ni i en av Malmös anrikaste byggnader som bara det är värt att besöka. Från de öppna fönstren strömmar skrålet från Lilla torgs lyckliga besökare in som skapar en härlig kontrast till galleriets lugna boning.
Mycket hjälpsam och trevliga personal. Sveriges förmodligen långsammaste paketinslagning men vem bryr sig när resultatet är till allas belåtenhet?
Ett litet äventyr mitt i centrum av Malmö som inte har många motsvarigheter av samma klass i Sverige.
Från en nöjd kund.
Hemsida
Visa på Google Map
Besöksadress: Malmö
0 5772 visningar

Galleri Isie Tio
För att komma till galleriet får man ta sig upp från Smygehamn med all sin kultur runt hamnen, vidare förbi Östra Torps fina kyrka och de gamla kalkugnarna, pilealléer, vindmöllor, höga berg av sockerbetor, vackra blåa fält med för oss okända blommor och färggranna lövträd. I Galleriet mötte vi ett flertal konstnärer och hantverkare, mysigt och gemytligt! Vi stannade en bra stund och beundrade alla dessa fina verk som ger livslust och inspiration!
Hemsida
Visa på Google Map
Besöksadress: Flintan 41-68, Klagstorp
0 5416 visningar

Galleri KVIS
Ett konstgalleri mitt i gamla Svedala är värt ett besök!
Här kan du möta konst och hantverk av både lokal och fjärran hemkomst. Orten Svedala utmärker sig genom att befinna sig i ett vägskäl - E65 mellan Malmö och Ystad och 108 mellan Röstånga och Trelleborg. På det viset passerar man kanske Svedala och det är lätt att ta en avstickare och titta på konst. Dessutom är det prisvärt att ställa ut sina verk här, om du är konstnär eller hantverkare.
Öppettider och mer information finns på galleriets hemsida.
Hemsida
Visa på Google Map
Besöksadress: Grönegatan 8, Svedala
1 2978 visningar

Galleri Lindqvist
Galleri Lindqvist har en förmåga att ständigt locka till sig konstnärer av bra kvalitet till sitt galleri som ligger naturskönt vid Oppmannasjön.
Fredrik Lindqvists nyskapande och ofta färgstarka bilder, där tradition blandas med moderna inslag av pop, reklam och sport, intar Galleri Lindqvist varje konstrunda.
I de flesta av hans bilder befolkas ytan av djur och människor där lek och allvar blandas med lite mystik. Betraktaren kan själv fantisera om vad som har hänt eller kommer att hända.
Tekniken är träsnitt som trycks på grovt mönstrat tyg oftast hämtat från barndomen. Konstnärens sätt att förena traditionellt hantverk med modernt bilduttryck gör att hans konst inte bara väckt uppmärksamhet internationellt, utan också kan ses som en förnyelse inom det svenska kulturarvet.
Hemsida
Visa på Google Map
Besöksadress: Söndraby Akelstorp
1 13988 visningar

Galleri Miro
Galleri Miro bjuder inte bara på sprudlande glädje med sin färgsprakande konst utan här möts man först av Humleslingans bästa utsikt över Ivösjön. Stanna upp i den vackra trädgården och njut av den hänförande vyn med äppelodlingarna i förgrunden. Ute på Ivösjöns mörka vatten ser man Ivöklack mäktiga skepnad torna upp sig som hämtad från urtiden.
Ta klivet in i det lilla galleriet och bli hänförd av de snabba penseldragen som dekorerat väggarna med lager på lager i tunna eller tjocka skikt av glädje. Tavlorna är naivistiska och fantasirika, men efter beundrat dem finner man alltid en mening och tanke bakom verken och mycket av inspirationen är hämtad från naturen.
Öppet se skylt på P eller ring 0733936462.
Hemsida
Visa på Google Map
Besöksadress: Vånga
0 14983 visningar

