www.ResMer.nu - Våra resor i världen
www.ResMer.nu - Våra resor i världen

 

www.ResMer.nu

 
Öresund Runt, Danmark

Våga ta steget över till andra sidan Öresund, där kontinenten lockar med nya upplevelser. Danmark är lite lagom annorlunda och gemytligt för ett nytt äventyr och tågresa kan vara ett bra val i många avseenden. Man hittar många fina ställen att besöka längs spåren.
God fornøjelse.

Resor mellan Skåne och Danmark

Helsingör station
▼ Helsingör Stad ▼ Kronborg Slott ▼ M/S Museet for Søfart ▼ Varvets matmarknad ▼ N!CHEN
Humlebæk station
▼ Louisiana Museum of Modern Art
Rungsted Kyst station
▼ Karen Blixen Museum
Naerum station
▼ Sommer´s Automobile Museum
Klampenborg station
▼ Ordrupgaard Konsthall & Park
Nørreport station
▼ Nørreport ▼ Botanisk Have ▼ Rosenborgs slott ▼ Torvehallarna ▼ Rundetårnet
Nørreport station - M Kongens Nytorv
▼ Hviids Vinstue ▼ Nyhavn ▼ Netto Bådena Nyhavn ▼ Flakfort
Kobenhavn H
▼ Brewpub Rådhuspladsen ▼ Rosie McGee Pub ▼ Mikkeler Bar Vesterbro ▼ Fredriksberg Museer ▼ Planetarium ▼ Mojo Blues Bar
Station CPH Airport (Kastrup)
▼ Den Blå Planeten


Resor mellan Skåne och Danmark
Öresundrunt-biljetten finns inte kvar, tyvärr. Skånetrafiken slutade sälja den 31 december 2023. Det går inte längre att resa med Skånetrafikens biljetter på färjan mellan Helsingborg och Helsingör heller. Från den 1 januari 2024 behöver man köpa biljetter till färjan direkt via Öresundslinjen och för tåg i Danmark - via DSB.

Du kan självklart fortsätta att resa med Skånetrafikens biljetter till och i Danmark med Öresundstågen över bron. T ex 24-timmarsbiljetten är giltig till och från Danmark i ett dygn från aktivering och gäller även för resor med Metro i Köpenhamn samt med dansk lokal- och regionaltrafik inom angiven zon. ​Tillsammansrabatt ger rabatt på 20 procent vid köp av en gemensam biljett för minst två personer.

Ovanstående information kan ändras, så läs mer om resor mellan Skåne och Danmark här:
Färja Helsingborg-Helsingör med Öresundslinjen
Biljetter på Skånetrafiken
DSBHelsingör
Helsingör (danska: Helsingør) är en hamnstad på Själland i Danmark. Det är den danska stad som ligger närmast Sverige och är en del av Öresundsregionen. Här börjar vår upptäcktsfärd genom Danmark.


Det är ett nöje att flanera genom pittoreska kullerstensgränder inramade av små hus putsade i olika kulörer och prydda med stockrosor i full blom! Man kan slå sig när och fika i solen eller ta ett glas öl och bara titta på folk, vill man shoppa så kan man titta in i små rara butiker och kanske blir det något fynd. Men nu måste vi vidare och undersöka vad är det som döljer sig bakom tjocka murar av Kronborg Slott och tänk om vi hittar spår av Hamlet-spöket.

Kronborg Slott, Helsingör
Helsingör station/Färjeterminalen - Gång 950m


Kronborg Slott har funnits i Helsingör sedan 1420 och med sina tunga kanoner har det dragit in skatt från all förbipasserande sjöfart. Det var också här som Shakespeare valde att låta det mytomspunna dramat om prins Hamlet utspela sig. Ta en guidad tur och lyssna på slottets spännande historia eller besök de mystiska gångarna och katakomberna under Kronborg Slott på egen hand som är en fantastisk upplevelse.
Mer info
M/S Museet for Søfart, Helsingör
Helsingör station/Färjeterminalen - Gång 700 m


