www.ResMer.nu - Våra resor i världen
www.ResMer.nu - Våra resor i världen

 

www.ResMer.nu

 
Sankt Petersburg, Ryssland, september 2014


Sankt Petersburg är en stad i västra Ryssland, belägen i delta av floden Neva i dess utlopp i Finska viken. Staden befinner sig på samma breddgrad som Stockholm. Sankt Petersburg är Rysslands näst största stad med cirka 5,2 miljoner invånare. Staden grundades så sent som 1703 för att ge Ryssland en port i Östersjön och öppna "fönster mot Europa". 1712 blev staden Rysslands huvudstad fram till 1918. Sankt Petersburg blev Rysslands huvudstad på en mark som formellt hörde till Sverige. Området övergick till Ryssland först efter freden i Nystad (nuvarande Finland) den 30 augusti 1721 som slöts mellan Sverige och Ryssland och avslutade det stora nordiska kriget.
www.youtube.com (ett vacker videoklipp)


FLYG, TRANSFER
Till Sankt Petersburg kan man flyga från Stockholm eller ta färja Stockholm-Helsingfors alternativt Stockholm-Tallinn och vidare med bil, tåg, buss eller minibuss-taxi. Från södra Sverige går det flyg från Köpenhamn eller Malmö via Stockholm eller Riga. Turister behöver visum till Ryssland.
16/9 FLYG SAS 09:35 Copenhagen - 13:35 Sankt Petersburg
20/9 FLYG SAS 21:55 Sankt Petersburg - 22:00 KöpenhamnHOTELL - Cronwell Inn Stremyannaya
Vi valde ett prisvärt hotell nära Nevskij Prospekt och nära en tunnelbaneingång. Hotellet har visa support online, det behövs för att få turistvisum i Ryssland.
Google Map
Webbplats

UPP ▲

BESÖKSMÅL

Bronzryttaren - statyn över stadens grundare tsar Peter I
(se bilden ovan)
Statyn är en symbol för Sankt Petersburg. Ryttaren är vänd mot Sverige, hästen trampar på en orm som symboliserar vinsten i Nordiska kriget. Statyn heter på ryska Kopparryttaren, men av någon anledning översattes namnet felaktigt.
Google Map

Palatstorget
Google Map


Sightseeing med båt
Vi hade tur med väder och då är det lämpligt att börja utforska staden från en båt. Bron med hästar heter Anichkov Most och det är flera båtturer som startar där.
Google Map


Peter-Pauls Fästning
Google Map


Peter-Pualkatedralen
I Katedralen ligger ryska tsarer begravda.
Google Map


Hermitage, Vinterpalatset - vy från floden Neva
Hermitage är ett av världens främsta konstmuseer som ryms i sex byggnader vackert belägna vid floden Neva, varav den största är Vinterpalatset - vinterresidens för de forna tsarerna. Här finner man verk av Leonardo da Vinci, Michelangelo, Raphael, Rembrandt, Rubens, van Gogh, Matisse, Gauguin, Renoir, Cézanne, Claude Monet och många andra världsberömda konstnärer. Utöver konst finns avdelningar för antikviteter och historiska föremål samt kronjuvelerna. Glöm inte att hälsa på en egyptisk mumie på bottenvåningen!
Cafe och Internet cafe finns på bottenvåningen.
Biljetter kan köpas på webbplatsen eller i automater vid entrén. Museum är stängt måndagar.
Google Map
Webbplats


Vinterpalatset, vy från torget


Vinterpalatset, Tronsalen


Vinterpalatset, Hängande trädgård


Hermitagets skatter


Mekaniskt Påfågelur
England, 1770


Uppståndelsekyrkan
Den mosaikprydda kyrka är belägen vid Gribojedovkanalen och syns från Nevskij prospekt. Kyrkan kallas också "Kyrkan på blodet" (ru Spas na krovi), eftersom Alexander II mördades på denna plats 13 mars 1881. Kort efter Alexander II:s död lät sonen Alexander III påbörja byggandet av kyrkan som ett minnesmärke över fadern. Arbetet framskred långsamt och kyrkan stod färdig först år 1907 efter insatser av tsar Nikolaj II.
Besök gärna kyrkan i skymningen då är det mindre folk.
På bilden nedan ser man både Uppståndelsekyrkan och en del av Kazanjkatedralen till höger.
Google Map


Kazankatedralen
När Du färdas på Sankt Petersburgs paradgata Nevskij Prospekt kan Du inte lägga märke till Kazankatedralen som kännetecknas av en storslagen, 111 meter lång pelargång med 96 kolonner som löper i en halvcirkel runt torget framför kyrkan. Katedralen byggdes 1801-1811 efter ritningar av arkitekten Voronihin på uppdrag av tsar Pavel I. År 1932 på sovjettiden omvandlades katedralen till Museum av religionhistoria och ateism, 1991 - fungerande kyrka vid sidan av museum, från år 2000 - katedral.
Google Map
Webbplats

