0
Vanliga frågor

Vissa frågor ställs ofta till oss på Aqua Invent. Vi svarar här kortfattat och på ett enkelt sätt. Kontakta oss gärna för ytterligare förklaring. Välkommen!
Ställ en fråga >>>


Är det bättre kvalitet på brunnsvatten än på kommunalt dricksvatten?
Nej. Generellt sett är det kommunala dricksvattnet mycket bättre än brunnsvatten. En viktig anledning till att kommunalt dricksvatten generellt sett är bättre än brunnsvatten är att det finns ett regelsystem för det kommunala vattnet med krav på kvalitet, kontroll och åtgärder. Sådana bindande regler saknas för brunnsvatten. Det är upp till brunnsägaren själv att ta initiativ till undersökningar och åtgärder för att lösa kvalitetsproblem.

År 2004 kom Socialstyrelsens allmänna råd om försiktighetsmått för dricksvatten (SOSFS 2003:17). De allmänna råden innehåller riktvärden för mikrobiologiska och kemiska ämnen i vattnet samt rekommendationer för skydd, beredning, kvalitet, kontroll, provtagning och åtgärder av enskilda brunnar.

Det finns inga systematiska och landsomfattande kontroller av brunnsvatten, men regionala undersökningar som gjorts visar att det är vanligt med kvalitetsproblem. De flesta problemen är av estetisk och teknisk karaktär, dvs vattnet är brunfärgat och illasmakande av järn eller humusämnen (ämnen från jorden), vattnet ger utfällningar av metaller eller kalk eller är aggressivt och angriper ledningsmaterial och installationer. Det handlar alltså inte om hälsorisker, utan snarare om praktiska olägenheter när vattnet används i hushållet.

De hälsomässiga kvalitetsproblemen är inte lika vanliga som de tekniska och estetiska problemen ovan, men de är betydligt vanligare i brunnar än i kommunala vatten. Brunnarna har oftare problem med bakterier, kemiska föroreningar och hälsovådliga halter av ämnen från berggrunden, särskilt radon och fluorid.

Orsaken till att kvalitetsproblem är vanliga i brunnar är att brunnarna är felaktigt utformade tekniskt sett. Det är inte ovanligt att ytvatten läcker in. De är också ofta illa placerade i förhållande till föroreningskällor, som till exempel avloppsanläggningar. Ibland finns det helt enkelt inte bra grundvatten på fastigheten.


Jag har mycket koppar i vattnet speciellt när det stått stilla.
Jag undrar om detta luktar något speciellt? Lite som spritaktigt kemiskt.
Koppar luktar inget speciellt men höga halter kan lukta. Kopparhalten kan bero på ett surt vatten (lågt pH-värde) som löser kopparn från marken eller från kopparledningar i fastigheten. I Statens Livsmedelsverks författningssamling (SLV FS 199:35) kan halt över 0,2 missfärga sanitetsgods och hår (vid hårtvätt). Vid halt över 1,0 kan smakförändringar tillkomma. Vid halt över 2,0 finns det risk för diarreér, särskilt hos små och känsliga barn. Vattnet bör spolas någon minut innan det tas till dryck och matlagning, särskilt vid beredning av barnmat, efter en längre tids stillestånd. Socialstyrelsen författningssamling (SOSFS 2003:17) ger samma rekommendationer. Dvs det hälsomssiga gränsvärdet ligger alltså vid 2 mg/l. Vi föreslår att du låter analysera vattnet för att få veta vad det är som luktar, det kan ju vara andra ämnen. Vi ombesörjer gärna analysen som innehåller 21 olika parametrar.


Hur går man tillväga med en vattenanalys och vad är kostnaden?
Javisst, så här brukar vi göra:
Vi skickar dig en provflaska och ett formulär. Ur formuläret framgår hur man gör - är du det minsta undrande, ring oss så förklarar vi gärna. Du ska helt enkelt ta vatten från brunnen om det går, annars från närmsta tappkran efter tryckkärlet (ange på formuläret var provet tagits). Vi låter ett lab utföra analysen och inom ca en vecka sänder vi dig resultatet. Du får också ett förslag på åtgärder. Analysen kostar 394 kronor inklusive moms. Förslaget är naturligtvis gratis. Parametrarna, som du får veta halterna av, är: pH, ledningstal, nitratkväve, fosfor, kalium, magnesium, svavel, kalcium, natrium, klorid, mangan, bor, koppar, järn, zink, molybden, aluminium, kisel, ammoniumkväve, alkalinitet och totalhårdhet. Till dessa följer också uppgifter om gränsvärden och eventulla anmärkningar med förklaringar enligt aktuella normer enligt Livsmedelsverket eller Socialstyrelsen.
Välkommen att sända din adress, så skickar vi materialet!