Glasshyttans Orangerie
Här finns både Recycled Glass Design och Glasshyttans Orangerie Café & Bistro!
Tillsammans ger de en minnesvärd upplevelse utöver det vanliga som du inte hittar på annan plats.
Besök oss för en kopp kaffe med egengjord dessert, lunch eller middag. Vi serverar klassiska svenska och franska bistrorätter och bakverk. Vår meny förändras ständigt efter säsong, åtgång och tillgång på färska råvaror. Bistromenyn gör det möjligt att själv välja lunchtid mellan kl. 11 till kl.17, och samtidigt upptäcka nya rätter varje gång du besöker oss. Härlagat från grunden med råvaror från lokala leverantörer och producenter.
På Recycled Glass Design återvinns glasflaskor och burkar till nya unika bruksföremål, exklusivt för södra Sverige. Här finns butik och utställning med handdrivet, blyinfattat och sandgjutet glas, samt keramik från utvalda keramiker.
Hemsida
Visa på Google Map
Besöksadress: Sövde
0 6395 visningar

Ifö Center
Ifö Center är ett konstnärsdrivet kulturhus beläget vid anrika Ifö verken vid Ivösjön i Bromölla. I direkt anslutning till fabriksområdet ligger Lerlagret där Ifö Center Konsthall finns från och med påsken 2020. Här bedrivs hantverk och konstnärligt arbete, kursverksamhet, Artist-In-Residence program och mycket annat. För besökare ges guidade visningar.

På Ifö Centers facebook sida kan man följa vad som händer i hallen https://www.facebook.com/ifocenter
På torget kan man se Gunnar Nylunds paradverk Scanisaurus, ett av världens största keramiska verk som en gång tillverkades inne på Ifö verken. För mer om Ifö verkens historia rekommenderar vi ett besök på Ifö verkens Industrimuseum. Allt finns inom gångavstånd från parkeringen
Hemsida
Visa på Google Map
Besöksadress: Bromölla
0 13488 visningar

Iföverkens industrimuseum
Bruksmuseet Iföverkens industrimuseum öppnade 1996 och skildrar brukets historia från starten 1887 fram till dagens företag. På museet visas de produkter som har tillverkats under dess olika epoker.
Det började med eldfast tegel, cement, isolatorer, proppar, mosaikplattor och badrumsinredningar.
Vi är inte bara ett museum, vi är också ett konstgalleri, en levande verkstad med kurser och shop med försäljning.
Hemsida
Visa på Google Map
Besöksadress: Bromölla
0 13854 visningar

Kabusa Art Gallery
Kabusa Art Gallery som är inhyst i en gamla stärkelsefabrik inspirerar verkligen som galleri. Här blir man helt hänförd av hur man lyckats kombinera konstens flummiga värld med trigonometri räta vinklar på ett smakfullt sätt. Galleriet är på 500 kvm fördelade på tre våningsplan och där emellan några balkonger gör att man kan beskåda de sköna verken från nya infallsvinklar.
Mitt i detta inferno av nya konstnärliga intryck hittar man vinbaren Skånes Guld. Slå er ner i denna avslappnade miljö och njut av både kulinariska läckerheter och Skånska viner medan konsten fortsätter behaga er.

Hemsida
Visa på Google Map
Besöksadress: Köpingebro
0 5428 visningar

Keramiskt center Höganäs
På mer än 900 kvm yta finns fräscha utställningshallar, galleri, försäljning och inte minst en ny keramiskt verkstad.
Här kan du se och köpa keramik av svenska konstnärer och krukmakare. I vår fina butik möter du nya arbeten av nordvästskånska keramiker. Allt är hantverksmässigt tillverkat. Här finns praktisk brukskeramik för vardagen såväl som exklusiv konstkeramik. I Galleriet och Utställningshallen har vi utställningar av varierande slag.
Hemsida
Visa på Google Map
Besöksadress: Höganäs
0 5149 visningar

Kulturen i Lund
Kulturen i Lund är ett museum som sträcker sig över två kvarter i centrala Lund. Området är fyllt med kulturhistoriska hus och trädgårdsmiljöer. Stig in i husen och upplev livet i staden och på landet, från medeltiden och fram till 1930-talet. Här kan du få en uppfattning om hur människor med olika social status levt i södra Sverige under olika tider. Förutom husen och dess interiörer finns det flera andra byggnader. De fungerar som utställningslokaler och arbetsplatser för Kulturens personal. En del av byggnaderna ligger på sin ursprungsplats, medan andra har flyttats hit sedan museet öppnade 1892.
Hemsida
Visa på Google Map
Besöksadress: Tegnérsplatsen 6, Lund
0 2663 visningar

