|
2021 Kul på Hjul - Kartpaket
Banan till 2021-års tävlingen - fritt att köra igen!
Nu är det ingen tävling, utan snarare en kul utflykt! Är ni några sällskap - kan ni tävla mot varandra. Trevliga ställen att besöka under utflykten finns längst ner på sidan.
Välkommen att köra banan med hjälp av "road map" eller navigera efter enstaka kontrollpunkter. Ha en kul utflykt!
Tävlingen pågick under sommaren 2021 och är avslutad nu, men svarstalong för din egen del finns med i pdf-filen nedan (Klicka på UTSKRIFTSVERSION).
ROAD MAP KONTROLLPUNKTER UTSKRIFTSVERSION BILDER BESÖKSMÅL
Översikt av tävlingsbanan
Starta var du vill på banan, kör vilket håll du vill och när det passar dig!
ROAD MAP
På kartan finner ni förslag på vackra vägar mellan kontrollpunkterna och ett flertal olika besöksmål som finns i området - kaféer, restauranger, spännande butiker på landet, konstateljéer, slott, övernattningsställen. Lite för alla smaker och behov. Gör det till dagsutflykt eller övernatta i området och ha det som minisemester.
Karta med kontrollpunkter >>>
Länken ovan leder till Google Map med tävlingsbanan markerad. Genom att klicka i kryssrutanor framför Kontrollpunkter eller Besöksmål i fältet till vänster om kartan kan man kan tända eller släcka dessa. På mobilen - klicka först på Förklaring för att kryssrutorna skall vara synliga.
KONTROLLPUNKTER
Det är ganska lätt att använda sig av mobiltelefoner för att komma exakt till kontrollpunkter. De flesta av dem ligger på en parkering eller en plats där det är möjligt att stanna. I närheten av varje kontrollpunkt har vi tagit en bild. Öppna sidan i mobilen, tryck på en kontrollpunkt, t ex Araslöv Golfkrog, då får man fram Google Map. Gå vidare till "Vägbeskrivning" och klicka på "Starta" - så leder navigator dig fram till kontrollpunkten.
Se till att du har "billäget" markerat på kartan.
1 56.06531, 14.08559 Araslöv Golfkrog
2 56.10894, 14.16779 Fjälkestads kyrka
3 56.08505, 14.23274 Villa Balsvik kök&inredning
4 56.0951, 14.2451 Bykrogen Österslöv
5 56.11286, 14.30361 Karsholm slott
6 56.17217, 14.28189 Mejeriets Hörna Café
7 56.175250, 14.290000 Tord Erikssons Frukt & Gårdsbutik
8 56.16997, 14.30363 Kajesträdet
9 56.15676, 14.30187 Hammarkvist Trädgård
10 56.15875, 14.31636 Romelstorpsvägen
11 56.18319, 14.38589 Vånga kyrkväg 31
12 56.17373, 14.39531 Galleri Miro
13 56.16126, 14.37968 Vånga 77
14 56.151306, 14.380417 Furustads utkiksplatsen
15 56.08604, 14.34841 Bäckaskog Slott
16 56.04784, 14.40813 Gualövs kyrka
17 56.01815, 14.39036 Minas Chokladstudier
18 56.02297, 14.36782 Trolle Ljungby slott
BILDER
Nu kan bildjakten börja! Matcha bilder med kontrollpunkter på svarstalongen. Har du kommit till en kontrollpunkt - titta runtomkring dig, kanske ta några steg, någonstans i närheten av kontrollpunkten är en av tävlingens 18 bilder tagen. Vilken är det? Hittar du bilden - skriv in dess bokstav i svarstalongen eller notera på en lapp för att fylla i svarstalongen senare hemma.
Trolle-Ljungby Slott
I Skånes nordöstra hörn mellan Kristianstad och Bromölla reser den magnifika byggnaden Trolle-Ljungby slott i två våningar omgiven av vallgravar och fågeldammar. Ett av de främsta renässansslotten i Christian IV – stil.
Godset Ljungby som det ursprungligen hette har anor från 1300-talet. Under åren som gått växte slottsbyggnaden fram genom tillbygge. Det förstördes under Skånska kriget, men byggdes upp igen. Sitt nuvarande utseende fick slottet under en ombyggnad mellan åren 1629-1633 och har sedan dess inte förändrat mycket.