Jag har ett avsyrningsfilter A-13.
Hur många centimeter från toppen av behållaren ska det vara massa ifyllt?
Maximal massanivå är 550 mm från toppöppningen. Min. nivå är 650 mm från toppöppningen.


Hur får man bort bakterier i vattnet? Typ koliforma bakterier och E-coli.
Tack för förfrågan!
Bakterier tar man bort med ett UV-filter typ 45 BE (flödeskapacitet 45 liter per minut).
Välkommen åter!


Vårt varmvatten luktar illa - men inte kallvattnet, vad beror det på?
Vattnets sammansättning gör att vattnet luktar illa om varmvattenberedaren är utrustad med en magnesiumanod. Byt till en zinkanod så försvinner problemet. Kontakta ett VVS-företag.


Vårt vatten luktar illa - vad kan det vara?
Detta kan vara ett tecken på att vattnet innehåller lösta berggaser som t ex metangas eller svavelväte. Högre halter av svavelväte kan ge smakförändringar och övergående diarré hos barn. Lukt kan även orsakas av bakterier i vattensystemet. Vid misstanke att bakterier orsakar lukten föreslår vi en mikrobiologisk analys. Vi föreslår att vattnet analyseras eftersom lukten indikerar någon form av påverkan. Analysen ligger till grund för rätt behandling av vattnet.


Jag är blond men håret får en grön ton när jag tvättar det, varför?
Det troligaste är att vattnet är aggressivt (surt). Aggressiviteten beror på aggressiv kolsyra, låg alkalinitet (HCO3) och lågt pH-värde (pH värdet bör vara mellan 7,0 och 9,0). Aggressivt vatten orsakar korrosions- eller frätskador i fastighetens rör och vattensystem, vilket ger metallutfällningar i dricksvattnet. Utfälld koppar ger den gröna hårfärgen. Metallerna kan även orsaka diarré hos små och känsliga barn. Givetvis ger det aggressiva vattnet till sist upphov till läckage och därmed vattenskador i fastigheten. Aggressivt vatten åtgärdas enkelt med ett avsyrningsfilter.


Ibland får vi små svarta korn i vattnet.
Om man trycker sönder dem, blir det oljigt eller sotigt.
Partiklarna är sannolikt utfällt mangan. Problemet uppstår oftast vid stora vattentappningar. Mangan bildar i vattenledningar utfällningar, som när de lossnar ger missfärgat (svart) vatten. Det finns risk för skador på textilier vid tvätt.


Vattnet i vår brunn är brunfärgat, vad är det?
Vattnet innehåller troligen järn eller humus. Järnhalten medför utfällningar, missfärgning och smak. Det finns risk för skador på textilier vid tvätt och igensatta ledningar. Humusämnen (COD / Kemisk syreförbrukning) indikerar påverkan från ytligt markvatten.


Vattnet smakar salt, hur kan det komma sig?
Klorider (salt) i brunnsvatten kan bero på relikt saltvatten, inträngande havsvatten eller från vägsalt respektive vägdagvatten. Saltet påskyndar korrosionsangrepp (se aggressivt vatten) och ger vid ca 300 mg/l smakförändringar. Vid hög salthalt i vattnet är konduktiviteten och även i de flesta fall även natriumhalten hög.


Finns det uppgifter om grundvattnet i mitt område?
Ja, sök i Bunnsarkivet hos SGU (Sveriges Geologiska Undersökningar) www.sgu.se. I Brunnsarkivet datalagras brunnsuppgifter som insamlats genom Lagen om uppgiftsskyldighet (SFS 1975:424, SFS 1985:245). Brunnsdatabasen innehåller uppgifter från mer än 210 000 brunnar och växer med ca 8000-10000 brunnar varje år. Separata databaser med uppgifter om källor och om grundvattnets beskaffenhet finns också i arkivet, liksom ett manuellt arkiv med utredningar om grundvattenförhållanden. Arkivuppgifterna används flitigt, både som praktisk upplysning till allmänhet och brunnsborrare samt för forskningsändamål, t ex statistiska bearbetningar.
www.sgu.se


Jag får hudirritationer efter att ha duschat.
kan det ha något med vattnet att göra?
Såvida det inte finns andra medicinska orsaker kan vattnet påverka din hud. Om man har kommunalt vatten kan klådan bero på känslighet för klor. Om man har egen vattentäkt kan det bero på ett lågt pH-värde som orsakar att koppar (från marken eller ledningsnätet i fastigheten) fälls ut. Hudens porer öppnar sig av det varma vattnet och det kopparhaltiga vattnet kommer in. Efter duschen sluts porerna och en klåda eller torrhet uppkommer. Ett kalkhaltigt vatten kan också torka ut huden och därmed ge klåda. Kontrollera totalhårdheten som bildas av kalcium- och magnesiumjoner. Totalhårdheten bör ligga under 15 °dH. Hårt vatten ger ökad risk för utfällningar ledningar, kärl och fastighetsinstallationer, särskilt vid uppvärmning. Även skador på textilier vid tvätt kan uppstå.


