www.ResMer.nu
www.ResMer.nu

 

www.ResMer.nu

Sök i Småland-Blekinge-Halland

Vi börjar nu att samla på fina besöksmål utanför vårt hemmaplan - Skåne. Det kommer fler län, men vi skall besöka dem först och det tar lite tid.

Jät gamla kyrka
På vår väg från Solvikens Pensionat i Ingelstad till Urshult passera vi en gullig liten medeltida kyrka som ligger vackert på en höjd längst landvägen.
Det är Jäts gamla kyrka som fångat vår nyfikenhet till ett trevlig stopp. Kyrkan är byggd i romansk stil redan år 1226 där murverket och takkonstruktionen är bevarat i originalskick. Det är en vacker och gedigen byggnad, representativ för medeltidens bykyrkor.
När man kliver över tröskeln till vapenhuset slåss man av de vackra vägg och takmålningarna från 1600 och 1700-talet. In i långhuset går turen och nu börja huvudet gå runt på en av nyfikenhet. Som altartavla har man målat en orange gobeläng runt fönstret som ger en känsla av värme som strålar ut på väggarna bak prästen. En balkong löper lite ovanligt längst hela långsidan och även den är vackert målad. Det knarra under fötterna för den här kyrkan har trägolv.
Även sakristian bjuder på ovanliga målningar.
Ute bland gravstenarna står det gamla klockstapeln från 1600-talet och bara längta efter lite uppmärksamhet.
När den nya kyrkan stod färdig 1910 övergavs den gamla kyrkan i Jät, men begravningsverksamheten har dock aldrig upphört här så än idag klämtar klockstapeln så hedrande för de döda i Södra Jät.
Hemsida
Visa på Google Map
Besöksadress: Jät
0 700 visningar

Transjö hytta
Transjö hytta, en av glasrikets minsta och vackraste hyttor, ligger idylliskt längst med Lyckebyån. Det var atmosfären i Transjö som lockade oss till platsen trots regnet strilade ner.
I en ombyggd lada finner man glasboden med butik och utställnings hall. Här husera de två mästarna Jan-Erik Ritzman och Sven-Åke Carlsson som sedan 25 år tillbaka drivet Transjö hytta. Här skapar de fantastiskt konstglas med stort konstnärligt innehåll. De kan låta fantasin flöda helt fritt, då de två mästarna bemästrar de flesta glastekniker på ett professionellt sätt. Vad som sticker ut bland allt det fina konstglaset är tre tvättställ helt i glas som skapar ett stort habegär.
Nöj er nu inte med glasbodens bländande utbud utan ta nu steget ut i parken och låt Lyckebyåns porlande vatten presentera några härliga glas installationen som är gjorda i ån. Här finns bord där ni kan avnjuta er medhavande picknick medan ni njuter av omgivningen. Runt den gamla glashyttan växer glassvampar i alla dess färger upp ur marken. Vi plockade några till vår korg.
Hemsida
Visa på Google Map
Besöksadress: Transjö, Kosta
0 711 visningar

Marinmuseum
Marinmuseum, som är en del av världsarvet Örlogsstaden Karlskrona, ligger i en vacker byggnad med intressanta berättelser från förr till nu. Här strosar du genom utställningarna, några med panoramafönster som ger en fantastisk utsikt över hamninloppet och skärgården
På Marinmuseum kan du kliva ombord på en riktig ubåt - HMS Neptun. Det är en högteknologisk ubåt från det kalla kriget som väger 810 ton. Den är så modern att den fortfarande skulle kunna vara i drift. Även om HMS Neptun är huvudattraktionen finns även den gamla ubåten Hajen i Ubåtshallen, en berättelse om svensk ubåtshistoria från 1904.
I Galjonshallen på Marinmuseum finns en unik samling av stora träfigurer som föreställer skräckinjagande djur. Dessa fanns i fören på båtarna, redan på forntidsskutor, för att skrämma farliga havsväsen.
När ni sedan blir hungriga finns restaurang Skeppsgossen på entréplan med lunchbuffé och hemmagjord glass.
Hemsida
Visa på Google Map
Besöksadress: Karlskrona
0 844 visningar

Kulla Traktormuseum
Kulla Traktormuseum utanför Sölvesborg bjuder på en härlig samling välpolerade traktorer som är inhysta i två längor, men här finns så mycket mer att titta på. På en hylla stoltsera en stor samling emaljerade bruksföremål från Kockums i Kallinge. En trappa upp står en vävstol och pockar på vår uppmärksamhet. Några bilar, mopeder och jordbruksredskap komplettera museets trivsamma miljö.
Kontakta Ingvar Olsson 0708494264 för besök
Visa på Google Map
Besöksadress: Kulla, Sölvesborg
0 4604 visningar

Samtliga sökresultat: 48
Aspö
Bilkyrkogården Kyrkö mosse
Bilsport Bil- & Porslinsmuseum
Brändaholm
Danska fall - Simlångsdalen
Demånes Värld
Drottningskärs kastell
Ebbamåla bruk
Eriksberg Hotell & Safaripark
Fornebodastugan
Frickabron Halens Naturreservat
Glastornet
Gräddhyllan Lantcafé
Gränums Bränneri
HalenKanot Olofström
Hanö
Hoby Kulle Herrgård
James Bond 007 Museum
Jät gamla kyrka
Kastellet
Konsthallen Hishult
Kulla Traktormuseum
Kungsholms Fort
Kvarnen i Knällsberg
Lessebo handpappersbruk
Listershuvud Naturreservat
Ljushuset
Långasjönäs Pappersbruk
M/F Axel i Nättraby ån
Marinmuseum
Mickejohans Konstglas
Mormors Bakeri
Museum för Rörligt Kustartilleri
Målerås Glasbruk
Orrefors Museum
Rastplats Viggen
Röshults Vedugnsbageri
Siggamåla skvaltkvarn
Skogskatedralen i Stensjöäng
Smålands bil- musik- och leksaksmuseum
Snittingfallet
The Glass Factory
Tjärö
Transjö hytta
Tulseboda Brunn
Tärnö
Vissefjärda Café & Konditori
Äggaboden