1830 fick godset namnet Trolle-Ljungby när släkten Trolle-Wachtmeisters gifte in sig på slottet. Slottet är i privat ägo, men några dagar om året kan man besöka borggården. Där kan man beskåda slottets märkligaste inventarier 'Hornet och pipan'. Det är ett dryckeshorn med förgyllt silverbeslag och en visselpipa av ben. Det finns en intressant sägen om dessa föremål som man kan läsa om på slottets hemsida.
Trots slottet är i privat ägo och stängt de flesta dagarna finns det inte många slott av denna kaliber som man kan beskåda på så närma håll. Parkera på Viltbodens P och strosa fram mellan slottet och handelsträdgården fram till kyrkan. Här kan ni njuta av den vackra slottsbyggnaden och ana hur mycket den har varit med om genom alla sekel som gått. Vidare över kyrkogården och tillbaka längs vägen och ni har hela härligheten på närma håll. Granne med Viltboden finner ni även Charlis Brygghus där båda tillhandahåller lokala delikatesser av bästa kvalité.
Mer om verksamheter på slottet finns att läsa på hemsidan.
Hemsida
Visa på Google Map
Besöksadress: Trolle-Ljungby
Minas Chokladstudio
Choklad för alla sinnen. Kafé, butik och egen tillverkning av glass och chokladgott!
Njut en värmande kopp choklad från vår meny i trevliga lokaler. Prova Minas svalkande glass gjort på mjölk från slottskossorna i Trolle Ljungby eller ett mumsigt balverk från vår kakmonter. Boka din egen chokladupplevelse, ät chokladfrukost, måla med kakao eller njuta av massage med vår egen chokladolja.
Minas Chokladstudio ligger 2 mil öster om Kristianstad i Trollebygdens vackra landskap, mitt mellan Trolle Ljungby slott och naturreservatet Tosteberga ängar.
Hemsida
Visa på Google Map
Besöksadress: Östra Ljungby Fjälkinge
Viltboden i Trolle-Ljungby
Viltboden hittar ni på Trolle-Ljungby gods - ett av Skånes mest praktfulla renässansslott. Kliv in i den lilla butiken med det stora sortimentet av lokalproducerat viltkött som får varje gourmé kocks smaklökar att göra små piruetter av förväntan. Sortimentet är enormt. Förutom hjortdjur, älgar och vildsvin hittar ni mufflon, hare, fasan, duva, änder, alpacka mm, medan ett varmrökt vildgåsbröst föll mig i smaken.
När butiken ligger vägg i vägg med viltslakteriet, där köttet hanteras med största respekt och kommer från djur som har strövat omkring i godsets skogar, ger det mig en känsla av att detta kommer bli en lyckad smakupplevelse!
Låt er nu inte nöjas av ett gott stycke kött för här finner ni så mycket mer smakhöjande inslag till en god middag. Charlies Brygghus med lokalt ölhantverk och Minas Chokladstudio med omsorgsfullt gjutna chokladpraliner är bara några av alla lockande produkter som saluförs här.
Besöket avslutades med en glass på Viltbodens uteservering.
Hemsida
Visa på Google Map
Besöksadress: Trolle-Ljungby, Fjälkinge
Torsebro krutbruk
Torsebro krutbruk - en naturskön bruksmiljö utmed Helge Å.
Nere på kontinenten låg krutröken tät. Stormakten Sverige hade flyttat fram sina positioner och gjort Skåne, Blekinge och Halland Svenskt och krigsmakten skrek efter mer krut. På 1680-talet grundas Torsebro krutbruk strategiskt placerat utmed Helge Å som drivkälla och för att förse fästning städerna Kristianstad och Karlskrona med krut. En epok som varade i 250 år.
Den äldsta bevarade byggnaden är det mäktiga krutmagasinet i sten från år 1692. Bruksområdet, som är vidsträckt med både park och ädellövskog är till stor del omgivet av en skyddsmur i sten. I nära anslutning till ån ligger Krutgatan där kraftiga skyddsvallar vittnar om de många verkstäder som en gång låg här och som utgjorde kärnan i kruttillverkningen.
Idag erbjuder området förutom de kulturella inslagen en väldigt vacker vandring utmed Helge Å. Följ stigen norr ut genom skyddsvallen, över små broar och spänger till Gummastorpssjön fågeltorn där man kan med fördel avnjuta medhavande picknick medan man tittar ut över sjön.