Finns det ett samband mellan lågt pH-värde och diarré hos små barn?
Konsultera alltid läkare först.
Om pH-värdet är lågt kan koppar fällas ut (från marken eller ledningsnätet i fastigheten) och framkalla diarré. Var noga med att låta vattnet rinna 5-10 minuter för att minska risken att använda vatten som stått stilla i ledningarna. Koka vattnet och låt det svalna.


Vad ska man ha för slags filter för att få ner kopparhalten i dricksvattnet?
Koppar i vattnet kan avlägsnas med jonbyte, dvs enklast med ett s.k. avhärdningsfilter (MK-C). Men detta rekommenderas endast i de fall då kopparn kommer från själva vattenkällan vilket är relativt ovanligt. Oftast kommer kopparn från rörmaterial i fastigheten. Då beror kopparhalten i vattnet på korrosion som orsakats av aggressivt vatten. I så fall skall aggressiviteten åtgärdas med t ex ett avsyrningsfilter (A-filter) som förhindrar korrosion och därmed kopparutfällning.


Vad ska man ha för slags filter för att få ner kopparhalten i dricksvattnet?
Koppar i vattnet kan avlägsnas med jonbyte, dvs enklast med ett s.k.
avhärdningsfilter (MK-C). Men detta rekommenderas endast i de fall då kopparn kommer från själva vattenkällan vilket är relativt ovanligt.

Oftast kommer kopparn från rörmaterial i fastigheten. Då beror kopparhalten i vattnet på korrosion som orsakats av aggressivt vatten. I så fall skall aggressiviteten åtgärdas med t ex ett avsyrningsfilter (A-filter) som förhindrar korrosion och därmed kopparutfällning.



Vad kan jag göra åt mitt vatten, som kommer från egen djupborrad brunn, och har högt ph-värde 10,7?
Det är möjligt att dosera citronsyra i vattnet och därigenom sänka pH-värdet. För rätt dosering finns doseringspump inklusive ett 60 liters kärl. Kontakta oss gärna så berättar vi mer.


Hejsan, vårat varmvatten blir brunt,sparar jag vatten i en mugg så blir det en sörja på botten efter ett tag, brunaktigt:svarta "mögelprickar" på kläder efter tvätt, vi får diarer, och uppblåsta magar när vi druckit vattnet två dagar isträck, det smakar järn, har brunaktigt slam i rören, har lågt ph, men kan endast det orsaka allt???
grönt hår, mm, klåda efter dusch
vad göra??

Problemen kan bero på följande:
När ett järnhaltigt vatten värms upp fälls järnet ut även om järnhalten inte är anmärkningsvärd. De svarta prickarna i vattnet kan indikera halter av mangan. Gröntaktig ton i ett blont hår kan tyda på lågt pH-värde (som i sin tur kan göra att koppar fäller ut). Det låga pH-värdet respektive eventuell kopparhalt kan förorsaka klåda. Illamående och diarré kan tyda på bakterier.

Läs gärna på vår hemsida om gränsvärden och återgärder vid dålig vattenkvalitet. Givetvis är ni välkommen att ringa oss för frågor.

Vi föreslår att ni låter göra en kemisk-fysikalisk vattenanalys och eventuellt därefter en bakteriologisk. Vi sänder gärna en provtagningsflaska till er och ombesörjer en kemisk-fysikalisk analys innefattande 21parametrar (pH-värde, ledningstal, nitratkväve, fosfor, kalium, magnesium, svavel, kalcium, natrium, klorid, mangan, bor, koppar, järn, zink, molybden,aluminium, kisel, ammoniumkväve, alkalinitet och hårdhet). Analysen kostar 394.- kronor. Ni får samtidigt ett förslag på rening. Vänligen meddela adress så sänder vi en provflaska. Välkommen!



