www.ResMer.nu - Våra resor i världen
www.ResMer.nu - Våra resor i världen

 

www.ResMer.nu

 
2010 Marocko


Överblicks karta över Marocko resan

Som ett sista utsträckt finger på den Europeiska kontinenten passerar vi Gibraltar-klippan innan Afrika tar vid. När jag landar i Marrakech ser man de snöklädda Atlasbergen i bakgrunden och runt staden ett lapptäcke av fält med olivträd.

Framför mig väntade ett spännande äventyr i Marocko. Att resa runt själv som backpackers under 16 dagar bjuder alltid på en mängd överraskningar. Besök i städerna Marrakech, Ouarzazate, Agadir och Essaouira var inbokade med hotell hemifrån. Bussarna beställdes på plats, men idag kan även dessa bokas i förväg på nätet. Valet av besöksmål skulle visa sig bli kontrasternas resa, där jag har väldigt svårt att välja bort någon av orterna. Resans mest udda besöksmål är kanske filmstaden Ouarzazate, vilket ger mig än idag härliga vibbar när jag ser en filmsekvens inspelad där. Turist- och badorten Agadir fungerar som ett härligt kitt mellan alla kulturupplevelser. Essaouira och Marrakech var båda de självklara valen.

Text & bild: Mikael AnderssonMARRAKECH
Skulle bo mitt i Medinan, stadens gamla del. Den är omgiven av en 19 km lång mur med en mängd vackra portar och torn. På sina ställen är den 9m hög.

Efter letat mig fram genom små gränder hittade jag mitt familjägda hotell. Dessa hotell kallas Riad efter den grönskande innegård som oftast har en porlande fontän i dess mitt. Rummen har alla fönster mot gården vars fönsterluckor är vackert utsnidade. På gården står ett bananträd, vars blad blir till skuggande parasoll. Uppför vindlande trappor når man taket, där man kan slappa på solstolar.


Jag valde att bo norr om Place Jemaa el-Fna torget vid första besöket och söder om torget vid andra besöket på hemfärden för att få lite variation på omgivningen.
Under dagens senare timmar när skuggorna blir allt längre tänds en mängd lyktor som sprider ett varmt sken omkring sig över hotellgården. I alkover med mjuka soffor kan man avnjuta en whisky innan man ger sig ut i stadens vimmel.


Place Jemaa el-Fna eller Gycklarnas torg
I flera hundra år har detta mytomspunna torg varit Marrakechs hjärtpunkt. Det är en symbol för hela staden. Efter mörkrets inbrott upplever man ett skådespel av mystik här. Sagoberättare spelar upp sina berättelser genom laddade uppträdande. Fakirer, magdansare, jonglörer och en mängd musiker på de mest konstigaste instrument uppträder här i oset från alla de matstånd man kan finna här.


Soukerna
Marrakech-souker är ibland det mest fascinerande i hela Nordafrika. De olika soukerna är indelade efter vilket hantverk de representera. Tillsammans blir Souken en enorm basar med mellan 14-16000 små hål-i-väggen butiker. Det är en labyrint som till och med få ”Marrakchis” till fullo hittar runt i. Att tappa bort sig i virrvarret av gränder och överdådet av varor hör till själva upplevelsen!


The Jardin Majorelle
Den här underbara trädgården är som ett litet paradis i hjärtat av Marrakech. Trädgården är ganska liten och kompakt. Man vandrar på smala skuggiga gångar i skirt grönt ljus bland palmer, bambu och sällsynta kaktusarter - allt är arrangerat så att det blir en fröjd för ögat. Lotus och vattenliljor guppar i små dammar, det doftar jasmin och fåglarna sjunger. Det är magiskt!
Mer info


Palais Bahia
Detta palats som är ett mästerverk i marockansk arkitektur gör verkligen själ för sitt namn som betyder "briljerande vackert".
Hemsida


Palatset, som egentligen är två palats, byggdes vid olika tidpunkter. Konstfullt utsmyckade valv leder in till marmorbelagda innergårdar med apelsinträd, jasmin och fontäner.