Hemsida >>>
Visa på Google Map
Besöksadress: Torsebro, Kristianstad
Bykrogen i Österslöv
Varmt välkommen till Bykrogen i Österslöv. Här finner ni hotell, konferens och restaurang i rustik och lantlig miljö endast 10 km norr om Kristianstads centrum. Här serveras härliga måltider som är en fröjd för ögat och en fantastisk smakupplevelse.
I många år stod den gamla stärkelsefabriken tom och övergiven, tills den dagen då Richard och snickaren Jan-Axel fick en vision om att skapa något av en samlingspunkt för många i bygden; Bykrogen.
2001 slog Bykrogen upp portarna efter en omfattande ombyggnation och succén var ett faktum. Längs vägen har ständigt nya idéer dykt upp som format Bykrogen till den personliga och gemytliga plats det är idag. Richards vision lever kvar och utvecklas än idag och den tar sig ständigt nya uttryck genom Jan-Axels små och stora byggprojekt. Hotellet har idag 26 trivsamma rum av hög standard.
Bykrogen i Österlöv hittar vi i området Sjöriket i nordöstra Skåne som är en pärla mellan berg och sjö, vildmark och öppna landskap långt borta från storstadens stress, men endast 10 min från Kristianstad. I Sjöriket är ni omgivna av de stora sjöarna Ivösjön, Oppmannasjön, Råbelövssjön och Immeln. Strax söder om Kristianstad hittar ni även Hammarsjön med Vattenriket.
Med Bykrogen som utgångspunkt hittar ni en uppsjö av sevärdheter i Sjöriket. Med en radie mindre än 20 km kan ni besöka slotten Råbelöv, Bäckaskog, Karlsholm och Trolle-Ljungby slott. Vandra på Klugekull och Balsberget. Besök Råbelövsbanan. Cehlins vingård eller Torsebro krutbruk. Sen har ni alla cafe, galleri och sist men inte minst ett besök på Skånes största ö Ivö.
Hemsida
Visa på Google Map
Besöksadress: Österlöv Kristianstad
Rolfssons Diversehandel
Rolfssons Diversehandel i Fjälkinge lockar med ett utbud som speglar Stefans och Lottas brinnande intresse för genuint gamla, vackra saker och även Lottas förflutna som designer på Kläddilin.
Kliv in i denna härliga vintage affär där sortimentet presenteras i sina smakfulla miljöer som små installationer. Varje installation är inte bara vacker att titta på utan ger också tips på hur man med stil kan kombinera olika prylar.
Här ser man ett gäng glada kaniner busar i en gammal barnvagn. På ett franskt skåp med marmorskiva husera ett tårtfat på fot med hög kupol kantat av två höga ljusstakar i glas. Som bakgrund står två broderade bordstabletter allt för att ge det hela en vacker inramning. På belysningen som hänger från taket har den nya fula elsladden fått en vacker flätad strumpa allt för att smälta in i miljön.
Alla gamla ting är varvat med nya nyttiga nostalgi prylar. Här ser man husgeråd för kök och badrum. Servetter, vykort och tändsticksaskar med motiv hämtat från förr.
Klädkammaren visar upp ett stiligt utbud av linnekläder och sen erbjuds ett sortiment med Annie Sloans Chalk Paint och Saltwash samt vax och penslar av finaste naturborst. Lotta håller även kurser i möbelmåleri.
En butik väl värt ett besök.
Öppetider;
Onsdag-Fredag 12-17
Lördag 11-15
Hemsida
Visa på Google Map
Besöksadress: Fjälkinge
Lundgrens Antik & Kuriosa
Hanne Lundgren lämnade Danmark och startade Lundgrens Antikt & Kuriosa i Barum. I Skåne stortrivs hon och har inga planer på att flytta mer i sitt liv.
Hanna hade en butik i Danmark där hon hade över 300 sorters te och några sorters kaffe, en del antikviteter och konst. 2017 sålde hon butiken i Danmark och startade Lundgrens Antikt & Kuriosa natursköna Barum vid Ivösjöns strand.
När man kliver in i butiken vid Barum kan man fortfarande se tydliga spår från den gamla butiken. Längst hyllorna står gamla te och kaffeburkar som är rena konstverken och ett eldorado för samlare.
