www.ResMer.nu
www.ResMer.nu

 

www.ResMer.nu

Sök Västergötland-Östergötland


Björkenäs Moped och Motorcykelmuseum
Björkenäs Moped- och Motorcykelmuseum är ett paradis för nostalgiska motorfantaster. Här hittar ni en stor samling av ca.300 mopeder, många cyklar och ca. 40 stycken motorcyklar.
På en hylla ser jag igenkännande min första cykel. En orange Bambino med tramporna på framhjulet som Crescent lät tillverka på 60-talet. Fagra damer i tidsenliga kläder och gamla bensinpumpar håller isär detta hav av intressanta ting.
Bra ordning och ägaren till museet berätta gärna historian bakom sina grejor. Kan verkligen rekommendera detta museum för den som gillar moped och mc, och historien omkring dessa...
Hemsida
Mobil: 073-928 75 78
Visa på Google Map
Besöksadress: Björkenäs, Gränna, Östergötland
0 7124 visningar

Bynanders Motormuseum
Bynanders Motormuseum är ett måste för varje motorintresserad själ att besöka. Museet som ni hittar strax utanför Svenljunga vacker beläget på Torstorp Gård erbjuder hela 100 bilar, 15 lastbilar, 300 motorcyklar och mopeder i två stora moderna längor. På övre våningen huserar även en välsorterad lanthandel som får en att drömma sig tillbaka till svunna tider.
Kliv in genom entrén och ni befinner er i museets välsorterade café med alla sina frestelser som plötsligt är ett minne blott när ni får se museets kronjuvel. Ett exklusivt stycke engelsk sober Grand Touring vagn vars strömlinjeformade linjer ger ekipaget en slags extra dimension av diskret flärd och klass. En Aston Martin DB6 vars föregångare DB5 användes flitigt i James Bond filmerna.
Turen går vidare i en hall lika välstädad som bästa vardagsrum. Bilarna håller mycket hög klass. Väggar och tak är dekorerade med bensinstationers vackra emblem. En trappa upp huserar motorcyklar och mopeder tillsammans med en lanthandel. Här hittar vi även Ingmar Johansson Excalibur SS Serie 1 från 1968. En av 37 ex.
Per Bynander heter eldsjälen bakom detta fantastiska museum. ICA-handlare och samlare sedan födseln är Per en person som vågar ta risken och har orken att satsa tillsammans med en stark hustru som stöttar och hjälper till. När Per fick möjligheten att köpa Gekås-skaparen Göran Karlssons kvarstående samling av fordon så bestämde han sig för att bygga om den gamla ladugården hemma på Torstorp Gård till ett modernt museum för de fordon som han nu hade samlat på sig. Efter detta har han även byggt ytterligare en ny hall som nu är fylld av bilar och lastbilar.
Hemsida
Visa på Google Map
Besöksadress: Svenljunga
1 20797 visningar

Ållebergs Platåberg, Segelflygmuseum & Café
Häng med upp på Ållebergs platåberg som med sina 335 m.ö.h är Västergötlands högsta platåberg. På en serpentin liknande väg går färden upp mot himlen där vi redan nu kan se några skärmflygare glida fram i uppvindarna. Berget erbjuder trevliga vandringar som tar er förbi den kända Loka källan sprungen ur bergets sluttning, men vårt mål är Ållebergs segelflygmuseet och café.
På Ålleberg segelflygmuseum, det enda i Sverige får ni chansen att uppleva segelflygets fascinerande värld. Ta steget in i museet och ni förflyttas tillbaka i tiden till segelflygets gyllene era. Här får historians vingslag luften att dallra av vördnad och plötsligt står ni framför världens äldsta flygande Tiger Moth.
Ålleberg segelflygmuseum blev redan på 40-talet centrum för Svensk segelflyg.
Vi följer vår guide ett gammalt flyga ess som stolt visar upp segelflygets utveckling från dess begynnelse till den moderna tidsåldern. Hans enorma passion för segelflyget historia smittar av sig och vi dras med i showen som vi njuter av till fullo när ett 20-tal graciösa flygplan presenteras.
Ålleberg café bjöd på nästa höjdare besök. Med terrassen hängande över platåns kant erbjuds här en vidunderlig utsikt över Falköping slätten 100 m nedanför. Inne i café drog några smarriga bärpajer till sig blickarna, men vi nöjde oss med varsin glass som var väl tilltagen. Här serveras även lättare luncher.
Mycket nöjda återvände vi nerför berget sida på dess vackra väg för att redan nu längta tillbaka.

Hemsida
Visa på Google Map
Besöksadress: Vartofta, Falköping
1 21216 visningar

Samtliga sökresultat: 10
Björkenäs Moped och Motorcykelmuseum
Bynanders Motormuseum
Habo kyrka
Kata Gård
Motala Motormuseum
Nostalgi museet
Opelmuseet
Vaholms Brohus
Wadstena Fogelsta Järnväg
Ållebergs Platåberg, Segelflygmuseum & Café