www.ResMer.nu - Skånska "skatter"
www.ResMer.nu - Skånska "skatter"

 

www.ResMer.nu

Parker & trädgårdar i Skåne
Alnarps Slottspark
Alnarps Slottspark bjuder på intressanta upplevelse alla årstider. Sprakande färger och lummig grönska under sommarhalvåret och under vinterhalvåret visar de vackra träden upp sina mäktiga former - ibland klädda i snö. Träd, buskar, örter från hela världen och unika fågelarter kan ses här. Pigga ekorrar kilar upp och ner längst trädens knotiga stammar för att hitta något gott att äta på marken.
Sortimentträdgården är något man inte får missa som ligger lite i skymundan bak sina skyddande häckar och murar i parkens NV hörn. Här finns ett hav av väldoftande blommor och växter i palettens alla färger. Allt välorganiserat och vackert där man kan slå sig ner på en bänk och bara njuta av hela härligheten.
Parken bjuder även på andrum för reflektion och rekreation. Ta gärna med en picknick korg att avnjuta på någon av parkens alla bänkar. Här får barnen gärna springa över gräsmattorna och känna doften av barndom i gräset.

Visa på Google Map
Besöksadress: Alnarp
0 6445 visningar

Birkéns Café och Kuriosa
Ett otroligt mysigt café beläget relativt centralt i Hembygdsparken i Hässleholm. Hembygdsparken är en lummig oas fylld av gamla byggnader där var och en kan hitta sin favoritplats.
Hemsida
Visa på Google Map
Besöksadress: Hässleholm
0 356930 visningar

Bosjökloster Slott &Trädgårdar
Redan från andra sidan sjön när man blickar ut över Ringsjöns blå vatten ser man ett väldigt huskomplex torna upp sig längst stranden som väcker ens intresse.
Väl i hjärtat av Skåne möts vi av Bosjöklosters vitkalkade byggnader som erbjuder en intressant eftermiddag med rosenträdgårdar och lummiga parker.
Efter att strosat runt i parken med getter och åsnor möts vi av den ståtliga 1000 åriga eken som står där så stolt. Med sin mäktiga krona tittar den ner på oss och vill så gärna berätta sin historia.
På klostrets gröna gräsmattor ner mot sjön kunde vi breda ut picknick filten och avnjuta maten i ett väder som bara blev bättre fram emot kvällen.
Vid strandkanten låg små båtar och guppade i sina förtöjningar till uthyrning.
Tillbaka i klostret innandöme styrde vi stegen ner i längans källare där vi möttes av historians vingslag under tak täckta av senmedeltida kryssvalv.
Hemsida
Visa på Google Map
Besöksadress: Höör
1 91134 visningar

Bäckaskogs slott
Vid dagens besök på Bäckaskog slott hade vi tur med vädret som höll uppe för vår skull.
Dagens lunchbuffé bestod av varmrökt lax med goda tillbehör lokalt hämtat från Näsum Rökeri. Det smakade gott och uppskattades av mamma och hennes man som utflykten var tillägnad.
Mätta och belåtna kunde vi först gå på upptäcktsfärd i slottet med sin magnifika paradvåning där baler och andra tillställningar går av stapeln. Vidare strosande ut i slottsparken med sina ståtliga träd varav många blev planterade när kronprins Karl XV huserade här och använde stället som lustslott på 1800-talet.
I örtträdgården kunde man gå och snusa på alla väldofter som blandades i luften och samtidigt förundras över allt vi i dagens läge bara ser i burkar växa här som plantor. Lite senare byttes kryddorna mot blomdofter från färgsprakande rabatter i alla dess färger innan vi styrde stegen ner i klosterköket som har anor från 1200-talet. Här under golvet kunde man se den uttorkade bäckfåran som rann under köket och erbjöd munkarna trevliga fiske-stunder i sitt ålrika vatten.