M/S Museet for Søfart har kallats ett arkitektoniskt genidrag och Danmarks vackraste hål i jorden. Nya sjöfartsmuseet i Helsingör är byggt i den gamla torrdockan framför Kronborg slott i Helsingör.
Här väntar ett mycket intressant besök.
Mer info

Varvets Matmarknad, Helsingör
Helsingör station/Färjeterminalen - Gång 950 m

Varvets matmarknad - Værftets Madmarked - är en kulinarisk träffpunkt där man bjuds på street food från alla världens hörn i en maritim och rustik miljö. Slå er ner vid ett långbord eller välj en mjuk soffa och upplev tillsammans varvets Matmarknad som är en mysig, avslappnad plats för trevliga möten.

Här väljer var och en vad den vill äta från ett tiotal olika street food stånd och köper sin dricka i baren för att sedan njuta av denna kulinariska härlighet tillsammans med vänner eller familjen.

Med Kulturkvarteret och Museet för Sjöfart som grannar och utsikt över Kronborg slott blir Varvets Matmarknad en självklar plats att besöka vid ert besök i Helsingör.
Mer info


Dricka kan man beställa vid den stora baren i mitten.


Inredningen är mycket speciell!
N!CHEN, Helsingör
Helsingör station/Färjeterminalen - Gång 400m
N!CHENS showroom hittar man på den vackraste innergården längst turiststråket Stengade i Helsingör. Var nyfikna och ta steget in i denna underbara oas! Här har konstnärsparet Richard och Katrine Wettstein förenat den väldoftande blomsterprakten med konst och hantverk till en vacker symbios. Tag er tid och vila era trötta ben och njut av hela härligheten. Ju mer man betraktar det hela, desto fler konstnärliga alster tittar fram bland det gröna bladverket.

Nöj er inte med detta utan kliv in i konstnärsparets verkstad och showroom och se hur alla dessa underbara ting skapas. Katrin jobbar med porträtt, keramik och skyltar, medan Richard är ugnsmakare och plattsättare. I denna inspirerande miljö går allt som oftast dessa artisters olika kunskapsområden ihop till ett lyckat resultat.

N!CHEN är en levande verkstadsmiljö. Kurser hålls inom Richard och Katrines ämnesområden. För att tillgodose allt detta är butikens öppettider begränsade till torsdag, fredag och lördag samt efter överenskommelse.

Välkommen in.
Mer info
Louisiana Museum of Modern Art
Humlebæk station - Gång 850 m


Louisiana Museum of Modern Art är ett ledande internationellt konstmuseum och en absolut toppattraktion i Danmark. Konst, natur och arkitektur kombineras i en totalupplevelse som lockar gäster från hela världen året runt.
Mer infoKaren Blixen Museum, Rungsted
Rungsted Kyst station - Rungsted Kyst st. öst Buss 388 - Rungsted Havn – Gång 350m


Karen Blixen (1885-1962) anses vara en av Danmarks mest betydelsefulla 1900-talsförfattare. Blixen skrev bland annat "Min afrikanska farm", vilken senare gick upp på vita duken under namnet "Mitt Afrika"

Det är med låga förväntningar jag kliver i hennes museum som är huset där Karen Blixen levde före och efter sitt äventyr till Afrika, men snart rycks jag med i denna fascinerande kvinnas liv.

Hur kunde hon lämna Köpenhamns jetset liv 1914 och åka till Kenya för att driva en kaffeplantage under 17 års tid? Vilket äventyr! Museet består delvis av rum med originalmöblering som hon själv möblerade det. Utöver detta finner du ett galleri med Karen Blixens teckningar och målningar, en dokumentärutställning om hennes liv och ett kafé. När jag kom hem var jag bara tvungen att se filmen Mitt Afrika som jag missat.
Mer info


