www.ResMer.nu
www.ResMer.nu

 

www.ResMer.nu

Västergötland-Östergötland


Habo kyrka
Katedralen från Vättern som denna rödmålade mäktiga kyrkobyggnad kallas är bara ett måste att besöka om ni befinner i er Västergötland norr om Jönköping. Habo kyrka som en gång var ett centrum dit sju vackra vägar ledde ligger idag lite försynt på landsbygden fem km från samhället Habo.
Kyrkan fick sitt nuvarande utseende 1723. Den är byggd nästan som en katedral med läktare runt hela kyrkan. Kyrkan avspeglar den gamla tiden genom att man har kvar logerna för det finare folket, bänkar för bönderna och läktare för torpare, drängar och pigor, men det är de färgstarka målningarna som täcker väggar och tak som är själva grejen.
Pigor och drängar som hukade under prästens lismande predikan skulle begrunda de kärva läror som var illustrerade på väggar och tak.
Bland 1700-tals målningarna som fyller hela kyrkan kan man hitta fan själv målad på flera ställen. Legenden säger att en av konstnärerna från Jönköping blev misshandlad av Djävulen själv som var missnöjd för han såg så ful ut på en av bilderna.
Bäst utbyte av ett besök i Habo kyrka får ni tillsammans med en av de kunniga guiderna.
Hemsida
Visa på Google Map
Besöksadress: Habo kyrkby, Habo, Västergötland
0 2296 visningar

Wadstena Fogelsta Järnväg
Visste ni att Wadstena Fågelsta Järnväg är Sveriges äldsta bevarade smalspåriga järnväg?
Ta er en tur bakåt i tiden med deras rälsbuss från 1954. Det är kanske inte den längsta tågresan ni gör i ert liv men en av de mysigaste. Här får man köpa gammaldags biljetter i det välrenoverade stationshuset som är som ett levande museum. I rätt tid står den lilla, men ack så fina rälsbussen där och väntar på oss iklädd i sina traditionella orange-gula färger.
Tag plats hörs det längst perrongen från stinsens myndiga stämma. Det är med stor entusiast folk kliver ombord på rälsbussen som bjuder på en liten åktur till Vadstenas ytterkant för att sedan återvända till stationen. Konduktören klipper våra biljetter och tågets flaggman kliver av vid varje vägkorsning där bilisterna med glädje låter denna trevliga rälsbuss passera. Det är med barns tindrande ögon passagerarna följer denna trevliga tur som väcker många minnen från en svunnen tid.
Efter åkturen bjuds vi på en guidad tur i järnvägsstallarna med tillhörande smedja och får höra mer om järnvägen och dess spännande historia från en kunnig guide.
I lokstallarna möts vi av ångloket som blev känt som Harry Potter tåget efter att ha medverkat i premiären av filmen i Stockholm.
Museiföreningen Wadstena Fogelsta Järnväg erbjuder även dressin körning som också är en härlig upplevelse.
Hemsida
Visa på Google Map
Besöksadress: Vadstena, Östergötland
0 3677 visningar

Vaholms Brohus
Vaholms Brohus är en övertäckt bro helt unik för Sverige som hämtad från filmen "Broarna i Madison County" med Clint Eastwood och Meryl Streep, men ligger i Skövde trakten.
Vaholms Brohus har tagit folk torrskodda över ån Tidan sedan 1800-talet är en övertäckt bro. Taket skulle skydda träet i själva bron från att ruttna. Med tiden förföll den märkliga spåntakkonstruktionen så pass mycket att bron höll på att braka ihop. 1992 renoverades bron till dagen magnifika utseende.
I bjälkarna på bron finns spår av romantik inristat från trånande kärlekspar som har tagit sin tillflykt till denna romantiska plats.
Med tanke på den hysteriska intresse för brohus i Nordamerika, där de inte ens är särskilt ovanliga är det anmärkningsvärt att Vaholms Brohus fått förbli så anonym. Några av USA:s mest hängivna broentusiaster har emellertid hittat fram till Vaholms Brohus och tagit med den i sina förteckningar över alla världens överbyggda broar.
Vaholms Brohus ligger nära Kulturväg Skaraborg och är en utav många kulturella utflyktsmål i bygden utanför Skövde, Skara och Falköping.

Hemsida
Visa på Google Map
Besöksadress: Tidan, Västergötaland
0 776 visningar

Opelmuseet
Har ni besökt Nordens enda Opelmuseum som ligger utanför Skara?
Den här märkliga historian började runt 1958 när Inge Andersson väldigt nöjd Opelägare köpte sin andra Opel, men byta in sin gamla bil kunde han inte som alla andra. Inge tyckte alldeles för mycket om sin gamla Opel så den bilen behöll han. Var och vartannat år köptes nya modeller in och de gamla klenoderna sparades i ladorna.
Åren gick och ladorna fylldes och ny gårdar köptes in. Inge som i grunden var lantbrukare körde under många år även mjölkbil och sopbil. Hans kringflackande turer genom landskapet gjorde att han fick nys om många fina Oplar som stod undanställda på gårdarna som köptes in till samlingen.
2005 öppnar han äntligen upp sitt Opel museum för allmänheten så alla kunde beskåda alla dessa fina bilar. Av Inges närmare hundra Oplar visar han upp 25-30 stycken åt gången som han sen byter ut en del av varje år.
En guidad tur genom museet med Inge Andersson är både intressant och rolig. Han kan allt om sina bilar och med glimten i ögat fyllar han i tekniksnacket med roliga klenoder som får den mest uttråkade att ryckas med. Stundtals får vi känslan att befinna oss i en show av Galenskaparna.
Inge avslöjade att under tre mardröms liknade månader prova han att köra ett annat bilmärke än Opel. Sen gick han snabbt tillbaka till sitt favorit märke och mådde mycket bättre.
På bilmuseet står det bilar i varierande skick, en del i nästan nyskick, som den kopparbruna Opel Commodore Coupén från 1975. Den har bara gått 931 mil. Den äldsta bilen är en Olympia Cabriolet från 1936 som är orörd, allt är original.
Inges favoritbil bland de utställda är en Opel Admiral 1971, med V8-motor.
– Det var en riktig lyxbil på den tiden, enligt Inge.
På museet finns också retro prylar, som trafikmärken, nummerplåtar och olika reklamskyltar. En skylt berättar att företaget Opel startade med att tillverka symaskiner och cyklar. År 1896 började de bygga bilar och under 1920-talet växte Opel till att bli en av Tysklands och därmed Europas stora biltillverkare.
Vid besök ring 070-2100975 och beställ en guidad tur av Inge Andersson.

Hemsida
Mobil: 070-2100975
Visa på Google Map
Besöksadress: Norra Lundby, Skara, Västergötland
0 2262 visningar

Samtliga sökresultat: 7
Björkenäs Moped och Motorcykelmuseum
Habo kyrka
Motala Motormuseum
Nostalgi museet
Opelmuseet
Vaholms Brohus
Wadstena Fogelsta Järnväg