I antikhandeln finns alla möjliga saker. Burkar, glas och möbler samsas om utrymmet i den lilla butiken.
Öppetiderna är lite oregelbundna så titta efter Öppet skylten längst vägen i Barum eller ring i förväg.
Kontakt: 0760493705
Hemsida
Visa på Google Map
Besöksadress: Barum
Galleri Miro
Galleri Miro bjuder inte bara på sprudlande glädje med sin färgsprakande konst utan här möts man först av Humleslingans bästa utsikt över Ivösjön. Stanna upp i den vackra trädgården och njut av den hänförande vyn med äppelodlingarna i förgrunden. Ute på Ivösjöns mörka vatten ser man Ivöklack mäktiga skepnad torna upp sig som hämtad från urtiden.
Ta klivet in i det lilla galleriet och bli hänförd av de snabba penseldragen som dekorerat väggarna med lager på lager i tunna eller tjocka skikt av glädje. Tavlorna är naivistiska och fantasirika, men efter beundrat dem finner man alltid en mening och tanke bakom verken och mycket av inspirationen är hämtad från naturen.
Öppet se skylt på P eller ring 0733936462.
Hemsida
Visa på Google Map
Besöksadress: Vånga
Balsberget Naturreservat
Balsberget är en närmare hundra meter hög skogsklädd urbergshöjd som ligger en knapp mil norr om Kristianstad. Från toppen har man en milsvid utsikt över det omgivande landskapet med Råbelövssjön i öster och hela Kristianstadsslätten i söder. Området är naturreservat och här finns varierande skogsmiljöer med stora bokar, stenblock och urskogsliknande stråk av ek och tall på magra hällmarker.
Jag kan rekommendera att gå upp till toppens utsiktsplats, ta en fikapaus och njuta av den milsvida utsikten. Denna lilla tur kan man med fördel kombinera med en 2,5 eller 5 km slinga som då bjuder på en härlig upplevelse.
På Balsbergets sluttning finns en av Skånes största grottor. Gångar och salar har en total längd på 290 meter. De största rummen i dagens grotta är drygt 35 meter långa och upp till fem meter höga. En viss del av grottbildningarna är naturliga formationer som bildats genom att vatten löst ut lättvittrad kritkalkstenen som överlagrar urberget men de flesta hålor och gångar har bildats genom kalkstensbrytning.
Grottan är en viktig övervintringsplats för flera fladdermusarter och hålls därför stängd under vinterhalvåret. Perioden 16 april – 14 oktober går det att besöka grottan på egen risk. Nyckel lånas då på Råbelöfs godskontor vardagar kl 8.00- 16.15, tel 044 – 754 40. Vill du besöka grottan på helgen så tänk på att hämta nyckeln i förväg. Det går bra att lämna tillbaka nyckeln under helgen. Lägg den då i postlådan intill kontoret.
Hemsida
Visa på Google Map
Besöksadress: Fjälkestad, Kristianstad
Retro Barum
Att handla i en secondhand butik ger både ett gott miljösamvete och tillfredsställelsen av att ha något alldeles unikt. Och just det där, den sköna känslan av att lyckas göra Fyndet kan göra retroshoppingen till mer än bara att handla, utan också till en riktigt mysig utflykt.
Retro Barum är lite av specialister på retro lampor från 50- 60- och 70- tal. Här kan man se de mest märkligaste lamporna varvat med många oh när man ser något man känner igen från sin barndom. Lamporna är oftast genomgångna så man kan lita på elektroniken.
Här finns även en mängd andra härliga retro prylar.
Öppet söndagar 12-16
Hemsida
Visa på Google Map
Besöksadress: Berum
Kjugekull
Vid Ivösjöns sydvästra strand hittar du en plats lik ingen annan i Skåne. Här har massor av gigantiska stenblock samlats runt en uppstickande urbergsknalle, vilket lockar klättrare från när och fjärran, men det är också trevligt att bara vandra runt som en pyssling i detta jättelandskap och lukta på blommorna.
Börja i hembygdsparken med att studera kartan över området i Kjugekulls utemuseum. I parken ligger även Kjuges Kaffeservering, hembygdsmuseum och några grillplatser.
I området finns tre markerade vandringsleder, en gul, en röd och en blå. Kopplar du samman dem får du en fin tur med stor variation på 4,2 kilometer, som tar dig runt hela området.