Hemsida
Visa på Google Map
Besöksadress: Fjälkinge
4 103912 visningar

Bäckdalens Växthus & Café
I byn Hallavara på Bjärehalvön ligger Bäckdalens handelsträdgård med Café Orangeriet. Ett underbart ställe! God mat, mycket trevlig butik med eko produkter. blommor och hantverk. Trevlig och omtänksam personal som välkomnar besökare och ordnar bra platser till lunchgäster utan att något trängsel uppstår, ordning och reda!
2015 blev Café Orangeriet utnämnt till Årets Värt en Resa i White Guide Café.

Är ni som vi nyfikna på var alla dessa läckerheter till grönsaker, kryddor och väldoftande blommor kommer ifrån som ni möts av i Café Orangeriet så ta vägen genom växthusen.
Först möts vi av chiliplantor och olika sorters örtkryddor i stora krukor som frambringa kittlande nysningar och glädjande skratt. Nästa rum bjuder på tomater i alla dess former och färger innan vi står inför porten till växthuset Djungeln.
Några steg in i denna tropiska grönska stiger temperaturen och stigen blir allt smalare draperad av ormbunkar och andra klänger växter. Snabba tassande steg av osynliga djur hörs i undervegetationen som skapar en viss oro. Med par snabba steg är vi ute på Baksidan, deras utomhusträdgård tätt följda av ett gäng kycklingar som var lika lätt skrämda som vi.
På Baksidan hittar vi en gammal trädgård med kryddväxter, lavendel, bärbuskar och nyplanterade fruktträd. Blomsterkantade gångar leder fram till den stora urnan i dess mitt. Allt detta lockar till sig de mest färggranna fjärilarna och hårt jobbande humlor.
Lunchen lockar och det är bara att ta för sig bland de utsvävande borden i grönskan. En tallrik i palettens alla färger serveras med gott bröd och nästan allt är hämtat från vår tur.
Hemsida
Visa på Google Map
Besöksadress: Hallavara, Båstad
4 87943 visningar

Christinehof Slott
Christinehof slott är ett barockslott i karolinsk stil beläget i Andrarums socken i Tomelilla kommun. Slottet uppfördes 1737–1741. Numera bedriver kulturföreningen Christinas Wänner programverksamhet i slottet.
Upplev Christinehof och 1700-talet - berättarvandring i och kring slottet som Christina Piper byggde. Slottets guider, klädda i 1700-talets mode, visar Christinehof och berättar om slottets byggkvinna: den unga köpmannadottern Christina Törne som blev jämlik maka till greve Carl Piper.
Här kan man njuta av ett flertal olika utställningar, promenera i parken, ta en fika på slottets kafé och fynda i slottets butik. Det finns även en vandringsled i slottets vackra omgivningar.
Hemsida
Visa på Google Map
Besöksadress: Andrarum Brösarp
0 124256 visningar

Den Engelska Trädgården
Den Engelska Trädgården är en blommande och charmig besöksträdgård, plantshop och trädgårdsbutik på Svabesholms Kungsgård nära Kivik på Österlen. En fascinerande och stilfull trädgård på 3000kvm som är skapad med inspiration från engelska Arts- and Crafts-trädgårdar.
Den ljuvliga doften av rosor omsluter besökarna direkt vid entrén. En lång pergola leder er in i Den Engelska Trädgården och på varje stolpe klättrar rosor i olika rosa nyanser. Detta är en trädgård med runt 50 olika rosensorter och drygt 20 av dem är Austin rosor – dessa engelska rosor som har blivit älskade så.
Här finns flera frodiga trädgårdsrum, en huvudgata med färgstämda perennrabatter där harmoni och olikheter råder, damm, växthus och så kanske det mest engelska av allt- ett woodland. Detta är varje trädgårdsälskares dröm.
Här har man lyckats förmedla den härliga känslan av ett romantiskt och blommande kontrollerat överflöd som vi så ofta fått uppleva i många av de engelska trädgårdarna. Slå er ner på en av de vackra trädgårdsbänkarna och bara njut av trädgårdglädjen som råder här.
Hemsida
Visa på Google Map
Besöksadress: Södra Mellby, Kivik
1 11401 visningar

