www.ResMer.nu
www.ResMer.nu

 

www.ResMer.nu

Sök Västergötland-Östergötland


Wadstena Fogelsta Järnväg
Visste ni att Wadstena Fågelsta Järnväg är Sveriges äldsta bevarade smalspåriga järnväg?
Ta er en tur bakåt i tiden med deras rälsbuss från 1954. Det är kanske inte den längsta tågresan ni gör i ert liv men en av de mysigaste. Här får man köpa gammaldags biljetter i det välrenoverade stationshuset som är som ett levande museum. I rätt tid står den lilla, men ack så fina rälsbussen där och väntar på oss iklädd i sina traditionella orange-gula färger.
Tag plats hörs det längst perrongen från stinsens myndiga stämma. Det är med stor entusiast folk kliver ombord på rälsbussen som bjuder på en liten åktur till Vadstenas ytterkant för att sedan återvända till stationen. Konduktören klipper våra biljetter och tågets flaggman kliver av vid varje vägkorsning där bilisterna med glädje låter denna trevliga rälsbuss passera. Det är med barns tindrande ögon passagerarna följer denna trevliga tur som väcker många minnen från en svunnen tid.
Efter åkturen bjuds vi på en guidad tur i järnvägsstallarna med tillhörande smedja och får höra mer om järnvägen och dess spännande historia från en kunnig guide.
I lokstallarna möts vi av ångloket som blev känt som Harry Potter tåget efter att ha medverkat i premiären av filmen i Stockholm.
Museiföreningen Wadstena Fogelsta Järnväg erbjuder även dressin körning som också är en härlig upplevelse.
Hemsida
Visa på Google Map
Besöksadress: Vadstena, Östergötland
0 4706 visningar

Bynanders Motormuseum
Bynanders Motormuseum är ett måste för varje motorintresserad själ att besöka. Museet som ni hittar strax utanför Svenljunga vacker beläget på Torstorp Gård erbjuder hela 100 bilar, 15 lastbilar, 300 motorcyklar och mopeder i två stora moderna längor. På övre våningen huserar även en välsorterad lanthandel som får en att drömma sig tillbaka till svunna tider.
Kliv in genom entrén och ni befinner er i museets välsorterade café med alla sina frestelser som plötsligt är ett minne blott när ni får se museets kronjuvel. Ett exklusivt stycke engelsk sober Grand Touring vagn vars strömlinjeformade linjer ger ekipaget en slags extra dimension av diskret flärd och klass. En Aston Martin DB6 vars föregångare DB5 användes flitigt i James Bond filmerna.
Turen går vidare i en hall lika välstädad som bästa vardagsrum. Bilarna håller mycket hög klass. Väggar och tak är dekorerade med bensinstationers vackra emblem. En trappa upp huserar motorcyklar och mopeder tillsammans med en lanthandel. Här hittar vi även Ingmar Johansson Excalibur SS Serie 1 från 1968. En av 37 ex.
Per Bynander heter eldsjälen bakom detta fantastiska museum. ICA-handlare och samlare sedan födseln är Per en person som vågar ta risken och har orken att satsa tillsammans med en stark hustru som stöttar och hjälper till. När Per fick möjligheten att köpa Gekås-skaparen Göran Karlssons kvarstående samling av fordon så bestämde han sig för att bygga om den gamla ladugården hemma på Torstorp Gård till ett modernt museum för de fordon som han nu hade samlat på sig. Efter detta har han även byggt ytterligare en ny hall som nu är fylld av bilar och lastbilar.
Hemsida
Visa på Google Map
Besöksadress: Svenljunga
1 102945 visningar

Nostalgi museet på Visingsö
Nostalgi museet och den lilla BP-macken på Visingsö är något för dig som drömmer dig tillbaka till svunnen tid. Macken är renoverad till sitt ursprungliga skick med den färgsättning som man hade före 1958 då man bytte färger och logga. Byggnaden som från början tjänstgjorde som stationsbyggnad vid Östra Station i Norrköping från 1962 tills den lades ner 1974 fraktades från sin gamla hemadress till Visingsö 2003 och blev här återskapad som BP-mack.
Titta in i Nostalgi museet där ni hittar intressanta boendemiljö från sent 1800-tal fram till 60-talet. I två stora glasmontrar kan ni beskåda Volvos alla tidiga modeller som vackra leksaksbilar. Ovanliga modeller som Volvo Duett och Express som polisbilar.
I byggnaden vid parkeringen finns museet 4 yrken där man hittar Skräddaren, Fiskaren, Snickaren och Skomakaren samt Wallins Salubod en liten handelsbod från gångna tider.
Det är gratis att besöka området och muséet, men skänk gärna en slant i lådan invid huset eller via swish.
Hemsida
Visa på Google Map
Besöksadress: Visingsö, Östergötland
0 87297 visningar

Björkenäs Moped och Motorcykelmuseum
Björkenäs Moped- och Motorcykelmuseum är ett paradis för nostalgiska motorfantaster. Här hittar ni en stor samling av ca.300 mopeder, många cyklar och ca. 40 stycken motorcyklar.
På en hylla ser jag igenkännande min första cykel. En orange Bambino med tramporna på framhjulet som Crescent lät tillverka på 60-talet. Fagra damer i tidsenliga kläder och gamla bensinpumpar håller isär detta hav av intressanta ting.
Bra ordning och ägaren till museet berätta gärna historian bakom sina grejor. Kan verkligen rekommendera detta museum för den som gillar moped och mc, och historien omkring dessa...
Hemsida
Mobil: 073-928 75 78
Visa på Google Map
Besöksadress: Björkenäs, Gränna, Östergötland
0 7562 visningar

Samtliga sökresultat: 10
Björkenäs Moped och Motorcykelmuseum
Bynanders Motormuseum
Habo kyrka
Kata Gård
Motala Motormuseum
Nostalgi museet på Visingsö
Opelmuseet
Vaholms Brohus
Wadstena Fogelsta Järnväg
Ållebergs Platåberg, Segelflygmuseum & Café