www.ResMer.nu - Våra resor i världen
www.ResMer.nu - Våra resor i världen

 

www.ResMer.nu

 
KAP VERDE 4-12 december 2018

Santa Maria, ön Sal
För att förkorta vintern och bara lata oss i värmen flög vi till ön Sal på en vecka semester. Kap Verde är en ögrupp i Atlanten utanför Senegals kust bestående av 13 öar. Orten där vårt hotell låg heter Santa Maria och ligger på öns södra kust. Väder är soligt och torrt med dagstemperaturer på ca 25 grader.
Visum krävs och ordnades via resebyrån TUI. Tidsskillnad - 2 timmar. Språk: portugisiska.
https://www.tui.seFLYG, TRANSFER
Flyg med resebyråns TUI tar ca 9 timmar. Vi flög från Köpenhamn med kort mellanlandning på Tenerife för att tanka planet. Vi bokade inte någon transfer, tog ut lite pengar på flygplatsens bankomat och sen tog en taxi till hotellet. Taxin körde oss genom en ökenlandskap söderut mot Santa Maria av en glad ung man som berättade gärna om landet. Vi fick veta att de flesta på ön jobbade direkt eller indirekt inom turismnäringen, det fanns nästan inga andra jobb. Resan tog en kvart och vi blev utsläppta vid ingången till vårt hotell vårs område såg ut som en grön oas i en öknen.
www.asa.cv


HOTELL
Riu Funana, All Inclusive
Kap Verde bjöd på sol & bad på vackra stränder.
www.riu.com


På hotellet serveras god mat till dans & musikunderhållning varje kväll
Allting var perfekt med vårt hotell - rent och fint, personalen var mycket trevliga och hjälpsamma, maten var perfekt i alla tre restauranger. Det fanns ingenting att anmärka på.


Konst på hotellet


Parken runt hotellbyggnader
SAKER ATT GÖRA

Strandpromenader
Kilometerlånga sandstränder, soliga dagar gör ön Sal till en utmärkt plats för strandpromenader. Vill man få lite motion kan man springa i svalkande bris från Atlanten, vill man bara flanera och titta på någon enstaka fiskebåt eller ha en picknick på stranden i solnedgången kunde man lätt unna sig det. En dag kom en fiskebåt ganska nära stranden och man fick se hur de lokala fiskarna fångade fisk i ett stort nät. Framför båten snorklade en av fiskarna och markerade platser med fiskstim. Andra i båten kastade nät för att omringa fisken och sedan hoppade några av och simmade iland dragandes på fiskenätet. Frivilliga turister hjälpte gärna till att dra upp nätet.


Bad
Vårt hotell låg vid en udde, vi valde det så med tanke på att man skulle hitta en strand utan stora vågor antigen till väster eller öster om piren. Den västra stranden vid hotellet hade höga vågor och röd flagg nästan alla dagar. Man kan inte påstå att stranden var låggrund för det gick neråt och man kände starka strömmar. På stranden fanns mycket trevliga badvakter som stod i beredskap om någon skulle bada. De gav oss råd att promenera till Santa Maria för det var lugnare där. Det var ganska lång promenad, men vi gjorde det i flera dagar. Det gick bättre att bada och snorkla på andra sidan av udden och ännu bättre bortom den långa fiskebrygga. Under fiskebryggan kunde man se mer olika fiskar i Atlantens klara vatten. Vågorna beror bara till en liten del av vindarna just nu och just här, de kunde bildats på helt andra platsen långt bort. Vågorna var en nackdel för det var lite osäkert att bada. Flera turister gick förbi och pratade att det saknas vågbrytare. Men landet vill kanske inte skapa artificiella installationer i havet. Det byggs många hotell överallt så det kommer kanske någon lösning i framtiden. Annars är det perfekt badväder alltid, perfekt hav med bra sikt och vita sandstränder - vad kan man mer önska sig mitt i vinter! Vit flagg hade gjort susen!!!


Motion på stranden
Vid baren på hotellstranden hade man underhållning med dans. Den lokala dansen heter "Funana". Grundrörelsen består att man rör bakdelen fram och tillbaka och knäna rör sig samtidigt in och ut - det är inte lätt, men man dras med och ibland kommer man in i takten. Försökte sen hemma, med det går inte - den hör väl hemma bara på Kap Verde.


Piren i Santa Maria
Besök på piren är ett måste. Där får man se alla märkliga filurer som lever under vattenytan av Atlanten, stora och små. Allting rensas direkt på bryggan och sen bärs bort till restauranger av förre detta funana-danserskor i stora baljor på huvuden. En vackert syn! All fiskrens kastas tillbaka i havet för ekologisk källsortering av naturen. Fiskarna i havet har en egen uteservering under bryggan :)
RESTAURANGER, CAFÉER, BARER
Vi hade så bra mat på vart all-inklusive-hotell så vi behövde inte äta ute. Vi har planerat gå ut i Sankta Maria en kväll, men det blev inte av helt enkelt. Man hörde att det fanns bra restauranger med god mat av andra turister. Fast glassen måste man smaka eller hur? Det var mycket gott, många olika smaker, helt i klass med italiensk glass. Och hur ofta får man sitta på en glasstrut?SHOPPING - Gågata i Santa Maria
Stånd med billiga saronger och souvenirer, klädesbutiker i olika prisklasser. Det fanns till och med dunjackor att köpa. Vi reste med endast handbagage så vi köpte bara ett par saronger.


Butiker på hotellen erbjöd mycket vackra badkläder och andra strandaccessoarer.


Lite souvenirer och annat krimskrams.


Hejdå Kap Verde!
Det blev en lyckad semestervecka på ön Sal och nu skulle vi tillbaka till Sverige och Lucia-firandet! Hotellpersonalen klädde granen i foajén när vi checkade ut och det kändes lite märkligt och vemodigt!