Marrakech-Ouarzazate

CTM bussstation i Marrakech

Supratours bussstation i Marrakech

På väg mot Saharas yttre gränsmarker till filmstaden Ouarzazate jobbar sig bussen upp för smala serpentinvägar med branta stup. Tizi-n-ticha passet på 2260m höjd bjuder på milsvid utsikt över Atlasbergen med fluffiga kappor av snö på topparna. När vi närmar oss Ouarzazate ser man - som små stjärnor på himlavalvet - gröna oaser av palmer breda ut sig på stenslätten färgad i beige-rosa toner.

OUARZAZATE

Staden var från början en garnisonsstad för franska främlingslegionerna med sin strategiska placering mellan Höga Atlasbergen, Sahara och oroliga södra Marocko. Idag välkomnas besökarna till Ouarzazate av en stor klaffplatta med ordet ”ACTION”, där våra drömmar har länge överförts till film. Denna fridfulla stad med gott om hotell och gröna parker hyser nämligen två filmstudior: CLA Studios Marocko och Atlas Corporation Studios som är världens största filmstudio. Staden är en bra utgångspunkt för utflykter till omgivande besöksmål som Oasis of Fint och Kasar Ait Benhaddou som flitigt använts i filmens värld. Sen har vi Atlas filmstudio som är ett måste som besöksmål.

Hotell Ibis Ouarzazate
Tog in på ett modernt Ibis hotell med en svalkande pool o allt. Hotellet är byggt för att efterlikna de gamla Kasborna. Kasban eller Ksar är en Nordafrikansk borg.


Taourirt Kasban
Ourzazates enda historiska byggnad är Taourirt Kasban. I denna nyrenoverade Kasban från 1700-talet möts man av en förbryllande labyrint av trappor, gångar och olika rum. Intill kasban ligger en gammal Berberby med sitt rika folkliv. Smala gränder kantas av konst-& hantverksbutiker och en synagoga. Ett spännande måste.


Utflyktsmål utanför Ouarzazate

Oasis of Fint
Genom ett sterilt kraterlandskap av grus och sten går färden, när plötsligt Oasis of Fint dyker upp som grönskande hägring i öknen. En frodig dal, omgiven av palmlundar och odlade trädgårdar, där traditionella lerhus smälter in så fint i miljön. Oasens livsnerv - vattnet - rinner genom dalen som en slingrande orm sprungen ur naturliga källor eller underjordiska ledningar. Här har nomadfolken hittat sin lycka i detta paradis som de sköter om med omsorg.


Ait Benhaddou
En av de populäraste platserna för filmning är Aït Benhaddo. Filmer som "Lawrence of Arabia", "Jesus från Nazareth", "Gladiator" och nu senast "Game of Thrones" har använt staden som bakgrundskuliss. Denna Ksar är en av Afrikas äldsta befästa städer. Byggd av halm och lera har den stått emot väder, vind och fientliga anfall sedan 1150-talet. Bak ringmurar och torn levde folk i dessa befästa städer skyddade från krigiska nomadfolk.


Upp genom trånga irrgångar, branta trappor och skumma valv går min färd allt mer högre upp i staden som klänger sig fast på en hög klippa.
Måste vara ett eldorado för barn att springa runt här och utforska alla skrymsle och vrå.
Här har tidens tand stått stilla och tänk om dessa väggar kunde tala.


Atlas filmstudio
Strax utanför Ouarzazate ligger Atlas filmstudio som omgärdas av en hög mur. Entrén vaktas av enorma egyptiska statyer i Hollywood stil. Sammanlagt upptar filmstudion 30 hektar av öknen och sysselsätter en stor del av stadens befolkning.


Det är med stor förväntan jag kliver in genom entrén och det första som möter mig är ett jetplan från filmen 1985´s "Jewel of the Nile". Något skamfilat står det där på sina skottkärre-hjul och detta trodde man var ett riktigt jetplan *L*


Jag blev ensam på den guidade turen med en butter guide, men när jag lite försynt frågade om han kände till den Svenska filmen "Arn" var min lycka gjord. Guiden sken upp i ett strålande leende och förklarade att "Arn" filmades under hela 9 månader här och med en ödmjuk attityd var det ett mycket uppskattat filmteam här.

Resten av turen blev rena Eriksgatan bland skamfilade kulisser, men ack så intressanta. Till slut stod vi med staden Jerusalem framför våra fötter som användes i "Arn" och "Kingdom of Heaven".