Den gula och röda leden slingrar sig fram genom skogen med gigantiska stenblock.Bli inte förvånade om ni får se folk komma och släppa på en tjock madras. Det är Boulders klättrare som har sitt eldorado här bland blocken.
Den blå leden börjar med att bjuda på utsiktsplatsen där ni kan se färjan gå ut till Ivö. Vidare ner genom tallskogar, kohagar, bokskogar och plötsligt är ni nere vid Ivösjöns strand.
Från mars börjar en skön blomsterprakt blomma här med blå, vita, gula sippor och sköna orkidéer. Längre fram i maj kommer backsippor, gullvivor och smörblommor i kohagarna.
På väg tillbaka passera ni klyftan, ett fem meter högt jätteblock som Tors hammare klöv mitt itu en ruskig natt.
Hemsida
Visa på Google Map
Besöksadress: Kjuge Fjälkinge
Tord Erikssons Frukt & Gårdsbutik
Tord Erikssons Frukt & Gårdsbutik hittar man i byn Arkelstorp. Redan i entrén möts man av en välkomnande väldoft från ett parti nyinkomna fina kryddörter i kruka som Rosmarin, Oregano, Timjan, Bladpersilja, Mynta, Salvia och Lavendel. Lokalen är stor och luftig där det erbjuds närodlade delikatesser av högsta kvalitet. Jordgubbar och andra bär, frukt, grönsaker, ägg, potatis, kräftor, glass, viltkött, honung och äppelmust med mera. De är måna om att hålla hög kvalitet på sina produkter därför är allt närodlat och utplockat för hand för att uppfylla era högsta förväntningar.
I centrum av lokalen tronar ett tiotal olika äpplesorter och jag kan inte låta bli att sätta tänderna i ett mörkrött saftigt äpple som är sött, syrligt och krispigt i smaken. Mums!
På hyllorna ser man välbekanta produkter som kallpressad rapsolja i olika smaker från Gunnarshögs gård och mörk choklad från Malmö chokladfabrik.
Sist men inte minst hittar man deras prisbelönta must som kammade hem guldmedalj under kategorin Must i Svenska Mästerskapen i Mathantverk 2020.
Motiveringen löd.
Fantastiskt aromrik must med hög men balanserad syra och viss beska. En karaktärsfull uppstickare med en fin färg som kan fungera bra både som aperitif och dessert.
Hemsida
Visa på Google Map
Besöksadress: Arkelstorp
Ivö klack
Wow vilken uppryckning Ivö klack har fått med sitt nya utemuseum och de fyra nya vandringslederna. Lederna är breda och välmarkerade och går genom härlig bokskog. Landskapet är väldigt kuperat med högsta punkten på 133 m. Genom att kombinera de olika lederna kan man skapa en runda på 2-12 km.
På Klackens östra sida är dramatiken som störst. Här går man genom det värsta slagfältet av granitblock och här kan man bevittna kampen mellan inlandsisen och Ivö klack som bet ifrån sig rejält. Som en nagel i ögat för isen stack klacken upp som en upp och ner vänd plog och förorsakade isen enorma förluster. De kvarlämnade isbergen smälte och bildade sedermera Ivösjön som är Skånes största sjö medan granit blocken ligger kvar på Klackens sluttning än idag Eller…
Ivö Klack bjuder på upplevelser för både stora och små. Här kan du njuta av skogens stillhet, sjöns blåa blänk eller utsikten från toppen av Klacken. Ivö Klack har också en spännande industrihistoria med brytning av kalk och kaolinlera under stor del av 1900-talet början. I brottet kan du leta fossiler från havslevande varelser som kommit i dagen i samband med brytningen.
För att fördjupa din upplevelse av naturreservatet Ivö Klack finns idag ett utemuseum. Längs stigarna i naturreservatet kan man ta del av brottets historia, lära sig mer om växt- och djurlivet och göra en tidsresa till torparnas tid.
Kaolinrundan som är endast 2,1 km lång går runt brottet och är den slingan som bjuder på flest historiska inslag. Följ banvallen ner till sjön där idag rälsen används som skyddsräcke. I vattnet ser man pålverk sticka upp som nyfikna betraktare. Detta är resterna av kajplatserna där pråmarna la till. Fundamenten av linbanan syns i skogen och längre fram passera man slammeriet bassänger innan man når den västra kajplatsen.
