www.ResMer.nu - Våra resor i världen
www.ResMer.nu - Våra resor i världen

 

www.ResMer.nu

 
Rom med Vatikanen, Italien mars 2015


Rom med Vatikanen bjöd på en mängd kulturella upplevelser, god mat och romantiska ögonblick. Vi kom med vårvind i mitten av april och möttes av solig vårstad prydd av apelsinträd. Apelsiner och andra citrusfrukter fanns överallt - dinglande i träd som med sina grenar nådde nästan in bussar, på marken, i kryckor som prydde parker. Har aldrig sett så många apelsiner på en gång! Jag hade passande orange jacka och kände mig som en tvättäkta "apelinska" i Rom.


FLYG
10/3 Köpenhamn - Rom
13/3 Rom - Köpenhamn

TÅG
Roma Termini Centralstationen

HOTELL - Hotel Quirinale
Ett vackert anrikt 4-stjärnigt hotell som ligger på gångavstånd från tågstation, vilket passade oss bra, eftersom vi tog tåget från flygplatsen. Från vårt hotell kunde vi promenera till alla sevärdheterna eller ta en stadsbuss. Busskort köpte vi i en gatukiosk. Hotellet hade en trivsam trädgård, så man kunde sitta ute och äta frukost om man ville och stiliga interiörer.

Hemsida


UPP ▲

BESÖKSMÅL

Pantheon
Välkänt tempel som byggdes cirka 118–125 e.Kr. med kupol och renässansgravar, bland annat Rafaels.


Piazza Navona


Colosseum
Colosseum är en enorm koloss som har en omkrets på 524 meter och är 48 meter hög. Den rymde 87000 åskådare som redan år 80 e. Kr. kunde njuta av olika teaterföreställningar, gladiatorspel, strider mellan vilda djur och andra sofistikerade och skräckinjagande upplevelser. Eller tyckte romarna att det var kul, upphetsande, spännande? Det är bra att vi ha allt sådant på film, inte på riktigt. Det infann sig en plötslig känsla av en ny verklighet, man liksom förflyttade sig tillbaka i tiden och var en del av skådespelet, testade olika roller och försökte fånga upp känslor och upplevelser som människor hade på den tiden på den märkliga platsen.


Underjordiska rum på Colosseum, där djuren och gladiatorerna förvarades.


Forum Romanum
Ett enormt område nära Colosseum med utgrävda romerska tempel, torg och olika offentliga byggnader, varav vissa är 2000 år gamla. Forumet var tänkt att fungera som stadens administrativa centrum.


Om man letar efter definitioner av kaos och slump då är Forum Romanum rätt plats. Fast det finns kanske någon struktur i kaoset? Arkeologerna har säkert fina teorier om detta.


Palatine Hill
Palatine-kullen bevarar resterna av järnålderns bosättningar i staden Rom - reela hus med tjocka murar har det funnits här. Senare byggdes det flera palats på kullen, därav namnet Palatine. Kullen bjöd på en magnifik utsikt över Forum Romanum och dagens Rom.


Piazza San Pietro (St. Peter´s Square), Vatikanen
Man kan bara säga en sak - köp alla inträdesbiljetter i förväg!


Basilica di San Pietro (Peterskyrkan), Vatikanen


Vatikanmuseet & Sixtinska kapellet

Hemsida
Vatikanmuseet består av flera museer som ryms i flera byggnader, det är lite svårt att omfatta allt på en gång, vi valde några.
I museet var det otroligt mycket folk, med håller man blicken uppåt kan man se någonting fint!

Raphael´s Rooms i Vatikanmuseet


Och förflyttar man sig neråt kan man få se andra fina saker som påvarna har stoltserat med.
Carriage Pavilion, VatikanmuseetEn känd konstnär från Trelleborg - Elsie Skoog - sa till mig en gång att "det är så vackert med öppna ytor, man kan låta blicken komma in i bilden och uppleva den inifrån". Bilden nedan är ett bevis!


Sixtinska kapellet
Sixtinska kapellet där påven väljs hör till Vatikanmuseerna och är mest känt för sina målningar från 1500-talet av Michelangelo. Man kan sätta sig när och fundera hur alla dessa konstverk skapades på den tiden i en så hög byggnad.


Väl ute i parken utanför Vatikanmuseet möts vi av strålande vårsol.


Spanska trappan, Piazza di Spagna
Vi passerar Spanska trappan som gör inget större intryck på oss vid den årstiden och fortsätter stadsvandring längs floden Tibern.

Ponte Sant´Angelo
Vi hittar en vacker bro prydd med statyer - Ponte Sant´Angelo


Museo Nazionale di Castel Sant´Angelo
Info
Vi var aldrig inne i den imponerande byggnaden, kanske nästa gång i Rom...


UPP ▲

RESTAURANGER mm

Il Chianti
Vårt bästa fynd i Rom - restaurang Il Chianti! Här kunde man äta middag eller bara dricka ett glas vin med en bit ost.
Hemsida


När Fontana di Trevi är stängd och man kan inte ens doppa sina trötta fötter där då svalkar man sig på någon fik i närheten med en glass eller två - ett måste i Rom!