LerAN'S Konsthantverk
LerAN’s Konsthantverk hittar ni längs gågatan i Ystad. Var nyfikna och kliv in på den magiska vackra Roggesgården. Härlig trädgårdskonst i stengods dekorera väggarna. Även om ni inte tänkt köpa något är det en ren njutning att ta del av allt det vackra. Hantverk som gör en så glad att ha omkring sig. Här hittar ni de originella sakerna som man så gärna vill dela med sig av till vänner och bekanta som presenter.
I LerAN´s hantverksbutik säljs konst och konsthantverk i alla de sorters material och former. Produkterna är tillverkade av Anja själv eller av lokala hantverkare och konstnärer.
Vill ni lära er dreja, skulptera, kavla, ringla, forma är ni alla välkomna till Anjas kurser. Här lär ni er allt från lerklös till färdig mugg.
Hemsida
Mobil: 0739806075
Visa på Google Map
Besöksadress: Ystad
0 2997 visningar

Malmö Konsthall
I hjärtat av Malmö, i närheten av tågstationen Triangeln, ligger Malmö Konsthall med stort utställningsrum för samtidskonst. Fri entré till alla utställningar och program. Konstutställningar varierar, förutom konst finns det rum för aktiviteter med barn, en butik och en restaurang. När vi besökte konsthallen pågick det Ingela Ihrmans utställning ”Frutti di Mare”. Med humor och strävsamt allvar lyfter hon frågor rörande människans tillhörighet bland andra livsformer. Vetenskapliga fakta och fältstudier fungerar som utgångspunkter. Ingela Ihrman är född i Kalmar 1985 och utbildad vid Konstfack i Stockholm. Hon bor och arbetar i Malmö.
Vi besökte även butiken och restaurangen Smak som finns i samma byggnad som Konsthallen. Restaurangen är öppen även när konsthallen är stängd för byte av utställningar.
Hemsida
Tel: 040-346000
Visa på Google Map
Besöksadress: S:t Johannesgatan 7, Malmö
0 13356 visningar

Marielunds Konstnärsgård
Kliv in i denna idyll med prunkande blommor och fantasifulla konstinstallationer. Här hittar man ett B & B med några få rum, café och ett stort galleri, men det är nog parken som tilldrar sig störst uppmärksamhet.

Ta Er tid och ströva omkring i parken och upptäck alla dessa små glädjeämne till konstverk omgivna av en härlig blomsterprakt. Fram på eftermiddagen när en strid ström av besökare har försvunnit infinner sig ett stilla lugn över parken. Som boende här sparkar man av skorna och låter barndomens gröna gräs kittla mellan tårna. Hitta din vrå och avnjut ett glas vin, där fontänens porlande vatten blir till ljuv musik. Kan man bo bättre?!
Hemsida
Visa på Google Map
Besöksadress: Norreborg Ven
0 6399 visningar

Mellby 11, B&B och Art
Ett spontant besök i Gallery No 11 blev till en trevlig upplevelse, då man fick möta konstnären Rolf Sjödin som bjöd på en guidad visning av galleriet. Ett mycket spännande möte med konst som kan falla in i smaken för stora och små öron. För dig som är konstnär kan galleriet vara en trevlig miljö att visa upp sin konst och kanske få inspiration till nya konstverk direkt här i hjärtat av Österlen.

Byggnaden rymmer även Bed & Breakfast med närheten till alla besöksmål i Kivik och en busshållplats för busslinjer till Simrishamn och Kristianstad. Trädgården är en härlig och välskött oas att njuta sitt morgonkaffe i. Läget nära havet är en stor fördel.

Tack Rolf för ett varmt bemötande!
Hemsida
Tel: 070-533 54 44
Visa på Google Map
Besöksadress: Mellby Stora Väg 11, Kivik.
0 5557 visningar

Moderna Museet
Foto: Daniel Einarson

Moderna Museet är ett av Europas ledande museer för modern och samtida konst, med en samling från 1900-talet och framåt. Moderna Museet Malmö inryms i en av Malmös vackraste byggnader, John Smedbergs elektricitetsverk från 1901. Fram till 21/2 2021 ger Moderna Museet Malmö sina besökare möjlighet att stifta bekantskap med den fascinerande och banbrytande svenska konstnären Hilma af Klint i en omfattande presentation.
Hemsida
Visa på Google Map
Besöksadress: Malmö
0 6505 visningar

Monet's Garden 1/3-26/5 2024
Kommer snart till Malmö! För alla konstintresserade är detta en stor händelse.
Utställningens öppettider:
Tisdagar, onsdagar, torsdagar & söndagar: 10:00 – 19:00
Fredagar & lördagar: 10:00 – 21:00
Entrén stänger en timme innan utställningen stänger.