Sommer’s Automobile Museum, Naerum
Naerum station - Gång 650m


1980 förverkliga Ole Sommers sin dröm om att öppna ett bil museum i Naerum. Samlingen av historiska bilar med ett värdigt förflutet växer så 2004 flyttar man in i ett nytt museum på tre våningar med stora ljusa lokaler.Den permanenta utställningen kompletteras ett par ggr om året med specialutställningar. Bilarna är snyggt skyltade med fakta och här kan man även finna små anekdoter om bilens bakgrund. Utanför Storbritanniens gränser anses Sommer´s museum som det bästa Jaguar museum i världen, med där finns många fler märken. Tänk på Sommer´s öppnar endast upp dörrarna för förbokade gäster, men det går bra att komma ensam.
Mer infoOrdrupgaard Konsthall & Park, Charlottenlund
Klampenborg station - Buss 388 - Vilvordevej Ordrupgaard - Gång 450m


Ordrupgaard installationspark är både lekfull och fylld av coola upplevelser. De nya byggnaderna svävar ut i sina arkitektoniska utformningar medan de gamla vilar i klassisk stil. I konsthallen kan du se en av Nordeuropas finaste samlingar av fransk konst från 1800-talet och tidigt 1900-tal med verk av Degas, Renoir, Monet, Cézanne, Gauguin och Matisse.
Här får man sina sinnena lurade av spegelskulpturer och fluffiga moln som görs av väderskulpturen till barnens glada skratt.
Mer infoNørreport
Nørreport station

Tar man tåget till Nørreport i Köpenhamn har man trevliga besöksmål som Botanisk Have och Rosenborg Slot med fler på gångavstånd. Avsluta med lite god mat och dricka vid Torvehallarna - trevliga saluhallar ett stenkast från station.


Botanisk Have
Norreport station - Gång 350m


Den botaniska trädgården i Köpenhamn är en skön oas mitt i staden. Här hittar ni Danmarks största samling av levande växter. Här finns plats för egna funderingar i lugn och ro eller gå en promenad bland exotiska växter med vänner och bekanta. Njut av en kopp kaffe i Botanisk Haves café.
Missa inte att gå in i Palmhuset med sina fem växthus och fjärilssamling.
Mer infoRosenborg slott
Norreport station - Gång 600 mLustslottet ligger mitt i Kongens Have i hjärtat av Köpenhamn och vittnar om 400 år av kunglig historia med konstskatter, kungakronor och kronjuveler. Rosenborg slott byggdes i början av 1600-talet av en av Danmarks mest kända och färgstarka kung - Christian IV. Interiörerna är välskötta och inbjuder till en tidsresa, där besökarna kan spegla sig i kungens glans.
Mer infoTorvehallarna
Norreport station - Gång 240 m


På Israels Plads, nära Nørreport Station, ligger Köpenhamns nya saluhallar. I två stora glashallar hittar du mängder av spännande mat, kaffe, kryddor, bröd, kött och fisk. Arkitekturen är läckert modern, men här har man ändå lyckats skapa en varm och trevlig atmosfär. Här börjar det vattnas i munnen redan innan du går in genom dörren.
Mer infoRundetårnet
Norreport station - Gång 450 m


Rundetårnet i Köpenhamn ger några av de finaste flygfoto över staden, hamnen och omgivande hav. En 209 m lång spiralramp gör det möjligt att gå upp mot toppen, med endast några trappor längst upp som leder till den stora åskådarplattformen och Europas äldsta fungerande astronomiobservatorium.
Mer infoHviids Vinstue, Kongens Nytorv
Norreport station - Norreport Metro - Kongens Nytorv Metro - Gång 100m

Hviids Vinstue är en av Köpenhamns äldsta barer och har funnits i samma lokaler i över 300 år. Här kan ni njuta av både mat och dryck. Hviids Vinstue är särskilt känt för sin glögg som de serverar från 11 november varje år.
Mer infoNyhavn
Norreport station – Norreport Metro – Kongens Nytorv Metro – Gång 500m

Förr, när man tog färjan över sundet, var Nyhavn den naturliga inkörsporten till Köpenhamn medan idag hoppar de flesta av vid Kobenhavn H och glömmer bort detta trevliga ställe. Tag tåget till Norreport st. och byt till Metron M1 eller M2 som tar Er ner till Kongens Nytorv på ett enkelt sätt och vips är ni nere i Nyhavn.