Fredriksdals museer och trädgårdar
Vill Du uppleva Sydsverige förr i tiden då är Fredriksdal något för Dig!
Inför öppnandet av Fredriksdals friluftsmuseum 1923 skaffades hus och gårdar från olika delar av Skåne, Halland och Småland. I Fredriksdals historiska trädgårdar och parker finns allt från träd till örter och nyttoväxter.
Du kommer in i parken och huvudallén tar Dig fram till huvudbyggnaden - en vacker herrgård med anor från 1700-talet.
Fredriksdals stadskvarter är hämtade från det gamla Helsingborg. Korsvirkesgårdar, smala gator, verkstäder och affärer får en att förflytta sig tillbaka i tiden. Besökare som pratar i mobiltelefoner känns som malplacerade tidsvandrare.
Vi besökte Fredriksdal i juni under Rosdagar, då hela herrgården var prydd med vackra väldoftande rosor. Gediget program med diverse aktiviteter året om, öppettider och priser finner man på Fredriksdals webbplats. Där kan Du även lyssna på berättelser om Fredriksdal. I en byggnad som förr var stall för godsets körhästar ligger Fredriksdalskaféet, här kan Du pausa över en fika eller lunch i mysig miljö. Från 3/2 serveras lättare luncher och fika i Poppepaviljongen på baksidan av kaféet.
Teaterföreställningar med Eva Rydberg och hennes ensemble äger rum under sommaren.
Hemsida
Visa på Google Map
Besöksadress: Helsingborg
0 91094 visningar

Fricks Spettkaksbageri & Trädgårdscafé
Mitt i Skåne i den pittoreska byn Billinge finner ni denna oas. Här är det anor och traditioner som gäller.
Spettkakor har de bakat sedan 1913 på gammelfarmor Annas originalrecept och rosenträdgården började byggas upp redan under mitten av 50-talet.
I denna underbara trädgård avnjöt vi en hembakad hallonpaj med vaniljglass. Den vackra trädgården är indelad i små rum där var och en hittar sitt lilla krypin i små bersåer eller paviljonger.
I deras butik finner man en härlig blandning av somriga kläder i linne eller varför inte en sommarhatt till skydd mot solen.
Hemsida
Visa på Google Map
Besöksadress: Billinge
0 88683 visningar

Gamla Bryggeriet
I det Gamla Bryggeriet hittar man ett galleri och en visningsträdgård som är ut över det vanliga som bjuder på många sköna upplevelser och överraskningar i hjärtat av Österlen.
Genom Pers smideskonst i ett stämningsfullt galleri, där levande ljus och musik fyller våra sinnen. Dels genom Margaretas installations trädgård som är en inspirationskälla för alla besökare kan vi som besökare bara njuta av vårt besök.
Ta gärna med fikakorgen och avnjut den i denna vackra trädgård.
Hemsida
Visa på Google Map
Besöksadress: Smedstorp
0 6876 visningar