Ouarzazate - Agadir
Ur reseanteckningar:
Under en långtråkig bussresa mot Agadir rullar vi in på ett busstorg... någonstans i norra Afrika.
Där står en yngre man och tvättar sin moped. Att han tar upp en hel bussficka i ett inferno av tutande bussar, skrikande fruktförsäljare och stressade resenärer bekommer honom inte.
Helt inne i sin lilla värld i ett hav av skum som växer allt mer gnor han på med sin lilla tvättsvamp.
Belåten med sitt verk startar han mopeden vars bakhjul sprätter till och en kaskad av skum for iväg in bland ryggande resenärer.
På två meters avstånd står han helt nöjd och beskådar sitt verk som knattrar på skinnande blank, men nu ljuger jag, för mörkret har fallit, men han är lika nöjd ändå. Vår färd fortsätter vidare genom natten.


AGADIR
Agadir är ett typiskt chartermål som håller svenska priser. Maten är obefintligt kryddad trots man livligt påpekar detta. Pizza och pasta är väl mest förekommande, men här är det lata dagar på stranden som gäller. Ibland vill man bara varva ner och smälta alla nya intryck man insupit på sin resa.
De muslimska inslaget lyser allt svagare här med endast något svagt pipande från minareterna. Man ser ofta Marockanska tjejer med sitt mörka hår svallande bart.

Hotell Odyssee Park
På Odyssee Park hotell möts man av en imponerande reception på 400-500kvm. Entréplanet är lätt indelat med draperade valv och kolonner som är öppet upp alla fyra våningsplan. Varje våningsplans korridorer löper som balkonger runt receptionen.
Rummen har det där lilla extra med sköna gardiner och soffa med kuddar. Allt går i harmoniska färger som terrakotta och ljusbrunt.


För att komma ner till stranden går man förbi poolområdet genom en liten botanisk trädgård vackert färgad av blomster. Efter korsat en av Agadirs många hårt trafikerade vägar är man nere på en bred härlig strandpromenad.
Ena sidan kantas av restauranger och på den andra sidan breder en över hundra meter bred strand ut sig som fortsätter 9 km bort i fjärran.


ESSAOUIRA
17 mil norr om Agadir ligger den charmiga och muromgärdade staden Essaouira. Inspirerats av den franska staden Saint-Malo är Essaouira Marockos enda stad med stadsplan. Staden, hamnen och försvarsverken är byggda i stil med en europeisk 1700-tals fästning.

I de smala gränderna innanför stadsmuren går livet sin stilla lunk. Ta en härlig promenad på den långa och hårt packade sandstranden. Fiskehamnen tar många timmar att utforska, med båtvarv, sardintrålare och hundratals knallblå fiskebåtar.


Upplev en oslagbar solnedgång vid de gamla Portugisiska kanonerna, eller på den vitkalkade muren ut mot hamnen. Här samlas folk med ett glas Vin Gris i handen för att se det glödgande klotet försvinna borta i horisonten. Allt till tonerna av havets saltstänk och måsarnas skrik.


Kanske det var stadens ljus eller de ljumma passadvindarna som länge lockade till sig artister och konstnärer från när och fjärran. Här har såväl Jimi Hendrix, Cat Stevens, Paul Simon, Rolling Stones och Frank Zappa slagit sig ner längre tider. Hippieeran inleddes då Living Theatre på 1960-talet kom hit med en karavan röda Volkswagenbussar.

Essaouira är just så stort att man vågar gå vilse i Medinans smala gränder. Våga ta steget in i stadens spännande antikaffärer eller galleri. Känn väldoften från finsnickarnas berömda arbete i Tujaträ eller besök Sauk Jadid dagliga marknad för kryddor och fisk.


Hotell: Riad Maison Du Sud
Riad Maison du Sud hittar man i ett traditionellt och genuint marockanskt hus från 1700-talet. Det ligger endast 300 meter från stranden i Essaouira, mitt i hjärtat av Medinan. Här kan du smaka på typiska marockanska specialiteter, slappa i mysiga lounger eller njuta uppe på takets soliga terrass med havsutsikt. Ett mycket bra val av hotell som jag gillade skarpt.


Tillbaka till Marrakesh för att njuta några dagar av staden innan hemresan till Sverige och vintern.