www.ResMer.nu - Våra resor i världen
www.ResMer.nu - Våra resor i världen

 

www.ResMer.nu

 
Kuba 2018 - Havanna, Viñales, Cayo Largo

23/1 FLYG FRÅN KÖPENHAMN TILL HAVANNA
via München och Toronto
07:15 CPH Köpenhamn - 08:50 MUC München, SAS SK661 restid 01:35
11:50 MUC München - 14:40 YYZToronto, Air Canada AC847 restid 08:50
18:55 YYZ Toronto - 22:30 HAV Havanna, Air Canada AC1876 restid 03:35
Man kunde valt snabbare flygresa med kortare väntetider, men vi var oroliga för eventuella förseningar. Det var snöstorm i Toronto, fast vi landade helt i tid. Pauserna kändes behagliga och inte alls besvärliga, man fick röra på sig, fika, titta runt på flygplatser, ta det lugnt.

Visum
Man behöver visum till Kuba, inresetillstånd till Kanada och tillstånd att flyga genom USA:s luftrum. Vi hade ordnat detta via en resebyrå i Malmö, fast det verkade som att man kunde få ett formulär på planet och fylla i själv. Reglerna ändras hela tiden, så bäst att kolla vad som gäller i förväg.23/1-25/1 HAVANNA
Vistelse i Havanna - Apt. Escorial (in Plaza Vieja)
Två första nätter i Havanna valde vi boendet i gamla stan så vi hade nära till allt. Vi bodde i en privatägd lägenhet som vi hade för oss själv. Det finns två typer av privata boenden: de superbilliga då man hyr ett rum och de som är något dyrare där man har en hel modern lägenhet för sig själv. Lägenheten låg på andra plan ovanför ett kafé i ett hus vid "Gamla Torg" Plaza Vieja de La Habana. Vår värd var en mycket trevlig kille, vi kände oss välkomna och fick bra information om Havanna via epost i förväg. Det kom en tjej på morgonen och fixade frukost, vi fick välja vad vi skulle äta och vilken tid. Vi fick låna en mobiltelefon av vår värd med hans telefonnummer så vi kunde nå honom när vi behövde.
Mercaderes 315, Apto Nº4, entre Teniente Rey y Muralla, La Habana Vieja ovanför El Escorial Cofee Shop (taxi t Plaza de las Palomas)
Värd: Rubén E. tel +53 5289 6965
Priset för två nätter blev 1607 SEK inkl serviceavgift som Airbnb.se tar.
www.airbnb.se


Havanna - en stad som verkligen bjöd upp till dans...
Här kunde man uppleva härliga historiska byggnader, unika konstverk av alla slag, levande musik, 50-tals amerikanare mm. En annorlunda i en trygg stad! Som moset på laxen kom den kulinariska biten som var den stora överraskningen. Vilken god mat till billiga priser! Var sin mojito fick vi på ett fullsatt lunchställe som ursäkt för att vi fick vänta i fem minuter på en grupp turister som var nästan klara.

Café O´Reilly
El Rum Rum de la Habana
Paladar Doña Eutimia
El Cocinero
Apoteksmuseum - besöksmål enligt Michelin guide

Detta var inte hummer, detta var dagens sallad :)


25/1-27/1 VIÑALES

25/1 09:00 Buss Havanna - 12:40 Viñales (48 USD)
Det finns bra turistbussar som man bekvämt och smidigt kan ta sig till olika delar av landet, företaget heter Viazul. Vi beställde biljetter hemifrån. Man skulle vara på busstationen 60 minuter innan avfart och byta kvittot mot biljetter i kassan. Bussen hade en paus mitt på ett mysigt ställe vid en vacker sjö i bergen. Där fanns ett kafé, toaletter, vattenförsäljning.
Huvudkontoret i Havanna: Avenida 26 y Zoológico, Nuevo Vedado, Ciudad de La Habana, Cuba Tel: 881 1413, 881 1108, 881 5652
https://www.viazul.wetransp.com/

Viñalesdalen
Efter ca 3h bussresa västerut från Havanna var vi framme vid Viñalesdalen kantad av kalkstensberg, tobaksplantage och tropisk grönska.


25/1-27/1 Vistelse i Viñales
Casa Deborah y Juan Carlos
Vi valde boendet nära torget och nära busshållplatsen. Vi färdades med ryggsäck på ryggen och tyckte att det var bra att inte behöva transfer. I övrigt var det bara att välja ett boende i "högen". Alla "casa particulares" (egna hem) hade ungefär samma standard och mycket goda recensioner av tidigare gäster. Vi fick en liten stuga för oss själv, ett rum med dusch och toalett. Det låg två stugor i en blommade trädgård, i trädgården fanns en berså med utemöbler som gästerna fick använda. Allting var mycket fint och rent. Värdarna var mycket vänliga och hjälpsamma. Vi beställde frukost av dem som man kunde äta på verandan i huvudbyggnaden. Värden mötte oss vid bussen och körde oss till boendet med en bil som han anlitade. Han betalade för bilen och vägrade att ta pengar av oss. Vi fick all hjälp vi behövde med att ordna utflykter och rekommendationer på bra restauranger.
Viñales, Pinar del Río, Värd: Deborah Susana Alfonso Hernandez,
Telefon: +53 5283 2018
Pris för två nätter 502 SEK
3J Tapas bar
www.airbnb.se
27/1 - 28/1 TILLBAKA I HAVANNA