Gyllebo slott
Gyllebo slott historiska anläggning är vackert beläget på en holme i den lilla Gyllebosjön. Redan när man passera in genom de mäktiga grindarna och kör upp genom lindallén får man ta del av den välskötta slottsparken. Allt för dramatiken skull har man sparat lite sly längst strandkanten för att man skall endast skymta slottet ute på holmen. I en rondell skapad av buxbom häckar vänder vi blickarna upp mot slottet och hela härligheten öppnar upp sig för besökarna. Över en träbro går färden som kanske en gång i tiden har ersatt en vindbrygga för att hålla fiende borta.
Till dagens ära är vi inbjudna och kan ställa upp de eleganta vagnarna framför slottets pampiga entré. På trappan står förvaltaren Johan Karlzen och tar emot oss för att berätta om slottets och den gamla borgens brokiga historia.
Under 1400-talet bygger man en borg på holmen som ni idag kan beskådas bredvid slottet. Ruinen är murgrönsbevuxen och kantad av rosenrabatter. Spännande prång och valv lockar även vuxna till upptäcktsfärd. Borgen som brann vid flera tillfälle övergavs på 1700-talet.
1818 står det nuvarande pampiga corps de logi färdigt och livet på Gyllebo slott blomstrar, men redan 100 år senare börjar förfallet.
1927 köps anläggningen av Kristianstad landsting som bedriver sjukhem här under 50 år och slottsparken utnyttjas flitigt.
Under slutet av 1900-talet är ägarbyten många och förfallet får en allt brantare bana.
2001 köper Håkan och Åsa Björkman Gyllebo slott som då var rivningsfärdigt. Under tidigare ägares försök till restaurering har slottet besökts flitigt av tjuvar och vandaler som länsat allt av värde.
Idag efter omfattande renoveringar står slottet än en gång ståtligt på sin holme i en vacker omgivning.
Parken är öppen för allmänheten söndagar 10-12
Visa på Google Map
Besöksadress: Gyllebo Borgväg Gärsnäs
3 16619 visningar

Gärds Härads Hembygdsförening
Här i Mörkavadåns dalgång har Hembygdsföreningen skapat en underbar park med ett 10-tal äldre byggnader och fyllt dem med intressanta föremål. Här finns bl.a kvarn, smedja, vagnmakeri och en stor prästgård från 1700-talet. I andra byggnader hittar du museer för lantbruksredskap, hästdragna vagnar, en lanthandel samt en skolsal från tidigt 1900-tal.
Ivar Johnsson museet för konst hittar ni även i hembygdsparken i Degeberga.
Återkommande evenemang i parken är Konstrundan, Trädgårdsmässan, Degeberga Marknad, Antik-och Samlarmarknad och trivselkvällar.
Parken är välskött och inbjuder till små upptäcktsfärder i denna trevliga miljö.

Hemsida
Visa på Google Map
Besöksadress: Degeberga
2 121006 visningar

Hammarkvist Trädgård
Hammarkvist Trädgård, denna stora härliga trädgård hittar ni i Oppmanna, norr om Kristianstad. Här har Ruth och Sture pysslat om sin trädgård i 40 år. En porlande bäck flyter genom trädgården som innehåller massor av växter och märkliga figurer. Var man än tittar dyker det upp nya intressanta föremål att vila ögonen på.
Upp längst bäcken kommer ett gäng muntra ankor på jakt efter trädgårdens sniglar. De är inhyrda av grannen för att hålla sniglarna i schack och tar sin uppgift på fullt alvar.
Trädgårdens är uppbyggd som olika små rum där var och en hittar sin favoritplats att slå sig ner och njuta av en kopp kaffe. Här kan man ha med egen fika eller så beställer man en kaffekorg på ställen som står framdukad när man kommer.
I den gamla stärkelsefabriken från 1910 hittar man även ett gårdsmuseum med olika utställningar.
Fritt inträde
WC
Trädgården är alltid öppen för besökare. Utställningen Hemvärnet 80 år är öppen på förfrågan.
Kaffekorg kan beställas. 0733 323583 eller hammarkvist.tradgard@gmail.com
Hemsida
Visa på Google Map
Besöksadress: Oppmanna Arkelstorp
0 99678 visningar

Hovdala slott
Hovdala slott beboddes under åren 1665-1981 av släkten Ehrenborg. Guiderna på slottet leder oss igenom århundraden av historia och berättar om levnadsöden och fängslande berättelser i den Ehrenborgska släkten samt om andra människor på gården. Upplev livet i en högreståndsmiljö med möbler och inredningsdetaljer från svunna tider.
Parken utgör en viktig del i Hovdala slotts Kulturhistoriska värde. Gamla träd, de torrlagda vallgravarna runt slottsholmen och de åldriga stengärdena ger platsen sin alldeles speciella karaktär. Här infinner sig upplevelsen av sinnesro, skönhet och ålderdomlighet.
Hemsida
Visa på Google Map
Besöksadress: Hässleholm
1 357023 visningar