Natriumhalten i vatten från brunn är något hög (140 mg/l). Kan man och bör man i så fall sätta dit ett filter för att få ned halten?
Gränsvärdet för "tjänligt med anmärkning" ligger på 100 mg/l. Natrium kan indikera påverkan från relikt saltvatten eller havsvatten. Vid halt över 200 mg/l finns risk för smakförändringar.

Natrium förekommer ofta med förhöjda halter av klorider som i sin tur kan påskynda rostangrepp.
Välkommen att kontakta oss för ytterligare information!


Hur får man ner för hög syreförbrukning i en badbasäng?
Om ni avser kemisk syreförbrukning "COD" beror sannolikt den höga halten på organiskt material i vattnet. För att åtgärda detta bör filtreringen förbättras. Vidare bör man tillse att den "fria klorhalten" är tillräckligt hög.

Det kan vara så att andelen "bundet klor" i den totala klorhalten är för hög. Detta kan i så fall åtgärdas genom att dumpa vatten med backspolning av filterna.

Vi hoppas att ovanstående information varit till hjälp, välkommen att kontakta oss igen!


Vi har en för hög flouridhalt (4,5mg/l)
Samt att vi har en svag lukt/smak av "ägg". Vi har en enskild, borrad brunn till vårt hus. Har ni en bra smidig lösning för detta??

Lukten indikerar förekomst av svavelväte. Genom att tillsätta syre kan man eliminera denna olägenhet.

1 st Luftningsutrustning
1 st Fluoridfilter typ F-55

Utrustningen ovan förutsätter en hydrofor om minst 150 liter.
Vi ser fram emot att höra av Er.


Vi har sedan tidigare ett filter, köpt hos er, som funkar alldeles strålande. Nu skall vi installera ett filter i ett annat hus och vi skulle därför vilja ha er hjälp med en vattenanalys först för att få rätt filter även där. Tacksam om ni skickar oss nödvändiga saker för en analys.
Tack på förhand

Javisst, vi skickar en provflaska och ett frågeformulär! Inom ett par dagar får ni analys med förslag på åtgärder.


Hej, vi är intresserade av ert vattenreningssystem.
Vi har ett fartyg på 30 m med 5 avtappningspunkter (4 pers vistas på fartget dygnet runt) och undrar nu hur vi kan rena vattnet tillräckligt bra från götaälv, för att kunna använda det till daglig hygien.

Dricksvattnet har vi i en tank på 2700 liter, men det räcker inte både till dricka o hygien, därför undrar vi om ni kan ha en lösning till vår problem innan vinter kommer. (enbart sommarvatten).

Tack för förfrågan!

För att rena vatten från Götaälv föreslår vi ett Ultrafiltreringssystem typ "Home Spring". Detta system renar vattnet från alla typer av föroreningar förutom salter. Systemet tar även bakterier och upp till 99,9 % av virus.
Systemet renspolas automatiskt och använder varje spoltillfälle 45 liter vatten. Systemet har en kontinuerlig reningskapacitet på 17 liter / minut.
Om detta flöde anses för lite kan en lagringstank (på t ex 500 liter) med tryckstegringspump placeras efter filtret.

TEKNISKA DATA
ReningsteknikUltrafiltrering
Reningsgrad> 0,00002 mm
Min temp0 grader Celsius
Max temp38 grader Celsius
Spolvattenförbrukning45 liter
Elanslutning230 V 50 Hz

Välkommen att kontakta oss för kompletterande uppgifter!


Det hårdaste …
Vi fick en förfrågan där en kund berättade att vattnet kändes som snö när han duschade. Analysen visade att vattnet hade en hårdhet på 96 odH! Dessutom innehöll vattnet mycket förhöjda halter av järn och mangan.

Man talar vanligtvis om Totalhårdheten, som bildas av kalcium- och magnesiumjoner. Livsmedelsverkets gränsvärde är 15 odH. Vid halter däröver ökar risken för korrosionsangrepp, utfällningar i ledningar, kärl och fastighetsinstallationer, särskilt vid uppvärmning. Skador kan uppstå på textilier vid tvätt, hög förbrukning av disk- och tvättmedel, huden känns torr och stram. Järnhalten medför utfällningar, missfärgning och smak. Det finns risk för skador på textilier vid tvätt och igensatta ledningar. Mangan bildar i vattenledningar utfällningar, som när de lossnar ger missfärgat (svart) vatten. Det finns risk för skador på textilier vid tvätt.

Vi föreslog en reningsutrustning som var anpassad just till de svåra förutsättningarna och kunden beställde utrustningen. Vi levererade omgående och föreslog en installatör som ombesörjde installationen och gjorde nödvändiga inställningar så att vattnet blev just så mjukt som kunden önskade.