www.ResMer.nu
www.ResMer.nu

 

www.ResMer.nu

Sök i Småland-Blekinge-Halland

Vi börjar nu att samla på fina besöksmål utanför vårt hemmaplan - Skåne. Det kommer fler län, men vi skall besöka dem först och det tar lite tid.

Bilsport Bil- & Porslinsmuseum
Här bjuds ni på en guidad tur bland bilmuseumets klenoder från dåtid till nutid. Bilar och mc som tillhört såväl gemene man som legendariska tävlingsförare eller bilbyggare. Ett besök som bjuder på en nostalgisk resa tillbaka i tiden.
Ni får även chansen att uppleva Porslinsmuseum vackra fältspatporslin som står framdukat i tidsenliga miljöer i de gamla fabrikslokalerna.
Hemsida
Visa på Google Map
Besöksadress: Karlskrona
0 800 visningar

Snittingfallet
Under vårflodens högvatten rusar den lilla Bräkneån fram i sin stormande iver att nå havet så fort som möjligt, vilt påhejad av snösmältningen. Plötsligt stoppas dess vilda framfart av ett gammalt dammbygge som gör allt i sin makt att hindra den lilla åns framfart.
Olyckan är ett faktum och Bräkneåns vattenmassor faller i ett skummande scenario och Snittingfallet har uppstått som sevärdhet..
Här har föreningen Bygd i Samverkan skapat ett underbart utflyktsmål i Bräkne-Hoby. Genom att iordningställa gångvägar, broar, grillplatser och parkering platser för att göra detta underbara smultronställe mer tillgängligt för allmänheten.
Under vinterhalvåret har man de stora vattenmassornas lockelse medan sommaren bjuder på ett grönskande scenario med härliga grill och picknick tillfälle.
P hittar ni öster om Snittingfallet längst Gamla riksvägen.

http://webnews.textalk.com/bygd-i-samverkan/aktuellt/snittingfallet-ett-nytt-utflyktsma-l
Hemsida
Visa på Google Map
Besöksadress: Bräkne-hoby
0 819 visningar

Danska fall - Simlångsdalen
Danska fall naturreservat och vandringsled hittar ni strax söder om Simlångsdalen, men det är framförallt det dramatiska vattenfallet med samma namn som är den största publikdragaren. Vid fallet möttes vi av ett brusande skådespel när ån Assmans vattenmassor störta ner i trappstegsformationer i en djup ravin mellan stenar och klippor.
Vattnet i ån följer berggrundens spricklinjer och rinner i en smal dalgång med dramatiska bergssidor vilket bildar en brant kanjon. Fallhöjden från Danska Fall till åmynningen är sammanlagt 36 meter.
Vi utgick från Tallhöjdens hotell i Simlångsdalen och följde Hallands leden upp till Danska fallet. Sedan fortsatte vandringen på nötta stigar längst Gårdshultsleden som följer ån uppströms. Här är leden kantad av flertal vackra forsar och mindre vattenfall.
I Gårdshult kulturlandskap korsar vi ån och vänder tillbaka längst ån östra sida där leden tar oss tillbaka till Simlångsdalen.
Stenkyrkan bjuder på nästa intressanta stopp. Det är en ståtlig pelarformation i förkastningsbranten som sticker upp två-tre meter från bergväggen. Turen går vidare i ett stilla höstregn och nu hägra en välförtjänt paus i vindskyddet längst leden för en fika. Vindskyddet ligger vackert vid åns brusande vatten vilket förhöjer detta kulinariska inslag.

Mer info: Från angivna parkeringsplatsen till Danska fall går en grusväg som är framkomlig med barnvagn och även tillåten för handikapps fordon att köra upp för. Vill man bara gå till fallen är sträckan 1 km. För den som vill gå lite längre finns en väl markerad led som heter Danska Fall på 2,3 km som tar besökaren runt i reservatet. Det går även bra att följa Hallands leden och Gårdshult leden upp till Danska Fall från Simlångsdalen. Övernattningsmöjligheter finns i Simlångsdalen.

Hemsida
Visa på Google Map
Besöksadress: Simlångsdalen
2 8573 visningar

Siggamåla skvaltkvarn
Kvarnen en välbevarad skvaltkvarn från 1822 är ursprungligen från Härlunda socken men flyttades år 1875 till Siggamåla. Än idag är kvarnen i fungerande skick och under sommaren går här att köpa nymalet rågmjöl.
Kvarnen, som bara är 10 kvadratmeter stort, var regelbundet i drift tills det stängdes 1918. 1950 köptes den av Almundsryd kulturarvsförening som har underhållit den väl sedan dess. Kvarnen sätts igång några dagar på sommaren och mjölet säljs där.
Kvarnens vattenhjul är mycket enkelt och består av åtta korta, raka brädor som är fästa i den nedre änden av den vertikala drivaxeln. Denna axel driver slipstenen som ligger direkt ovanför den. Slipstenen roterar med 24 varv per minut och malningskapaciteten är 4 kg mjöl per timme.
Horisontella kvarnar har utformats speciellt för användning i små vattendrag. På grund av det horisontella hjulet kräver de inte ett stort vattendjup.
Platsen vid den lilla skvaltkvarnen är väldigt vacker och inbjuder till en trevlig picknick med bäckens porlande vatten som ljuv musik.
Hemsida
Visa på Google Map
Besöksadress: Farabol, Ryd
0 713 visningar

Samtliga sökresultat: 48
Aspö
Bilkyrkogården Kyrkö mosse
Bilsport Bil- & Porslinsmuseum
Brändaholm
Danska fall - Simlångsdalen
Demånes Värld
Drottningskärs kastell
Ebbamåla bruk
Eriksberg Hotell & Safaripark
Fornebodastugan
Frickabron Halens Naturreservat
Glastornet
Gräddhyllan Lantcafé
Gränums Bränneri
HalenKanot Olofström
Hanö
Hoby Kulle Herrgård
James Bond 007 Museum
Jät gamla kyrka
Kastellet
Konsthallen Hishult
Kulla Traktormuseum
Kungsholms Fort
Kvarnen i Knällsberg
Lessebo handpappersbruk
Listershuvud Naturreservat
Ljushuset
Långasjönäs Pappersbruk
M/F Axel i Nättraby ån
Marinmuseum
Mickejohans Konstglas
Mormors Bakeri
Museum för Rörligt Kustartilleri
Målerås Glasbruk
Orrefors Museum
Rastplats Viggen
Röshults Vedugnsbageri
Siggamåla skvaltkvarn
Skogskatedralen i Stensjöäng
Smålands bil- musik- och leksaksmuseum
Snittingfallet
The Glass Factory
Tjärö
Transjö hytta
Tulseboda Brunn
Tärnö
Vissefjärda Café & Konditori
Äggaboden