www.ResMer.nu
www.ResMer.nu

 

www.ResMer.nu

Sök i Småland-Blekinge-Halland

Vi börjar nu att samla på fina besöksmål utanför vårt hemmaplan - Skåne. Det kommer fler län, men vi skall besöka dem först och det tar lite tid.

M/F Axel i Nättraby ån
M/F Axel är en ombyggd ångbåt som bjuder på en härlig naturupplevelse på sin tur ner genom den idylliska Nättraby ån på sin väg till Karlskrona. Genom valv av prunkande lövverk går färden i ett parkliknande sjölandskap. Vi passerar några slitna båthus, där träsnipor ligger och drar i sina knarrande förtöjningar.
Snart är vi ute på Danmarks fjärden som ger lite av öppna havet känsla innan vi åter dyker in i skydd av öar i Prästsundet. Sen går resten av färden inomskärs. På Sjuhalla brygga har några blivande passagerare hissat flaggan att de vill åka med och M/F lägger snällt till. Nästa stopp blir på Brändaholm med sina små röda kolonistugor och Dragsö camping. I Borgmästare fjärden åker vi förbi ön Ljungskär med sitt kruthus innan vi når fram till Fisktorget i Karlskrona som blir slutdestination. Sen hade vi några härliga timmar framför oss för att upptäcka Karlskrona innan vi återvände med M/S Axel tillbaka till Nättraby.
Nättraby centrum kan nås med buss 5 och 154 på sin färd genom Blekinge.
Hemsida
Visa på Google Map
Besöksadress: Nättraby-Karlskrona
0 626 visningar

Målerås Glasbruk
Målerås Glasbruk använder en exklusivt framtagen kristallmassa som tar upp ljusets speglingar och ger glaset extra klarhet och skönhet. När den första glasugnen tändes i Målerås år 1890 inleddes en epok där kunnandet och yrkesstoltheten förts vidare i generationer.
Hemsida
Visa på Google Map
Besöksadress: Mackamålavägen 7, Målerås
0 1528 visningar

Äggaboden
På Äggaboden kan ni inte bara äta lunch och fika i en skön och lantlig gårdsmiljö. Här bjuds det på ett fulländat koncept där man gör det bästa av allt närodlat och närproducerat. Miljön är underbar mitt ute på en kullig åker med utsikt över fälten. Väl inne på gården möts man av väldoftande blommor, sprättande höns och de två grisarna Signe & Selma som grymta så nöjt välkomnande. Från det gamla brygghuset vinkar några konstnärer lockande som så gärna vill visa upp sina alster.
Vi kliver in i gårdsbutiken som är stor och välsorterad. Här hittar man grönsaker i palettens alla färger, men det mest eggande är nog äggen som gett namn åt gården. Frysboxarna är fyllda av viltkött och lamm. Här kan man även köpa kulglass i alla dess smaker så desserten är räddad.
Restaurangen inhyst i det gamla stallet öppet upp till nocken kändes verkligen inbjudande. Hjortsadel serverades till dagen ära vilket smaklökarna varmt välkomnande. Kniven liksom bara föll genom köttet så här hade de verkligen lyckats med en smakupplevelse som vi njöt av.
Det mysiga orangeri var välfyllt så vi valde att avnjuta desserten med en kopp java i trädgården som är indelad i olika rum omgivet av en härligt blomster prakt.
Tänk här sitter vi på detta underbara smultronställe endast 5 minuter från E22 och njuter av denna trevliga upplevelse medan andra bara stressa förbi längst vägen. Kanske Blekinges bästa rastplats!