Hälleviks Arboretum
Intill Stenshuvud vid Äpplets hus, finns en magisk plats. Det var den trädkunnige trädgårdsmästaren Carl Wilhelm Ekenstam som under åren 1914–23 hämtade hem träd från de sju olika världsdelarna och planterade dessa på de Österlenska markerna. Så uppstod ett arboretum - en samling av exotiska träd.
Att stiga in i arboretumet, är som att stiga in i en spännande saga. Utan att vara expert, så kan man ändå väldigt lätt urskilja att trädstammarna inte tillhör den skånska naturen även om vissa av träden är skyhöga och trivs väldigt bra med rötterna i den skånska myllan. I arboretumet finns mycket olika cederträd och tallar från Asien och Nordamerika, väldiga rhododendron från bland annat Japan.
Vandringen går utmärkt att kombinera med ett besök på Stenshuvud nationalpark
Hitta hit: Passera Kiviks musteri med några hundra meter och ni hittar P för Hälleviks Arboretum med info.
Hemsida
Visa på Google Map
Besöksadress: Kivik
0 11848 visningar

Katrinetorp Landeri
Katrinetorp landeri är en av Sveriges bäst bevarade empireanläggningar och bjuder på flera spännande trädgårdar samt en engelsk landskapspark. Den gamla jordbruksfastigheten köptes 1937 av Malmö stad och de restaurerade byggnaderna fungerar som hemvist för bland annat utställningar, mässor och fester.
Under en guidad visning kan du lära dig mer om huvudbyggnaden och dess fantastiska målningar samt få höra om hur de olika stilarna som varit populära genom åren har påverkat trädgårdarnas utformning. Grupper kan boka visningar året om, medan enskilda besökare kan välja någon av visningarna under sommaren.
För många är Katrinetorp landeris höjdpunkter de olika trädgårdarna och den engelska parken. Det första som möter besökaren är Herrskapsträdgården, en franskinspirerad prydnadsträdgård i barockstil. Här kan du beskåda växter som cypresser och rosor men också en damm och vattenspel. Slå dig ner på någon av bänkarna och njut av prakten under besöket. Vingården med 400 stockar och fyra olika druvsorter samt den underbart doftande rosenträdgården med buskrosor, gammaldags rosor och moderna rosor är också populära. Parken i engelsk landskapsstil kontrasterar de andra trädgårdarna med sin lite mer vildvuxna stil, sina vattendrag och sina promenadstråk.
På plats finns butik, café och restaurang.
Hemsida
Visa på Google Map
Besöksadress: Malmö
0 98157 visningar

Krapperups Slott
Krapperup slott, byggd i rött tegel, är från medeltiden när Skåne fortfarande en del av Danmark. År 1667 kom Krapperup i svensk ägo och har sedan dess bytt ägare flera gånger. Idag ägs slottet av Gyllenstiernska Krapperupsstiftelsen.
Krapperups park går tillbaka åtminstone till 1600-talets barockanläggningar och har därefter successivt förändrats och förnyats enligt tidernas och ägarnas smak. I sin nuvarande utformning är parken, trots enastående blomprakt i rosengård och perennrabatter, en landskapsträdgård, som dramatiskt utnyttjar höjdskillnaderna mellan landborgen och havet.
Guidade turer i slottet genomför för gruppbokningar och vid vissa tillfälle. Se hemsidan.
Vid sidan om Krapperups Slott hittar man Krapperups Kaffestuga, Museum, Konsthall och Slottsboden med butik.
Hemsida
Visa på Google Map
Besöksadress: Höganäs Norr
0 5925 visningar