Isaakskatedralen
Isaakkatedralen byggdes 1818–1858 efter ritningar av Auguste de Montferrand. Katedralen är 101,5 meter hög och dess guldkupol syns från många håll i staden. Man kan komma upp till kupolen för utsiktsplatsen. Idag är det ett museum där väggarna är prydda av stora och små guldikoner. Är det mycket turister så ta en promenad runt torgen framför och bakom katedralen. Bakom katedralen finner Du självaste tsar Peter den Store ridandes på en häst mot fiendelandet Sverige - en kopparryttare av brons. Ta en kopp kaffe i ROTONDA LOUNGE på Hotell Astoria, där Hitler hade planer att bo under andra världskriget. Hotellet ligger på Isakstorget framför katedralen.
Google Map
Webbplats


Grand Maket Rossya
Hela Ryssland i miniatyr, måste ses av alla som har barnasinne kvar!
Webbplats
Google Map


Kryssaren Aurora (rys Avrora)
Aurora var en kryssare som med ett skott gav startsignal för den ryska Oktoberrevolutionen 1917. Besättningen på Aurora tog även aktivt del i de inledande manövrerna i revolutionen och besköt Vinterpalatset där den provisoriska regeringen infann sig. Kaptenens efternamn var Eriksson. Idag är det ett museum som alla intresserade av historia kan besöka. Under vårt besök av staden var Aurora bortfört till ön Kronstadt i Finska viken för reparation.
Google Map
Webbplats


Nevskij prospekt
Nevskij prospekt är Sankt Petersburgs livliga huvudgata. Den sträcker sig från Palatstorget till Alexander Nevskij-klostret. Om man väljer hotell så är det en god idé att ha gångavstånd till Nevskij för där finns allt - sightseeing, shopping, restauranger, kvällsliv. Nevskij prospekt är 4,5 km lång.


Ryska Museum
Konst av ryska konstnärer.
Google Map
Webbplats


Katarinapalatset och parken
Katarinapalatset i Pushkin (med bärnstensrummet)
I staden Pushkin (f d Tsarskoje Selo) finner Du en annan sommarresidens till tsarfamilen - det magnifika Katarinapalatset. Här är det ett måste att besöka palatset för där finns bl a en unik gåva från den preussiska kungen Fredrik Vilhelm I till tsar Peter den Store - ett rum av bärnsten!
Google Map
https://www.tzar.ru/en


Peterhof även kallas Petrodvorets
Peterhof (ryskt uttal Petergofj) är tsarernas sommarresidens bestående av ett palats vackert belägget vid Finska viken ca 2 mil från Sankt Petersburg samt en stor park med förgyllda fontäner. Hit kommer besökare med bil, buss, tåg, men allra bäst med en liten båt som avgår från Hermitaget och några andra platser i staden. Köer till båtarna kan förekomma under högsäsong. Det går även turistbussar från centrum. Är det långa köer till palatset då kan det vara bäst att fokusera på parken eller besöka de underjordiska anläggningar som driver alla fontäner, biljett till The Grottoes of the Grand Cascade. Glöm inte att läsa texten på den lilla stenskylten vid huvudfontänen "Samson".
Google Map
www.peterhofmuseum.ru
Grottoes of the Grand Cascade, Peterhof
WebbplatsPavlovskij palats och park
Har man tid över och är inte trött på alla palatser kan man besöka en lite mer lantlig sommarresidens av tsarfamiljen med en stor parkanläggning. Parken övergår till skogspartier på vissa ställen. Parken är Unesco-skyddat naturarv av Ryssland.
Google Map
https://pavlovskmuseum.ru/

UPP ▲

RESTAURANGER mm
Det finns restauranger överallt, jag skulle rekommendera pröva sushi. Det är prisvärt, riktigt gott urval av olika sorter. Lokal befolkning föredrar tillagad fisk, därför finns det sådana sorter som t ex stekt ål eller sushi med någon kryddig kaviarröra eller stekt sötvattenfisk.
Här är ett par exempel med bra betyg:
Kido
Tokyo City
Sök på Google "suchi petersburg" och det kommer upp fler förslag.

Cafe Zinger i Bokens Hus
Adress: Nevsky Prospect 28
Ligger på 2:a våningen i en bokhandel som befinner sig i Zinger hus.
Stiligt kafé med utsikten över Kazankatedralen, bra servis, god mat.
Fönsterbord har en utsikt över Nevskij Prospekt och Kazanjkatedralen. Mitt favoritställe i stan.
Öppettider: 9.00-23.00 dagligen
Google Map

Restaurant Terrassa
Restaurant Terrassa ligger i centrala St. Petersburg, ett par steg från Nevsky Prospect, på sjätte våningen i ett affärscenter. Varför Terrassa? Restaurangen har en rymlig terrass med levande växter, bekväma rottingmöbler och en panoramautsikt över kolonnade av Kazanj-katedralen, Nevsky Prospect och vackra kupoler av Uppståndelsekyrkan.
Google Map
Webbplats

Tarkhun Restaurant
Google Map
Georgisk mat och vin från egna vingårdar i flaskor som är designade av en konstnär från Sankt Petersburg. Öppet till "sista gästen går". Kan vara svårt att hitta ingången till en källarlokal, men inuti finns flera hemtrevliga salar med varierande interiör och vänlig personal.
Webbplats