Hemsida
Visa på Google Map
Besöksadress: Gärrestad, Ronneby
0 726 visningar

Danska fall - Simlångsdalen
Danska fall naturreservat och vandringsled hittar ni strax söder om Simlångsdalen, men det är framförallt det dramatiska vattenfallet med samma namn som är den största publikdragaren. Vid fallet möttes vi av ett brusande skådespel när ån Assmans vattenmassor störta ner i trappstegsformationer i en djup ravin mellan stenar och klippor.
Vattnet i ån följer berggrundens spricklinjer och rinner i en smal dalgång med dramatiska bergssidor vilket bildar en brant kanjon. Fallhöjden från Danska Fall till åmynningen är sammanlagt 36 meter.
Vi utgick från Tallhöjdens hotell i Simlångsdalen och följde Hallands leden upp till Danska fallet. Sedan fortsatte vandringen på nötta stigar längst Gårdshultsleden som följer ån uppströms. Här är leden kantad av flertal vackra forsar och mindre vattenfall.
I Gårdshult kulturlandskap korsar vi ån och vänder tillbaka längst ån östra sida där leden tar oss tillbaka till Simlångsdalen.
Stenkyrkan bjuder på nästa intressanta stopp. Det är en ståtlig pelarformation i förkastningsbranten som sticker upp två-tre meter från bergväggen. Turen går vidare i ett stilla höstregn och nu hägra en välförtjänt paus i vindskyddet längst leden för en fika. Vindskyddet ligger vackert vid åns brusande vatten vilket förhöjer detta kulinariska inslag.

Mer info: Från angivna parkeringsplatsen till Danska fall går en grusväg som är framkomlig med barnvagn och även tillåten för handikapps fordon att köra upp för. Vill man bara gå till fallen är sträckan 1 km. För den som vill gå lite längre finns en väl markerad led som heter Danska Fall på 2,3 km som tar besökaren runt i reservatet. Det går även bra att följa Hallands leden och Gårdshult leden upp till Danska Fall från Simlångsdalen. Övernattningsmöjligheter finns i Simlångsdalen.

Hemsida
Visa på Google Map
Besöksadress: Simlångsdalen
2 6462 visningar

Kvarnen i Knällsberg
Vackert beläget utmed Bräkneån söder om Tingsryd ligger den gamla kvarnen från 1800-talet och har tills den stängde 1963, länge fungerat som en naturlig mötesplats för bönder i omgivningen, där många historier sett dagens ljus.
Idag fungerar kvarnen åter igen som mötesplats; som café-, och konferenslokal, samt öppen trädgård för alla de som vill uppleva den småländska naturen och kulturen på ett lättillgängligt och genuint sätt.
På plats finns även ett B&B och en butik med gamla ting.

Hemsida
Visa på Google Map
Besöksadress: Knällsberg, Tingsryd
0 711 visningar

Samtliga sökresultat: 47
Aspö
Bilkyrkogården Kyrkö mosse
Bilsport Bil- & Porslinsmuseum
Brändaholm
Danska fall - Simlångsdalen
Demånes Värld
Drottningskärs kastell
Ebbamåla bruk
Eriksberg Hotell & Safaripark
Fornebodastugan
Frickabron Halens Naturreservat
Glastornet
Gräddhyllan Lantcafé
Gränums Bränneri
HalenKanot Olofström
Hanö
Hoby Kulle Herrgård
James Bond 007 Museum
Jät gamla kyrka
Kastellet
Konsthallen Hishult
Kungsholms Fort
Kvarnen i Knällsberg
Lessebo handpappersbruk
Listershuvud Naturreservat
Ljushuset
Långasjönäs Pappersbruk
M/F Axel i Nättraby ån
Marinmuseum
Mickejohans Konstglas
Mormors Bakeri
Museum för Rörligt Kustartilleri
Målerås Glasbruk
Orrefors Museum
Rastplats Viggen
Röshults Vedugnsbageri
Siggamåla skvaltkvarn
Skogskatedralen i Stensjöäng
Smålands bil- musik- och leksaksmuseum
Snittingfallet
The Glass Factory
Tjärö
Transjö hytta
Tulseboda Brunn
Tärnö
Vissefjärda Café & Konditori
Äggaboden