Kronovalls Vinslott
Kronovall vinslott ligger vacker inbäddat i lummig bokskogsnatur byggt i fransk barockstil. Slottsbyggnaden med flyglar och torn omges av dammar och vallgravar. Utanpåliggande dubbla svängda fritrappor leder upp till den pampiga entrén. Omkring slottet finns en vacker park, som är särskilt känd för sin magnifika labyrinthäck.
Här kan man få vara med om en mysig slottsweekend med vinprovning och 5-rätters middag.
Kronovall Vinslott erbjuder även sina prisbelönta stenugnsbakade pizzor i spannstallet. Mätta och belåtna blev vi sedan guidade runt på slottet med en tur ner i vinkällan för en provsmakning.
Som besökare på Kronovall finns det oftas möjlighet att gå in i slottet och få en smak av adelns sötma. Vandra genom bibliotek och matsalar med tungt hängande ljuskronor. Uppför nötta stentrappor till korridorer med knarrande dörrar. Tänk om väggarna här kunde tala och berätta sin intressanta historia. Det är alltid något visst med dessa gamla slott.


Hemsida
Visa på Google Map
Besöksadress: Fågeltofta Tomelilla
0 10036 visningar

Kulla Gunnarstorps Slottspark
Vackert inbäddat i parkens grönska och med en vidunderlig utsikt över Öresund ligger Kulla Gunnarstorps slott, den nya pampiga slottet uppfört 1865-1872 av Baltzar von Platen efter ritningar av arkitekten Christian Zwingmann. Slottet med omgivningar är privat, endast vissa delar av slottsparken är tillgängliga för allmänheten. I slottsparkens hagar kan besökare stöta på Islandshästar, får och Scottish Highlander Cattle. Slottsparken är också hem till vilda djur - rådjur, rävar, änder och andra fåglar. Vissa dagar öppnar slottsparken upp portarna för besökare av olika event - trädgårdsrundan, konstutställningar, konstinstallationer och performance. Vi sidan om slottet ligger Kulla Gunnarstorps Borg med dess stora innergård av kullersten. Borgen är omgiven av en vallgrav och en stenbro leder till porten. Ännu en intressant byggnad fångar besökarens blick - ”Rosavita huset”. Den uppfördes i slutet av 1700-talet av greve Gustaf Adolf Sparre och fungerade som en silo eller ett magasin. Senare blev magasinet renoverat för att användas som inspektorsbostad. Du kan läsa mer om slottets och borgens historia på deras hemsida.
Hemsida
Kulla Gunnarstorp, Helsingborg
Visa på Google Map

2 30771 visningar

Maltesholm slott
Höge väg som leder upp till detta slott är kanske det mest unika. Vägen är huggen i sten och på en del ställen uppemot sex meter över kringliggande marknivån. Vägen tog nära 50 år att slutföra och stod klar 1824.
På Linderödsåsen strax sydväst om Kristanstad ligger Maltesholms slott. Det lät uppföras av Malte Juel Maltesholm under 1630-talet men dess nuvarande utseende tillkom på slutet av 1700-talet.
Själva slottet är privatbostad men parken kan besökas under dagtid året om. Parken har bland annat Sveriges största idegran. Den var ursprungligen en renässansträdgård till en sen 1700-tals landskapspark. I parken hittar man ett lusthus och spegeldammar som inbjuder till en trevlig picknick.
Hemsida
Visa på Google Map
Besöksadress: Tollarp
0 37822 visningar

Norrvikens Trädgård
På Bjärehalvön gästade vi Norrvikens Trädgård - en levande park med "gröna rum" i olika stilar skapade av Rudolf Abelin redan i början av 1900-talet. Hans park skulle spegla världen med växter, stenar och sitt unika formspråk. Under några år föll parken in i sin Törnrosasömn och förföll allt mer, men för bara några år sedan väcktes den upp och är idag i toppform. De olika trädgårdarna är inspirerade av olika länder och tidsepoker för att sedan ge var trädgård sin egen speciella karaktär. Parken bjuder på upplevelser för alla sinnen.
I Orangeriet serveras dagens lunch eller fika till humana priser. Verkligen värt ett besök.
Under året förekommer en mängd olika utställningar och evenemang.
Hemsida
Visa på Google Map
Besöksadress: Båstad
5 89603 visningar

