www.ResMer.nu - Våra resor i världen
www.ResMer.nu - Våra resor i världen

 

www.ResMer.nu

 
2008 Transsylvanien, Rumänien


Karta på hela rutten

Nöjd och belåten var jag hemkommen från Transsylvanien, denna spännande, mytomspunna del av Europa. Här bjöds vi på en välbalanserad mix av kulturella, kulinariska och naturupplevelser serverade med stor omtanke. I en liten grupp på tio personer reste vi runt till medeltida städer och pittoreska byar för att uppleva gamla traditioner och den genuina transsylvaniska gästfriheten.

Vi vandrade över bergen med storslagen natur och ner igen genom vinodlingarna för att sedan bli hämtade av häst och vagn. Vi smakade på de kulinariska specialiteterna och bjöds på underhållning med folkgrupper. Genom hela resan slogs många av våra fördomar om detta land i kras som istället blev mer till en lärorik triumffärd kantad av positiva intryck.


Kulturpalatset i Târgu Mureș
Kulturpalatset är en av stadens berömda sevärdheter med sin spegelhall - en 45 m lång hall med tolv vackra fönster i färgat glas.
Mer info Spegelsalen


Biertan Fortified Church
Omgiven av pittoreska gator och vingårdar ligger det 1400-tals befästa kyrkan vid Biertan högt uppe på en kulle i mitten av byn. Tre nivåer med 35 fot höga försvarsväggar förbundna med torn och grindar omgav komplexet vilket gjorde kyrkan omöjlig att erövra under medeltiden.
Mer info


Unglerus Medieval Restaurant
Denna medeltidsrestaurang hittar ni utanför kyrkoporten vid Biertans torg som är väl värt ett besök.
Unglerus Medieval Restaurant


SIGHISOARA
Sighisoara är en av de vackraste och bäst bevarade medeltida städer i Europa. Det är också födelseplatsen för Vlad Tepes mer känd som Vlad Dracula som inspirerade till Bram Strokers skapelse Greve Dracula.
Mer info      Hotell & restaurang Casa Wagner


Salt Mine, PRAID
Väl nere på 120 m djup i de stora salarna slås man av gruvans enorma storlek. Här har man byggt upp en komplett turistanläggning. Luften här nere är starkt joniserad och rena balsamen för luftvägarna.
Mer info     Restaurant Casa Telegdy Haz Etterem


▲ UPP
SOVATA
Bear Lake
I Sovata hittar man världens största heliotermsjö och den enda i Europa. Omgiven och frodig grönska blev Björnsjön snabbt ett populärt besöksmål för spabesökare och vandrare.
Mer info


Black Orthodox Church var en av många fantastiska byggnader som man kunde njuta av i Sovata.


JOSENI Storkarna
På väg 13 B mellan Praid och Bicas Gorge passerar man den lilla byn Joseni känt för sina många storkbon. Uppe på telefonstolparna längst med vägen kan man se upp mot 10-15 storkbon.


Bicas Gorges – Hăşmaş National Park
Bicas Gorge bjuder på Rumäniens mest fantastiska och spektakulära scenarier. På serpentinvägar som kantas av 350 m höga kalkstensklippor färdas man ner genom dalen och bara njuter av landskapet. Snart följer porlande vatten vägen som blir till skummande vattenfall. En hantverksmarknad bjuder in till en välförtjänt paus för att kunna smälta detta vackra landskap.
Mer info


BRASOV
En härlig kulturstad där torget Council Square blir en bra utgångspunkt för att upptäcka stadens alla mysiga restauranger och sevärdheter.
Mer info     Casa Wagner Hotel


Något man inte får missa är en tur med Tampa Cable Car upp till Tampa Mountains. Väl uppe vid Terasa Tampa där Brasovs Hollywood skylt står väntar en mäktig överblick över staden.


Från Brasov gör man dagsutflykter till viltrestaurangen Coliba Haiducilor, Draculas slott Bran och det kungliga slottet Peles.

Coliba Haiducilor är en mysig viltrestaurang där vi blev serverade björn, hjort och vildsvin till tonerna av tre glada spelmän i folkdräkter.
Coliba Haiducilor


Peles slott, SINAIA
Inbäddat vid foten av Bucegi-bergen i den pittoreska staden Sinaia hittar man det kungliga slottet Peles Castle. Ett mästerverk av tysk nyrenässansarkitektur som anses av många som ett av de mest fantastiska slott i Europa. Ett besök man inte får missa.
Mer info


En förväntansfull flock på röda mattan inne i entrén med den pampiga trappan på Peles slott.


Bran slott
Resans avslutande dagar bjöd på kanske det mest mytomspunna upplevelsen när man sakta med försiktiga steg gick upp för trappan till Draculaslottets gamla träport.

Som en nagel i ögat för fienden låg den gamla borgen på en sockertoppsklippa mitt i Bran passet byggt av den Tatariska riddarordern och ruvade på sina hemligheter.


Trots ett härligt sommarväder innan under veckan hade temperaturen sjunkit drastiskt ju närmare man kom denna vampyrens högborg med sin oförglömliga atmosfär där myt och verklighet smälter samman till en isande känsla.

Plötsligt på knarrande gångjärn glider den gamla träporten upp och vårt äventyr kan börja...

Mer info