Hemsida
Visa på Google Map
Besöksadress: Ivö
Araslöv Golf & Resort
Strax norr om Kristianstad ligger denna vackra resort. Med anor från 1700-talet möts ni av en genuin skånsk miljö och en smakfulla blandningar av det traditionella och moderna.
På Araslöv Krog har maten den centrala rollen och är en upplevelse för både öga och mun. I vackra miljöer kan ni, från morgon till kväll, koppla av och njuta av olika menyer.
För mig som inte spelar golf är det den fina krogen som lockar till ett besök. Här kan man avnjuta en dagens fram till 15:00 och kommer man senare erbjuds alltid deras Bistro och detta serveras alla veckans dagar. Från mån-fredag serveras även deras A La Carte på kvällarna.
Nu är det inte bara maten som lockar, utan här väljer du själv var du vill avnjuta den. Lite kallare dagar passar kanske ett bord inomhus med panorama fönster ut mot banans sista hål. När värmen smyger sig på slå er ner på ett vindstilla bord på innegården. Sen släpper vi loss på uteserveringen med banans böljande fält och dammar framför fötterna. Smaklig måltid.
Hemsida
Visa på Google Map
Besöksadress: Färlöv, Kristianstad
Råbelövsbanan Sveriges Grand Prix
Världens snabbaste bilförare i Skåne.
I mitten på 50-talet var hela den internationella motoreliten samlad i Kristianstad i nordöstra Skåne. Tre år i rad, med start 7 augusti 1955, körde man Sveriges Grand Prix på de lantliga vägarna runt Råbelövs slott. Tävlingarna blev en succé. Alla de stora stallen var på plats Ferrari, Maserati, Porsche, Jaguar och Mercedes. Första året lockade man en publik på nästan 80 000 personer. De fick se en rafflande uppgörelse mellan den tidens två bästa motorförare: Juan Manuel Fangio som vann och Stirling Moss, båda i en Mercedes 300 SLR.
Banprofilen var i det närmaste perfekt för publiken, som i stort sett kunde följa bilarna runt hela sträckningen. Totalt mätte banan 6537 meter och den tidens snabbaste bilar kom upp i drygt 270 km/h på raksträckan.
Tävlingarna på Råbelövsbanan var stora händelser i den tidens motor Sverige, som väl tål att jämföras med nutidens Formel 1 i fråga om uppmärksamhet och intresse.
Skyltens är placerad på banans sydvästra hörn. Här kom tävlingsdeltagarna farande längst V 118 från Kristianstad och svängde upp på Grand Prix vägen mot Råbelövs slott.
.
Hemsida
Visa på Google Map
Kristianstad
Färlövs Prästgård Butik
I Färlövs Prästgård trevliga gårdsmiljö erbjuds udda och intressanta föremål från 1700-talet fram till 1900-talet. Här presentera objekten i vackra installationer som ger tips hur dessa föremål kan pryda era hem. Ordning och reda är ett signum för butiken.
Ta er tid och stilla er nyfikenhet med ett besök i denna butik. Sväng ner på Prästgårdens gårdsplan som erbjuder gott om plats att parkera på.
Färlövs Prästgårds butik är alltid öppet efter avtal – ring: 070-518 67 66
Hemsida
Visa på Google Map
Besöksadress: Färlövs, Kristianstad
Ivögården Mat & Vingård
På natursköna Ivö – Sagoön i Ivösjön kan vi förutom en unik tystnad även erbjuda sköna bad, fiske, båt- och kanotuthyrning, cykelutflykter, promenader och vandring lägst med utmärkta leder på stigar vid Ivöklack samt spännande historiska och mytomspunna sevärdheter för den historiskt intresserade.
Till de kulinariska upplevelserna kan man med fördel boka en Wine Makers Experience paket som börjar med en intressant vandring genom vingården. Tag plats i vinkällan för avsmakning av vingårdens egna viner tillsammans med en väl komponerad 3-rätters meny.Bad i vedeldad tunna innan man kryper till kojs.
Sagor, skrönor och scones
När mörkret gör sig påmint tänder vi öppna spisen, kryper upp i soffhörnet och drar en liten kant av filten över oss. Pumpasoppskoppen är avnjuten och sylten från de varma sconesen borta från fingrarna. Sakta sjunker vi in i sagornas och skrönornas värld tillsammans med berättaren Filip, som med varm röst lotsar oss genom Ivös historia. Några av berättelserna är sanna, kanske några mer har stråk av sanning i sig. Vi lovar dig en mysig eftermiddag, kantad med nybakade scones, sagor och en sprakande eld!