Slottsträdgården i Malmö
Alldeles intill Malmöhus slott i centrala Malmö ligger Slottsträdgården, en ekologisk och gastronomisk oas med en stor tillhörande grönsaks- och blomsterträdgård. Slottsträdgården ligger i Slottsparken, en av Malmös största och vackraste parker. Här finns fruktträd, specialdesignade tematrädgårdar i miniatyr och en charmig uteservering.
Njut av kreativt arrangerade perennrabatter och doften av rosor i luften. Regnar det? Inga problem – ta med ditt kaffe in i det mysiga växthuset och fika under vinrankorna på Slottsträdgårdens kafé.
Ett stort antal evenemang för trädgårdsentusiaster arrangeras här under hela året, såsom skördefestival, lökfestival och den årliga Malmö Garden Show.
2 88296 visningar

Sofiero slott
Lite drömmande klev man ut på balkongen och blickade ut över slottsparkens blomsterprakt med sin yppiga grönska. Med ett underbart läge vid strandbranterna kunde man se ner i en dal kantad av Rhododendron där små porlande vattenfall från dammens gröna vatten slingrar sig vidare ut mot Öresunds blå vatten.
Sofiero slottspark är en verklig sevärdhet och lysande turistattraktion skapad av Gustaf VI Adolf och prinsessan Margareta som hade detta som sitt sommarställe fram till sin död.
Här vandrade vi runt och njöt av harmonin och lugnet som rådde i parkens alla irrgångar som bjöd på en enastående färgprakt på sina ställen.
Med havet i bakgrunden bredde vi ut picknick filten på den kungliga gräsmattan och avnjöt tunnbrödsrullarna med sin läckra fyllning. Härifrån kunde man se slottets torn och tinnar sticka upp över den frodiga grönskan
Här finns både restaurang, cafe, butik och säsongen är fylld av olika evenemang.
Hemsida
Visa på Google Map
Besöksadress: Helsingborg
0 91111 visningar

Torups Slott
Torup är ett av Skånes bäst bevarade slott från 1500-talet. Den ursprungliga borgen i Torup låg på en kulle kallad Askebacken. Fynd efter utgrävningar finns att se i utställningen Expo Torup. Det nuvarande slottet anlades 1537 och restaurerades under åren 1602-1630, då det också fick det utseende det har idag.
Torups slott ligger mitt i Torups rekreationsområde - Bokskogen. Hit kan man komma med bil eller buss 138 från Malmö Centralstation. Stora parkeringar och en busshållplats finns i närheten.

Inom området förutom slotten med sin magnifika park finns det motionsspår, utegym, lekplatser, stigar, vandringsleder, sjöar, rastplatser m.m. Alla stigar bär till Magasinet som inrymmer Friluftsgården med ett café, ett innegym, bastu samt information om olika aktiviteter, utställningar mm. Friluftsgården är öppen alla dagar i veckan.
En del av vandringsstigar passerar även genom parken runt Torup slott. Gå gärna längs muren med klängande päronträd och känn på tegelstenarna som kanske berättar någon 500-års gammal hemlighet till Dig. Stottet har guidade visningar och andra event, så som Torupsdagarna, stor och trevlig utställning under vårens Konstrunda, fakelgång mm.
Hemsida
Visa på Google Map
Besöksadress: Bara, Svedala kommun
14 94418 visningar

Trollenäs slott
Trollenäs slott är ett av Skånes snyggaste slott med vacker park där man kan fika i Borgstugan. När man kommer in i detta slott får man nypa sig i armen för att förstå att detta är familjen Trolles privatbostad.
Guidade turer inne i slottet endast öppet för förbokade grupper, men parken är öppen för allmänheten.
Hemsida
Visa på Google Map
Besöksadress: Eslöv
0 5646 visningar

