www.ResMer.nu
www.ResMer.nu

 

www.ResMer.nu

Västergötland-Östergötland


Vaholms Brohus
Vaholms Brohus är en övertäckt bro helt unik för Sverige som hämtad från filmen "Broarna i Madison County" med Clint Eastwood och Meryl Streep, men ligger i Skövde trakten.
Vaholms Brohus har tagit folk torrskodda över ån Tidan sedan 1800-talet är en övertäckt bro. Taket skulle skydda träet i själva bron från att ruttna. Med tiden förföll den märkliga spåntakkonstruktionen så pass mycket att bron höll på att braka ihop. 1992 renoverades bron till dagen magnifika utseende.
I bjälkarna på bron finns spår av romantik inristat från trånande kärlekspar som har tagit sin tillflykt till denna romantiska plats.
Med tanke på den hysteriska intresse för brohus i Nordamerika, där de inte ens är särskilt ovanliga är det anmärkningsvärt att Vaholms Brohus fått förbli så anonym. Några av USA:s mest hängivna broentusiaster har emellertid hittat fram till Vaholms Brohus och tagit med den i sina förteckningar över alla världens överbyggda broar.
Vaholms Brohus ligger nära Kulturväg Skaraborg och är en utav många kulturella utflyktsmål i bygden utanför Skövde, Skara och Falköping.

Hemsida
Visa på Google Map
Besöksadress: Tidan, Västergötaland
0 1061 visningar

Motala Motormuseum
Motala Motormuseum vackert belägget i Motala hamn tillsammans med Nostalgi hotellet och Rönnerdahls Café & Matsalar. Här kan hela familjen uppleva en nostalgiresa genom en svunnen tid. Här bjuds det på en unik samling med bilar, MC, mopeder och mycket mer.
Det som skiljer detta museum från många andra är de fint uppbyggda miljöerna. På vår resa genom museet hitta vi allt från den elegantaste pick nick väskan tillhörande en Rolls Royse till unika miljö som som en Esso mack. Här fick vi uppleva campingplatsen glada dagar med eleganta tjejer till cykelverkstaden med killar i blåställ.
En trappa upp står ett gäng mc iklädda i glänsande krom och från balkongen ser man luften fylld av de märkligaste flygande föremålen.
Bor man som vi på Nostalgi hotellet har man grattis inträde till museet.
Hemsida
Visa på Google Map
Besöksadress: Motala, Östergötland
0 4039 visningar

Opelmuseet
Har ni besökt Nordens enda Opelmuseum som ligger utanför Skara?
Den här märkliga historian började runt 1958 när Inge Andersson väldigt nöjd Opelägare köpte sin andra Opel, men byta in sin gamla bil kunde han inte som alla andra. Inge tyckte alldeles för mycket om sin gamla Opel så den bilen behöll han. Var och vartannat år köptes nya modeller in och de gamla klenoderna sparades i ladorna.
Åren gick och ladorna fylldes och ny gårdar köptes in. Inge som i grunden var lantbrukare körde under många år även mjölkbil och sopbil. Hans kringflackande turer genom landskapet gjorde att han fick nys om många fina Oplar som stod undanställda på gårdarna som köptes in till samlingen.
2005 öppnar han äntligen upp sitt Opel museum för allmänheten så alla kunde beskåda alla dessa fina bilar. Av Inges närmare hundra Oplar visar han upp 25-30 stycken åt gången som han sen byter ut en del av varje år.
En guidad tur genom museet med Inge Andersson är både intressant och rolig. Han kan allt om sina bilar och med glimten i ögat fyllar han i tekniksnacket med roliga klenoder som får den mest uttråkade att ryckas med. Stundtals får vi känslan att befinna oss i en show av Galenskaparna.
Inge avslöjade att under tre mardröms liknade månader prova han att köra ett annat bilmärke än Opel. Sen gick han snabbt tillbaka till sitt favorit märke och mådde mycket bättre.
På bilmuseet står det bilar i varierande skick, en del i nästan nyskick, som den kopparbruna Opel Commodore Coupén från 1975. Den har bara gått 931 mil. Den äldsta bilen är en Olympia Cabriolet från 1936 som är orörd, allt är original.
Inges favoritbil bland de utställda är en Opel Admiral 1971, med V8-motor.
– Det var en riktig lyxbil på den tiden, enligt Inge.
På museet finns också retro prylar, som trafikmärken, nummerplåtar och olika reklamskyltar. En skylt berättar att företaget Opel startade med att tillverka symaskiner och cyklar. År 1896 började de bygga bilar och under 1920-talet växte Opel till att bli en av Tysklands och därmed Europas stora biltillverkare.
Vid besök ring 070-2100975 och beställ en guidad tur av Inge Andersson.

Hemsida
Mobil: 070-2100975
Visa på Google Map
Besöksadress: Norra Lundby, Skara, Västergötland
0 2540 visningar

Samtliga sökresultat: 9
Björkenäs Moped och Motorcykelmuseum
Bynanders Motormuseum
Habo kyrka
Motala Motormuseum
Nostalgi museet
Opelmuseet
Vaholms Brohus
Wadstena Fogelsta Järnväg
Ållebergs Platåberg, Segelflygmuseum & Café