Hemsida
Visa på Google Map
Besöksadress: Ivö
Karsholm slott
Från en rastplats i Söndraby är utsikten över Oppmannasjöns vatten en ren njutning, då något plötsligt väcker mitt historiska intresse. På en udde vid sjöns västra strand sticker två mäktiga åttkantiga torn upp ur grönskan med spiror i Christian IV-stilen. Vad kan detta vara?
Karsholms slott är det som lockar oss till detta intressanta besök. Genom en allé av ståtliga träd går turen ut mot slottsudden. Det är först längre fram som man börjar ana en slottsbyggnad genom lövverket, en tvåvåningsbyggnad i rött tegel med fasta flyglar och två hörntorn.
Dagens Karsholm skall ha föregåtts av en medeltida borg, men under 1860-talet lät man bygga om slottet till sitt nuvarande utseende. Jag trodde i min enfald att jag skulle mötas upp av ett mindre jaktslott, men Karsholm är större är de flesta 1800-tals slott jag besökt i Skåne.
1869 köps egendomen av den danska familjen Treschow som har slott i både Danmark och Halland. Man äger även enorma egendomar i Norge. Godset har därefter stannat kvar i denna släkts ägo och man bygger också den nya kyrkan i Österslöv. Idag bor Fredrik Treschow med familj på slottet och satsar mest på skog och jakt.
Efter en sjösänkning av Oppmannasjön på 1880-talet anläggs en park runt slottet som är öppen för allmänheten. Här vandrar vi runt idag och kan njuta av slottet och dess omgivning. Vi får hela tiden titta upp mot slottet som tornar upp sig över oss från olika vinklar mellan träden. Vi passerar Kungsbryggan som fått sitt namn efter Karl XV, som ofta anlände sjöledes hit från det närbelägna Bäckaskog slott i sin slup.
Slottsparken är öppen varje dag, men respektera området närmast slottet som är privat.
Hemsida
Visa på Google Map
Besöksadress: Österslöv. Kristianstad
Bäckaskogs slott
Vid dagens besök på Bäckaskog slott hade vi tur med vädret som höll uppe för vår skull.
Dagens lunchbuffé bestod av varmrökt lax med goda tillbehör lokalt hämtat från Näsum Rökeri. Det smakade gott och uppskattades av mamma och hennes man som utflykten var tillägnad.
Mätta och belåtna kunde vi först gå på upptäcktsfärd i slottet med sin magnifika paradvåning där baler och andra tillställningar går av stapeln. Vidare strosande ut i slottsparken med sina ståtliga träd varav många blev planterade när kronprins Karl XV huserade här och använde stället som lustslott på 1800-talet.
I örtträdgården kunde man gå och snusa på alla väldofter som blandades i luften och samtidigt förundras över allt vi i dagens läge bara ser i burkar växa här som plantor. Lite senare byttes kryddorna mot blomdofter från färgsprakande rabatter i alla dess färger innan vi styrde stegen ner i klosterköket som har anor från 1200-talet. Här under golvet kunde man se den uttorkade bäckfåran som rann under köket och erbjöd munkarna trevliga fiske-stunder i sitt ålrika vatten.
Hemsida
Visa på Google Map
Besöksadress: Fjälkinge
Villa Balsvik Kök
Villa Balsvik och en inredares känsla för smak
Den som söker livets goda hittar inspiration i överflöd på familjegården Villa Balsvik. Här i trädgårdsmästarens hus bjuder inredare Peter Nilsson oss på en makalös drömvärld som han generöst vill dela med sig av.
När man kliver in i butiken blir man förförd av det Peter har skapat av vackra kök, möbler, porslin, glas och andra dekorationsdetaljer för hemmet. Det här är en källa till inspiration för besökaren.
Butiken ligger vid Råbelövssjöns östra strand, en perfekt inramning för det överflöd av vackra kök och inredningar som presenteras i huset. Stilfulla möbler för inne som ute, cookshop med ett noga utvalt sortiment, antikviteter, armaturer och utvalda designprylar.
