www.ResMer.nu - Utflykter att minnas
www.ResMer.nu - Utflykter att minnas

 

www.ResMer.nu

 
Jaguarklubbens Vårmönstring 2025

Text: Valentina Jönsson, Gloria Multimedia

Sammanfattning Bildberättelsen Info om besöksställen


SAMMANFATTNING - Mot vårkänslor och kromglans i norra Skåne!
Svenska Jaguarklubbens vårmönstring är mer än bara en bilträff. Det är en hyllning till klassisk elegans, gemenskap och svensk vår i sin vackraste form.

Fredagen den 9 maj rullade vi ut från garaget med varma tröjor i väskorna och vårkänslor i kroppen. Målet var norra Skåne. Vi kör på slingrande små vägar genom ett sagolikt landskap.Väderprognosen lovade kyliga dagar, men våren höll ändå sitt löfte: de sista vitsipporna nickade blekt under träden, medan fruktträden stod i full blom och syrendoften låg söt i luften. Längs vägen bredde rapsfälten ut sig som gula hav – naturen var vaken, även om temperaturen tvekat. Framför oss har vi två övernattningar på Breanäs hotell. På lördag väntar oss en rallyrunda på 75 km med besök i Vagnsmuseum, Fabrik Restaurangen, Brio lekoseum och Café Stenhuset. Söndagens utflykt går till Wanås Konstpark.


UPP ▲
BILDBERÄTTELSEN

Breanäs Hotell
Efter en färd på slingrande vägar genom skog och blommande fält nådde vi vårt första mål – Breanäs hotell, vackert beläget intill sjön Immeln.



Hotellets interiör var lika inbjudande som dess omgivningar. I lobbyn fanns mjuka soffor i fina färger, där gäster kan samlas för att dela dagens upplevelser eller bara njuta av stillheten. Denna kombination av miljömedvetenhet och genuin gästfrihet gjorde vår vistelse på Breanäs Hotell till en minnesvärd och inspirerande del av vår resa.




Trerättersmiddag på Breanäs hotell - en smakupplevelse som speglar den naturliga skönheten i närområdet. Lokala råvaror, finstämda smaker och en atmosfär som andades lugn gjorde kvällen till en höjdpunkt både för gommen och själen.






UPP ▲
Stenindustrimuseum i Sibbhult
Lördagen bjöd på ett slags bilburet äventyr – ett lättsamt rally och frågor att besvara längs vägen. Första stoppet var ett utemuseum i Sibbhult som berättar historien om traktens stenindustri. Här visas handelsblock från olika svenska granitbrott, där varje block har bearbetats på fyra olika sätt: råkilad, krysshamrad, flammad och polerad. Denna pedagogiska presentation visar hur olika ytbearbetningar kan förändra stenens karaktär och estetik. Detta besök gav oss en djupare förståelse för den rika stenhuggartraditionen i nordöstra Skåne och hur den har format både landskapet och människorna som lever där.
Här ställdes vi inför en ovanlig utmaning: 'Vilken av granitblocken väger mest?'


Osby Vagnsmuseum
Nästa anhalt på vår resa blev Osby Vagnsmuseum, en plats där fordonens historia kommer till liv. Först fick vi presentation av Osby Hembygdsförening vars målsättning är att vårda, bevara och synliggöra bygdens kulturarv och kulturmiljö. Museet drivs av föreningen och är hem för en imponerande samling av vagnar och fordon från olika epoker. Att vandra genom museet är som att göra en tidsresa, där varje vagn och varje föremål berättar om människors liv, arbete och resor i en svunnen tid. Det är en plats som inte bara visar fordon, utan också berättar om samhällets utveckling och människors strävan efter rörelse och framsteg.


