I de pittoreska hamnkvarteren ligger restauranger och pubar på rad och det är bara att kliva in på den som passar din mage eller plånbok bäst. Här kanske inte man skall räkna med att äta hos gourmet gudar, men att sitta på en uteservering och titta på folk och lyssna till båtarnas knarrande förtöjningar är också en femstjärnig lyx.Netto Bådena Nyhavn
Station: Norreport st. – Norreport Metro – Kongens Nytorv Metro – Gång 300 m
Mer info


Ett trevligt och bekvämt sätt att uppleva många av stadens sevärdheter är att ta en tur i en av de blå Netto-båtarna och uppleva Köpenhamns sevärdheter från havet. Turen som startar i Nyhavn går förbi slottet, den lilla sjöjungfrun och operahuset.


Vidare färdas man genom Christianshavn till kanalerna med de låga broarna på andra sidan hamnen. Sen återvänder man genom Frederiksholms kanal förbi Cristiansborg.Flakfort
Norreport station – Norreport Metro – Kongens Nytorv Metro – Gång 700 m – Nyhavn vid nr. 71
Ön Flakfortet

Flakfort färjan Nyhavn


Mitt ute i Öresund hittar man den danske ön Flakfortet som nu ägs av en svensk. Ön byggdes upp inför 1:a världskriget som en av Danmarks försvarsposter. Nu är ön ett spännande och intressant utflyktsmål för alla nyfikna. I Flakfortets hamn hittar du restaurang, café och hotell med konferensanläggning. Häng med på en guidad historisk rundtur bland kanoner och förfallna kaserner medan guiden berätta om öns brokiga historia.


Turen från Nyhavn som tar 45 min passerar många av stadens sevärdheter som slottet, den lilla sjöjungfrun och operahuset på väg ut i Öresund. Väl ute i Öresund kan ni se Vindmölleparken och Middelgrundfortet innan ni kommer fram till Flakfortet.
Mer infoBrewpub Rådhuspladsen
Station: Kobenhavn H - Gång 700m


I närheten av Rådhusplatsen hittar man BrewPub - ett mikrobryggeri med restaurang och pub. Puben har inte mindre än 11 tappar med eget öl som strömmar direkt från bryggeriets lagringsfat. Här erbjuds även öl av andra märken. Under årets varmare månader är pubens innegård en helt fantastisk plats att avnjuta både mat och en öl på.
Mer infoRosie McGee Pub, Rådhuspladsen
Station: Kobenhavn H - Gång 400m


Rosie McGee är en festplats som har det mesta. Väl innanför dörrarna får man en wow upplevelser som inte lämnar någon oberörd. Här möts man av en inredning som är något utöver det vanliga. Enligt dem själva är det Danmarks dyraste och vackraste inredning. I lokalerna som tar in över 800 personer kan man hitta allt från små skrymsle och vrå till stora sällskapsrum med nattklubb.
Mer infoMikkeler Bar, Vesterbro
Station: Kobenhavn H - Gång 450m


På andra sidan järnvägsstationen ligger Istedgade - en lite "ruffigare" gata. Kvarteren är rätt slitna, men en bit bort på Viktoriagade 8 B-C ligger Mikkeller Bar. Här kan alla öl älskare njuta av fin öl av den högre klassen. Vill du ha en stor stark får du nog vidga dina vyer lite mer för här serveras de flesta ölen i 18 cl provglas.
Mer info
Frederiksberg museer
Station: Kobenhavn H - Buss 7A
Översiktskarta >>>

Frederiksberg museer består av fyra museer - Cisternerne, STORM, Møstings och Bakkehuset. Alla fyra museerna ligger i Frederiksberg på gångavstånd från varandra och är sammanlänkade av Frederiksbergs två vackra parker - Søndermarken och Frederiksberg trädgård. Sammantaget får du på Frederiksbergs museer en vackert varierad konst-, kultur- och naturupplevelse för alla generationer, intressen och smaker. De stora, vackra parkerna erbjuder lugn som behövs för att smälta alla dessa intressanta museiupplevelser. Lägg sedan till lunchrestaurangen Orangeriet lyxiga smørrebrød som är omgiven av en romantisk trädgård och ni har stimulerat alla sinnena.