Från en inredares känsla för smak är steget inte långt till gastronomins värld. På gården finns bland annat en tryffelodling under ekarna strax bredvid, men innan de får egen skörd så erbjuder de Tryffel från Italien och förädlade sidoprodukter till detta. Tillbehör och dekorationer för det dukade bordet och redskap för matlagning gör upplevelsen komplett. Peter erbjuder även inredningstjänster, det är bara att fråga!
Öppet: enligt avtal
Hemsida
Visa på Google Map
Besöksadress: Balsby, Kristianstad
Cehlins Vingård
Cehlins Vingård vackert belägget i en unik miljö längst med Helge Å bjöd på dagens paus i det underbara vädret. Här blev vi guidade på en intressant tur från vinstock till vinkällarens mörka vrå där vingårdens kollektion låg på lagring.
En god middag kunde avnjutas innan det var dags igen att förkovra oss i vinet bana från druva till något gott som rullar i glaset. En fika och ett härligt häng på balkongen ut över Helge Å brusande vatten fick avsluta detta trevliga besök.
Cehlins Vingård erbjuder sin vackra vingård med nyrenoverade lokaler för konferenser, bröllop, vinprovningar och föreläsningar. Maten som serveras vid festarrangemangen är tillagad på ett hantverksmässigt sätt av högklassiga råvaror enligt gammal svensk tradition.
Stängt, men titta kan man ju alltid göra.
Hemsida
Visa på Google Map
Besöksadress: Torsebro Kristianstad
Vånga 77.1
Vånga 77.1 bjuder på härligt stopp längst Humleslingan mellan Vångabergets sluttningar och Ivösjöns strand
I café & restaurang serverar de allt från en kopp kaffe, fika, lunch, till en 3-rätters meny (endast förbokning). De har fullständiga rättigheter och erbjuder både lokalt producerat öl och vin och ett sortiment som utprovats till menyerna de serverar.
En smarrig viltburgare gjorde våra smaklökarna nöjda.
Prova Smakstigen.
Vandra Smakstigen med start vid Ivösjön, genom fruktodlingen och skogen, upp till Vångaberget. Vånga 77.1 dukar upp en fyrarätters måltid uti naturen som speglar Vångabygdens unika miljöer kring Äpple, Vatten, Sten och Skog.
Hemsida
Visa på Google Map
Besöksadress: Vånga
Hammarkvist Trädgård
Hammarkvist Trädgård, denna stora härliga trädgård hittar ni i Oppmanna, norr om Kristianstad. Här har Ruth och Sture pysslat om sin trädgård i 40 år. En porlande bäck flyter genom trädgården som innehåller massor av växter och märkliga figurer. Var man än tittar dyker det upp nya intressanta föremål att vila ögonen på.
Upp längst bäcken kommer ett gäng muntra ankor på jakt efter trädgårdens sniglar. De är inhyrda av grannen för att hålla sniglarna i schack och tar sin uppgift på fullt alvar.
Trädgårdens är uppbyggd som olika små rum där var och en hittar sin favoritplats att slå sig ner och njuta av en kopp kaffe. Här kan man ha med egen fika eller så beställer man en kaffekorg på ställen som står framdukad när man kommer.
I den gamla stärkelsefabriken från 1910 hittar man även ett gårdsmuseum med olika utställningar.
Fritt inträde
WC
Trädgården är alltid öppen för besökare. Utställningen Hemvärnet 80 år är öppen på förfrågan.
Kaffekorg kan beställas. 0733 323583 eller hammarkvist.tradgard@gmail.com
Hemsida
Visa på Google Map
Besöksadress: Oppmanna Arkelstorp
Mejeriets Hörna
Mejeriets Hörna, fiket i Arkelstorp erbjuder veckans soppa under höst/vinter, catering året runt med bl.a. smörgåstårtor, landgångar, smörrebröd och exotisk bricka.
På plats i caféet finns varierande hembakat fikautbud, engelholmsglass, lättare luncher som t ex räkbomber, bakad potatis, baguetter, sallader med mera. Det bakas bröd på beställning som hämtas/levereras på onsdagar. Bakar även efter kunds önskemål som tex vetelängder.
I den gamla mejeribyggnaden finns idag ca 15 sittplatser och under sommarsäsong har ni också möjlighet att sitta utomhus.
Hemsida
Visa på Google Map
Besöksadress: Arkelstorp
|
|