Buss 08:00 Viñales - 11:15 Havanna
https://www.viazul.wetransp.com/

27/1-28/1 Vistelse Havanna, stadsdel Vevado
B&B Vivanco
Vi valde ett billigt boende i stadsdelen Vedado som låg på gångavstånd från busstationen. Det var lite svårt all lokalisera adressen.
Calle 21 numero 1361, Vedado, La Habana Telefon: +34617404707
När vi äntligen hittade ingången har det visat sig att vi fick ett stort hus för oss själv. De andra gästerna var bortresta. Rent, fint, vänligt och intressant inblick i Kubas liv fick vi av vår värd. En flicka kom och serverade frukost på morgonen. Vi skulle bara stanna en natt. Dagen därpå gick vi till ett större hotell i närheten och därifrån blev vi hämtade av flygbolagets transfer för avfärd mot Cayo Largo.
www.hikersbay.com/caribbean/cuba


FÁBRICA DE ARTE CUBANO
På kvällen besökte vi FÁBRICA DE ARTE, ett ställe där konst, musik, teater, mode mm ryms i en gammal fabriksbyggnad. Och en trevlig restaurang med en underbar utsikt finns på taket av byggnaden. Ett helt i särklass unikt ställe i Havanna!
Calle 26, La Habana, Kuba
Google Map
https://www.facebook.com/fabricadeartecubano.cu/


28/1 FLYG 07:00 HAVANNA - 07:40 CAYO LARGO
Att beställa flygbiljetter till ön Cayo Largo var en bedrift. Vi hittade en resebyrå i Spanien som sålde biljetter. Det har visat sig att man skulle ta kontakt med en lokal agent på Kuba dagen innan avresan och komma överens om tid för charterplan och transfer. Transfer till flygplatsen för inrikeslinjer ingick i priset på flygbiljetterna och efter telefonsamtal till flygagenten Cubatur var det bestämd från Melia Cohiba Hotel. Allting fungerade perfekt, trots att det kändes lite omständligt.
Provider: Cubatur, ref CR-01W9319 tel 7 8384503
https://www.cubatur.cu/en/28/1-6/2 CAYO LARGO
40 min flygning söderut från Havanna hittar man ön Cayo Largo där vi skulle prova på All inclusive för första gången. Klättra lite på väggarna första dagen, men sedan lugnade man ner sig vid hotellets olika vattenhål. De bjöd på ömsom alligatorer, sköldpaddor, stora sjöstjärnor, fiskar och en och annan Mojito.

Vistelse Cayo Largo - Sol Club Cayo Largo (pris 22 864 SEK)
Expedia.se
https://www.hotelsolcayolargo.com/


Playa Sirena
Röd flagg vid hotellet och man kan inte bada. Vi tar taxi och båt till Sirena Beach, en lite lugnare strand. Att komma dig fungerar smidigt. Taxi är billigare och snabbare än buss och tar bara några minuter. Båtöverfart är också billig.


Under båtbryggan hittade vi dessa stora fiskar.


Centro Internacional de Buceo
Intill hamnen ligger räddningscenter för havssköldpaddor som man kan besöka.


På stranden Cyrena Beach promenerar vi i den kritvita sanden fram till udden och vad hittar vi där... i det kristallklara vatten ligger och gottar sig stora röda sjöstjärnor! Så häftigt!!! Vilken tur att vi inte bokade in oss på en dyr båtutflykt och har hittat stället själv. De som kom med båten fick hoppa i från båten om de vågade.6/2 FLYG CAYO LARGO - HAVANNA
Med lite vemod lämnar vi den underbara Cayo Largo med trevliga människor som jobbar på ön och gör allt för att turisterna skall trivas och flyger tillbaka till Havanna. Vi övernattar i Havanna en natt för säkerhetsskull innan vi flyger hem.6/2-7/2 OLD HAVANNA
Vistelse Havanna - Mercure Sevilla La Habana (pris 1941)
Trocadero No 55 Zulueta & Prado, Old Havana Telefon:+5378608560
Hotellet är bra och relativt billigt, eftersom hotellpriserna i Havanna är jättehöga, men jämfört med vår första lägenhet i gamla stan kostar hotellet dubbelt så mycket. Och allting här känns så mycket mer kommersiellt. Även utanför hotellet finns det folk som vill "ge råd" för turister som man har blivit varnat för. Nu känner vi igen oss och klarar allting på egen hand. Efter ett dopp i polen promenerar vi i gamla stan. Detta är vår sista kväll i Havanna och på Kuba.
https://www.hotelsevillahabana.com/

7/2 FLYG FRÅN HAVANNA TILL 8/2 KÖPENHAMN
via Toronto och London
Flyg 7/2 12:30 HAV Havanna - 16:00 YYZ Toronto, Air Canada AC1875 restid 03:30
Flyg 7/2 18:35 YYZ Toronto - 8/2 06:30 LHR London/HEATHROW, AC856 restid 06:55
Flyg 8/2 09:55 LHR London - 12:50 CPH, SAS SK502 restid 01:55
Vi blev försenade drygt en timme i Havanna pga svåra väderförhållanden i Kanada, men andra flygturen över Atlanten gick mycket snabbare är beräknat och det blev endast 10-minuters försening i London.