www.ResMer.nu
www.ResMer.nu

 

www.ResMer.nu

Sök i Småland-Blekinge-Halland

Vi börjar nu att samla på fina besöksmål utanför vårt hemmaplan - Skåne. Det kommer fler län, men vi skall besöka dem först och det tar lite tid.

Solhaga Stenugnsbageri
Vill du ha en stund av lugn och ro i en blomstrande kulturmiljö och ta en fika med nygräddade bakverk och nymalet kaffe som rostas hantverksmässigt på Slöinge Kafferosteri? Då är kaféet på Solhaga Stenugnsbageri något för dig! Kaffet har en rik smak med toner av mörk choklad och kakaonibs, vilket passar perfekt till våra söta bakverk. Kaféet erbjuder både varma och kalla smörgåsar tillagade med de finaste råvarorna från gårdarna runtomkring, den vilda naturen och egen odling. Utbudet varierar efter säsong. Bröd och söta bakverk bakas så gott som varje dag året runt med mjöl från halländska kvarnar Berte Qvarn och Limabacka Kvarn. Verksamheten har belönats med flera fina priser och nomineringar.
Hemsida
Tel: 0346-81500
Visa på Google Map
Besöksadress: Ågatan 2, Slöinge
0 11880 visningar

Smålands bil- musik- och leksaksmuseum
Välkommen till ett fantastiskt museum med vackra bilar och andra fordon i tidstrogna miljöer. 1000-tals leksaker i alla former och musikavdelning med självspelande instrument.
Här finns även en gammal lanthandel, radioaffär, cykel- och mopedaffär, traktorsamling, skomakeri och antikshop. Missa inte vår fantastiska Londongata.
I 50 år har Ingemar Ahlqvist bedrivit museiverksamhet i Rydaholm. Från början i en gammal kvarn.
1985 byggde han det som numera är Rydaholms bil- musik- och leksaksmuseum. Eftersom Ingemar även samlade på kyrkoprylar tyckte han det var bäst att bygga en hel kyrka också.
Inne i museet finns också en stor mängd gamla mopeder och motorcyklar. Ett exempel är en moped som en gång i tiden tillverkades i Rydaholm.
En annan moped, från 1952 är fortfarande inslaget i originalemballaget och har inte körts en meter sedan den tillverkades.
För de musikintresserade så är museet en riktig guldgruva. Mängder av olika positiv och självspelande instrument, som alla är fullt fungerande.
Vi fick bland annat lyssna när ett enormt självspelande positiv satte i gång att spela.
– Positivet är tillverkat i Holland 1889 och består till 99 procent av bara trämaterial, förklarar Ahlqvist. En stund senare står han och spelar dragspel för besökarna.
– Det är ett självspelande dragspel. det finns 40 olika låtar som det kan spela, fortsätter han. Självklart finns det också ett självspelande piano som också underhåller besökarna.

Hemsida
Visa på Google Map
Besöksadress: Rydaholm
0 1337 visningar

Siggamåla skvaltkvarn
Kvarnen en välbevarad skvaltkvarn från 1822 är ursprungligen från Härlunda socken men flyttades år 1875 till Siggamåla. Än idag är kvarnen i fungerande skick och under sommaren går här att köpa nymalet rågmjöl.
Kvarnen, som bara är 10 kvadratmeter stort, var regelbundet i drift tills det stängdes 1918. 1950 köptes den av Almundsryd kulturarvsförening som har underhållit den väl sedan dess. Kvarnen sätts igång några dagar på sommaren och mjölet säljs där.
Kvarnens vattenhjul är mycket enkelt och består av åtta korta, raka brädor som är fästa i den nedre änden av den vertikala drivaxeln. Denna axel driver slipstenen som ligger direkt ovanför den. Slipstenen roterar med 24 varv per minut och malningskapaciteten är 4 kg mjöl per timme.
Horisontella kvarnar har utformats speciellt för användning i små vattendrag. På grund av det horisontella hjulet kräver de inte ett stort vattendjup.
Platsen vid den lilla skvaltkvarnen är väldigt vacker och inbjuder till en trevlig picknick med bäckens porlande vatten som ljuv musik.
Hemsida
Visa på Google Map
Besöksadress: Farabol, Ryd
0 776 visningar

Konsthallen Hishult
Konsthallen Hishult bjuder på en alldeles underbar konsthall och en sagolik japaninspirerad trädgård med mängder av skulpturer. Permanenta och separata.
Hallen är ett Louisiana i miniatyr där parken är ett måste för upplevelsen. Man har en fast utställning i parken och på museet som dock förändras med tiden.
Dessutom små rum med massor av roliga nostalgiska ting.
Restaurang och café finns här också som inbjuder till en trevlig paus. Medan man väntar på maten kan man inte låta bli att njuta av parkens lockande alster som snart skall beskådas. Ett härligt utflyktsmål där du i lugn och ro kan gå och betrakta utställningen utan att behöva tränga dig fram bland folkmassor.
När Kjell Åke Gustafsson för 21 år sedan började bygga sin konsthall och förverkliga sina drömmar ansågs han vara idioten från Hishult. Han var inte galen, men han hade en vild passion och han hade Gästgivargård som han ärvt efter sina föräldrar.
Ur detta skapade han inte bara konsthallen utan även en fantastisk skulpturträdgård där också många olika rosensorter blommar, restaurang, café och nya rum för övernattning blev till. Kjell Åke bygger, bygger om och bygger till. Det bara pågår.
Hemsida
Visa på Google Map
Besöksadress: Hishult
0 83748 visningar

Glastornet
Om du går längs den snirkliga stigen rakt upp i Nättrabys gamla Ekbacke hamnar du i en värld där elden, glöden, hettan och passionen är starka ledord.
Så beskriver Malin Mena sin glashytta i det gamla vattentornet där vi blev bjudna på en upplevelse hur man skapar i glas.
Hemsida
Visa på Google Map
Besöksadress: Nättraby
0 1047 visningar

Samtliga sökresultat: 58
Aspö
Bilkyrkogården Kyrkö mosse
Bilsport Bil- & Porslinsmuseum
BM Design Center
Brändaholm
Danska fall - Simlångsdalen
Demånes Värld
Drottningskärs kastell
Ebbamåla bruk
Eriksberg Hotell & Safaripark
Fornebodastugan
Frickabron Halens Naturreservat
Glastornet
Gräddhyllan Lantcafé
Gränums Bränneri
Gästis Kafe & Matsalar
HalenKanot Olofström
Hanö
Hoby Kulle Herrgård
Hotell Gästis i Varberg
James Bond 007 Museum
Jät gamla kyrka
Kallbadhuset Varberg
Kastellet
Konsthallen Hishult
Kulla Veterantraktorer
Kungsholms Fort
Kvarnen i Knällsberg
Lessebo handpappersbruk
Listershuvud Naturreservat
Ljushuset
Långasjönäs Pappersbruk
M/F Axel i Nättraby ån
Marinmuseum
Mickejohans Konstglas
Monarkmuseum
Mormors Bakeri
Museum för Rörligt Kustartilleri
Målerås Glasbruk
Orrefors Museum
Rastplats Viggen
Röshults Vedugnsbageri
Siggamåla skvaltkvarn
Skogskatedralen i Stensjöäng
Smålands bil- musik- och leksaksmuseum
Snittingfallet
Solhaga Stenugnsbageri
Spa på Leninbadet
Stigs Mc & Motormuseum
The Glass Factory
Tjolöholm slott
Tjärö
Transjö hytta
Tulseboda Brunn
Tärnö
Varbergs fästning
Vissefjärda Café & Konditori
Äggaboden