Tycho Brahe-museet
Ven bjöd på trevliga besök på Tycho Brahe-museet. Tycho Brahes arbete har varit grundläggande i skapandet av vår moderna världsbild. Detta gör museet till en av de viktigaste vetenskapshistoriska platserna i norra Europa.
Tycho Brahe var själv unik. Renässansens främsta astronom skapade världens modernaste observatorium på Ven. Här ifrågasatte han de tusenåriga lagar som sades styra universum. Här iscensatte han beräkningar som sedan skulle stå sig i trehundra år. Här identifierade och namngav han 777 stjärnor på himlavalvet, med blotta ögat - the Naked Eye.
Museet är inrymt i Allhelgonakyrkan som verkligen ger rymd åt denna kända man.
Hemsida
Visa på Google Map
Besöksadress: Landsvägen Sankt IBB
1 89015 visningar

Ulriksdals Trädgård Arts & Crafts
Välkommen till en botanisk vandring i denna Engelskinspirerad 1800-talsträdgård på Österlen. I den drygt 4 tunnland stora trädgården finns olika trädgårdsmiljöer med ovanliga träd och buskar samt julrosor, pioner och udda växter. Många äldre främmande träd som planterades runt förrförra sekelskiftet ger speciell karaktär åt trädgården.
Kvarndamm, lusthus, rododendronbuskage, grekiskt tempel, woodland, fruktodling, köksträdgård och vårängar är några av trädgårdens delar. Under knotiga äppelträd finns en plantskola där många av trädgårdens växter också finns till försäljning.
Hemsida
Visa på Google Map
Besöksadress: Kivik
0 7024 visningar

Vellingeblomman Fantasy Garden
Vellingeblomman bjuder på så mycket mer än en välsorterad blomsteraffär.
Ta en tur i Fantasy Garden innan ni avnjuter något gott på restaurangen eller fiket
Hemsida
Visa på Google Map
Besöksadress: Vellinge
0 87946 visningar

Wanås Konst
Har varit på en kulturell turné på Wanås slott som erbjöd något för alla sinnen. Där såg man skönhet-en när slottets ståtliga vita huskroppar spegla sig i dammens gröna vatten mellan de gula näckro-sorna. Rogivande hördes porlet från de små fontänerna.
Längst stigar i slottsparkens frodiga grönska var konstinstallationer placerade. Vissa smälte in på ett gemytligt sätt medan andra chockade med sin uppenbarelse och lockade till ljuvliga skratt.
Mitt i steget hördes ett barn som skrek med svag röst på långt håll:
-Mamma, mamma. Lite undrande titta man upp för att ånyo höra -mamma skrikas ut mellan trädstam-marna nu med en lite skärrad röst som skapade en viss oro i åhörarnas sinnen som snabbt stegrade sig till en viss skräck när nästa skrik på mamma vrålas ut ur en högtalare uppsatt på trädet några me-ter framför en.
Ja den moderna konsten har många ansikten.
Här finns restaurang, cafe, butik och hotell
Hemsida
Visa på Google Map
Besöksadress: Knislinge
0 91526 visningar

Övedskloster
Borggården cour d'honneur omges av fyra vitmenade tvåvåningspaviljonger som binds samman av gallerier med portaler. Gustav III besökte slottet sommaren 1774 och skall redan vid anblicken av borggården ha yttrat. Alltför kungligt för en enskild.
Övedskloster anses vara ett av den svenska rokokoarkitekturens yppersta verk. Det är elegant, måttfullt och harmonierar med den franska trädgården med terrasser och självtryckande fontäner.
Här hälsade Greve paret Otto och Eva Ramel oss välkomna som skulle guida oss igenom denna intressanta miljö.
På vår vandring genom slottssalarna rik på konst och antikviteter fick vi höra intressanta berättelser om händelser som inte går att finna i historieböckerna.
Hemsida
Visa på Google Map
Besöksadress: Sjöbo
1 5955 visningar