UPP ▲
Fabrik Mat, Dryck & Kärlek
I restaurangen Fabrik Mat, Dryck & Kärlek i Osby möttes vi av en varm och inbjudande atmosfär. Det är en plats, där varje gäst känner sig sedd och omhändertagen. Restaurangens interiör kombinerar djupblå väggar med gyllene detaljer, vilket skapar en elegant men ändå hemtrevlig känsla. På väggarna hänger konstverk som speglar lokal stolthet och öppenhet, bland annat porträtt från serien Explosions of Love av Osbydesignern Matthias Lavesson, där han poserar som dragqueen tillsammans med sin mormor. Maten på Fabrik är en hyllning till både smak och gemenskap. Fabrik är inte bara en restaurang, utan en plats där mat, dryck och kärlek samverkar för att skapa en helhetsupplevelse.


Miljön är designad för att uppmuntra till samtal och diskussioner, vilket gör det till ett perfekt ställe för en avslappnad lunch.




UPP ▲
BRIO Lekoseum
BRIO Lekoseum är en plats, där historia, nostalgi och lek möts under ett och samma tak. Vi började besöket med att ta del av BRIOs fascinerande företagsberättelse, som sträcker sig ända tillbaka till slutet av 1800-talet.


På Lekoseum visas framförallt de leksaker som har tillverkats lokalt, men
Brio var även återförsäljare för Märklin tågbanor, Steiff kramdjur, Alga spel och varje mammas dröm storsäljaren Barbie.












UPP ▲
Café Stenhuset
Efter vårt besök på BRIO Lekoseum styrde vi kosan mot Café Stenhuset i Östanå. Caféet huserar i denna unika byggnad från 1781 som ursprungligen tjänade som sädesmagasin för Vanås gods. Idag drivs caféet av Östanå byalag med stöd från engagerade ungdomar i byn och har blivit en uppskattad mötesplats för både lokalbor och besökare. Vi slog oss ner i den rustika miljön och njöt av hembakade kakor och nybryggt kaffe.




Lapidariet på Sibbhults kyrkogård
Lapidariet på Sibbhults kyrkogård är verkligen en unikt stenmuseum som visar upp gravstenar från hela Skåne. Gravstenarna är organiserade i kronologiskt ordning från 1800-talet fram till 1980-talet och representerar en mångfald av stilar och storlekar


UPP ▲
Söndag - Wanås Konstpark


Wanås Konst erbjuder något för alla sinnen. Här strosar vi runt och njuter av slottsparkens märkliga konstinstallationer som är både intressanta och motbjudande efter tycke och smak. Wanås skulpturpark är internationellt känd och förnyar sig ständigt med nya installationer.



























UPP ▲
INFO OM BESÖKSTÄLLEN
Lapidariet på Sibbhults kyrkogård
Lapidariet – En vandring genom stenens historia
Välkommen till Lapidariet på Sibbhults kyrkogård – en unik kulturell sevärdhet och ett stenmuseum som berättar historier från hela Skåne. Här samlas gravstenar från 1800-talet fram till 1980-talet, var och en med sin egen berättelse och sin egen stil.
Ni möter allt från enkla kalkstenshällar till pampiga bautastenar och strikta gravstenar formade som resväskor. Tillsammans speglar de inte bara form och tradition, utan också människors liv, tro och samhälle genom olika tider.
Lapidariet är utformat som en spiralformad gång, omsluten av en stilla avenbokshäck. Det är en plats för eftertanke och reflektion – där du som besökare kan vandra i lugn och ro, medan små skyltar vid varje sten berättar mer om dess ursprung och den by eller ort den kommer ifrån.
Det här är inte bara ett museum över gravstenar. Det är också ett monument över den lokala stoltheten i Sibbhult, där stenindustrin haft en avgörande betydelse för bygden.
Idén till Lapidariet togs fram av Ann-Britt Sörensen och Anna Andreasson, och den vackra utformningen är ritad av landskapsarkitekt Mona Wembling.
Gravstenarna i Lapidariet hjälper oss att se längre än bara minnet av de döda. De blir fönster till en svunnen tid – konkreta berättelser om människor som levt före oss. Här blir historien levande och därigenom får vi ett nytt perspektiv på det vi kanske annars hade betraktat som "dött" och ointressant.



Hemsida
Visa på Google Map
Besöksadress: Bygatan, 289 71 Sibbhult
0 9722 visningar