www.ResMer.nu - Våra resor i världen
www.ResMer.nu - Våra resor i världen

 

www.ResMer.nu

 
Chişinau, Moldavien 4-7 oktober 2019


Vi reste till Moldavien för att besöka landets vinfestival - Nationella Vindagen. Vinfestivalen är landets mest firade helg och hålls årligen i Moldaviens mysiga huvudstad Chişinau första helgen i oktober. Hela 68 vinproducenter från hela landet presenterar då sina produkter som låter sig väl smakas. Räcker inte detta så hittar man även ett tiotal brandyproducenter. Festivalen är ett tillfälle för många vinälskare att prova Moldaviens viner, träffa vinproducenterna och delta i folkfesten med musik, folkdans, lokala maträtter - allt under festliga former. Under dagarna har man även möjlighet att besöka ett tiotal vingårdar med speciella bussturer.
Nationella Vindagen


FLYG
4/10 06:45 Copenhagen - 08:15 Frankfurt (Lufthansa)
4/10 10:20 Frankfurt - 13:40 Chişinau (Lufthansa)
Servicen på Lufthansa kunde vara bättre - automatisk incheckning fungerade inte, det blev en lång kö till disken som gick mycket sakta, väl framme vid disken fick besked att gaten var stängt, men så ringde personalen till gaten och vi "kunde hinna om vi skyndade oss". Vi hann, men allting var otroligt stressande, trots att vi kom i mycket god tid till flygplatsen.

7/10 15:55 Chişinau - 16:40 Wien (Austian airlines)
7/10 20:25 Wien - 22:10 Copenhagen (Austian airlines)
Allting funkade mycket smidigt med Austian airlines.BUSS till Chişinau
Det finns en stadsbuss nr 30 som går till centrum och minibuss nr 165. Tidtabeller och hållplatser finns på flygplatsens webbplats, se länken nedan. Konduktören på bussen kommer fram för att sälja biljetter. Man kan be konduktören om hjälp att tala om när man skall av, med då är det bäst att skriva upp namn på hållplatsen på en lapp.
www.airport.md/

Taxi
Taxi är billig och kan vara bättre alternativ, ty bussen har många hållplatser och kan vara ganska full.

UPP ▲

BESÖKSMÅL


Vinfestivalen i Chişinau, dag 1

Festivalområdet omfattade hela centrum av huvudstaden och var indelat i olika zoner - tält med vinproducenterna, hantverk och marknad, matzone med en hel gata med grillar och serveringar, en gårdsplan med masterklasser i folkdans. Det fanns två stora scener med underhållning som pågick hela tiden och som även visades på stora skärmar överallt på området. Och givetvis alla glada människor! Det var en jättebra stämning och man kände sig välkommen!


På festivalområdet kunde man köpa biljetter för vinprövning, man fick ett häfte med biljetter och ett glas. Sen gick man runt i olika tält och fick ett smakprov. I vissa tält fick man ett par centiliter, i andra - fulla glas och påtår under protest :) Så man skall inte köpa två kort med biljetter, en är tillräckligt. I vimlet blev vi intervjuade av Moldavisk Television. Det uppskattades att utlänningar kommer till Moldavien för festivalens skull.


I tältet med konjak fick man skriva in sig på en grattis prövning, det var ett trevligt tillställning och bra stämning! God konjak med, fast jag är ingen expert.


I vassa tält fick man tilltugg, här - i form av ett par ostron som jag smakade för första gången.
Vid lunchtiden var grillarna igång - en hel gata med olika grillar - och överallt serverades det lokala läckerheter - kött, fisk, fågel, vilt, närproducerade ekologiska grönsaker både grillade och inlagda. Många hade köpt vin i försäljningstälten och drack det till maten. Man såg inte en enda full person och inte heller någon som rökte. Det var bra stämning vid borden som tog upp en hel torg i parken.

UPP ▲

Vinfestivalen dag 2
Vinproducenterna på festivalen anordnade speciella bussturer till sina vinodlingar. Så andra dagen efter frukosten åkte vi med en speciell festivalbuss till Cricova Winery. Väl framme köpte vi en guidad tur på engelska med vinprovning.