Claude Monet, född 1840 i Paris, bodde sen barndomen i Giverny i Eure, var en fransk konstnär. Han anses vara en av pionjärerna för impressionismen under andra halvan av 1800-talet tillsammans med Auguste Renoir, Édouard Manet, Frédéric Bazille, Alfred Sisley, Edgar Degas och Camille Pissarro. I Giverny, Normandie finns konstnärens berömda hus och trädgård, där han bodde i över 40 år och fick inspiration till många av sina mest kända verk. Om man blir inspirerad av utställningen i Malmö kan man besöka Monet's trädgård t ex på en dagsutflykt från Paris.
Hemsida
Visa på Google Map
Besöksadress: Malmö Mässan, Malmö
0 4458 visningar

R+R Sweden Konstgalleri
Vi kör till Spritfabriken i Ödåkra! Vad gör man där? - undrar jag. Svaret får vi på plats. En gammal fabrik som i folkmun kallas Spritan omgjort till ett perfekt besöksmål. I olika fabriksbyggnader hittar man allt från konstgallerier och paddelbanor till diverse butiker, matställen och salonger. Spritfabriken i Ödåkra är ett utflyktsmål som erbjuder något för alla. Först stiger vi in på R+R Sweden och häpnar över galleriets enorma showroom som pryds av underbara konstverk och konstföremål från när och fjärran. R+R Sweden är ett företag som arbetar med inredning & design i alla former. En riktigt fin upplevelse och ett måste för alla konstintresserade!
Hemsida
Mobil: 073-5110007
Visa på Google Map
Besöksadress: Fabriksgatan 2, Ödåkra
0 6579 visningar

Reformfurniture
Är Reformfurniture Skånes coolaste retrobutik?
Strax utanför Lund på Trollebergs herrgård hittar ni denna fantastiska butik. Kliv in genom dörren och ni möts av ett eldorado av unika, vackra och roliga inredningsdetaljer. Här kan ni njuta av det bästa från 50-60-70 och 80-talet uppbyggda i snygga inspirerade miljöer. Vad sägs om ABBA stöveln som en gång i tiden stoltserade på NK i Stockholm!
Inredningsdetaljerna är snyggt renoverade till näst intill nyskick och alla lampor har fått ny el.
Bakom denna härlighet av exklusiva retro möbler skapades när Sandie som florist och stylist mötte Jim en multihantverkare och uppfödd med antikvitets träffades. Marinera dessa talanger med bådas intresse för svunna tider och en stor portion kärlek och ni har Reformfurniture.
Idag har man en liten stab av utbildade möbelrenoverare som hjälper till att skapa nytt liv i alla gamla ting.

Hemsida
Visa på Google Map
Besöksadress: Värpinge, Lund
4 17906 visningar

Rolfssons Diversehandel
Rolfssons Diversehandel i Fjälkinge lockar med ett utbud som speglar Stefans och Lottas brinnande intresse för genuint gamla, vackra saker och även Lottas förflutna som designer på Kläddilin.
Kliv in i denna härliga vintage affär där sortimentet presenteras i sina smakfulla miljöer som små installationer. Varje installation är inte bara vacker att titta på utan ger också tips på hur man med stil kan kombinera olika prylar.
Här ser man ett gäng glada kaniner busar i en gammal barnvagn. På ett franskt skåp med marmorskiva husera ett tårtfat på fot med hög kupol kantat av två höga ljusstakar i glas. Som bakgrund står två broderade bordstabletter allt för att ge det hela en vacker inramning. På belysningen som hänger från taket har den nya fula elsladden fått en vacker flätad strumpa allt för att smälta in i miljön.
Alla gamla ting är varvat med nya nyttiga nostalgi prylar. Här ser man husgeråd för kök och badrum. Servetter, vykort och tändsticksaskar med motiv hämtat från förr.
Klädkammaren visar upp ett stiligt utbud av linnekläder och sen erbjuds ett sortiment med Annie Sloans Chalk Paint och Saltwash samt vax och penslar av finaste naturborst. Lotta håller även kurser i möbelmåleri.
En butik väl värt ett besök.
Öppetider;
Onsdag-Fredag 12-17
Lördag 11-15
Hemsida
Visa på Google Map
Besöksadress: Fjälkinge
0 7394 visningar