Mer info


Cisternerne
Cisternerna ligger i Søndermarken på Frederiksberg och utgör en viktig del av Köpenhamns historia. Den gamla vattenreservoaren byggdes 1856-1859 för att förbättra vattenförsörjningen till den växande staden. Från början var det en öppen bassäng som låg som en spektakulär vattenspegel framför Frederiksbergs slott. 1891 täcktes bassängen med en betongkonstruktion och täcktes av gräsmattan med den centrala fontänen. Därmed kom det 4320 m2 stora underjordiska utrymmet att se ut som det gör nu. Cisternerna upphörde att fungera som dricksvattenreservoar 1933 och stod övergivna i decennier. 2001 öppnade Cisternerne som Museet för Modern Glaskonst och i det sammanhanget etablerades de två glaspyramiderna och trappan. 2013 tog Frederiksbergs museer över Cisternerne och i de underjordiska utrymmena sklapades Cisternerne konsthall, vars specifika konstutställningar kan besökas idag.


Idag är Cisternerne ett underjordiskt konstgalleri, dit du kan dra dig tillbaka från vardagen. Det känns som att tiden står stilla här och mobilsignaler når inre hit. När det kalla och fuktiga klimatet i Cisternerna omsluter dig, tittar du inte bara på konsten – du är helt omgiven av den.


Storm
På STORM kan man fördjupa dig i den danska traditionen av humor och satir från historiska konstnärer som Storm P., Liva Weel och Dirch Passer till dagens Roald Als, Casper Christensen och Lisbet Dahl. 1943 ombads en grupp kända danska konstnärer att illustrera när en Tuborg smakar som bäst. En av dem var serietecknaren Storm P. Hans teckning av luffaren Perikles är nu ikonisk för Tuborg. Texten säger: "Perikles kan du snälla berätta för mig när en Tuborg smakar som bäst" "Varje gång". År 1950 efter konstnärens död färgades och trycktes Perikles av Tuborgs reklamavdelning.
Møstings
I det lilla vackra konstgalleriet Møstings kan man uppleva utställningar av modern och samtida konst.
Bakkehuset
På Bakkehuset kliver man in i den danska guldåldern som den såg ut i början av 1800-talet, då H.C. Andersen, den danske skalden Adam Oehlenschläger och många fler kom hit.

Planetarium
Station: Kobenhavn H - Gång 600m
Gammel Kongevej 10, 1610 København V

Vi har inte besökt Planetarium än och har inga bilder därifrån, men tycker att det är intressant besöksmål. Hoppas att besöka det inom kort!
Mer info


Mojo Blues Bar, Köpenhamn
Station: Kobenhavn H - Gång 950m

Mojo Blues bar är förmodligen ett av få ställen i Europa där man kan lyssna på Blues eller andra live band varje kväll i veckan. Stämningen är vänlig och avslappnad. Den lilla baren blir snabbt full och skall vara rök fri nu.
Mer infoDen Blå Planeten, Kastrup
Station: Copenhagen Airport – Kobenhavns Lufthavn Buss 5C – Den Blå Planeten – Gång 400 m

Ett stenkast från Copenhagen Airport (Kastrup) ligger Nordeuropas största akvarium. Kom nära tusentals fiskar och andra havsdjur som finns i 48 akvarier på Den Blå Planeten. Bli förtrollad av de fantastiska och ibland märkliga djuren och lär dig mer om livet under vatten.

Arkitekturen har inspirerats av en virvelström och består av fem ”armar” som går runt hela klotet. Det finns en restaurang i lokalen med fantastiskt utsikt över sundet och landningsbanan på Copenhagen Airport. Det finns även ett stort matrum där man förtära medhavd matsäck.
Mer info