Cricova Winery

Här startade turen med en tågresa genom en liten del av den 120 km långa vinkällan. Detta gör Cricova till den näst största vinkällaren i världen. Och var tror ni den största ligger? - Jo, i Moldavien! Sen följde besök i vinmuseum, historiska vinkällaren med ca en miljon flaskor, butik och vinprovarsal. Cricovas Champagne var klart godast.
www.cricova.md/en/


Man färdas i små tåg i den underjordiska labyrinten, under tiden berättar guiden om vintillverkning och lagring, man får se enorma vinlager.


Färden slutar i en vacker sal där vinprovningen äger rum.Cricova´s mousserande vitt vin , Crisecco Brut, går att beställa på Systembolaget i Sverige, verkligen ett fynd till Nyårsfesten!
https://www.systembolaget.se/sortiment/?q=cricova

Förutom vin i stora lager får man se vackra gångar prydda av mosaik och vitrage, vackra takkronor, gamla redskap som använts i produktion av vin, galleri med porträtt av berömda personer som besökt Cricova, det finns till och med en underjordisk kyrka!
Tillbaka på festivalen lyssnade vi på musik, tittade in på en marknad med olika lokala försäljare och hantverkare, promenerade och försökte bli av med resterande vinprövarbiljetter, vilket var inte så lätt, ty man bjöd på vin i en del tält.
UPP ▲

RESTAURANGER mm
Restauranger och kaféer överraskade med riktig god och vällagad mat, fin servering, fantasifull inredning och de var välbesökta. Därför var det kanske inte så konstigt att man fick vänta ett bra tag på maten på vissa ställen.


På andra vången på Crème de la crème kunde man få utsikt över gågatan och uteserveringen. Vi åt frukost här två gånger, men man kunde äta lunch med. Personalen var mycket vänliga, de hjälpte oss till och med ringa efter taxi till flygplatsen. Mycket trivsamt ställe!
Caravan - en orientalisk restaurang från Uzbekistan
Mycket god mat och perfekt service.
https://www.instagram.com/caravanrestaurant/


Smokehouse
Ett trevligt ställe. Vi gick förbi och tog en fördrink här.
https://ifood.md/restaurant/smokehouse-bbq-beer-community


Madame Wong
En intressant restaurang med god mat och trevlig inredning. Ha gott om tid, om ni går hit - man får vånta ganska länge på maten. Det kan vara så att det var ovanligt mycket folk under festivaldagarna och en del stora sällskap.
www.madamwong.md/en/


Eli Pili
På ryska betyder det Åt&Drack och förekommer i många sagor på slutet när alla drakar är döda och en stor fest äger rum och det är frid och fröjd i kungariket. Hela atmosfären i restaurangen är skapad med glimten i ögat, besök gärna - ni får god prisvärd mat och en trevlig upplevelse!
https://elipili.md/en/


Grillat oxfilé under körsbärssås på Eli Pili.


LA PLĂCINTE
Det är en kedja av restauranger som finns i hela Chişinau
Vi väntade för att checka in till vårt hotell och gick till närliggande restaurang för att äta lunch. Det visade sig att restaurangen var alldeles nyöppnad och var mycket fräsch och trevlig.
Adressen är strada Pușkin 33.
Kan varmt rekommenderas!
https://www.laplacinte.md/


Inredningen i moldovisk stil med särpräglad dekor och belysning skapar ljust och gemytlig stämning. Slå oss ner och äta en bit god mat - det var precis vad vi behövde efter resan med all stress som vi upplevde på Kastrup vid Lufthansas terminal klockan halv fem på morgonen.
UPP ▲

HOTELL
Vårt hotell låg på strada A. Puschkin och det var nära till allt. Lägenheten var rymlig och fin. Det fanns allt man behövde.

Det blev en riktig mat&vin resa den här gången! Flygplatsen bjöd på ännu mer matupplevelser med lite ovanliga sorter av god glass, gott kaffe och fina bakelser - nu väntar gymmet hemma i Sverige!


Finaste och renaste flygplatsen jag har sett!