Sireköpinge Stengods
Sireköpings Stengods – stig in i den gamla kvarnen och ni möts av ett hav av lampor och lyktor som lyser upp lokalen likt stjärnorna på himlavalvet.
Här möter ni den skickliga keramikern Katarina Gustafsson med 50 års erfarenhet av stengods. Hon tillverkar eleganta handdrejade och skulpterade föremål i stengods och har ett mycket brett sortiment. Hennes specialitet är föremål med genombruten dekor som blir så vackra till lampor och lyktor.
Den genombrutna dekoren skär hon ut för hand i olika mönster vilket gör hennes äggformade lampor så populära.
På fat och skålar använder hon kristallglasyr som är en lynnig metod som ger föremålen en personlig touche.
Katarina Gustafsson verkstad och butik i Sireköping ligger granne med Flinckmans Café vilket gör det hela till ett utmärkt utflyktsmål.
Hemsida
Visa på Google Map
Besöksadress: Sireköping, Tågarp
0 18280 visningar

Skissernas Museum
Skissernas Museum – Museum of Artistic Process and Public Art är ett unikt konstmuseum med fokus på den kreativa processen. Skisserna ger spännande inblickar i konstnärernas arbetsprocesser och hur idéer växer fram och tar form. Museibutiken erbjuder ett spännande och noga utvalt sortiment av böcker, vykort, affischer, skissböcker, konstnärsmaterial och designföremål för alla åldrar. I Skulpturparken framför muséet kan man se svensk och internationell konst dygnet runt. I Museets internationella sal presenteras ett urval av permanenta och tillfälliga projekt från slutet av 1800-talet fram till idag. Museet har en av Europas främsta samlingar av skisser av mexikanska monumentalmålare som Diego Rivera och David Alfaro Siqueiros. I svenska salen kan tar besökarna del av skisser för offentliga konstverk i Sverige från 1900-talets första år fram till idag.
Hemsida
Visa på Google Map
Besöksadress: Finngatan 2, Lund
0 7103 visningar

Skånska Stearinljusfabriken
Skånska stearinljusfabriken är företaget som verkligen brinner för svensk kvalitet med sina lysande produkter. Här har man tillverkat spännande ljus i 100% stearin sedan 1951.
Kliv in i deras fabriksbutik som mer känns som en mysig gårdsbutik. Här har hantverk och tradition en framträdande roll. I butiken som är på två plan finns allt man kan tänka sig om ljus i alla dess former, men även presentartiklar av alla de slag. Förutom egna stearinljus säljs det paraffinljus och kompositionsljus i olika utföranden från andra leverantörer. Kom och låt dig inspireras!
Hemsida
Visa på Google Map
Besöksadress: Ängeltofta, Angelholm
0 5481 visningar

Svart Granit en utställning
I utställningen får du, i text och bild, en levande beskrivning av hur den svarta diabasen, som bildades för mer än en miljard år sedan, skapade något som liknade en guldrusch i bygden under 1900-talets första hälft. Givetvis finns bilder och utförliga beskrivningar kring livet och arbetet i stenbrotten. Du får även sanningen om den omtalade Hitlerstenen som lagrades i Immelns båthamn under andra världskriget.

Eftersom utställningen inryms i det gamla vattentornet, som försåg ångloken med vatten, finns även text och bilder kring järnvägens historia i Immeln. Redan 1885 startades K I J (Kristianstad–Immelns Järnvägar). Vi har unika bilder på de första loken och vagnarna samt en informativ skiss över hur själva vattentornet en gång fungerade.
Hemsida
Visa på Google Map
Besöksadress: Immeln
0 15716 visningar

Troel Kirk Ateljé
Redan i hallen stannar jag upp – fascinerad av det jag ser. En segelbåt med rött segel, vraket som tittar upp ur vattenytan, höna och tupp så levande att man vill ta på dem, en häger som precis lyfter från sjön och kråkorna som pratar med varandra.
O där hänger hans omtalade målning med Shirehästar i naturlig storlek. Den mäktiga tavlan mäter hela 380x245 cm och fullständig suger till sig allas blickar och lämnar knappas någon oberörd.
Hans motiv speglar främst naturens tystnad, djurlivet eller havet. Genom att måla dem under olika väderförhållanden infinner sig den härliga spelet mellan ljus och skugga. Dessutom imponerar hans verk med en mycket hög detaljnivå.
Hemsida
Visa på Google Map
Besöksadress: Näsum
5 13827 visningar

Utställning av Fridrik Lindqvist
Fredrik Lindqvist arbetar med träsnitt på textil som sammanfogas likt ett lapptäcke till färgsprakande tavlor eller till tygskulpturer. Resultatet blir en surrealistisk bildvärld. I de flesta av hans bilder befolkas ytan av djur och människor, där lek och allvar blandas med lite mystik. Betraktaren kan själv fantisera om vad som har hänt eller kommer att hända. Konstnärens sätt att förena traditionellt hantverk med modernt bilduttryck gör att hans konst inte bara väckt uppmärksamhet internationellt utan också kan ses som en förnyelse inom det svenska kulturarvet. Och nu ges det ett tillfälle att besöka hans utställning på hemmaplan i Sverige!

Fredrik är född 1968 i Kristianstad och uppväxt i Bromölla. Han är bosatt och verksam i Ingolstadt i Tyskland. Fredrik har sin utbildning från Konsthögskolan i Umeå och Kunstakademie Düsseldorf.

GALLERI LINDQVIST
Utställningen pågår från 7 april till 7 maj 2023
Öppet: onsdag-söndag kl 14-17 eller efter överenskommelse på tel 044-97107

Hemsida
Tel: 044-97107
Visa på Google Map
Besöksadress: Söndrabyvägen 156, Arkelstorp
3 5501 visningar

Wallåkra Stenkärlsfabrik
Välkomna till denna unika kulturhistoriska miljö. Som besökare har man möjlighet att följa hela produktionskedjan från lerfyndighet till färdig produkt. Man kan också äta god mat & njuta av den vackra naturen som omger fabriken. Titta, prova, delta... viktigaste är att du trivs och har en upplevelse med dig härifrån.
Wallåkra Stenkärlsfabrik är en kvarleva från en Nordväst Skånsk industri/hantverks epok. Här tillverkas fortfarande stenkärl, brunglänsande krukor & krus, av traktens lera. Allt drejas för hand och bränns tillslut i den stora koleldade rundugnen. Fabriken ligger naturskönt inbäddad i Råånsdalgång. Vår krog är belägen i ett magasinshus från förra sekelskiftet med en porlande bäck rakt under.
Välkomna till Wallåkra!
Hemsida
Visa på Google Map
Besöksadress: Vallåkra
2 7827 visningar

Wanås Konst
Har varit på en kulturell turné på Wanås slott som erbjöd något för alla sinnen. Där såg man skönhet-en när slottets ståtliga vita huskroppar spegla sig i dammens gröna vatten mellan de gula näckro-sorna. Rogivande hördes porlet från de små fontänerna.
Längst stigar i slottsparkens frodiga grönska var konstinstallationer placerade. Vissa smälte in på ett gemytligt sätt medan andra chockade med sin uppenbarelse och lockade till ljuvliga skratt.
Mitt i steget hördes ett barn som skrek med svag röst på långt håll:
-Mamma, mamma. Lite undrande titta man upp för att ånyo höra -mamma skrikas ut mellan trädstam-marna nu med en lite skärrad röst som skapade en viss oro i åhörarnas sinnen som snabbt stegrade sig till en viss skräck när nästa skrik på mamma vrålas ut ur en högtalare uppsatt på trädet några me-ter framför en.
Ja den moderna konsten har många ansikten.
Här finns restaurang, cafe, butik och hotell
Hemsida
Visa på Google Map
Besöksadress: Knislinge
0 8976 visningar

Österlens Glashytta - Upphört
Upphört
Elna Jolom som var den drivande kraften och skaparen av samlingsutställningen Mästarna bakom glaset hittar ni i Österlens Glashytta som är ett givet besöksmål.
Elnas glas stöter förnyelse och tradition ihop och ger hisnande vackert resultat. När man möter henne visar hon ett passionerat-och ändå lugnt- förhållande till sin konst, en kombination som inte är så vanlig
Björn Widegren kulturredaktör Gefle Dagblad 2004
En av svenskt konstglas okrönta drottning. Expressiv och intiutiv.. samt målmedveten, rakryggad, egensinnig och stenhårt arbetsam
Tove Nandorf DN
Hemsida
Visa på Google Map
Besöksadress: Norra Björnstorp Brösarp
0 17557 visningar